Агрономія Сьогодні

Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук Великоплідна садова полуниця є однією з найпопулярніших ягідних культур. Це зумовлено тим, що ягоди полуниці ароматні, привабливі на вигляд, мають прекрасний смак, містять до 8% цукру, до 1,5% органічних кислот, а також велику кількість мінеральних солей і вітамінів, необхідних для життя людини. За вмістом вітамінів…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Соняшник є однією з основних олійних культур світового землеробства. У загальному обсязі виробництва олійних культур в Україні соняшник займає більше 90%, а в структурі посівних площ не менше 10%. Країна посідає третє місце в світовому рейтингу після Аргентини та Росії, забезпечуючи…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України   Зріджені посіви, випадання молодих рослин соняшнику — це наслідки білої гнилі Біла гниль, або склеротініоз поширена практично в усіх зонах, де вирощують соняшник. Вона проявляється у вигляді трьох форм: кореневої, стеблової і кошикової.
Л.М. ТОКМАКОВА, канд. с.-г. наук, завідувач лабораторією екології ґрунтових мікроорганізмів Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва, м. Чернігів У наш час у світі набуває все більшої актуальності проблема оптимізації фосфорного живлення рослин, оскільки ресурси фосфору, на відміну від азоту, досить обмежені. А в останні роки у зв’язку із внесенням дуже…
Ольга ВЛАСОВА, канд. с-г. наук Інститут захисту рослин НААН У багатьох смак літа асоціюється із черешнею. Вона дозріває раніше інших плодів, і тим самим відкриває фруктовий сезон. Цінність її полягає у найвищих смакових, дієтичних і товарних властивостях і якості. Спробувавши черешню лише одного разу, ви вже не зможете встояти перед…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Вирощування рису здійснюється як за звичайною, так і безпестицидною технологіями (продукт для дитячого харчування). Селекційно-насіннєві, агротехнічні та організаційно-господарські заходи є основними в інтегрованому захисті рису від хвороб.
В.В. ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, завідувач кафедрою технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету С.С. КОСТЮЧКО, здобувач Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААНУ Визначити допустимі строки сівби Важлива роль у формуванні високої урожайності і технологічних якостей коренеплодів належить сортовим особливостям цукрових буряків та строкам їх сівби. Сівбу…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 26 червня 2015 17:15

Живлення рису

В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с.н.с., заступник директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Інститут рису НААН Одним із важливих напрямів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур є вивчення біологічних особливостей кожного сорту та виявлення оптимальних параметрів основних агротехнічних факторів, які значною мірою визначають реалізацію продуктивного потенціалу…
Іван ШУВАР, спеціально для "АС" Цьогоріч аграрії України розпочали весняно-польові роботи в складних економічних умовах через різні причини. Ми звернулися до доктора сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедрою землеробства і тваринництва Львівського НАУ, Заслуженого діяча науки і техніки України Івана Антоновича Шувара з проханням надати аграріям поради науково-практичного характеру щодо мінімізації…
Іван МАРКОВ, канд. біол. наук, професор НУБіП України Щороку в різних господарствах агровиробники отримують різну урожайність рису: хтось 4-5 т/га, а дехто навіть більше 9 т/га! Така велика різниця зумовлена впливом шкідливих організмів на культуру. Статистика свідчить: через різноманітні ураження втрати врожаю можуть становити від 19 до 50%. Особливою шкодочинністю…
Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук Квасоля — цінна високобілкова культура, яка має багатостороннє використання в народному господарстві. Основне її призначення — продовольче: насіння та боби вживають в їжу в свіжому і консервованому вигляді та є джерелом необхідного для організму людини комплексу амінокислот. Завдяки азотфіксуючим бактеріям квасоля засвоює азот з повітря та…
Валентина КОНВЕРСЬКА, завідувач лабораторією технології застосування ентомофагів Інституту захисту рослин НААН України Застосування трихограми має грунтуватися на врахуванні як її біологічних особливостей, так і особливостей біології комах-шкідників, проти яких спрямовано використовують паразита. Спостереження за станом популяцій шкідників є однією з необхідних умов застосування трихограми. На овочевих культурах трихограму використовують для…

Please publish modules in offcanvas position.