Агрономія Сьогодні

Валер’ян Позняк, спеціально для «АС» Основний показник ефективної роботи на землі – рентабельність. Сьогодення вимагає від аграрія тримати високу професійну планку. Це зумовлює потребу постійно вдосконалюватись, розширювати горизонти своїх знань, спостерігати за досвідом провідних компаній і негайно ж застосовувати нові знання і нові розробки на практиці. Нові розробки у хімічній…
Вадим ПОТЬОМКІН, канд. с.-г. наук, ТОВ «Сингента» Ще декілька років тому у відповідь на запитання «Чому у тебе немає урожаю ріпаку?» фермери жартували: «Забув посіяти…». І справді, достатньо було посіяти, обробити проти бур’янів та квіткоїда - і маєш непоганий урожай. На жаль, часи змінилися, проблем побільшало: то прихованохоботник з’їсть, то…
Олександр ЧЕРНЕЦЬКИЙ, директор компанії «Ярос» Про врожай-2011, про посуху і дощі, про технологію ОВвУС, про деталі і баварського принца Ця стаття уособлює в собі витяги з розмов із нашими клієнтами протягом останнього року. А їх було чимало… Тому хочеться донести до загалу усе найважливіше, що цікавить українських аграріїв та наголосити…
В. ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський національний аграрний університет, С. КОСТЮЧКО, магістр з агрономії, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Маса зерна з одного колоса У структурі врожаю озимої пшениці двома найголовнішими узагальнюючими показниками є кількість продуктивних стебел на одиниці площі і маса зерна з одного колоса. Добуток цих двох величин, визначений перед…
Сергій Авраменко, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола Цехмейструк, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр Глубокий, науковий співробітник, Віктор Шелякін, молодший науковий співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України У країнах Європи жито озиме є однією з найбільш поширених зернових культур. Його вирощують на…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Важливим чинником стабілізації зернового господарства і значним резервом збільшення урожаїв зернових культур є раціональний всебічно обґрунтований захист посівів від шкідливих організмів. Потенційні втрати від хвороб, шкідників та бур'янів за умов високої урожайності становлять у середньому 30% і більше. В останні роки фітосанітарна обстановка на посівах…
Віктор ШВАРТАУ, член-кор. НАН України, Інститут фізіології рослин і генетики НАН України Розвиток рослинництва в Україні є важливою складовою продовольчої безпеки світу. Динаміка світових цін на зерно пшениці сприяє інтенсифікації виробництва, що є необхідною складовою розвитку технологій вирощування зернових колосових культур. Так, за даними FAPRI, 2011 (Food and Agricultural Policy…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 06 вересня 2011 10:51

Озимий ячмінь

Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор; Михайло ДМИТРИШАК, канд. с.-г. наук, доцент Володимир МОКРІЄНКО, канд. с.-г. наук, доцент Національний університет біоресурсів і природокористування України Озимий ячмінь - найменш морозо- і зимостійкий серед хлібних озимих культур. Він поширений у регіонах з теплими зимами. Північна межа вирощування озимого ячменю в Україні проходить…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський національний аграрного університету, С. КОСТЮЧКО, магістр з агрономії, ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Продовження. Початок у №14. Регулювання кількості колосків у колосі технологічними заходами Кількість колосків у колосі залежить від генетичних чинників і метеорологічних умов, у яких росте і розвивається рослина. Крім метеорологічних умов до негенетичних…
Олександр ЗОЗУЛЯ, канд. біолог. наук Застосування гербіцидів восени на озимих зернових культурах поширене в багатьох країнах з інтенсивною технологію вирощування. Чому віддається перевага боротьбі з бур’янами саме в такий спосіб? Це викликано тим, що рослини найбільш уразливі до дії бур’янів на початковій стадії розвитку. Якщо знищити нецільові рослини в ранній…
Олесь КОСАРЧУК, спеціально для «АС» Українці, росіяни, казахи - кілька сотень аграріїв з усього СНД відвідали День поля агропідприємства «Шпола Агро-Індустрі» 5 липня 2011 року в с. Сигнаївка Черкаської області. Запрошені керівником підприємства Фредеріком ШАВІНЬЇ аграрії переконалися, що справжній «ноу-тіл» в умовах нестачі вологи є ефективним і в перший, і…
Іван ШУВАР, доктор с.-г. наук, професор, Львівський НАУ Продовження. Початок у №14. ПІСЛЯЖНИВНІ ПОСІВИ Останнім часом одним із ефективних і дешевих способів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур і поліпшення родючості грунту є вирощування культур у післяжнивних посівах. За умов сьогодення вирощування післяжнивних культур набуло поширення у господарствах різних форм власності і…

Please publish modules in offcanvas position.