agro business 160 160

Вареон® — найкраща «партія» для озимої пшениці ранньою весною

Вареон® — найкраща «партія» для озимої пшениці ранньою весною

/ Актуальні статті / Середа, 28 березня 2018 10:44

Щороку виробники озимих зернових культур стикаються із такими важливими питаннями, як погодні умови протягом зими, коли саме культура відновить вегетацію навесні, та які саме хвороби будуть розвиватись передусім весною.

Поки що на кінець січня спостерігалася в цілому комфортна зима, без сильних заморозків та значних добових коливань температур, а головне на більшості полів України присутній достатній сніговий покрив, який захистить рослини в момент вірогідних дуже низьких температур. Переважна більшість посівів знаходиться зараз у фазі кущіння, хоча є такі, що входили у зиму у фазі 2-3 листочка або навіть шильця. Але загалом є дуже оптимістичні сподівання від сезону 2018, враховуючи стан озимих на сьогодні.

Хвороби, які будуть актуальні ранньою весною 2018 р.

За інформацією деяких погодних експертів у 2018 році очікується рання весна з достатньою кількістю опадів та запасом ґрунтової вологи. Якщо врахувати той факт, що осінні умови також сприяли розвитку хвороб, особливо борошнистої роси, септоріозу та інших, можемо спрогнозувати, що існує достатньо великий ризик продовження їх розвитку протягом березня-початку квітня.

Останнім часом особливої актуальності набуває септоріоз, який починає атакувати озимі вже рано навесні. За свідченнями науковців, септоріоз може розвиватись вже за відносно низьких температур, тому починаючи з моменту відновлення вегетації до появи прапорцевого листка для захисту культури необхідно правильно підбирати фунгіциди, які здатні контролювати цей патоген. Первинна умова для розвитку септоріозу — це волога в ґрунті та опади, що в принципі й прогнозується.

Борошниста роса поширена переважно в зоні Полісся та Лісостепу, проте можна спрогнозувати поширення її і у нетипових для неї регіонах. Так, осінні умови 2017 року були цілком сприятливі для розвитку борошнистої роси, та її присутність на полях відмічали в багатьох регіонах України. Борошниста роса здатна уражувати молоді рослини, починаючи від +5°С до +28°С за вологих умов та призводити до значного зменшення асиміляційної поверхні, руйнування хлорофілу, збільшення транспірації та, як наслідок, до передчасного відмирання листя. Тобто борошниста роса створює такі собі «ворота» для розвитку інших патогенів, особливо некротрофів. Основна маса збудників хвороб передусім атакуватиме рослини, що ослаблені борошнистою росою, і менш здорові. Тому правильна стратегія захисту озимих проти борошнистої роси повинна передбачати застосування у Т1 фунгіцидів, які здатні забезпечувати не тільки високоефективний, а й довготривалий захист.

Прикореневі гнилі шкодять ситуативно. Проте на полях, де «стоїть» вода, вони більше поширені. Особливо це стосується регіонів із важкими ґрунтами, зокрема з глинистими та чорноземами. Також кореневі гнилі будуть актуальними на полях, де застосовувались протруйники, які малоефективні проти кореневих гнилей, недостатньо вносилось фосфору, калію, сірки, міді, марганцю, цинку. Особливого значення щороку набуває церкоспорельозна прикоренева гниль, яка призводить до ламкості стебел зернових культур. Восени розвиток хвороби відбувається повільно, збудник розвивається переважно у піхвах поверхневих листків і до стебла не проникає. Сходам хвороба шкоди не завдає, але на ранніх весняних фазах потребує особливої уваги. Оптимальна температура для розвитку збудника хвороби — 5-9°С.

 

Правильний вибір фунгіциду

При виборі фунгіцидів, які змогли б ефективно захищати рослини ранньою весною, слід враховувати їх здатність контролювати всі вищезгадані хвороби. Як правило, виробники не приділяють цьому багато уваги та застосовують в Т1 економні рішення на основі триазолів. Але тут є суттєвий ризик, оскільки фунгіциди на основі тільки триазолів не є ідеальним рішенням проти борошнистої роси, септоріозу та прикореневих гнилей. Також слід врахувати той факт, що такі препарати починають працювати від +12 °С, а в кінці березня-початку квітня температури можуть бути нижчими.

Що стосується стробілуринів, то вони теж не підходять для ранньовесняного внесення. По-перше, ранньовесняні захворювання не є основним об’єктом для стробілуринів. «Строби» відмінно працюють по видах іржі, септоріозу, піренофорозу та більше підходять у фазі прапорцевого листка, коли вже достаньо світла та температурного режиму +15°С - +25°С для прояву якісного фізіологічного ефекту.

Таким чином, нам потрібен фунгіцид, який здатний працювати за низьких температур, мати тривалий період захисту та контролювати комплекс ранньовесняних хвороб.

Як ви вже зрозуміли, йдеться про трикомпонентний фунгіцид Вареон®, який зарекомендував себе як надійне рішення проти комплексу хвороб, які можуть уражувати зернові колосові саме ранньою весною. Унікальність його полягає у тому, що Вареон® містить три діючі речовини з різних хімічних груп, кожна з яких має високу ефективність проти певного спектра хвороб. Якщо подивитись на спектр контрольованих хвороб (табл. 1), то у фунгіциді Вареон® ідеально поєднаний синергізм таких діючих речовин, як проквіназид, прохлораз та тебуконазол, що дає можливість контролювати основні хвороби на всіх етапах росту та розвитку. Вареон® може використовуватись для захисту зернових і в пізніші строки вегетації, але все ж таки його найбільша доцільність лежить саме у застосуванні в першу обробку (Т1), де він здатний створити всі передумови для покращення подальшої вегетації рослин та отримання більшого та якісного врожаю.

Таблиця 1. Спектр контрольованих хвороб

05 372 74 1

Вареон® містить проквіназид, який має здатність не тільки ефективно та тривало контролювати борошнисту росу (до 8 тижнів захисту), а також завдяки ІМД (імуномодулююча дія) активувати значну частину генів рослини, що відповідають за природний захисний механізм. Тобто рослина стає більш стійкою у подальшому до стресів біотичного або абіотичного характеру. Проквіназид має не тільки профілактичну та викорінюючу дії, а також завдяки розширеній паровій фазі забезпечує надійний захист необроблених частин рослин у радіусі до 40 см (найбільша газ-фаза з усіх наявних на ринку рішень). Таким чином, завдяки тривалому періоду захисту зникають ризики повторного ураження. Достатньо однієї обробки, щоб забути про борошнисту росу на весь сезон.

Прохлораз — це давно відома діюча речовина, яка унікальна тим, що ефективна саме проти ранніх хвороб на озимих зернових — снігової плісняви та кореневих гнилей, особливо проти церкоспорельозної прикореневої гнилі. Також прохлораз у комбінації із тебуконазолом попереджує розвиток септоріозу, видів іржі та гельмінтоспоріозу. При попаданні на рослину прохлораз залишається та діє у нижньому ярусі, що робить його ще більш унікальним. Тобто прохлораз — «безпрограшний» варіант для першої обробки!

Тебуконазол характеризується широким спектром контрольованих хвороб, таких як септоріоз, види іржі, кореневі гнилі, певну дію проти борошнистої роси. Тебуконазол володіє потужною лікувальною, профілактичною та викорінювальною діями.

На сьогодні прихильників фунгіциду Вареон® стає все більше, адже це ідеальне рішення рано навесні після відновлення вегетації озимих зернових культур. Крім того, багато виробників, які працюють фунгіцидом Вареон®, відмічають вагомий позитивний вплив на фізіологію рослин: покращення розвитку кореневої системи, збільшення кількості продуктивних стебел, більш інтенсивний ріст та розвиток рослин.

Для отримання усіх переваг препарату ми рекомендуємо застосовувати Вареон® у нормі 0,8 л/га, що випробувано на полях багатьох господарств України.

Таким чином, зробивши ставку на Вареон®, ви забезпечите високоефективний контроль усіх ранньовесняних хвороб, підвищите імунітет рослин, які в подальшому будуть стійкими до стресів, викликаних різними факторами та отримаєте гарний кінцевий результат у вигляді якісного та високого врожаю.

Іншими словами, Вареон® — це інструмент для ефективного управління культурою, який дозволяє контролювати ситуацію на полі та уникнути непередбачуваних ситуацій!

Сергій САБЛУК, менеджер із питань фунгіцидного та інсектицидного захисту 
ТОВ «Дюпон Україна»

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.