Агрономія Сьогодні

Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри технологій у рослинництві Львівського національного аграрного університету Ріпак потребує більшої кількості добрив, ніж зернові культури. На формування 1 т насіння він використовує орієнтовно 50-60 кг діючої речовини азоту, тоді як зернові - 25-30 кг. Нестача азоту навесні призводить до зменшення кількості бокових…
Микола Габовський, канд. с.-г. наук, Білоцерківський національний аграрний університет В останні роки в Україні спостерігається збільшення виробництва кукурудзи на зерно. Так, за даними Державного комітету статистики України, торік зібрано значно кращий урожай кукурудзи на зерно -- 11,9 млн т (на 13,7% більше), ніж у 2009 році, що зумовлено розширенням площ…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 18 лютого 2011 21:27

Особливі вороги

Боротьба з бур’янами в описах більшості технологій вирощування сільськогосподарських культур зводиться до застосування певних систем, що допомагають більш-менш нормально контролювати рівень забур’яненості на полі. Однак існують досить поширені види, котрі не піддаються нормальному контролю стандартними обробітками.
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України Продовження. Початок у № 1-2. Бактеріальні хвороби ячменю Смугастий або лінійний бактеріоз (бактеріальний опік) Хвороба проявляється у всіх фазах вегетації рослин. На листках ячменю вздовж жилок утворюються витягнуті невеличкі маслянисті темно-зелені плями, які пізніше при злитті…
Агрономія Сьогодні - П'ятниця, 18 лютого 2011 21:04

Методи контролю

Система заходів із захисту кукурудзи від хвороб включає організаційно-господарські, агротехнічні, хімічні та біологічні методи контролю. Одним із головних організаційних заходів є своєчасний збір урожаю та післязбиральне заорювання пожнивних решток. При оптимальних строках збору кукурудзи відбувається розпилення наростів пухирчатої сажки, спори яких гинуть. Завдяки цьому заходу ураженість у подальшому зменшується у…
Досвід вирощування зернових культур переконує, що високі врожаї, як правило, одержують від якісного сортового насіння, урожайні властивості якого обумовлюються хімічними і фізико-механічними властивостями, посівними якостями, ступенем ураження хворобами тощо.
Агрономія Сьогодні - Середа, 16 лютого 2011 21:49

Вигідне зерно

Зернова кукурудза - культура рентабельна, але досить примхлива. При її обробці необхідно врахувати безліч нюансів: правильно вибрати гібрид або сорт, час сівби, внести добрива й підживити, подбати про захист від бур’янів, збирання, умови зберігання урожаю. Невеликий, на перший погляд, промах загрожує значними втратами і недоотриманням зерна. У господарствах, де технології…
Існує думка, що техніка для No-till дуже дорога і доступна лише крупним агрохолдингам. Тому не лише дрібному фермеру, але й середньому сільгоспвиробнику переходити на цю систему вкрай складно. Однак аналіз показує, що в світі по «нулю» працюють господарства і фермери абсолютно різні: ті, в кого десятки тисяч гектарів землі, і…
Агрономія Сьогодні - Середа, 16 лютого 2011 21:37

Тритикале

Тритикале, або, як називають його науковці, пшенично-житній амфідиплоїд, є однією з перших штучно створених культур у світі. Свою назву вона отримала від поєднання двох латинських слів: Triticum(пшениця) та Cecale (жито). Перші сорти тритикале з’явилися завдяки копіткій багаторічній праці вчених-генетиків та селекціонерів з усього світу.
Фізіологічне значення марганцю полягає у тому, що він бере участь в окисно-відновних реакціях у рослинних клітинах і пов`язаний із діяльністю окиснювальних ферментів - оксидаз. У разі нестачі цього елемента знижується інтенсивність окисно-відновних процесів і синтезу органічних речовин у рослинах.
Необхідність широкого впровадження біологізації землеробства на сьогодні стає нагальною. Тим паче, як свідчить досвід розвинених країн, це економічно вигідний шлях. Тому біологізація має бути основним напрямом розвитку аграрного комплексу та туристичної галузі у найближчому майбутньому. Передумови для біологічного землеробства У розвинених країнах, де здоров'я людини -- категорія економічна, починаючи з…
Доведено, що мікродобрива є необхідними компонентами комплексного застосування засобів хімізації -- матеріальної основи кількості та якості рослинницької продукції. Сьогодні ми розглянемо важливість такого мікроелементу, як бор, і спробуємо розібратися, чому його дефіцит так сильно впливає на можливості рослин давати високий урожай. Без мікроелементів -- урожаю не чекати Деякі хімічні елементи,…

Please publish modules in offcanvas position.