agro business 160 160

Нова генерація мікробіотехнологій від «БТУ-Центр»

Нова генерація мікробіотехнологій від «БТУ-Центр»

/ Актуальні статті / Вівторок, 10 квітня 2018 10:45

28 лютого у м. Вінниця компанія «БТУ-Центр», національний виробник біопрепаратів, провела IX Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Мікробні технології ІІІ покоління», у рамках якої її експерти презентували свіжі напрацювання.

 

Перший мільйон

Близько 19-ти років тому на аграрному ринку з'явились перші продукти компанії «БТУ-Центр», які вирізнялись із-поміж загальної пропозиції тоді ще новою для багатьох приставкою «біо». Тобто функції захисту та живлення культурних рослин тут покладено не на хімічні д.р., а на селекційні штами живих мікроорганізмів та біологічно активні речовини. Минали роки, проводились численні дослідження у наукових установах та на полях господарств, з'являлись нові продукти, нові клієнти — і ось зараз, у перші місяці 2018 року, продукти «БТУ-Центр» застосовують на площі в понад 1 млн га (це як територія Лівану (10,4 тис. км²)).

06 373 68 1

Разом зі зростанням попиту збільшуються та модернізуються виробничі потужності: «На сьогодні ми маємо 3 виробничі лінії сукупною потужністю 3 тис. т продукції на рік, а цьогоріч вводимо ще одну потужністю 3,5 тис. т/рік, — розповідає директор «БТУ-Центр» Віктор Болоховський. — Все виробництво відбувається виключно в стерильних умовах на високотехнологічному обладнанні. Впроваджуємо й нові технології, зокрема, встановили сучасну систему подачі повітря (яке має бути абсолютно стерильним без жодних домішок), запустили цех із виробництва бульбочкових мікроорганізмів.

06 373 70 2На сьогодні «БТУ-Центр» має широкий асортимент препаратів із приставкою «біо»: фунгіциди, інсектициди, добрива, деструктори, ферментні кормові добавки, препарати для компостування та силосування тощо. Варто відмітити, що практично вся лінійка біопрепаратів для рослинництва зареєстрована в сертифікаційній компанії «Органік Стандарт», отже, відповідає міжнародним стандартам органічної технології вирощування культур.

Важливо й те, що асортимент компанії щороку доповнюється новими продуктами. Але, здавалося б, що нового можна придумати в галузі мікробних препаратів?

«На початку розвитку ми виробляли монопрепарати, тобто ті, до складу яких входили штами одного виду мікроорганізмів. Такими є Азотофіт-р® та Фітоцид®, — пояснює директор із маркетингу «БТУ-Центр» Алла Болоховська. — Але згодом ми помітили, що в комплексі мікроорганізми працюють більш ефективно. Тоді з'явились такі біопрепарати, як Органік-баланс®, Біокомплекси-БТУ®, деструктори стерні тощо. Наступним витком розвитку стали біопродукти, до складу яких також входять корисні мікроскопічні гриби. Помічено: в такому тандемі бактерії працюють більш ефективно та дають кращі результати. Саме такими є наші біопрепарати ІІІ покоління».

 

Мікориза: сильні, коли єдині

Навесні в лісі можна спостерігати маленькі паростки берези, сосни, ялини, дубу — цих майбутніх гігантів, на верхівку яких і не поглянеш так, щоб шапка з голови не злетіла. Але як молоді рослинки, а тим більше насіння виживають в умовах великої кількості різноманітних шкідливих організмів? Весь секрет у мікоризі — симбіотичному існуванні грибів із коренями рослин. Після проростання насіння рослин гриб своїм міцелієм огортає корені (ектотрофна мікориза) або проникає всередину клітин коренів (ендотрофна). Існує і змішана екто-ендоформа мікоризи. В процесі такого співіснування гриб отримує цукри, які синтезуються зеленою масою рослини, а рослина-господар одержує від грибів, що беруть участь в утворенні мікоризи, фосфор, азот, калій, магній, кальцій, цинк, мідь, інші мікроелементи і воду. Завдяки такій співпраці рослина має краще розвинену кореневу систему, більшу площу поглинання, дозоване природою збалансоване живлення, гормональну регуляцію усіх важливих процесів, а також захист від патогенних організмів. Таким способом мікориза сприяє виживанню рослини за несприятливих кліматичних умов та на не зовсім сприятливих для неї ґрунтах.

06 373 69 2Мікориза притаманна майже 80-90 % як дерев’янистим, так і трав’янистим рослинам, зокрема садовим та польовим. Для того щоб її утворити та посилити, фахівці «БТУ-Центр» розробили новий комплексний біопрепарат Мікофренд®. В основі його складу два штами мікоризного гриба Glomus і Trichoderma harzianum — антагоніста збудників низки насіннєвих, кореневих, ґрунтових, плодових і листових інфекцій. Їхня дія посилена комплексом бактерій, зокрема Streptomyces sp. та Pseudomonas fluorescens, що сприяють утворенню та праці мікоризи і ризосфери рослин,.

«Ми проводили численні досліди ефективності цього препарату, — згадує агроном-консультант «БТУ-Центр» Олександр Слободянюк. — Так, зокрема, випробовували дієвість чистого препарату та розведеного в пропорції 1:1000 проти низки фітопатогенних бактерій і мікроміцетів. Навіть розведений у 1000 разів Мікофренд® показав середню ефективність проти патогенів, а у випадку з Fusarium сulmorum повністю його знищив».

У галузі рослинництва Мікофренд® застосовується для інокуляції зернових колосових (1-1,5 л/т + біоприлипач Липосам 0,3-0,5 л/т), кукурудзи (2-4 л/т + Липосам 0,5 л/т), сої (1 — 1,5 л /т + інокулянт Різолайн + протектор Різосейв (1:1) 2 л/т). Зі слів головного мікробіолога « БТУ-Центр» Ольги Нагорної, мікориза не утворюється на хрестоцвітих, деяких гречаних і лободових, зокрема на буряках. Випробування препарату тривають. Мікофренд® оцінять і виробники овочів, горіхів і фруктів. «За результатами наших дослідів, після внесення (1 л/га через полив) Мікофренд® на більшості ягідних культур посилюється природна мікориза. Крім окремих сортів винограду та смородини, в якої мікориза з'явилась лише після внесення Мікофренд®, — підбиває підсумки виступу агроном-консультант із питань садівництва «БТУ-Центр» Володимир Силенко. — Разом із тим, препарат посилив мікоризу овочевих культур, зокрема перцю та помідорів, та після другого внесення забезпечив її утворення на корінні волоського горіха». Згідно з дослідженням фахівців «БТУ-Центр», Мікофренд® можна застосовувати разом із хімічним протруйником та мікроелементами в одній баковій суміші.

 

Новий рівень гуматів

Другою новинкою 2018 року став препарат Гуміфренд® — комплексне біодобриво на основі гуматів. З-поміж широкої пропозиції гуматів на українському ринку цей продукт вирізняється не тільки якісною сировиною (леонардит — різновид бурого вугілля із найвищим вмістом гумінових та фульвокислот (д.р. всіх гуматів) — 75-83%). Гуміфренд® утворюють дві ключові складові. Перша — солі гумінових та фульвокислот у високій концентрації — 130 г/л у д.р. та від 80/50 г/л у д.р. відповідно. Другою ж є цілий комплекс корисних мікроорганізмів. До складу Гуміфренд® у високому титрі входять фосформобілізувальні мікроорганізми, які перетворюють складнодоступні форми P і K у рухомі. Це поруч із тим, що гумінові та фульвокислоти пришвидшують транспортну систему рослини, позитивно впливають на забезпечення живленням. Висока концентрація силікатних бактерій забезпечує рослину Si в доступній формі, що попереджує вилягання. «Мікроорганізми фунгіцидної дії перешкоджають зараженню рослин, сприяють створенню сильного імунітету, крім того, вони потрібні, аби д.р. гуматів не годувала патогенні та малоефективні мікроорганізми в ґрунті», — відзначає Ольга Нагорна. Також Гуміфренд® містить ростостимулюючі бактерії (виділяють БАР) та мікроорганізми-деструктори органічних решток і ксенобіотиків. Варто відзначити, що титр мікроорганізмів у Гуміфренд® доволі високий — до 5,0*108 КУО/мл.

06 373 70 1Дія потужного тандему посилюється амінокислотами, пептидами, полісахаридами, янтарною кислотою та збалансованим комплексом макро- та мікроелементів.

Гуміфренд® можна використовувати для обробки насіння зернових, бобових, технічних та овочевих культур у нормі 0,8-1,5 л/т (норма робочого розчину 8-12 л/т), обприскування та кореневого підживлення зернових, зернобобових, технічних (0,3-0,6 л/га, робочий розчин 100-300 л/га), овочевих (0,6-1,2 л/га, р.р. 200-400л/га) та плодово-ягідних культур (0,8-1,6 л/га, р.р. 500-1000 л/га), а також під час обробітку ґрунту в нормі 0,5-1 л/га (р.р. 200-300 л/га).

«Гуміфренд® — це висококонцентрований препарат, а тому дуже важливо дотримуватись його норм та води. За високих норм препарат не завжди дає кращу віддачу, — наголошує агроном-консультант «БТУ-Центр» Євген Кожухар. — Гуміфренд® можна застосовувати разом із більшістю хімічних і біологічних препаратів у баковій суміші. Єдина умова: щойно замішали бакову суміш — одразу використовуйте. Препарат рекомендовано вносити за температури повітря 5-25˚С».

Під час заходу агрономи-консультанти «БТУ-Центр» також розповіли про комплексні програми вирощування сільгоспкультур: «Здоровий старт», «Стоп-стрес» і «Родючий ґрунт» (докладно про них в АС№6 (349) 2017 р).

 

Підсумки

«Ми збільшуємо професіоналізм в усіх сферах діяльності: сільському господарстві, медицині та нафтогазовидобутку. Зокрема, цього року до нашої команди приєдналось декілька профільних науковців. Разом із тим, ми активно розширюємо зовнішні ринки, — резюмує генеральний директор компанії «БТУ-Центр» Владислав Болоховський. — Але найголовніше, що з кожним роком ми разом з вами поступово розвінчуємо міф про «гарне-імпортне, погане-вітчизняне»: українське може бути, і воно є високої якості за справедливою ціною. Добре, що сьогодні купувати вітчизняне стає не тільки вигідно, а й престижно».

 

Коментарі

 

06 373 68 2Роман КЛЯЦИКдиректор ТОВ «СТОВ «Іва» (Крижопільський р-н, Вінницька обл.)

— Ми працюємо за інтегрованою системою: комбінуємо хімічні та біологічні препарати. Продуктами «БТУ-Центр» користуємось упродовж 8-10 років: вони міняються у нас з року в рік, незмінним лишається тільки Липосам®, що працює як біоприлипач та частково як ад’ювант. Також можу виділити біодеструктори, біофунгіциди МікоХелп® та Фітоцид®. Сьогодні хочеться більше дізнатись про біодобриво Граундфікс®. Загалом біопрепарати вносимо на всіх культурах: і злакових, і технічних, і навіть на буряках. Разом із тим, в один рік під час обприскування на кукурудзі на окремих ділянках трапилось перекриття, через яке культура посиніла та лягла. Витягували комплексом «Стоп-Стрес», який складається із трьох препаратів. За 5 днів після їхнього внесення кукурудза піднялась та відновила нормальний колір. Загалом із того поля мали 80-58 ц/га.

06 373 69 1Олексій КОВАЛЬЧУК та Олександр МАРЧЕНКОагрономи із захисту рослин ТОВ «Арчі» (Козятинський р-н, Вінницька обл.)

— Біопрепарати «БТУ-Центр» випробовуємо вперше. Після збирання зернових колосових на площі 1000 га взяли проби для аналізу ґрунту та застосували на цих полях біодеструктор. Технологія цікава, адже залишки швидше перегнивають, а корисні елементи з них швидше вертаються у ґрунт. Тож хочемо перевірити, чи вона працює. Навесні знову візьмемо проби ґрунту та порівняємо показники. Якщо препарат, дійсно, ефективний — вноситимемо його на всіх площах, близько 6000 га. Крім того, нас цікавлять біофунгіциди.

Микола ЄФРЕМОВдиректор ФГ «Золотий Колос» (Могилів-Подільський р-н, Вінницька обл.)

— З продуктами «БТУ-Центр» ми працюємо вже декілька років. Спочатку разом з агрономом компанії закладали досліди з деструкторів стерні, а цьогоріч хочемо закупити ці біопрепарати та використовувати. Плануємо випробувати ефективність біодобрива Граундфікс® та інших препаратів для поліпшення живлення рослин із калій-фосформобілізуючими бактеріями, які переводять важкодоступні форми P та K у рухомі. Також зацікавились програмою «Стоп-Стрес».

 

06 373 70 3

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.