Захист зернових колосових культур від збудників хвороб препаратами компанії FMC

Захист зернових колосових культур від збудників хвороб препаратами компанії FMC

/ Актуальні статті / П'ятниця, 16 березня 2018 11:40

Мої щирі вітання аграрному загалу України! Наразі стартує весняна частина вегетаційного 2017-2018 року. Повертаючись до минулорічної осені, нагадую, що посів озимих пшениці та ячменю не мав звичайних складнощів, ми отримали повноцінні сходи, мали достатню кількість опадів, аби розвиток рослин йшов нормально. Зими також майже не було, загартовування рослин було рівномірним та поступовим, цукри утилізували рослини вчасно. Ще й на весну залишилося. Тому, я вважаю, що наразі жодних моментів до втрати потенціалу врожаю немає. Отож, упевнено вперед, і все буде добре!

За нашими прогнозами, весна буде ранньою та досить теплою. Зважаючи на те, що за зиму збудники хвороб не втратили свого патологічного потенціалу, цілком можливим буде їх значний розвиток та посилення шкідливості. У статті хочу запропонувати системи захисту озимих пшениці і ячменю та ячменю ярого від збудників хвороб компанії FMC.

Останніми роками серед агрохімічних компаній світу в цілому і FMC зокрема відбулися певні процеси реорганізації, що призвели до розширення їх портфоліо. Тому, я переконана, що препарати компанії аграріям взагалі-то відомі: протруйники і вегетаційні фунгіциди на основі діючої речовини флуатріафол, комбінації флутріафолу з тебуконазолом, карбендазимом тощо.

Минулого та позаминулого років фахівці відділу фітопатології та ентомології СГІ в окремих господарствах Одеської області випробовували препарати FMC фунгіцидної дії — Імпакт®К, к.с. (діючі речовини флутріафол, 117,5 г/л + карбендазим, 250 г/л), Імпакт®Т,к.с. (д.р. флутріафол, 75 г/л + тебуконазол, 225 г/л), Імпакт, 25 к.с. (д.р. флутріафол, 250 г/л) та Імпакт® 500, к.с. (д.р. флутріафол, 500 г/л). Маємо позитивні результати, якими наразі й поділюся.

Флутріафол у поєднанні з карбендазимом — це препарат Імпакт®К, різко підвищує біологічну ефективність проти збудників борошнистої роси, офіобольозної та пітійної кореневих гнилей. Цілком слушно застосовувати саме Імпакт®К за перших проявів розвитку цих хвороб. За норми витрати 0,6-0,8 л/га препарат миттєво проникає у клітини тканин, спричинюючи так званий стоп-ефект. Тобто Імпакт®К спрацьовує як профілактично, так і лікувально. Також фунгіцид стимулює протікання біохімічних процесів у рослин, підвищуючи кількість хлорофілу у листі та прискорення фотосинтезу. Імпакт®К можна за потреби застосовувати за низьких температур: від +50С і вище, ефективність його не втрачається.

 

Фото 1. Стан посівів озимої пшениці після обробки фунгіцидом Імпакт®К (0,8 л/га) у фазі ВВСН 32, Одеська обл., 2016 рік

05 372 46

За нашими спостереженнями, саме раннє застосування цього фунгіциду стимулює ріст вторинної кореневої системи у пшениці та сприяє підвищенню витривалості до стресових ситуацій. Від високої до достатньої біологічної ефективності має Імпакт®К проти іржастих, септоріозної та фузаріозної листкових плямистостей. Впродовж 25-30 діб препарат працює, не знижуючи рівень ефективності. У застосованій схемі захисту озимої пшениці від хвороб листя саме цю фунгіцидну обробку можна вважати основним заходом щодо збереження майбутнього врожаю.

Нами встановлено, що врожайність на ділянках, де застосовувався Імпакт®К у фазі ВВСН 32 одноразово, становила 7,4 т/га, що на 1,2 т/га перевищувало врожайність на контрольному варіанті без внесення фунгіциду. За дворазового застосування Імпакт®К — перша обробка у фазі ВВСН 27 та друга у фазі ВВСН 32 — врожайність становила вже 7,8 т/га, що свідчить про більшу ефективність саме другої обробки цим препаратом.

Ще один із фунгіцидів з лінійки компанії FMC — Імпакт®Т, кс, у складі якого дві діючі речовини — флутріафол, 75 г/л та тебуконазол, 225 г/л. Така формуляція препарату призвела до синергізму двох високоактивних та ефективних щодо величезного спектра збудників хвороб діючих речовин. Тебуконазол додав препарату сильних лікувальних властивостей, особливо проти збудників хвороб колоса — фузаріозу, септоріозу та альтернаріозу. За норми витрати 0,6-0,8 л/га він ефективно контролює найширший спектр хвороб, починаючи з борошнистої роси, жовтої, бурої та стеблової іржі, септоріозу листя та, головне, піренофорозу (жовто-бура плямистість).

У технологічній схемі фунгіцидного захисту озимої пшениці використання Імпакт®Т найбільш рентабельним є саме у другу фунгіцидну обробку в фазі ВВСН 60-65 (початок цвітіння). Це час, коли найбільш ефективно можна боротися проти збудників фузаріозу і септоріозу колоса та інших супутніх хвороб. Застосований вчасно, Імпакт®Т із нормою використання 0,8-1,0 л/га призводить до повного захисту від фузаріозу. Важливою є тривалість дії препарату — від 25 до 40 діб.

 

Фото 2. Стан посівів озимої пшениці після обробки фунгіцидом Імпакт®К (0,8 л/га) у фазі ВВСН 32, та Імпакт®Т (1,0 л/га) у фазі ВВСН 65, Одеська обл., 2016

05 372 47

Головним принципом успіху у боротьбі з фузаріозом колоса є застосування лише найбільш ефективних фунгіцидів, адже біологічна ефективність діючих речовин повинна бути виключно абсолютною. Тому що за наявності у партії навіть 0,5% зараженого фузаріями зерна пшениці, воно вже не матиме статусу експортної продукції. Також за певних погодних умов проти фузаріозу колоса однієї обробки буває замало, тоді для збереження кількості та якості врожаю виконують другу. Саме Імпакт®Т серед інших препаратів є одним із надійних у випадку з другою обробкою по колосу та зберігає високий рівень біологічної ефективності проти фузаріїв. До речі, серед усіх триазолів діючі речовини тебуконазол та флутриафол є такими, проти яких майже не формується резистентність патогенів, що є дуже важливим показником.

Таким чином, використовуючи у технологічних схемах вирощування озимої пшениці препаратів групи Імпакт, можливо повністю забезпечувати захист від збудників основних хвороб як насіння, так і листя й колоса.

Серед рекомендованих нами комбінацій препаратів FMC найвищий рівень рентабельності має такий варіант:

 

  • протруєння насіння Вінцит® Форте, н.в. 1,0 л/т;
  • Імпакт®К перша фунгіцидна обробка (н.в. 0,6-0,8 л/га) у фазі ВВСН 25-27, кущіння або ВВСН 30-32, трубкування;
  • Імпакт®Т, друга фунгіцидна обробка (н.в. 1,0 л/га) у фазі ВВСН 60-65, початок цвітіння.


За такої схеми рентабельність захисту сягає найвищого рівня.

Акцентую увагу виробників на препаратах Імпакт® 500 та Імпакт® 25 KС, які вдало використовуються на озимому ячмені. Застосовуючи профілактично, Імпакт® 500 (норма витрати 0,25 л/га) або Імпакт® 25 (н.в. 0,5 л/га) попереджає розвиток темно-бурої (збудник Bipolaris sorokiniana), смугастої (Drechslera gramineum), сітчастої (Dr.teres) плямистостей листя, а на Поліссі та у Лісостепу також ринхоспоріозу (Rhynchosporiumsecalis) та борошнистої роси (Blumeria graminis f.sp.hordei). Тривалість захисної дії препаратів — 30-35 діб. Вищий рівень біологічної ефективності Імпакт® 500 та Імпакт® 25 досягається за дворазового фунгіцидного захисту посівів озимого ячменю. Першу обробку потрібно здійснити у ВВСН 25-27-кущіння, а другу — у фазі ВВСН 37-39 — за появи прапорцевого листочка. Фази є критичними як для збереження врожаю, так і для розвитку основних хвороб культури. За такої схеми обробок підвищуються можливості отримання врожаю на рівні 7,8-9,0 т/га.

Господарська ефективність за одноразового використання фунгіцидів Імпакт® 500 або Імпакт® 25 у фазі ВВСН 25-27 була посередньою, у фазі ВВСН 37-39 — достатньою. Тому пропоную як найбільш ефективний саме дворазовий фунгіцидний захист посівів ячменю.

Також напередодні посівної кампанії ярих культур хочу надати інформацію щодо використання препаратів групи Імпакт® у технологічних схемах захисту від збудників хвороб.

Прогнозуючи вирощування ярих культур, необхідно нагадати, що дуже високу біологічну ефективність щодо збудників фомозу, септоріозу, склеротиніозу, фомопсису та іржі на соняшнику виявляє Імпакт® К у нормі використання 0,8-1,0 л/га. Рекомендуємо застосовувати препарат Імпакт® К двічі за вегетацію. Перший раз обробку проводимо за наявності 6-8 листочків, другу — у фазі зірочки. Відносно контрольного варіанту рівень збереженого врожаю 100%, особливо у періоди епіфітотій білої гнилі та фомозу!

Також Імпакт® К з успіхом застосовується на посівах гороху та сої у нормі використання 0,6-0,8 л/га. Фунгіцид застосовують у сприятливий період одноразового проти антракнозу, склеротиніозу, борошнистої роси, септоріозу, іржастих та фузаріозу.

Імпакт® Т можливо використовувати на сої для стримування розвитку аскохітозу та фузаріозу протягом вегетації. Він витримує високий рівень ефективності навіть за посушливих умов, що вигідно вирізняє його серед інших фунгіцидів.

Підсумовуючи вище наведені дані, стверджую, що для гарантованого отримання врожаю серія фунгіцидних препаратів від компанії FMC із діючою речовиною флутріафол є біологічно та економічно ефективними та такими, що приносять прибуток.

О.В. БАБАЯНЦ, доктор біол. наук, с.н.с., завідуюча відділом фітопатології та ентомології Селекційно-генетичного інституту — Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, журналіст

logo fmcЗвертайтесь за детальною інформацією: +38 044 490 45 70

 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.