Агрономія Сьогодні

Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету Найкраще ростуть і розвиваються рослини озимої пшениці у разі рівномірного розміщення насіння на площі. Це найменш реалізований технологічний чинник, із впровадженням якого значно зменшилися б витрати та збільшилася б продуктивність рослин.
Не важко здогадатися, що йдеться про відомий гербіцид Трофі, права на який належали відомій компанії «Зенека». Препарат відрізнявся від інших ацетохлорів наявністю антидоту, завдяки чому був більш безпечним щодо кукурудзи. У результаті об’єднання компаній «Зенека» і «Новартіс» та створення на їх основі компанії «Сингента» гербіцид Трофі було продано відомому хімічному…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 19 квітня 2011 15:50

Сівба кукурудзи

Микола ГРАБОВСЬКИЙ, канд. с.-г. наук, Білоцерківський національний аграрний університет Строк сівби є одним із найголовніших факторів отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур, зокрема кукурудзи. Цей захід обумовлює процеси росту і розвитку рослин, а також формування їх продуктивності. Питання визначення оптимальних строків сівби вивчалося давно, але щороку в Державному реєстрі сортів рослин,…
Володимир КУРЦЕВ, канд. с.-г. наук,Кіровоградський інститут агропромислового виробництва НААН України Ріпак досить вибагливий до родючості ґрунтів, а тому потребує більшої кількості добрив, ніж зернові. Найбільше серед макроелементів ця культура засвоює калій. Фосфорні та калійні добрива слід вносити восени, котрі за осінь та зиму переходять у доступні форми для рослин. Азотні…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр ГЛУБОКИЙ, агроном, Віктор ШЕЛЯКІН, мол. наук. співробітник, Катерина МАНЬКО, мол. наук. співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН В умовах сучасної ринкової економіки, коли ціни на сільськогосподарську продукцію нестримно зростають,…
Василь ЧОРНОБРИВЕЦЬ, спеціально для «АС» У практиці застосування добрив найбільш раціональним поділом елементів живлення на макро- та мікроелементи є варіант, запропонований Ю. Злобіним. Згідно з його класифікацією до макродобрив належать, крім основних N, P i K, також Кальцій, Магній, Сірка, Натрій і Кремній. Останнім приділяють мало уваги в описаннях систем…
Микола КОСОЛАП, канд. с.-г. наук, доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Олексій КРОТІНОВ, канд. с.-г. наук, доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП Система удобрення У будь-якій системі землеробства, розробляючи систему удобрення, слід керуватися такими положеннями:
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Микола ЦЕХМЕЙСТРУК, канд. с.-г. наук, завідувач, Олександр ГЛУБОКИЙ, агроном, Віктор ШЕЛЯКІН, молодший науковий співробітник лабораторії рослинництва та сортовивчення, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН України Одразу після сходу снігу та за можливості виходу в поле необхідно провести обстеження всіх посівів озимих…
Григорій ГОСПОДАРЕНКО, професор,завідувач кафедри агрохімії Уманського національного університету садівництва   Високі врожаї ріпаку вирощують на родючих ґрунтах за оптимальних норм внесення органічних і мінеральних добрив.
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 05 квітня 2011 11:23

Небезпечні кліщі

Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Плодові дерева пошкоджують близько 150 видів шкідників, зокрема 12 видів кліщів. З-поміж них найбільш шкодочинними є глодовий, червоний плодовий, звичайний павутинний, бурий плодовий, що належить до родини Тетраніхових.
Сергій БАБИЧ, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Інститут захисту рослин НААНУ Основним напрямом у збільшенні виробництва рослинної продукції є підвищення урожайності та одержання високоякісного зерна озимої пшениці. За умови підвищення чисельності та шкідливості фітофагів, високої забур’яненості посівів, інтенсивного розвитку та розповсюдження хвороб істотно погіршується фітосанітарний стан посівів, що завдає…
Агрономія Сьогодні - Вівторок, 05 квітня 2011 10:30

Капустяний ворог

Валер’ян ПОЗНЯК, спеціально для «АС» Бур’яни сімейства капустяних поширені в усіх зонах вирощування. Їх можна добре контролювати в посівах сільгоспкультур при правильному підході до агрохімічних заходів. Нехтування технологічними елементами та незнання природи бур’янів призводить до значної засміченості посівів. Але ще більшу небезпеку вони становлять як проміжні господарі шкідливих організмів.

Please publish modules in offcanvas position.