Агрономія Сьогодні

Сергій Авраменко, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола Цехмейструк, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр Глубокий, науковий співробітник, Віктор Шелякін, молодший науковий співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України У країнах Європи жито озиме є однією з найбільш поширених зернових культур. Його вирощують на…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Важливим чинником стабілізації зернового господарства і значним резервом збільшення урожаїв зернових культур є раціональний всебічно обґрунтований захист посівів від шкідливих організмів. Потенційні втрати від хвороб, шкідників та бур'янів за умов високої урожайності становлять у середньому 30% і більше. В останні роки фітосанітарна обстановка на посівах…
Віктор ШВАРТАУ, член-кор. НАН України, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України Розвиток рослинництва в Україні є важливою складовою продовольчої безпеки світу. Динаміка світових цін на зерно пшениці сприяє інтенсифікації виробництва, що є необхідною складовою розвитку технологій вирощування зернових колосових культур. Так, за даними FAPRI, 2011 (Food and Agricultural Policy…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 06 вересня 2011 10:51

Озимий ячмінь

  Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор; Михайло ДМИТРИШАК, канд. с.-г. наук, доцент Володимир МОКРІЄНКО, канд. с.-г. наук, доцент Національний університет біоресурсів і природокористування України Озимий ячмінь - найменш морозо- і зимостійкий серед хлібних озимих культур. Він поширений у регіонах з теплими зимами. Північна межа вирощування озимого ячменю в Україні…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський національний аграрного університету, С. КОСТЮЧКО, магістр з агрономії, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Продовження. Початок у №14. Регулювання кількості колосків у колосі технологічними заходами Кількість колосків у колосі залежить від генетичних чинників і метеорологічних умов, у яких росте і розвивається рослина. Крім метеорологічних умов до негенетичних…
  Олександр ЗОЗУЛЯ, канд. біолог. наук Застосування гербіцидів восени на озимих зернових культурах поширене в багатьох країнах з інтенсивною технологію вирощування. Чому віддається перевага боротьбі з бур’янами саме в такий спосіб? Це викликано тим, що рослини найбільш уразливі до дії бур’янів на початковій стадії розвитку. Якщо знищити нецільові рослини в…
Олесь КОСАРЧУК, спеціально для «АС» Українці, росіяни, казахи - кілька сотень аграріїв з усього СНД відвідали День поля агропідприємства «Шпола Агро-Індустрі» 5 липня 2011 року в с. Сигнаївка Черкаської області. Запрошені керівником підприємства Фредеріком ШАВІНЬЇ аграрії переконалися, що справжній «ноу-тіл» в умовах нестачі вологи є ефективним і в перший, і…
Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський НАУ Продовження. Початок у №14. ПІСЛЯЖНИВНІ ПОСІВИ Останнім часом одним із ефективних і дешевих способів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур і поліпшення родючості грунту є вирощування культур у післяжнивних посівах. За умов сьогодення вирощування післяжнивних культур набуло поширення у господарствах різних форм власності і…
Складність в отриманні високих урожаїв і реалізації генетичного потенціалу сучасних сортів і гібридів ріпаку полягає у високій вимогливості цієї культури до агротехніки і систем захисту від бур'янів, хвороб і шкідників. Ріпак є культурою, яка на початкових стадіях росту і розвитку слабо конкурує з бур'янами за площу живлення, основну частину легкодоступних…
Олексій ОМЕЛЯНЕНКО, менеджер із фунгіцидів, ТОВ «Сингента» Погодні умови, які склалися наприкінці червня-початку липня, сприяли масовому розвитку фітофторозу. Постійні опади не дозволяли вчасно провести необхідні фунгіцидні обробки, що сприяло масовому зараженню рослин фітофторозом. Саме в таких складних умовах технологія фунгіцидного захисту, яка базується на фунгіцидах Ридоміл Голд МЦ та Ревус,…
Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський НАУ Екологічний стан земель сільськогосподарського призначення, що розглядається як вирішальний фактор одержання високоякісної сільськогосподарської сировини, кормів і харчових продуктів, є незадовільним через інтенсивний характер їх господарського використання й антропогенно-техногенного навантаження прогресуючою ерозією, підвищеної кислотності, засолення, перезволоження, радіаційного забруднення і розвитку інших негативних процесів.…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Забур’яненість ріллі в Україні в останні 10 років має тенденцію до зростання із багатьох причин. Аналіз наукових праць та повідомлень спеціалістів сільського господарства дає змогу констатувати, що серед багатьох причин зростання засміченості бур’янами орних земель основними є істотне зниження останніми…

Please publish modules in offcanvas position.