Запланована родючість

Запланована родючість

/ Актуальні статті / Четвер, 22 березня 2018 10:59

Як підвищити ефективність кожної вкладеної у поле гривні, водночас убезпечившись від агрономічних та економічних викликів у рослинництві.

Українських аграріїв сьогодні складно вже чимось здивувати. То нові податки, то три місяці поспіль без дощів, то різкі коливання національної валюти — турбот не бракує. Разом з тим, багато хто з нас навіть не підозрює, що у глобальному вимірі саме територія Північного Причорномор’я є найперспективнішою локацією для вирощування та збуту врожаю. Річ у тім, що найбільшим світовим споживачем зернових та олійних культур виступатимуть ринки Південно-Східної Азії, і потреба у них зростатиме з кожним роком. А відстань від українських портів, хоча це й уявляється неймовірним, є найкоротшою до портів Китаю та Індії у порівнянні з іншими крупними гравцями світового ринку зерна.

Що нам до того? — мовить спересердя аграрій, який знову недобрав через посуху, проблеми із захистом та живленням рослин 30-40% від очікуваного врожаю. — Тут би якось на ногах утриматися, а тоді вже думати про те, як нагодувати світ…

Все так, проте, щиро кажучи, одне іншому не вадить. Сьогодні у ситуації перманентних природних викликів та подорожчання ресурсів для виробництва працюють аграрії майже у всіх провідних сільськогосподарських регіонах.

Скажімо, французьким чи німецьким фермерам не набагато простіше, враховуючи навіть омріяні нами дотації від Євросоюзу. Однак позитивно вплинути на ситуацію і протистояти описаним вище викликам ми таки можемо. Зокрема, про це велася мова на тематичних семінарах компанії «Суффле Агро Україна», які нещодавно пройшли в основних аграрних регіонах України. Про це поговоримо і ми.

Адже мова там велася не про традиційні і всім відомі речі маркетингового характеру, а про те, що якісні зміни в усіх ланках виробництва — від внесення добрив до переробки продукції — дадуть змогу досягти двох ключових завдань. Перше — напрацювати власну, по-справжньому дієву технологію. Друге — підвищити рентабельність у рослинництві за рахунок раціонального використання ресурсів, впровадження інноваційних рішень та ефективного оперування у сфері продажу чи переробки врожаю.

В агрономічній справі існують речі фундаментальні. Якщо не даси достатню кількість добрив під майбутні посіви, то про достойний урожай і не мрій. Не обробиш вчасно пестицидами — те саме. Грамотний агроном чудово знає, що і коли у цій справі потрібно робити.

Інша річ, коли ми ведемо мову про «дрібниці», які за постійного нехтування ними перетворюються на великі проблеми. Під час семінару, втім, як і завжди, було вельми цікаво послухати керівника агрономічного відділу «Суффле Агро Україна» Миколу Матвійчука.

Досить часто поза увагою агрономів лишається такий ключовий аспект, як якість робочих розчинів для обприскування. Ми купуємо дорогі препарати відомих виробників і нерідко жаліємося, що вони не спрацьовують як слід. Або ж для досягнення потрібного ефекту потрібно суттєво збільшувати норму внесення, а отже, переплачувати додаткові кошти. Відповідь на це питання знає, мабуть, кожен агроном, але не всі вживають належних заходів. Йдеться про надмірну жорсткість води, що використовується для приготування робочих розчинів, про невідповідний pH, недостатнє змішування препарату в баку та такі негативні явища, як знесення вітром і стікання розчину з листової поверхні рослин. Скажімо, гідролізація здатна впродовж короткого проміжку часу знизити ефективність дії препарату на 30%, вітер та випаровування — ще на 30%, наголошує Микола Матвійчук.

05 372 52

Саме тому застосування змочувачів і прилипачів на сьогодні має бути обов’язковим елементом якісного процесу захисту та підживлення рослин. Поєднання цих препаратів дає змогу утримати робочий розчин на поверхні листків та, абсорбувавши атмосферну вологу, пролонгувати їхню дію і, відповідно, засвоєння рослинами. При цьому сумарна вартість такої корисної домішки не перевищує 1-2 у.о./га, забезпечуючи в десятки разів вищий економічний ефект.

Так само важливо забезпечити нормальну кислотність води для розчинів. З pH7 і вище ефективність багатьох препаратів впродовж лічених годин знижується на 30-50%. Не менш важливим завданням є якісне змішування препаратів із водою, — наголошує фахівець «Суффле Агро Україна».

Важливим чинником урожайності є також правильне підживлення сходів. Давно вже не є відкриттям той факт, що звичні гранульовані добрива на кшталт NPK просто не спрацьовують внаслідок перманентної нестачі вологи в грунті. Тому фахівці французької компанії радять комбінувати цільове застосування мінеральних добрив, починаючи з осені, разом із припосівним внесенням та використанням легкозасвоюваних багатокомпонентних мікродобрив. Останні доречно вносити у бакових сумішах разом із пестицидами та регуляторами росту.

Так само важливо враховувати сезонність підживлення та потребу кожної культури в окремих елементах. Скажімо, згідно із підтвердженими результатами польових досліджень «Суффле Агро» калійні добрива слід давати під весняну сівбу винятково восени, натомість азотні і стартові фосфорні — навесні, залежно від типу ґрунту і його аналізу на вміст Р, К та інших елементів живлення. Правильне застосування марганцю у поєднанні із фосфором для підживлення посівів на озимині пришвидшує кущіння рослин. Втім, щодо усієї цієї «кухні» ліпше порадитися безпосередньо з агрономічними фахівцями компанії, враховуючи, що «Суффле Агро» пропонує просто розкішну лінійку добрив.

Окремою великою темою стало застосування сидеральних сумішей для оптимізації живлення посівів та активізації біологічних процесів у ґрунті. Досвід французів у цьому питанні є, без перебільшення, передовим завдяки реалізації проекту із підвищення родючості ґрунту у десятках вітчизняних господарств.

Не лишилася без уваги і «королева полів», на врожайності якої особливо гостро позначилися регулярні посухи, в тому числі і в західних областях України. На думку Дмитра Гірина, менеджера з роботи з ключовими клієнтами «Суффле Агро», гостроту проблеми можна зняти шляхом оптимального підбору гібридів із різним ФАО, переходом на вологозберігальний обробіток ґрунту та ефективним управлінням живленням рослин із використанням рідких азотних добрив та препаратів для позакореневого живлення у поєднанні з антистресантами. Зокрема, такий підхід став набагато зрозумілішим для багатьох аграріїв за рахунок участі в роботі, створеного «Суффле Агро» клубу SOILTEQ, зорієнтованого на підвищення родючості ґрунту. Збереження вологи, активізація біоти в ґрунті, правильна сівозміна дозволяють сьогодні значною мірою нівелювати вплив стресових факторів, таких як посуха, що згубно діють не лише на кукурудзу, а й на інші культури.

05 372 53

Що передусім імпонує у підході французів — це, звичайно ж, комплексний підхід. Цього року «Суффле Агро» презентує в Україні спеціалізовані французькі зернові сівалки Sky Agriculture, які представив безпосередньо директор компанії Давід Гі. Займаючись фермерською справою, він розповів, що вже впродовж багатьох років практикує висів сидератів на неродючих колись землях поблизу Нанту. Сидеральні суміші із 8-9 компонентів дали змогу підвищити врожайність, зберегти вологу та повністю вирішити питання із бур’янами. Своєю чергою, це зумовило потребу у створенні спеціальних агрегатів для сівби за міні-тілл, ноу-тілл та прямого висіву у сидерати. Поки що в Україні представлені дві моделі із 6-метровою робочою шириною та диско-анкерними сошниками. Це сівалки MaxiDRILL із притискним зусиллям понад 120 кг на сошник та EasyDRILL із більш ніж удвічі вищим притискними зусиллям. Агрегати здатні працювати на швидкості до 18 км/год., що у поєднанні із 4000-літровим універсальним бункером дає змогу забезпечити водночас і вельми пристойну продуктивність роботи.

Насамкінець зазначимо, що участь у таких агрономічних семінарах, під час яких обговорюється широкий спектр як, власне, агрономічних, так і організаційних та економічних тем (скажімо, як і коли правильно реалізувати урожай) дає змогу напрацювати єдиний комплекс рішень для кожного господарства. Адже не буває такого, що подолання однієї чи двох технологічних проблем забезпечує постійний якісний розвиток конкретного господарства. Слід брати та детально розглядати кожну ланку виробничого процесу, здійснюючи цільове, бодай на перший погляд незначне підвищення його ефективності. Однак новації ліпше, мабуть, не випробовувати самотужки, щоразу винаходячи велосипед, а користуватися досвідом тих колег та компаній, які вже пройшли цей шлях.

 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.