soniashnyk

Агрономія Сьогодні

Найбільш шкодочинними і поширеними є: летюча, тверда та чорна сажки, борошниста роса, стеблова або лінійна, жовта та карликова іржі, септоріоз, альтернаріоз, фузаріоз колоса, темно-бура, сітчаста та смугаста плямистості (гельмінтоспоріози), ринхоспоріоз, кореневі гнилі, смугастий, плямистий та базальний бактеріози, вірус жовтої мозаїки, жовта карликовість, штихувата мозаїка тощо.
Штучне зрошення посівів сільгоспкультур: типи дощувальних установок, особливості їх експлуатації та доцільність цієї технології загалом.
У статті наведені результати багаторічних досліджень Інституту зернових культур НААН України щодо удосконалення базових елементів агротехніки вирощування пшениці озимої на схилових землях — виокремлено кращі попередники зернової культури з точки зору їх спроможності запобігти руйнуванню чорноземів Степу, проведена оцінка ефективності способів мульчувального обробітку грунту, а також диференційованої системи удобрення під…
Для озимого ріпаку строки сівби мають вирішальне значення. Залежать вони від зони вирощування. Для північних регіонів кращими строками посіву є 10-20 серпня, західного– 20 по 30 серпня та південного — із 25 серпня по 5 вересня. Оптимальний строк сівби озимого ріпаку — за 15-25 днів до оптимальних термінів сівби озимих…
Коренеплоди буряків столових часто загнивають ще в період вегетації рослин, але найбільше їх уражується у період зберігання, втрати вирощеного врожаю можуть сягати 10-30% і більше.
Строки сівби озимих зернових культур залежать від багатьох факторів. Одним із головних є клімат. Кліматичні умови в Україні в останні роки, порівняно з минулим століттям, змінилися майже кардинально. Зима стає більш європейською. Який же вплив сучасних кліматичних умов на сівбу озимини восени?
Важливе значення для контролю бур’янів має створення густих стебло- і травостоїв зернових колосових культур, зернобобових, багато- і однорічних трав, своєчасне їх збирання. Такі методи будуть запобігати достиганню насіння тих бур’янів, які залишилися у посіві.
Пшениця є найпоширенішою культурною рослиною у світі та входить до раціону третини мешканців планети. Останніми роками її висівають на площах, що змінюються у межах від 216 до 225 млн га. В Україні вона фактично є національним символом держави, а також краси, щасливого добробуту, тілесного й духовного багатства. Проте ця культура…
Фактично всі представники бобових культур мають спільну і вельми незручну для аграріїв особливість — нерівномірне дозрівання. Спочатку ті, що розташовані на нижніх, потім на верхніх ярусах рослин. Тому оптимальні терміни збирання цієї культури визначають, беручи до уваги ступінь пожовтіння приблизно 70% бобів на нижніх та середніх ярусах. Саме на них…
Підготовка поля під пшеницю озиму після багаторічних трав на основі оранки у посушливі роки призводить до надмірної брилуватості ґрунту, що зумовлює значні втрати вологи, додаткові витрати пального та коштів, гальмування мікробіологічних процесів, погіршення якості посівних робіт.
На Пiвднi України серед олiйних культур рiпак озимий набуває все бiльшого поширення. У зв’язку з пiдвищеним попитом i стабiльно високою цiною на насiння рiпаку та продукти його переробки на свiтовому ринку прогнозується подальше нарощування обсягiв його виробництва.
Захист пшениці озимої і ярої, ячменю озимого і ярого від плямистостей тощо базується на науковому поєднанні всіх відомих методів захисту рослин (організаційно-господарських, селекційно-насіннєвих, агротехнічних, хімічних, біологічних та інших), які використовуються з урахуванням закономірностей розвитку хвороби і фітосанітарного стану посівів.

Please publish modules in offcanvas position.