Агрономія Сьогодні

Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ Обсяги виробництва та споживання сої у світі в цілому та в Україні мають тенденцію до зростання. За прогнозами Української асоціації виробників і переробників сої, до 2015 року виробництво цієї культури в Україні може збільшитися до 4 млн т, ураховуючи площу посіву…
Сергій Авраменко, канд. с.-г. наук, Володимир Зуза, доктор. с.-г. наук, Микола Цехмейструк, канд. с.-г. наук, Віктор Тимчук, канд. с.-г. наук, Віктор Шелякін, мол. наук. співроб., Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААНУ Стрімке зростання температури повітря й ґрунту у березні та квітні, а також застосування азотних добрив та значні запаси…
Віктор Кабанець, канд. с.-г. наук, директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України В’ячеслав Вировець, доктор с.-г. наук, професор, головний науковий співробітник Ірина Лайко, канд. с.-г. наук, завідувач відділу селекції і насінництва конопель Дослідної станції луб’яних культур 40 років виповнилось із початку наукової роботи на Дослідній станції луб’яних культур Інституту…
Наіль Музафаров, Катерина Манько, Ільдар Музафаров Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України Необхідність нових підходів до вирощування Провівши чотирнадцятирічні дослідження із вивчення реакції кукурудзи на зерно на фоні удобрення у стаціонарній сівозміні, науковці Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України встановили, що при вирощуванні кукурудзи у першому…
В. СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук О. ШИТА, науковий співробітник Інститут захисту рослин НААНУ Соя є основною зернобобовою культурою. Завдяки великому вмісту білка вона виступає замінником продуктів тваринного походження. За площею посіву ця культура займає одне з перших місць у світі. В Україні впродовж останніх років спостерігається тенденція до розширення площ…
Анна Бєлєніхіна, Віктор Костромітін Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, НААНУ У структурі світового виробництва зерна просо займає шосте місце після кукурудзи, рису, пшениці, ячменю, сорго та вирощується у США, Індії, Китаї, Нігерії, Мексиці, Судані, Аргентині та Австралії тощо. Це зумовлено, насамперед, особливостями культури - найбільшим коефіцієнтом розмноження, високим біологічним потенціалом…
Сергій Бабич, старший науковий співробітник, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ Важливим чинником зростання виробництва продовольчого зерна та покращення його якості є раціональний всебічно обґрунтований захист зернових колосових культур від шкідливих організмів, зокрема хімічний метод на озимій пшениці. Погіршення екологічної ситуації в країні змушує аграріїв більш зважено відноситися до…
Г. М. Ковалишина, заступник директора з наукової роботи Миронівський інститут пшениці ім. В.М.Ремесла НААНУ Значення боротьби із хворобами зростає разом з інтенсифікацією вирощування зернових. На виробництві найбільші площі зайняті під сортами інтенсивного типу, які гарантують високий урожай, але не завжди мають достатній рівень стійкості проти хвороб. Сприяють підвищеному розвитку хвороб…
Станіслав Трибель, доктор с.-г. наук, професор Олександр Стригун, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААНУ Основними чинниками низьких урожаїв коренеплодів цукрових буряків є недостатнє удобрення, порушення технології вирощування та незадовільний рівень захисту рослин від шкідливих організмів.
Унікальні, виключно цінні властивості грецьких горіхів та величезне економічне значення відомі здавна. Яскравий представник рослинного світу, якому притаманні високі біологічно активні якості: кора – триперпеноїди, стероїди, алкалоїди, вітамін С, дубильні речовини; листя – альдегіди, ефірне масло, алколоїди, вітаміни С, РР, каротин, фенолкарбонові кислоти, кумарини, хінони та високі ароматичні вуглеводи.
Катерина МАНЬКО Наіль МУЗАФАРОВ Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААНУ Ячмінь належить до найбільш поширених сільськогосподарських культур у світовому землеробстві і вирощується ще з доісторичних часів. У світовій структурі посівних площ ячмінь займає четверте місце після пшениці, рису та кукурудзи, а в Україні за цим показником він поступається лише…
Іван Шувар, доктор с.-г. наук, професор, академік АН ВО України і МАНЕБ, Львівський національний аграрний університет Глобальні зміни клімату і його вплив на довкілля - одна з найважливіших проблем ХХІ сторіччя. Аналіз змін, які відбуваються в атмосфері, погоді і біофізичній системі Землі упродовж ХХ та на початку ХХІ сторіччя, дають…

Please publish modules in offcanvas position.