Агрономія Сьогодні

Фотосинтез є одним з основних процесів життєдіяльності зеленої рослини. У результаті цього складного синтетичного процесу в листках при безпосередній участі світла з вуглекислого газу, води та елементів мінерального живлення утворюються органічні речовини, отже, і врожай сільськогосподарських культур, його величина та якість.
Розміщення ярих зернових культур у сівозміні є важливим агротехнічним заходом підвищення урожайності. Ярі пшениця, ячмінь і тритикале добре реагують на оптимізацію умов вирощування, перш за все на попередники в сівозміні, системи обробітку ґрунту та добрив, інтегрованого захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів.
Під час польових досліджень із вивчення впливу гліфосату на різних етапах розвитку бур’янів у посівах кукурудзи також виявили зміни у рості і розвитку культури. Гліфосат вносили під час таких етапів розвитку бур’янів: 10 см, 15 та 23 см. Залежно від строків контролю бур’янів було відмічено зміни, які негативно впливали на…
Усі рослини у процесі органогенезу проходять чотири вікові періоди: ембріональний розвиток, ювенільний період, зрілість та старіння. Фенологічні фази характеризуються у життєвому циклі появою нових органів. Для гречки прийняті такі фази розвитку: проростання насіння, сходи, утворення листків та стебла, гілок, суцвіть, квіток, формування й достигання насіння. Їх тривалість залежить від багатьох…
Зміна пріоритетів розвитку сучасного землеробства Степу за високої вартості пального, дефіциту трудових ресурсів і подальшої деградації чорноземів зумовлює необхідність пошуку шляхів оптимізації базових елементів агротехніки вирощування ячменю ярого з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов, спеціалізації сівозмін, кількості і якості післяжнивних решток, удобрення, фітосанітарного стану посівів, технічних можливостей господарств.
В умовах Харківської області, яка належить до зони нестійкого та недостатнього зволоження, однією з причин недобору врожаю є дефіцит опадів та нерівномірний їх розподіл протягом весняно-літнього періоду. Тому основною умовою при вирощуванні сільськогосподарських культур за сучасними технологіями є висока культура землеробства. 
Станом на 2016 рік до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, було занесено 206 сортів ячменю звичайного, серед них 156 сортів ячменю ярого і 50 сортів ячменю озимого. Серед сортів ячменю ярого 88 (або 61% від загальної кількості) за напрямом використання належать до пивоварних.
Травмованість при збиранні кукурудзи сильно залежить від вологості зерна. Наведений графік наочно це демонструє (рис. 1). Видно, що мінімум травмування припадає при збиранні кукурудзи, вологість якої перебуває у межах 15–18%. При великій вологості насіння деформується, а при низькій зерно тріскається і дробиться.
Партнерами заходу стали найбільш потужний український представник ринку переробки картоплі ТОВ «Чіпси Люкс», компанія AGRILAB, що презентувала лабораторний аналіз ґрунтів, HZPC та вітчизняний Інститут картоплярства НААН України, які представляли свої сорти картоплі.
Отримання повноцінних сходів, оптимальний ріст і розвиток рослин ячменю ярого залежить від сприятливого поєднання гідротермічних і ґрунтових умов, індивідуальної реакції культури щодо факторів зовнішнього середовища, а також належного стану посівного шару навесні. Якнайкраще для вирощування ячменю підходять родючі суглинкові ґрунти з глибоким гумусовим горизонтом, без надмірного ущільнення, добре аеровані, з…
Прогноз поширення і розвитку хвороб на ріпаку озимому і ярому є невід’ємною складовою інтегрованого захисту рослин. Відсутність прогнозування унеможливлює контроль і передбачення фітосанітарної ситуації посівів культури, своєчасного і ефективного застосовування засобів захисту. Без прогнозу неминучі епіфітотії багатьох небезпечних хвороб, суттєві втрати врожаю, перевитрати матеріально технічних засобів. Завдяки прогнозу вдається раціонально…
Пшениця — найважливіша продовольча культура. Зерно пшениці ярої має високі хлібопекарські і круп’яні якості, містить більше білка, ніж зерно пшениці озимої — до 15–18% і 28–40% клейковини. Зерно пшениці твердої ярої використовують для виробництва кращих сортів макаронів, вермішелі, манної крупи. Пшениця яра має також кормове значення. Її використовують для виготовлення…

Найближча подія

Нема подій

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.