Щільність ґрунту — це динамічний показник, який постійно змінюється та знаходиться у складній залежності від гранулометричного складу, вмісту органічної речовини, структури і вологості ґрунту, біології культури, агротехнічних заходів тощо.
Небезпечні хвороби для озимої пшениці потребують постійного контролю і захисту рослин, особливо навесні після нетипових строкатих осінньо-зимових перепадів температур, чергування дощів зі снігопадами, невеликих морозів із відлигами, нестійкого стану зимового спокою рослин.
Доступність мікроелементів для рослин обумовлюється наявністю їх рухомих сполук у ґрунті. Межею нестачі є вміст, що не перевищує для бору і цинку 0,3 мг/кг; кобальту 1,5; марганцю 140; молібдену 0,2 мг/кг ґрунту. Досить часто дефіцит того або іншого мікроелементу є лімітувальним фактором в отриманні високого врожаю. У результаті їх дії рослини…
Кукурудза — одна з важливих і найбільш урожайних сільськогосподарських культур. Багатьма дослідженнями відмічено, що її потенційні можливості використовуються лише на 35–50%. Вирощування кукурудзи — трудомісткий та енергоємний процес, а тому питання зменшення витрат енергоресурсів за різних технологій вирощування є особливо актуальним.
В сучасних умовах висока вартість мінеральних добрив вимагає нових підходів до оптимізації доз та строків їх внесення з метою економії ресурсів i одержання вищої окупності та прибутковості.
Досвід багатьох господарств України свідчить, що за постійного дотримання культури землеробства можна стабільно одержувати врожаї цукрових буряків на рівні 55–70 т/га і більше.
Традиційно під органічним виробництвом у сільському господарстві розуміють повну відмову від застосування ГМО, антибіотиків, хімікатів та мінеральних добрив, та чи можливо воно за умов незбалансованості рослинництва і тваринництва?
Правильно розроблена сівозміна має цілий ряд переваг, основні з них — це попередження накопичення й розмноження хвороб та шкідників, раціональне використання поживних речовин і вологи, значне зниження рівня засміченості, покращення якості вирощеної продукції.
Азот — один з основних елементів живлення, необхідних для рослин. Він є компонентом багатьох речовин, що становлять основу клітини і її органоїдів. При недостатньому забезпеченні рослин азотом уповільнюється біосинтез і обмін хімічних сполук, знижується інтенсивність реакцій фотосинтезу, продуктивність польових культур і якість продукції.
Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агробізнес Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання наagro-business.com.ua. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.