Кукурудза - лідер експорту

/ Агромаркетинг / П'ятниця, 17 грудня 2010 10:15
Сезон 2010-2011 став третім в історії незалежної України сезоном із квотуванням експорту зерна. З 15 жовтня було зупинено навантаження зерна на кораблі у всіх портах і призупинено вихід кораблів, наповнених зерном. 19 жовтня опубліковано постанову Кабінету Міністрів про введення в Україні режиму квотування експорту зерна. Мінекономіки оголосило про початок прийому документів від експортерів, які бажають отримати квоту, але в список необхідних документів включило довідку від МінАПК, що підтверджує наявність зерна в компаній. Профільне міністерство довідки не видавало до 4 листопада, тобто якраз до тієї дати, коли Мінекономіки закінчило прийом документів. Всі ці три тижні майже 250 тис. т зерна перебувало у корабельних трюмах, а представники компаній-експортерів чергували у двох міністерствах.
Є два ключових проблемних аспекти: що робити із чвертю мільйона тонн зерна, завантаженого на судна до моменту введення квот, і сам спосіб розподілу квот.
Перша проблема вирішилася ввечері 8 листопада -- митниця у більшості портів несподівано перестала «бачити перешкоди до виходу судів» і кораблі залишили порт. Такому розвитку подій передували три тижні тяжких роздумів: включати ці обсяги в квоту чи ні. Прозорості у цьому питанні ще немає, але швидше за все це зерно все ж експортоване поза квотою.
Довкола другого питання розгораються найзапекліші дебати. І проблема навіть не в тому, що розподіл передбачається не таким, як у попередні квотовані сезони (між найбільшими експортерами, що пропрацювали в Україні не менш ніж три роки), а в наступному -- чи продавати ці квоти на аукціонах.
Попри сумнівність правомірності продажу квот, прибічників аукціонів в уряді досить багато. Головне -- це можливість поповнити вічно бідний державний бюджет. Ще одним привабливим моментом введення аукціонів можуть стати які-небудь преференції державній компанії-експортеру, яка виходить на ринок. При вільній торгівлі виводити державну компанію на міжнародний ринок було б значно складніше.
2,1 млн т зерна в рамках першого траншу квоти розподілені без аукціонів. Існують певні сумніви, чи встигнуть експортери вивезти цей обсяг зерна за короткий проміжок часу між датою розподілу і закінченням дії режиму квотування (31 грудня 2010 року).
Тепер час подумати про те, що саме Україна вивозитиме після 1 січня, оскільки контракти на січневе постачання зерна на світовому ринку укладаються вже сьогодні. Якщо Україна не прийме своєчасного рішення, вітчизняне зерно, насамперед кукурудза, може опинитися поза увагою, оскільки основні покупці купуватимуть зерно іноземного походження. Звичайно, українське збіжжя в цьому випадку не залишиться незатребуваним, але можливість доброго заробітку внаслідок вигідних цін може бути упущена.
Урожай
За даними МінАПК станом на 10 листопада Україна зібрала 11,6 млн т кукурудзи з 95% площ. Таким чином, підсумковий валовий збір у сирій вазі може становити понад 12 млн т. Завдяки спекотній і сухій погоді під час закінчення дозрівання і впродовж більшої частини збиральної кампанії доведення кукурудзи до чистої ваги сягне майже 7%. З іншого боку, коли б не спекотна і суха погода влітку, врожайність кукурудзи могла б бути істотно вищою.
Наша оцінка урожаю кукурудзи становить 11-11,1 млн т.
Внутрішнє споживання
На тлі скорочення поголів'я великої рогатої худоби в 2010 році спостерігається продовження тенденції зростання поголів'я свиней і птиці, що зумовить збільшення фуражного споживання у поточному сезоні.

Враховуючи співвідношення цін на зернові, ми вважаємо, що в структурі споживання зерна скоротиться частка ячменю на користь пшениці і кукурудзи.

Експорт
Станом на середину листопада з експортного потенціалу на рівні 14-15 млн т з України було вивезено понад 5 млн т зерна, тобто майже 30% потенціалу. Зазвичай до кінця жовтня експортується 35-45% річного експортного потенціалу зерна.
Експорт зерна у вересні-жовтні поточного сезону істотно відстає від торішнього. Попри більш раннє збирання, частка кукурудзи у жовтневому експорті незначна.

Основним напрямом експорту кукурудзи на початку сезону, як і впродовж минулого маркетингового року, залишався Єгипет. Значна частина обсягів попрямувала до Сирії та Іспанії. А ось Ізраїль, який традиційно входив у п'ятірку найбільших покупців української кукурудзи, цієї осені був малоактивний.

Загалом у вересні-жовтні Україна експортувала 367,8 тис. т кукурудзи, що відповідає 6% експортного потенціалу.
Квота на експорт кукурудзи до 31 грудня 2010 року становить 2 млн т. Станом на середину листопада розподілено 1,44 млн т. Ми сподіваємося, що 0,56 млн т, які залишилися, найближчим часом теж будуть розподілені. Але чи зможуть українські портові потужності переробити цей потік зерна?
Згідно зі статистичними даними максимальні обсяги місячної перевалки відмічалися у березні 2009 року, коли експорт кукурудзи становив трохи більш як 1 млн т. У жовтні нинішнього року на біржах зареєстровані експортні контракти на 2,486 млн т кукурудзи, з яких у жовтні 240 тис. т відвантажено, і ще 386 тис. т планується вивезти в 2011 році. Таким чином, у листопаді-грудні теоретично ще понад 1,8 млн т кукурудзи буде експортовано. Не виключено, що в грудні ми побачимо рекордні обсяги перевалки.
З іншого боку, портові потужності нині забиті зерном, причому в основному пшеницею і ячменем, позаяк кукурудза зберігається переважно на внутрішніх елеваторах. Тому можна передбачити, що до кінця року експортери можуть зіткнутися із логістичними проблемами по доставці кукурудзи в порти.
Основні чинники, що впливають на динаміку цін
США. Біржа Чикаго впевнено демонструє зростаючий тренд, оскільки вже три місяці поспіль USDA знижує оцінку врожайності в поточному сезоні.

Підтримку цін забезпечують не лише експортний попит на кукурудзу, а й збільшене споживання цієї культури на виробництво біоетанолу. Загалом у США урожай кукурудзи цього року може стати третім за обсягом найбільшим урожаєм, проте недостатнім для покриття попиту на фураж, етанол та експорт. Запаси кукурудзи скоротилися майже на половину -- до 827 млн бушелів, що є найнижчим показником за останні 15 років.
На думку американських аналітиків, високі ціни на кукурудзу сприятимуть розширенню площ: у наступному сезоні площі під кукурудзою у США можуть бути рекордними за останні 50 років.
За оцінкою МСХ Аргентини, експорт кукурудзи з країни у 2010-2011 роках становитиме 18,5 млн т. Станом на 27 жовтня у 2009-2010 роках вона експортувала 13,3 млн т кукурудзи.
Взагалі Аргентина може зібрати дуже високий урожай зернових. Зокрема, урожай кукурудзи оцінюється у 25-26 млн т.
ЄС. За оцінками StrategieGrains, урожай кукурудзи в ЄС цьогоріч становить 55,1 млн т, що на 500 тис. т менше від жовтневих показників і на 4% менше проти урожаю 2009 року (57,4 млн т).
Китай унаслідок засухи торік за перших 9 місяців імпортував 1,226 млн т кукурудзи, що стало найбільшим обсягом імпорту за останні 15 років. Закупівлі зерна відбувалися переважно зі США. Проте в середині листопада надійшла інформація про те, що уряд країни може збільшити процентні ставки по кредитах, що перешкоджатиме нарощуванню імпорту.
Росія в поточному році істотно скорочує власне виробництво кукурудзи, яке, за різними оцінками, становитиме 2,6-2,8 млн т. В умовах зростаючих цін на фураж усередині країни Росія буде вимушена імпортувати від 0,5 до 1 млн т кукурудзи, швидше за все українського походження.
Кабмін України вже підготував проект постанови, згідно з якою Україна може продати Росії 2 млн т кукурудзи поза експортною квотою. Постанова наразі не підписана і не набула чинності.
Україна. Внутрішні ціни на кукурудзу постійно зростають, як за підтримки експортного і внутрішнього попиту, так і за умови стриманої пропозиції. Аграрії обмежують продаж зерна, очікуючи вищих цін, натомість віддаючи перевагу реалізації високоприбуткових олійних культур.
Рентабельність виробництва кукурудзи цього сезону дуже висока, навіть не дивлячись на втрати врожайності внаслідок посухи. Ми вважаємо, що це стане причиною збереження значних площ під кукурудзою і весною наступного року.
Єлизавета МАЛИШКО, начальник відділу Аналітичного центру «УкрАгроКонсалт»

 

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.