Агрономія Сьогодні

Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, зав. кафедрою технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету. Урожайність озимої пшениці залежить від оптимальної норми висіву, величина якої визначається кліматичними умовами, родючістю грунту, попередником, удобренням, біологічними особливостями сорту, строками і способами сівби, якістю насіння тощо. Проблематика норми висіву зернових має тисячолітню історію, їй…
Сергій ЧИПЛЯКА, Максим ПОДЛЄСНИЙ, Кіровоградська ДСГДС ІСГСЗ НААН У виробництві екологічно безпечних кормів має зростати роль багаторічних трав, які за рахунок симбіотичної фіксації азоту підвищують білкову повноцінність кормів, збагачують грунт органічними речовинами і біологічним азотом при зниженні енерговитрат. Тому розумне повернення до вирощування багаторічних трав у польових і кормових сівозмінах…
Олена СТЕПАНЮК, спеціально для "АС" Бути обізнаним означає бути озброєним. Тому організатори міжнародної конференції на тему «Гумати як засіб підвищення ефективності інтенсивної системи вирощування сільськогосподарських культур» німецька компанія-виробник гуматів Humintech та ексклюзивний представник її в Україні «Агротехносоюз» вирішили «озброїти» керівників, головних агрономів агрохолдингів та провідних агропідприємств найважливішими елементами антистресової технології…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, зав. кафедри технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету Структура агрофітоценозу пшеничного поля складається із рослин озимої пшениці, інших культурних видів, бур’янів, мікроорганізмів тощо. Тип агрофітоценозу, що визначає взаємовідносини як між окремими рослинами озимої пшениці, так і їх залежність від інших представників флори і…
Анна БЄЛЄХІНА, Віктор КОСТРОМІТІН, доктор с.-г. наук, професор, Інститут рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН України Практика інтенсивного ведення землеробства спричинила порушення екологічної рівноваги природи: накопичення в ґрунті токсичних речовин, посилення ерозійних процесів, як наслідок, - незадовільна якість і безпека вирощеної продукції. Внаслідок надмірного використання добрив спостерігається явище деградації ґрунтів,…
Ганна ТКАЛЕНКО, канд. с-г наук, Інститут захисту рослин Серед овочевих культур закритого ґрунту в Україні томати займають одне з провідних місць за обсягами вирощування і валовим збором урожаю, що дозволяє забезпечувати ними населення у міжвегетаційний період.
Юрій НОСЕНКО, спеціально для «АС» Томати, мабуть, один з улюблених овочів у населення земної кулі. Ця культура має значну частку в посівних площах овочевих культур. Тому ті, хто вирощує томати, постійно шукають способи підвищення урожайності, отримання якісного продукту з добрим товарним виглядом і докладають багато зусиль до того, щоб цей…
Юрій НОСЕНКО, спеціально для "АС" Топінамбур - земляна груша (Helianthus tuberosus), багаторічна рослина родини айстрових. Листя нагадує соняшникове, але дрібніше. На підземних стеблах (столонах) утворюються бульби (білі, жовті, червоні, фіолетові).
Ганна ТКАЛЕНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ У природі існує близько 100 видів цибулевих рослин, з яких лише кілька відомі і використовуються в їжу людиною: ріпчаста, порей, різанець, батун, шалот, багатоярусна, шніт, часник. Ріпчаста цибуля – одна з стародавніх культур, широко розповсюджена і вирощується, майже на всіх материках…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, голова Ради молодих вчених, Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, канд. с.-г. наук, зав. лабораторії, Олександр ГЛУБОКИЙ, наук. співроб., Віктор ШЕЛЯКІН, мол. наук. співроб., Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН (Україна) Актуальність органічної та органо-мінеральної системи удобрення сучасних сортів пшениці озимої після чорного пару в роки з різним…
А. В. БЄЛЄНІХІНА, аспірантка, В.М. КОСТРОМІТІН, доктор с.-г. наук, професор Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, НААН В основі будь-якої технології вирощування лежить обробіток ґрунту, який суттєво змінює його агрофізичні, біологічні, хімічні властивості. Підвищення культури землеробства вимагає впровадження у кожному господарстві відповідного обробітку ґрунту, який би враховував різноманітність ґрунтів і їх…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н. с., заступник директора з наукової роботи М. СКИДАН, науковий співробітник Інститут рису НААНУ Щороку ячмінь в Україні займає все більші площі, позаяк є стабільний попит на цю культуру. Завдяки цьому за посівною площею ячмінь посідає друге місце після пшениці серед групи зернових культур.…

Please publish modules in offcanvas position.