Агрономія Сьогодні

Інтерес до кукурудзи виявляється не лише як до найціннішої кормової і зернової культури, а й такої, що в сучасних умовах може широко використовуватись для виготовлення продуктів харчування і сировини для промисловості. Зерно, стебло, стрижні качанів, суцвіття — це ті складові органи рослини кукурудзи, з яких одержують понад 2500 видів продуктів…
Ранньовесняний обробіток ґрунту під пізні культури є одним із найскладніших завдань землеробства, особливо в посушливій зоні Степу, адже зберегти вологу в кінці квітня-на початку травня стає все складніше через стрімке наростання плюсових температур.
Ми не можемо вплинути на погоду, а тим більше на те, що називається комплексом грунтово-кліматичних умов. Тому годі розповідати про те, що можна виростити кукурудзу на солончаку чи ще щось у цьому стилі. Ліпше зосереди­тися на тому, як підібрати оптимальну лінійку гібридів під конкретні умови вирощування та отримати відповідну рентабельність…
Проведення весняних польових робіт повинне враховувати особливості, які складаються на полях кожного господарства.
Будьмо відверті: багато де сою вирощують із мінімальними інвестиціями, орієнтуючись передусім на цінну роль цієї бобової культури як попередника. Такий лімітувальний фактором, як волога нерідко зводить нанівець амбітні та не дуже плани аграріїв. Усе нібито робимо як належить, однак кілька місяців посухи поспіль, надто до, під час і після цвітіння…
Залежно від видового складу, густоти забур’янення, тривалості конкурентних взаємовідносин культури з бур’янами врожайність зерна кукурудзи знижується на 20–70%.
Конкурентоспроможність продукції в умовах ринкової економіки набуває особливої актуальності, передусім у зв’язку зі вступом України до Світової організації торгівлі, а також відкритості нашої економіки та зростання конкуренції на ринку. На сьогодні поряд з економічною та енергетичною оцінками технологій вирощування сільськогосподарських культур набуває поширення оцінки їх на конкурентоспроможність.
Коли ми говоримо про труднощі із вирощуванням кукурудзи, то передусім маємо на увазі два чинники.
Мінімальний, а особливо нульовий обробіток ґрунту — елемент інтенсивних агротехнологій, він можливий у разі достатнього забезпечення добривами, пестицидами в оптимальних сівозмінах за високої культури землеробства та наявності високопрофесійних технологів.
Сидерати можна сіяти як навесні, так і восени: у цей час їх висівати навіть більш результативно — «зелене добриво» виконує, крім інших, функцію мульчі на зиму, захищаючи землю від промерзання.
Захисні заходи на картоплі проти бактеріальних хвороб охоплюють весь цикл робіт із технології виробництва насіннєвої і товарної бульби.
Листове живлення посівів сільгоспкультур мікродобривами дедалі впевненіше входить до обов’язкової програми технології вирощування.

Please publish modules in offcanvas position.