Агрономія Сьогодні

З початку травня надходять тривожні звістки про нашестя сарани в окремих регіонах — спочатку Греції, згодом у Росії. Попри всі суперсучасні прогнози сарана завжди з`являється несподівано, як стихійне лихо, якому важко зарадити. Тому постійно необхідно бути готовим до її навали.

Якщо, звісно, ви не вирощуєте їх як органічну продукцію. Буряк столовий та морква, які поширені на кожній грядці у нашій країні, у промислових масштабах вирощування потребують ретельної допомоги у боротьбі за ресурси з бур’янами, адже останні майже удвічі швидше поглинають усі поживні речовини з ґрунту.

Мільдью — одне із найбільш шкідливих захворювань винограду в Україні. Отримання високих урожаїв винограду лімітується в основному розвитком мільдью за умов високої вологості повітря протягом вегетації рослин.

Урожай суниці садової залежить не тільки від ефективного контролю шкідників і хвороб, а й від ефективного обмеження у її насадженнях бур’янів. Тому щоб максимально ефективно обрати заходи контролю останніх, необхідно цей вибір грунтувати на знанні видового складу бур’янів конкретного поля, враховуючи аналіз запасів насіння бур’янів у ґрунті та видовий склад рослин, що вегетують.

Вирощування цибулі у відкритому ґрунті передбачає своєчасний регулярний полив, після якого в обов’язковому порядку необхідно розпушувати ґрунт і видаляти з ділянки бур’яни. Крім того, цибуля потребує підживлення, а у випадках зараження хворобами чи шкідниками — обробку фунгіцидами або інсектицидами.

Люпин — цінна кормова, технічна і сидеральна культура, що уражується великою кількістю хвороб, які суттєво знижують як продуктивність рослин, так і якість отриманого врожаю. Нижче наводимо типові діагностичні ознаки найбільш поширених захворювань культури та біоекологічні особливості їх збудників.

Головним завданням хімічних заходів захисту рослин є забезпечення оптимальних умов вегетації культури на всіх фазах розвитку. Контроль бур’янів у посівах сої створює умови, за яких на початкових фазах розвитку культури конкуренції з боку бур’янів немає через максимальну доступність для неї сонячної енергії (відсутність затінення з боку бур’янів). Хімічний контроль бур’янів також забезпечує як збереження доступної для культури вологи, так і комплексу елементів живлення (NPK) у доступних формах, а також усунення негативного впливу комплексу токсинів, що виділяють бур’яни. Вибір системи захисту, визначення оптимальної норми застосування відповідних гербіцидів, часу проведення обробки залежить від багатьох факторів.

Сільськогосподарське виробництво ґрунтується на створені штучних агроекосистем із метою одержання якомога більшої кількості потрібної суспільству продукції з одиниці площі. Головна мета під час культивування рослин штучного добору в агроекосистемах є отримання високої їх продуктивності. Для досягнення цієї мети аграрію необхідно створити найкращі умови для росту і розвитку сільськогосподарської культури, обмежити шкідливість грибів, бактерій, нематод, шкідників, які їх пошкоджують.

Гречку краще розміщувати на родючих, чистих від бур’янів полях, із реакцією ґрунтового розчину рН — 5,5–6,5. Сіяти її в зоні Лісостепу доцільно після пшениці озимої, буряків цукрових, кукурудзи, зернобобових. Гречка є добрим попередником для інших культур у сівозміні. За даними науковців науково-дослідного Інституту круп’яних культур ім. О. Алексеєвої Подільського державного аграрно-технічного університету, висіяні після неї колосові менше уражуються кореневими гнилями. Гречка сприяє поліпшенню агрофізичних властивостей ґрунту, істотно знижує його щільність.

Інтегрований захисту соняшнику від хвороб та шкідників є важливою складовою інтенсивної технології вирощування культури, яка відповідає соціальній та екологічній безпеці, ресурсо- та енергозбереженню, а також економічній доцільності. Інтегрований захист спрямований на обмеження та запобігання розвитку хвороб. Він включає комплекс заходів профілактичного характеру та активної дії.

Наші видання

Please publish modules in offcanvas position.