Агрономія Сьогодні

Григорій ГОСПОДАРЕНКО, професор, завідувач кафедри агрохімії Уманського національного університету садівництва Серед зернових колосових культур пшениця озима найвибагливіша до умов живлення. За оптимальних строків сівби, достатньої кількості вологи і рухомих сполук елементів живлення в ґрунті фаза кущіння пшениці озимої починається через 15 діб після появи сходів. За сприятливих умов процес кущіння…
Економічна та екологічна криза, зниження природної родючості ґрунтів внаслідок господарської діяльності людини, забруднення ґрунтів пестицидами і важкими металами, погіршення якості продукції рослинництва -- все це викликає підвищену увагу до систем землеробства, які використовуватимуть потенційні можливості екосистем і мінімізуватимуть застосування хімічних засобів при вирощуванні сільськогосподарських культур. Оптимізація умов вирощування через поєднання…
Протягом тижня з 9 по 12 серпня цього року на Півдні України пройшла низка семінарів, присвячених новітнім технологіям захисту кісточкових та зерняткових садів за участю наукових співробітників Інституту садівництва та квітникарства ім. Щепана Піоніжка (м. Скірневіце, Польща): провідного консультанта із захисту рослин Болеслава ІВАНЕКА та професора, доктора с.-г. наук Ремігіуша…
Тетяна КОРОЛЬ, канд. біолог. наук, завідувачка кафедри ВМУРОЛ «Україна» До середини ХІХ століття культура винограду у Європі не уражувалась небезпечними хворобами і шкідниками. В подальшому з південно-східної частини Північної Америки в Європу з посадковим матеріалом були завезені такі небезпечні хвороби, як оїдіум або борошниста роса, мільдью та філоксера.
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 20 вересня 2010 12:07

Біологія чи хімія?

Економічна та екологічна криза, зниження природної родючості ґрунтів внаслідок господарської діяльності людини, забруднення ґрунтів пестицидами і важкими металами, погіршення якості продукції рослинництва -- усе це викликає підвищену увагу до систем землеробства, які використовуватимуть потенційні можливості екосистем і мінімізуватимуть застосування хімічних засобів при вирощуванні сільськогосподарських культур.
Агрономія Сьогодні - Четвер, 02 вересня 2010 15:31

Дар богів

Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук, УААН України Амарант вирощували індійці майя, ацтеки, інки. Останні ще 7 тис. років тому пекли з нього хліб. В інків амарант був культовою рослиною, його застосовували під час релігійних обрядів. «Дар богів» - так називали амарант інки та ацтеки. Іспанські завойовники, борючись з язичництвом, жорстоко…
Михайло ОСТРЕНКО, канд. с.-г. наук, Білоцерківський національний аграрний університет Загальновідомо, що врожаї та валові збори картоплі підвищуються на 20-25% за рахунок використання високоякісного насіння нових реєстрованих і перспективних сортів. Сорт є одним із основних засобів сільськогосподарського виробництва, від генотипу якого значною мірою залежать реалізація біопотенціалу поля, ефективність меліоративних і агротехнічних…
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 30 серпня 2010 12:42

Суданська трава

Сергій Дроздов, канд. с.-г. наук, Інститут тваринництва УААН Теплішає наша планета не по днях, а по годинах. З кожним роком дедалі важче землеробу протистояти кліматичним метаморфозам. Оцінка українських учених стосовно тенденції зміни температурних параметрів клімату свідчить, що лише з початку ХХІ сторіччя середньорічна температура в Україні збільшилася на 0,3-0,7?С. Так,…
Тетяна Король, канд. біол. наук, Андрій Самійленко, вчений-агроном Передпосівна обробка насіння* є одним з найважливіших агротехнічних прийомів, які забезпечують збільшення врожайності та підвищення якості продукції рослинництва. Залежно від конкретних цілей насіння обробляється пестицидами, регуляторами росту рослин, макро- і мікроелементами, інокулюється препаратами корисної мікрофлори.
В Україні шкідлива фауна озимого ріпаку представлена великим різноманіттям комах: їх налічується близько 50 видів, які здатні знизити до 30-40% урожаю насіння при одночасному погіршенні його якості.
Знезараження посівного матеріалу і захист сходів від хвороб має велике значення у формуванні потенціалу майбутнього врожаю.
Агрономія Сьогодні - Середа, 14 липня 2010 12:17

Десикація

Застосування десикації сприяє зменшеню вологості зерна та насіння, полегшує збирання врожаю, зменшує забур’яненість, а також втрати врожаю та затрати на доведення до стандарту зібраного насіння.

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.