Агрономія Сьогодні

Чистий пар — надійний засіб боротьби з посухою, підвищення продуктивності і сталості землеробства Степу. При цьому він залишається найбільш уразливим полем сівозміни, де надзвичайно важко призупинити ерозію ґрунту, унормувати техногенні навантаження, урівноважити баланс поживних речовин і обіг енергії. На часі розробка та освоєння ефективних способів утримання й обробітку парового поля з метою упередження подальшої руйнації чорноземів, контролювання бур’янів, заощадження вологи, палива та коштів.

Всі ми добре знаємо цю пекучу спецію як приправу на столі, або як гірчичники — відомий лікувальний засіб при застуді. І не задумуємось, звідки походить цей унікальний продукт, широко знаний у всьому світі і шанований як на заході, так і на сході, як мусульманами, так і християнами.

Агротехнічні заходи, зокрема, вчасно й якісно здійснений обробіток ґрунту, значно обмежують чисельність бур’янів у посівах буряків цукрових. Лущення стерні виконують після збирання врожаю попередників із дотриманням глибини ґрунту, необхідної для якісного загортання рослинних решток. У разі наявності на полях коренепаросткових та кореневищних багаторічних бур’янів (осоту рожевого, берізки польової), проводять друге лущення на глибину 10–16 см.

Перспективним джерелом енергії на сьогодні є вирощування біоенергетичних культур для виробництва, яким властивий високий потенціал енерговіддачі. Тому важливим питанням для сільськогосподарських виробників є розробка й оптимізація технологій вирощування біоенергетичних культур.

Аналіз досліджень Кіровоградської ДСГДС НААН і узагальнення виробничого досвіду свідчить, що у південних районах Кіровоградщини найбільш доцільно висівати озиму пшеницю з 15 по 25 вересня; у перехідних районах — з 10 по 25 вересня і в лісостепових — з 5 по 20 вересня. Як виняток, при запізненні з підготовкою ґрунту та інших організаційно-господарських причин, допускається сівба у більш пізні строки — з 25 вересня по 2–5 жовтня на площах, добре розроблених та забезпечених вологою і поживними речовинами. За пізньооптимальних строків сівби урожайність сортів озимої пшениці суттєво перевищує показник, що отримано у посівах ранніх строків сівби (до 1 вересня).

При вирощуванні зернових культур важливо підвищувати не тільки урожай зерна, але також і показники його якості, що визначають технологічні, борошномельно-хлібопекарські властивості і товарну цінність зерна. Важливим при цьому є розробка нових та застосування уже відомих методів ґрунтової та рослинної діагностики під час вегетації цієї культури, завчасного прогнозування вмісту білка та клейковини в зерні. На основі такої інформації вносять корективи в технології вирощування озимої пшениці для підвищення якості її зерна.

Хвороба виявляється скрізь, де вирощують виноград, особливо шкідлива у роки зі спекотним літом. Ознаки захворювання проявляються на всіх зелених органах рослин — пагонах, листках, черешках, вусиках, плодоніжках, ягодах у вигляді сіруватого борошнистого нальоту — поверхневої грибниці і конідіального спороношення гриба. Згодом на уражених листках з’являються бурі дрібні плями відмерлої тканини, після злиття яких утворюється сітчастий візерунок епідермісу на зеленому фоні здорової паренхіми листка. На пагонах у місцях ураження формуються темно-коричневі розпливчасті плями, які після здерев’яніння набувають червонувато-коричневих чітких контурів.

В осінній період створюються передумови формування майбутнього урожаю озимих культур. Тому першочерговою умовою є організаційно-господарські й агротехнічні прийоми. Істотне значення мають всебічно та екологічно обґрунтована організація земельної території господарства (землевпорядкування), освоєння сівозмін із правильним чергуванням культур, добір сортів з урахуванням їх особливостей, конкурентоспроможності й толерантності до бур’янів, хвороб, шкідників та інших факторів, оптимізація систем обробітку ґрунту та удобрення, підготовка високоякісного насіння, добір строків і способів сівби, збирання врожаю тощо.

Обмеження бур’янів за допомогою хімічних засобів захисту — це захід, результативність якого залежить від правильного вибору гербіциду з різноманітного їх асортименту та внесення препаратів із дотриманням рекомендацій фірм-виробників із максимальним впливом на шкідливий об’єкт та мінімальним на навколишнє середовище. Для обприскування застосовують гербіциди, які передбачені «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Препарати, норми їх витрат підбирають з урахуванням видового складу і чисельності бур’янів.

Щорічно сільгоспвиробники стикаються із проблемою втрат врожаю та його якості від шкідливих організмів. Найбільш поширеними та шкідливими із фітофагів пшениці є хлібні клопи-черепашки (ряд Hemiptera).

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.