agro business 160 160

Агрономія Сьогодні

Юрій НОСЕНКО, канд. с.-г. наук Розвиток методів біотехнології й молекулярної генетики призвів до розробки підходів, що дозволяють цілеспрямовано змінювати геном живих організмів. Модифікація геному традиційних сільськогосподарських культур надає їм стійкість до пестицидів, шкідників, хвороб, сприяючи значному збільшенню врожайності. Так, введення у геноми сої культурної (Glicine maxima) гена стійкості до гліфосату з…
Леонід ФАДЄЄВ, канд. техн. наук, доцент, розробник щадної пофракційної технології Соняшник має виняткове значення для України, зокрема, для агробізнесу. Ось коротко історія цієї культури. Батьківщиною його є Північна Америка, одомашнення соняшнику північноамериканськими індіанцями археологи відносять до 3000 року до н. е. У багатьох індіанських культурах соняшник був символом божества Сонця. Та й…
В. І. СІЧКАР, головний науковий співробітник Селекційно-генетичного інституту — Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення,  доктор біол. наук, професор,  член Спілки виробників і споживачів бобових України Надмірне насичення в Україні сівозмін такими високо­енергетичними культурами, як соняшник і ріпак призвело до значного зниження вмісту в ґрунтах органічної речовини, що, своєю чергою, негативно впливає…
Валентина ЛАНОВЕНКО, спеціально для "АС" Органічним виробництвом в Україні зайнято всього 1% земель — менше 400 тис. га, а експорт такої продукції становить близько 100 млн €. Україна має всі передумови для успішного ведення сільського господарства. Крім сприятливих кліматичних умов, в Україні сконцентровано близько 25% світового запасу чорноземів (44% території нашої…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник, докторант, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України Перспективним напрямом у галузі рослинництва є використання мікродобрив та регуляторів росту в технології вирощування сільськогосподарських культур.
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Значних недоборів і втрат урожаю пшениці на території України завдають паразитарні хвороби, серед яких значним поширенням відзначаються сажкові та іржасті захворювання, кореневі гнилі, борошниста роса, септоріози листя і колоса, піренофороз, фузаріоз колоса, альтернаріоз (чорний зародок), тифульозна і склероціальна гнилі, оливкова плісень (почорніння колоса), снігова плісень, ріжки,…
Сергій СТАНКЕВИЧ, канд. с.-г. наук, старший викладач Харківського НАУ ім. В. В. Докучаєва Ігор БРОУН, канд. с.-г. наук В історичному аспекті до середини XIX ст. людство захищало сільськогосподарські культури без застосування синтетичних препаратів. Лише в минулому столітті хімічні препарати стали широко входити в практику захисту рослин. Сьогодні у світі пестициди часто використовуються необґрунтовано…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Морква — дворічна рослина, яка належить до родини селерових (зонтичних), має високий вміст вітамінів, каротину. В перший рік вегетації рослини моркви не дуже уражуються хворобами. Лише в окремих зонах бувають сильні спалахи борошнистої роси на листках (головним чином на півдні або в жарке сухе літо) або…
Володимир ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, зав. кафедрою технологій у рослинництві Львівський національний аграрний університет Глибина загортання насіння — один з основних показників якості сівби озимої пшениці. Вона значною мірою визначає будову майбутнього проростка і тип рослини. Глибина сівби обгрунтовується біологією рослин і залежить від багатьох чинників. Найважливіші з…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник, докторант,  Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України (м. Харків) Після попередника соя в середньому за 2012–2014 р. урожайність пшениці озимої зростала пропорційно дозі внесення мінеральних добрив. Так, якщо на контролі урожайність становила в середньому 3,26 т/га, то за припосівного внесення N15 надбавка її порівняно з…
Д. В. ПОТАНІН, канд. с.-г. наук Садозміна, як і сівозміна, є науково обґрунтованим чергуванням порід на одній території у часі чи у просторі. Особливості самої садозміни в тому, що це більш відповідальний процес, аніж просте чергування однорічних польових порід. Адже всі плодові є багаторічними, і тому помилки в доборі порід даватимуться…
Ірина ГАСАНОВА, канд. с.-г. наук ДУ Інститут зернових культур НААН України Ґрунтово-кліматичні умови Степової зони України дають можливість вирощувати пшеницю доброї якості, проте виробництво зерна з поліпшеними технологічними властивостями на сьогодні значно відстає від потреб споживчого ринку. Причини: зниження родючості ґрунтів; розширення площ під комерційні культури (соняшник, ріпак озимий і ярий…

Please publish modules in offcanvas position.