agro business 160 160

Сертифікація GlobalG.A.P.: наскільки ми близько

/ Агромаркетинг / П'ятниця, 05 липня 2013 13:37
Наталя КУЗЬО, спеціально для "АС"
Про програму сертифікації GlobalG.A.P. європейські виробники продуктів харчування знають давно і активно нею користуються. Їхні колеги з України тільки починають знайомство з нею, саме тому з’являється чимало питань та незрозумілих моментів. Основне - це знати, навіщо сертифікувати свою продукцію, які переваги можна отримати завдяки цьому сертифікату та яким має бути підприємство за стандартами GlobalG.A.P.

 

Досліджуючи цю тему, ми відзначили кілька основних моментів, котрі відіграють роль у відносинах між реаліями українського фермерства та системою GlobalG.A.P.- це різні позиції, з яких можна робити висновки щодо доцільності впровадження сертифікації GlobalG.A.P. для кожного конкретного виробника.
 
Позиція теоретична
GlobalG.A.P. (G.A.P.- Good Agricultural Practice) - це програма, котру 15 років тому започаткували мережі роздрібної торгівлі у Європі з метою гарантування безпечного виробництва продуктів харчування та декоративних рослин. Головним завданням програми стало забезпечення клієнтів торгових мереж якісною продукцією, яка не завдає шкоди здоров’ю та навколишньому середовищу. Йдеться про ряд вимог, які диктують мережі роздрібної торгівлі своїм постачальникам. До такого кроку спонукала ситуація із підвищеним вмістом пестицидів у продукції одного виробника, котру продавали у декількох супермаркетах. Це негативно позначилося на здоров’ї покупців та суттєво попсувало репутації торгових закладів. Саме тому нагальним стало впровадження єдиних стандартів та однакових правил поставки продуктів у супермаркети Європи.
 
altТоргові мережі могли собі дозволити впроваджувати такі стандарти, оскільки саме вони є основним ринком збуту для європейських фермерів. До прикладу, у Нідерландах 80–90% усієї фруктово-овочевої продукції реалізують саме супермаркети, при тому, що 40% з цієї продукції продає одна найбільша мережа. Відтак, фермери практично не мають вибору і змушені виконувати вимоги свого «ринку збуту».
 
Розробники системи GlobalG.A.P мали на меті зменшити свої ризики і витрати через неякісну продукцію, висуваючи водночас мінімум вимог до постачальників таким чином, щоб виробник повністю відповідав за свою продукцію. Вплив на виникнення сертифікації мали також необхідність врахування безпеки праці на виробництві, здоров’я працівників, необхідність турботи про навколишнє середовище та біологічне різноманіття.
 
Нині GlobalG.A.P працює у понад 100 країнах усього світу. Найбільше сертифікованих виробників в Італії, Іспанії та Нідерландах. Серед характеристик GlobalG.A.P її націленість на приватний сектор, необов’язковість, незалежність від органів державного управління та керівництва ЄС, а також те, що національне законодавство завжди є пріоритетним над вимогами GlobalG.A.P. Тобто, якщо певні вимоги сертифікації суперечать національному законодавству або останнє є більш жорсткішим, то виробник повинен відповідати вимогам національного законодавства. Загалом система GlobalG.A.P працює за принципом конт-рольних точок, тобто визначає перелік пунктів, які повинен виконати виробник, щоб бути сертифікованим. Ці конт-рольні точки описані в керівних положеннях і регулярно оновлюються. Важливо також, що контрольний список відкритий, відтак, кожен виробник у будь-який час може перевірити, які пункти у його роботі відповідають вимогам сертифікації, а які потрібно поліпшити.
 
Фактично, GlobalG.A.P базується на принципі самооцінки - це відповідальність виробника досягти відповідності у всіх контрольних точках. Виробник сам визначає кроки, які потрібно зробити для досягнення певної контрольної точки і, коли, на його думку, господарство відповідає усім вимогам, цю відповідність перевіряє незалежна третя сторона - сертифікаційний орган. Можна також використовувати послуги консультанта, котрий допоможе виробнику реалізувати усі контрольні точки. Однак використовувати його послуги чи робити все самостійно - це вибір виробника. Варто зазначити, що контрольні точки - це загальні пункти, а умови виробництва в різних країнах відрізняються, саме тому GlobalG.A.P. визнає національні стандарти.
 
altКонтрольні точки системи GlobalG.A.P. поділяють на три види: основні, другорядні та рекомендаційні. Щоб пройти сертифікацію, виробник мусить виконати усі основні вимоги та 95% другорядних. Щодо рекомендаційних, то необхідний мінімум не вказаний. Важливим є й те, що не всі контрольні точки актуальні для конкретного господарства, у такому разі їх виконання можна пропустити.
 
Є, так би мовити, загальні контрольні точки, котрі стосуються усіх господарств. Перш за все це історія ділянки та управління нею. На господарстві має бути карта ділянки з ідентифікацією поля. Також потрібно вести облік використання землі в минулому (мінімум 2 роки) та провести оцінку ризиків (повінь, пошкодження людьми і тваринами) і мати план управління для зменшення визначених ризиків.
 
Ще однією загальною конт-рольною точкою є здоров’я, безпека та добробут працівників. GlobalG.A.P. вважає людей ключем до безпечної та ефективної роботи, саме тому необхідно визначити ризики, які спричиняють збитки та нещасні випадки, розробити систему їх зниження, процедуру роботи у належних безпечних та гігієнічних умовах (спецодяг для роботи з хімікатами, належне обладнання, гумові рукавиці, обов’язковий сангігієнічний вузол для працівників, окреме місце для обіду тощо). Також слід провести тренінг для персоналу на тему безпечної роботи та призначити відповідальну особу за умови праці та навчання персоналу - це може бути окремий найманий працівник, або ж керівник сам може взяти на себе таку відповідальність. Окрім цього, на виробництві/господарстві має бути фахівець, котрий може надати вчасну допомогу у разі нещасного випадку.
 
Ще однією контрольною точкою є субпідрядні організації, котрі надають послуги підприємству. Вони також повинні працювати за правилами GlobalG.A.P. Не йдеться про співпрацю лише із сертифікованими компаніями, достатньо провести тренінг про відповідні вимоги, але субпідрядник зобов’язаний дати дозвіл на аудит своєї роботи на конкретному підприємстві у разі потреби, інформація про це має бути зазначена у контракті.
 
Управління відходами та забрудненням - це теж вимога GlobalG.A.P. Простіше кажучи, має бути чітко зрозуміло, що робиться із відходами виробництва (утилізація, вивезення у відповідні місця, співпраця з компаніями, котрі займаються переробкою тощо). Для отримання сертифікату виробник повинен також показати, що робить для поліпшення біологічного розмаїття у господарстві та навколо нього.
 
Ще одна вимога стосується системи реєстрації та управління скаргами щодо діяльності господарства та продукції, тобто скарг на неналежну якість продукції та діяльність, яка завдає шкоди людям чи навколишньому середовищу. Також на господарстві повинні бути розроблені правила дій у разі відкликання товару з ринку. Дбати потрібно і про потенційні ризики забруднення продукції, забезпечуючи належний захист (купівля безпечних засобів виробництва, співпраця із надійними субпідрядниками та найманими працівниками тощо).
 
Чверть усіх контрольних точок GlobalG.A.P. стосується внесення пестицидів та добрив. Важливо, щоб усі засоби були дозволеними, використовувалися та зберігалися за правилами. Також треба реєструвати усі дії з використання допоміжних та захисних засобів. GlobalG.A.P. заохочує виробників вести комплексну роботу із захисту продукції, зокрема, використовувати стійкі до шкідників сорти та різноманітні біологічні методи боротьби зі шкідниками.
 
Загалом контрольних точок є більше, вони стосуються усіх етапів виробництва - від насіння, розсади та саджанців до збору й зберігання урожаю. При ознайомленні з документацією для проходження сертифікації про них можна детально дізнатися.
 
Позиція практична
altФахівець з виробництва фруктово-овочевої продукції, співвласник компанії «Декоплант» Ніко де Грут зазначає, що система GlobalG.A.P. передбачає клопітку документальну роботу - вичитування інформації, її перевірку, реєстрацію даних, заповнення документів тощо. «GlobalG.A.P.- це програма, котра зобов’язує відстежувати і реєструвати усі дії на виробництві, - зазначає Ніко де Грут, - адже супермаркети хочуть знати, звідки походить продукція, як її вирощують та які засоби використовують при її обробці. Це дає змогу швидше знайти джерело проблеми, якщо вона виникла, та оперативно її вирішити. До прикладу, два роки тому у Німеччині виникла серйозна проблема: після споживання овочів люди почали раптово хворіти, навіть було близько 50 летальних випадків. Важко було знайти причину такої ситуації. Спочатку думали, що це через імпортовані овочі, однак джерела захворювання у них не знайшли. Проте споживачі були налякані такою ситуацією, відтак, суттєво знизилося споживання овочевої продукції, а супермаркети та виробники зазнали значних збитків. Коли почали шукати причину проблеми, то виявилося, що захворювання виникло через бактеріальну інфекцію у пророщеній сої, яку використовують у салатах. Згодом виявилося, що джерелом інфекції було насіння сої, котре купували у єгипетської компанії. Все це вдалося дізнатися завдяки системі відстеження та реєстрації, саме тому вона така важлива». Однак, окрім цього, сертифікація GlobalG.A.P потребує й інших поступових кроків.
 
  • Перш за все слід контактувати з мережею роздрібної торгівлі GlobalG.A.P. Без цього сертифікувати свою продукцію немає сенсу. Йдеться про те, що певна роздрібна мережа може вимагати від постачальника сертифікат GlobalG.A.P., відтак, щоб продавати свою продукцію через цю мережу, виробник повинен пройти сертифікацію.
  • Слід отримати відповідну документацію - керівні положення та список регламентних робіт. Ці документи у відкритому доступі на сайті програми.
  • Наступним кроком є оцінка власної роботи та порівняння вимог сертифікації із ситуацією на підприємстві. Після цього вже можна прийняти рішення щодо доцільності сертифікації. До речі, не рідко на цьому етапі виробники відмовляються від подальших кроків. Наприклад, через те, що стан на господарстві наразі не відповідає великій кількості вимог, і треба зробити багато змін, котрі підприємство не може собі дозволити.
  • Якщо ж фермер прийняв позитивне рішення щодо сертифікації своєї продукції, то далі доцільно підписати контракт із роздрібною мережею та сертифікаційним органом, який апробований системою GlobalG.A.P., надати всі аплікаційні дані та оплатити відповідні внески. Дуже поширена практика, коли торгові мережі надають консультативну та фінансову підтримку своїм постачальникам при отриманні сертифікату GlobalG.A.P. Світова практика свідчить, що торговельна мережа може оплатити близько 50% вартості сертифікації, якщо, звичайно, зацікавлена у співпраці з конкретним постачальником.
  • Після усіх цих кроків розпочинається реєстрація даних відповідно до стандартів GlobalG.A.P. Треба виконати оцінку господарства (самостійно або за допомогою консультанта). Якщо певні дані не відповідають стандартам, то їх треба скорегувати. Коли всі контрольні точки реалізовані, можна домовлятися із сертифікаційним органом щодо проведення інспекції. Важливо зазначити, що нормально, якщо інспекція виявила невідповідності чи має певні зауваження. Це не означає, що підприємство не сертифікують. Інспектори просто вказують на усі зауваження, а виробник самостійно визначає час, необхідний йому для їх виправлення та складає запит на другу інспекцію. Кількість таких інспекцій не лімітована, однак в інтересах виробника зробити так, щоб їх було якнайменше. Важливим є те, що аудит проводять лише за наявності продукції. Коли сертифікаційний орган переконався у відповідності підприємства стандартам GlobalG.A.P., виробнику видають індивідуальний номер (GGN). Саме за ним можна ідентифікувати сертифіковану продукцію конкретного підприємства.
 
Сертифікат за стандартами GlobalG.A.P. дійсний 1 рік. Після закінчення терміну дії виробник мусить ще раз пройти аудит сертифікаційного органу та отримати новий сертифікат. Щодо вартості, то сертифікація передбачає кілька оплат. Перш за все оплату здійснюють за залучення сертифікаційного органу (близько €500), також окрема плата є за проведення сертифікації (сума диференційована та залежить від розмірів господарства). Якщо залучати ще консультанта, то за його послуги теж слід заплатити, до прикладу, у Нідерландах вартість таких послуг становить €500–800. Загальна вартість GlobalG.A.P.- €1000–1500, але, як свідчить європейська практика, охочі сертифікувати свою продукцію повинні ще провести ряд адаптаційних робіт на виробництві, які також потребують оплати. Тут вже все залежить від стану самого господарства.
 
Позиція українсько-реалістична

alt

В Україні GlobalG.A.P. тільки починає свої перші кроки. За даними Ніко де Грута, за минулий рік (2012 рік) сертифікати отримали лише троє виробників фруктово-овочевої продукції. Загальна кількість сертифікованих підприємств не набагато більша. Ще декілька фермерів перебувають на підготовчому етапі. Прискорити, чи то пак стимулювати українських фермерів до сертифікації продукції за стандартами GlobalG.A.P. взялася торгова мережа МЕТRО cash&carry. Власне, стимулювання не було метою, а стало ефектом, котрий продовжив основну мету - підтримка ефективної світової практики щодо продажу якісної стандартизованої продукції. Ймовірно, що вже з 2014 року сертифікація GlobalG.A.P. буде обов’язковою для всіх місцевих фермерів, котрі постачають продукцію у мережу в певному регіоні. Як зазначає фахівець із закупівлі овочів та фруктів львівської філії мережі МЕТRО cash&carry Вікторія Романишин, партнери компанії можуть покластися на підтримку мережі в сертифікації - як консультативно-навчальну, так і фінансову.
 
Узагальнюючи, можна сказати, що GlobalG.A.P. для українських фермерів - це можливість продавати свою продукцію, адже торгові мережі шукають надійних постачальників, а сертифікат - це якраз свідчення надійності та якості, а ще - це шанс вийти на європейські ринки. Також дотримання стандартів GlobalG.A.P. допомагає систематизувати роботу на господарстві та попередити ряд проблем і нещасних випадків.
 
Українські фермери зазначають, що GlobalG.A.P. у наших умовах - це реально, більше того, не так складно, як здається на перший погляд, адже у багатьох аспектах вимоги нашого законодавства та сертифікації GlobalG.A.P. співпадають, і у значній частині українське законодавство більш вимогливе. Тому якщо фермер буде дотримуватися абсолютно усіх законодавчих вимог, то для отримання сертифікату треба буде провести в основному «паперову» роботу.
 
altКерівник фермерського господарства «Малинівка», що на Львівщині, Петро Вовк зазначає, що поступово, малими кроками, але все ж наше фермерство йде до сертифікації GlobalG.A.P., і сьогодні чи завтра треба буде сертифікуватися. «Для тих, хто реалізовує продукцію через мережі супермаркетів, GlobalG.A.P. незабаром стане необхідністю, адже наші торгові мережі поступово переймають європейську практику. Значну частину нашої продукції ми здаємо у мережу МЕТRО cash&carry - цього року близько 40 га картоплі посадили саме для цієї мережі, а це суттєва кількість, тому втратити такого партнера не хочемо. І якщо МЕТRО вимагатиме від нас сертифікації, то ми її проходитимемо»,- говорить фермер.
 
Його колега також із Львівської області Ярослав Прийма уже прийняв остаточне рішення про сертифікацію GlobalG.A.P. своєї продукції. В основному фермер здає продукцію у супермаркети регіону і впевнений, що найближчим часом усі мережі вимагатимуть сертифікату GlobalG.A.P. Наразі його «Нова Мрія» збирає усю необхідну інформацію для сертифікації, після цього почнуть адаптаційні роботи. «Доопрацювати маємо чимало,- зазначає Ярослав Прийма,- однак все це реально. Що стосується якості продукції, використання захисних засобів та добрив - наша діяльність не суперечить вимогам GlobalG.A.P., однак інфраструктура потребує вдосконалення. Йдеться про приміщення для зберігання добрив, хімікатів, пустої тари з цих речовин, спеціальних приміщень для техніки. Також потрібно закінчити роботи з облаштування приміщень для персоналу. Велика робота нас чекає і з самими працівниками. Їх треба інструктувати, вчити, місцями навіть змушувати виконувати певні вимоги, адже часто спрацьовує принцип «завжди так робив». Робота клопітка і недешева, але перспектива продавати продукцію у європейських супермаркетах і мати перевагу на вітчизняному ринку - це значно цінніше».

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.