Агрономія Сьогодні

Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Одним із факторів низької урожайності сої є ураження рослин численними хворобами різної етіології, які суттєво знижують їх насіннєву продуктивність і якість отриманого врожаю. Недобір урожаю сої від хвороб, залежно від інтенсивності їх розвитку, може сягати 20–40%, а в роки епіфітотій - до…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 05 липня 2013 14:33

Боби без личинок

Світлана ТКАЧОВА, науковий співробітник Інституту захисту НААН України З початку проростання насіння гороху пошкоджуються дротяниками, несправжньодротяниками, личинками пластинчастовусих жуків, гороховою мінуючою мухою та іншими. Сходи гороху пошкоджують бульбочкові довгоносики (смугастий та сірий щетинистий), жуки яких об’їдають листки молодих рослин, особливо перші 4–5 листочків; пізніше їх личинки живляться бульбочками на коріннях…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 05 липня 2013 14:25

Чисто горох

Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України В Європі горох є основною зерновою бобовою культурою. В Україні його вирощують в усіх зонах, найбільше - у Лісостепу (55% від загальної площі), Степу (25%), решту - на Поліссі. Горох посівний є чутливою культурою до надмірної забур’яненості посівів, його продуктивність…
С. П. ЧИПЛЯКА М. В. ПОДЛЄСНИЙ Кіровоградська КДСГДС ІСГСЗ НААН Нестаток насіння багаторічних трав і, зокрема, еспарцету - основна причина, яка стримує розвиток польового травосіяння і розширення та поліпшення природних кормових угідь. В окремих господарствах досі висівається еспарцет невідомого походження чи завезений з інших районів країни. Посіви, проведені таким насінням,…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 25 червня 2013 15:38

Соя без бур'янів

Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААНУ Соя, завдяки значному використанню населенням розвинутих країнах, як цінного білка, так і рослинної олії спричинює так званий соєвий феномен, а тому уже багато років привертає увагу вчених, спеціалістів, фермерів. Грунтово-кліматичні умови України в основному сприяють вирощуванню цієї культури. Однак впродовж вегетації…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Одним із найбільш ефективних, екологічно-безпечних, економічно-вигідних заходів захисту сої від хвороб є виведення і впровадження у виробництво стійких сортів.
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Ячмінь - це основна зернофуражна культура в країні, а тому важливим є застосування заходів захисту з обмеження шкідливості хвороб з метою збереження високих її урожаїв. Культура уражується багатьма захворюваннями. Найбільш поширеними і шкідливими є тверда і летюча сажки, жовта, карликова…
В. ДУДЧЕНКО, канд. с.-г. наук, директор В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н. с., заступник директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Інститут рису НААН Круп’яні культури користуються попитом у споживачів завдяки своїй поживності, високим смаковим властивостям, значному вмісту вітамінів, мікроелементів та легкій засвоюваності організмом…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 25 червня 2013 14:28

Еспарцет на корми

С. П. ЧИПЛЯКА М. В. ПОДЛЄСНИЙ Кіровоградська КДСГДС ІСГСЗ НААН Значимість кормових культур зводиться не тільки до розв’язання кормової проблеми тваринництва, але вони є і будуть слугувати основою біологізації землеробства, збереження родючості грунту й охорони навколишнього середовища. Значною мірою домогтись цього можна шляхом збільшення посівів та підвищення урожайності багаторічних бобових…
Ганна ТКАЛЕНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН Салат - холодостійка рослина довгого дня. Культура вимоглива до елементів живлення, ґрунтів і вологи. При нестачі вологи рослини утворюють малу розетку, листя низької якості і швидко формують квітконосне стебло (стрілку). Високі врожаї салату отримують на родючих, окультурених ґрунтах. Кислі ґрунти (pH
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 17 червня 2013 14:51

Якого N нам треба?

Ігор ПЕТРЕНКО, спеціально для "АС" Україна виробляє й експортує велику кількість азотних добрив. Без азоту, напевно ж, не виростиш добрих урожаїв. Але застосовувати цей елемент треба якомога обережніше. Менше хімії - більше органіки! Зрештою, дедалі розповсюдженими стають такі форми добрив, які щонайменше шкодять довкіллю.
Бур'яни у посівах завдають великих втрат урожаю ячменю ярому. Вони краще пристосовуються до виживання у конкуренції за життєвий простір і джерела енергії, ніж культура. Таким чином, підтримання полів у чистому від бур'янів стані є найважливішою передумовою високої продуктивності культури. Недобір урожаю зерна на забур'янених полях може досягати до 25-40% і…

Please publish modules in offcanvas position.