Агрономія Сьогодні

Контроль бур’янів у посівах буряків цукрових необхідно забезпечувати з перших днів вегетації культури і до змикання рядків. Адже культура чутлива до конкуренції бур’янів, гербокритичний період триває від перших двох днів до чотирьох тижнів її вегетації. Вирішальним періодом щодо обмеження шкідливості бур’янів є період від сходів культури до утворення 4 справжніх листків.

Гречка — цінна круп’яна і медоносна культура, яка має велике народногосподарське значення, з неї виготовляють крупи та борошно. Технологія виробництва цієї культури є майже безвідходною. Порівняно з іншими зерновими та круп’яними культурами сучасні сорти гречки не формують високої урожайності.

Не має сумніву, що соняшник є основною олійною культурою України. Серед світових виробників Україна посідає перші місця за валовим збором насіння цієї культури. Упродовж останніх трьох років у країні виробляється 10,1—13,6 млн т насіння (за даними Держкомстату). При цьому частка переробки соняшнику становить близько 98% олійної сировини. Активний розвиток олійно-жирової промисловості вимагає відповідного рівня забезпеченості олійною сировиною. В зв’язку з високим попитом на насіння соняшнику і рівнем рентабельності цієї культури відбулося значне розширення посівних площ.

Для вирощування огірків у відкритому ґрунті чи не найважливішим чинником стає їх районування. Від нього залежить не тільки врожайність, а й те, чи виростуть вони взагалі. Чим північніше область, тим важливіше, щоб сорт був саме місцевим. Лише деякі з них однаково добре ростуть як на півночі, так і на півдні.

Швидкість росту стебла гречки залежить від багатьох факторів та насамперед від площі живлення рослин і особливостей росту. Найбільший приріст стебла спостерігається в першій половині цвітіння. Рослини швидко ростуть у висоту й одночасно утворюють гілки і суцвіття. Уповільнюється або припиняється їх ріст при настанні господарської стиглості перших плодоутворень.

Забур’яненість посівів сільськогосподарських культур спричиняє втрати врожаю та його якості. Поява сходів, ріст і розвиток сегетальної рослинності відбувається завдяки наявності в ґрунті запасу насіння чи вегетативних органів і відповідних екологічних умов. Величина потенційної забур’яненості ріллі через тривале збереження насінням життєздатності в цьому середовищі достатня для утворення високої актуальної забур’яненості посівів на майбутні десятки років і напряму залежить від культури землеробства. Тому правильний вибір агротехнічних і хімічних заходів та ефективне їх здійснення є стратегічним завданням ефективного захисту посівів від шкідливості бур’янів й істотного обмеження потенційної забур’яненості ріллі.

Для нормальної життєдіяльності людського організму необхідно споживати до 10 кг цибулі на рік. У зв’язку із занепадом виробництва агропромислового комплексу цибулю вирощують переважно на присадибних, фермерських та дачних ділянках. Проте урожайність її перебуває на досить низькому рівні. Причинами цього є: недостатній рівень агротехніки, використання насіння нерайонованих сортів, що погано пристосовані до ґрунтово-кліматичних умов України. Не дають належної віддачі голландські та польські сорти.

Однією з найбільш важливих характеристик органічного землеробства є мінімалізація обробітку ґрунту. Це означає, що передбачається залишати не менше 30% рослинних решток на поверхні ґрунту. Ця система обробітку ґрунту широко використовується у багатьох розвинених країнах світу. Вона дозволяє зменшити витрати на виробництво, зменшує ерозію, втрати органічної речовини, сприяє збереженню вологи в ґрунті.

Кліматичні зміни, що відбуваються внаслідок глобального потепління, та закономірна обмеженість ресурсів спонукають людство до пошуку адекватних заходів із розробки нових технологій виробництва продуктів для життя. Певною мірою це стосується й галузі землеробства. Одним із шляхів у таких умовах є зміна пріоритетів щодо вже відомих та залучення у виробництво нових недооцінених рослин.

Рівень урожайності соняшнику значною мірою залежить від резервів ґрунтової вологи, яка забезпечує здійснення усіх найважливіших життєвих процесів, зокрема, проростання насіння і укорінення проростків, транспірацію, терморегуляцію та надходження поживних речовин у рослинний організм.

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.