×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 97

Агрономія Сьогодні

Аналізуючи умови вирощування зернових колосових культур сезону 2009-2010 років, можна визнати їх надзвичайними та екстремальними, адже на останніх етапах їх вирощування, саме під час наливу зерна і, особливо у передзбиральний і збиральний періоди, випала така кількість опадів, що у деяких випадках звела нанівець копітку працю хлібороба.
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 20 вересня 2010 12:07

Біологія чи хімія?

Економічна та екологічна криза, зниження природної родючості ґрунтів внаслідок господарської діяльності людини, забруднення ґрунтів пестицидами і важкими металами, погіршення якості продукції рослинництва -- усе це викликає підвищену увагу до систем землеробства, які використовуватимуть потенційні можливості екосистем і мінімізуватимуть застосування хімічних засобів при вирощуванні сільськогосподарських культур.

Агрономія Сьогодні - Четвер, 02 вересня 2010 15:31

Дар богів

Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук, УААН України
Амарант вирощували індійці майя, ацтеки, інки. Останні ще 7 тис. років тому пекли з нього хліб. В інків амарант був культовою рослиною, його застосовували під час релігійних обрядів. «Дар богів» - так називали амарант інки та ацтеки. Іспанські завойовники, борючись з язичництвом, жорстоко переслідували людей, що використовували амарант як продукт харчування. Тому збереглися посіви цієї культури лише в гірських долинах Латинської Америки.

Михайло ОСТРЕНКО, канд. с.-г. наук, Білоцерківський національний аграрний університет

Загальновідомо, що врожаї та валові збори картоплі підвищуються на 20-25% за рахунок використання високоякісного насіння нових реєстрованих і перспективних сортів.

Сорт є одним із основних засобів сільськогосподарського виробництва, від генотипу якого значною мірою залежать реалізація біопотенціалу поля, ефективність меліоративних і агротехнічних заходів, особливо за несприятливих умов середовища.

Агрономія Сьогодні - Понеділок, 30 серпня 2010 12:42

Суданська трава

Сергій Дроздов, канд. с.-г. наук, Інститут тваринництва УААН

Теплішає наша планета не по днях, а по годинах. З кожним роком дедалі важче землеробу протистояти кліматичним метаморфозам.

Оцінка українських учених стосовно тенденції зміни температурних параметрів клімату свідчить, що лише з початку ХХІ сторіччя середньорічна температура в Україні збільшилася на 0,3-0,7?С. Так, відповідно до досліджень харківських учених середньорічна температура в регіоні за останні два десятиріччя підня-лася з 7,2 до 9,4?С.

Тетяна Король, канд. біол. наук,

Андрій Самійленко, вчений-агроном

Передпосівна обробка насіння* є одним з найважливіших агротехнічних прийомів, які забезпечують збільшення врожайності та підвищення якості продукції рослинництва. 
Залежно від конкретних цілей насіння обробляється пестицидами, регуляторами росту рослин, макро- і мікроелементами, інокулюється препаратами корисної мікрофлори. 

Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України

На озимому і ярому ріпаку значний недобір урожаю насіння спричиняють хвороби різної етіології. Із інфекційних хвороб ріпаку найбільш поширеними і шкодочинними в Україні є снігова плісень, чорна ніжка (ризоктоніоз), несправжня борошниста роса (пероноспороз), чорна плямистість (альтернаріоз), рак стебла, або некроз кореневої шийки (фомоз), біла гниль або склеротиніоз (білостеблість), сіра гниль (ботрідіоз), світла плямистість (циліндроспоріоз), вертицильозне в’янення (вертицильоз), фузаріозне в’янення (фузаріоз), бактеріоз коренів на озимому ріпаку, слизистий бактеріоз на ярому ріпаку. Менш розповсюдженими хворобами на ріпаку є біла плямистість (кільцева плямистість або сіростеблість), борошниста роса, кила звичайна мозаїка, зморшкувата мозаїка, чорна кільцева плямистість, вірус жовтухи турнепса, позеленіння квіток тощо.
В Україні шкідлива фауна озимого ріпаку представлена великим різноманіттям комах: їх налічується близько 50 видів, які здатні знизити до 30-40% урожаю насіння при одночасному погіршенні його якості.
Знезараження посівного матеріалу і захист сходів від хвороб має велике значення у формуванні потенціалу майбутнього врожаю.
Агрономія Сьогодні - Середа, 14 липня 2010 12:17

Десикація

Застосування десикації сприяє зменшеню вологості зерна та насіння, полегшує збирання врожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю та затрати на доведення до стандарту зібраного насіння.

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.