Агрономія Сьогодні

Великої шкоди хмелю завдають понад 30 хвороб різної етіології, які суттєво знижують продуктивність рослин і якість шишок.
Біоенергетична оцінка ефективності систем обробітку ґрунту та удобрення в короткоротаційних сівозмінах Степу дозволяє аграріям мати конкретні рекомендації для прибуткового вирощування продукції.
Чистий пар — надійний засіб боротьби з посухою, підвищення продуктивності і сталості землеробства Степу. При цьому він залишається найбільш уразливим полем сівозміни, де надзвичайно важко призупинити ерозію ґрунту, унормувати техногенні навантаження, урівноважити баланс поживних речовин і обіг енергії. На часі розробка та освоєння ефективних способів утримання й обробітку парового поля…
Всі ми добре знаємо цю пекучу спецію як приправу на столі, або як гірчичники — відомий лікувальний засіб при застуді. І не задумуємось, звідки походить цей унікальний продукт, широко знаний у всьому світі і шанований як на заході, так і на сході, як мусульманами, так і християнами.
Агротехнічні заходи, зокрема, вчасно й якісно здійснений обробіток ґрунту, значно обмежують чисельність бур’янів у посівах буряків цукрових. Лущення стерні виконують після збирання врожаю попередників із дотриманням глибини ґрунту, необхідної для якісного загортання рослинних решток. У разі наявності на полях коренепаросткових та кореневищних багаторічних бур’янів (осоту рожевого, берізки польової), проводять друге…
Перспективним джерелом енергії на сьогодні є вирощування біоенергетичних культур для виробництва, яким властивий високий потенціал енерговіддачі. Тому важливим питанням для сільськогосподарських виробників є розробка й оптимізація технологій вирощування біоенергетичних культур.
Аналіз досліджень Кіровоградської ДСГДС НААН і узагальнення виробничого досвіду свідчить, що у південних районах Кіровоградщини найбільш доцільно висівати озиму пшеницю з 15 по 25 вересня; у перехідних районах — з 10 по 25 вересня і в лісостепових — з 5 по 20 вересня. Як виняток, при запізненні з підготовкою ґрунту…
При вирощуванні зернових культур важливо підвищувати не тільки урожай зерна, але також і показники його якості, що визначають технологічні, борошномельно-хлібопекарські властивості і товарну цінність зерна. Важливим при цьому є розробка нових та застосування уже відомих методів ґрунтової та рослинної діагностики під час вегетації цієї культури, завчасного прогнозування вмісту білка та…
Хвороба виявляється скрізь, де вирощують виноград, особливо шкідлива у роки зі спекотним літом. Ознаки захворювання проявляються на всіх зелених органах рослин — пагонах, листках, черешках, вусиках, плодоніжках, ягодах у вигляді сіруватого борошнистого нальоту — поверхневої грибниці і конідіального спороношення гриба. Згодом на уражених листках з’являються бурі дрібні плями відмерлої тканини,…
В осінній період створюються передумови формування майбутнього урожаю озимих культур. Тому першочерговою умовою є організаційно-господарські й агротехнічні прийоми. Істотне значення мають всебічно та екологічно обґрунтована організація земельної території господарства (землевпорядкування), освоєння сівозмін із правильним чергуванням культур, добір сортів з урахуванням їх особливостей, конкурентоспроможності й толерантності до бур’янів, хвороб, шкідників та…
Обмеження бур’янів за допомогою хімічних засобів захисту — це захід, результативність якого залежить від правильного вибору гербіциду з різноманітного їх асортименту та внесення препаратів із дотриманням рекомендацій фірм-виробників із максимальним впливом на шкідливий об’єкт та мінімальним на навколишнє середовище. Для обприскування застосовують гербіциди, які передбачені «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених…
Щорічно сільгоспвиробники стикаються із проблемою втрат врожаю та його якості від шкідливих організмів. Найбільш поширеними та шкідливими із фітофагів пшениці є хлібні клопи-черепашки (ряд Hemiptera).

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.