Агрономія Сьогодні

Наукою і практикою доведено, що при сівбі якісним насінням урожай збільшується від 15 до 25%. За рахунок таких факторів формуються сильніші рослини з вищою адаптивною стійкістю та виживаністю, а відтак, і продуктивністю.
В Україні в цілому та в Донецькій області зокрема найвищий у світі рівень розораності території та сільгоспугідь, що породжує інтенсивну водну та вітрову ерозію ґрунтів. 
Від нового сорту часто чекають прориву в урожайності, стійкості до хвороб, хлібопекарської якості, здатності до використання добрив — кожен чекає того, чого не вистачає у його господарстві, на власних полях. То яким же він повинен бути, той новий сорт, який би усіх задовільнив?
У сучасному степовому землеробстві на фоні подальшої деградації чорноземів варто звернути особливу увагу на вдосконалення системи основного обробітку ґрунту під кукурудзу, дотримуватись правильної сівозміни, кількості та якості післяжнивних решток, удобрення тощо.
Не так давно українці розпочали віддавати перевагу органічній продукції. Наукові дослідження стверджують, що методи органічного землеробства регенерують грунт завдяки відмові від токсичних хімікатів. Одними з найбільш перспективних є органічні овочі, що сьогодні користуються попитом на ринку.
Земля — цінний дар природи, від якого залежить існування життя на нашій планеті. Історія свідчить, що всі війни відбувались не за фабрики і заводи, а за землю. Буде земля — буде життєвий простір, продукти харчування, побудуються нові житлові і промислові об’єкти.
Попри широке впровадження сучасних високоефективних гербіцидів, бур’яни і надалі залишаються шкідливими об’єктами, які знижують урожай зерна кукурудзи більш ніж на третину.
Все більшої популярності набуває виробництво екологічно безпечної продукції. Наукові дослідження, що проводяться у цьому напрямі, спрямовані на виробництво та використання мікробіологічних препаратів, а ґрунтообробні технології базуються на застосуванні мінімального обробітку ґрунту з використанням природних біологічних законів.
У сучасних системах землеробства біологічна суть формування родючості ґрунтів практично не бралась до уваги. Це призвело до появи деградованих агроценозів, навіть за достатнього внесення мінеральних добрив сільськогосподарські культури не забезпечують повноцінного врожаю та якісну продукцію. У зв’язку з цим виникла необхідність у застосуванні прийомів, спрямованих на збільшення чисельності та активності…
Площі під посівами озимини, розміщеної у сівозміні після непарових попередників, є доволі великими і щорічно збільшуються. Наразі у зоні Степу пшеницю озиму розміщують здебільшого після соняшнику, а також по стерньових попередниках. Це вносить певні коррективи до технологічного регламенту під час вирощування пшениці.
У багатьох країнах, в тому числі і в Україні, споживання рослинного жиру зростає, а тваринного зменшується. Це пояснюється передусім більш позитивним впливом рослинних жирів на здоров’я людини, а також економічними факторами.
В умовах Степу України не лише волога виступає лімітуючим фактором для виробництва якісної пшениці. Результати дослідів свідчать, що варто враховувати також культури-попередники, вплив добрив і правильний підбір насіння.

Please publish modules in offcanvas position.