Агрономія Сьогодні

Світлана ТКАЧОВА, науковий співробітник ІЗР НААН України Із різким розширенням посівних площ під ріпаком спостерігається тенденція збільшення чисельності шкідливих видів комах. На ріпаку зустрічається близько 50 видів фітофагів, втрати врожаю насіння від яких можуть сягати 30–40% і більше при одночасному зниженні якості.
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Однією із причин низької урожайності ріпаків озимого і ярого є ураження рослин численними хворобами різної етіології. Залежно від сорту чи гібриду та технології його вирощування недобір та втрати врожаю коливається від 15 до 70% і більше, значно погіршується якість насіння.
О. Г. ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Грибкові захворювання Борошниста роса — грибок, який уражає всі надземні частини рослин. Проявляється на листках, меншою мірою на стеблах у вигляді білого або рожево-сірого нальоту (невеликих білих округлих плям). Спочатку на верхній стороні більш старого листя утворюються округлі білі плями. Потім…
Сергій СТАНКЕВИЧ, канд. с.-г. наук, старший викладач Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва До олійних відносять культури, в насінні або плодах яких міститься не менш як 15% олії. Таких рослин, що належать до різних ботанічних родин, налічується понад 340 видів. Окрему групу становлять ефіроолійні рослини, в насінні або вегетативних…
Володимир КУРЦЕВ, канд. с.-г. наук, заступник директора з науково-інноваційної діяльності та розвитку експериментальної бази Олег ГАЙДЕНКО, канд. техн. наук, учений секретар, завідувач науково-технологічним відділом селекції, насінництва і трансферу інновацій Кіровоградської ДСГДС НААН Збирання ріпаку має свої особливості, оскільки його насіння дуже дрібне, має високу сипучість, а дозрілі стручки легко розтріскуються. Ріпак можна…
Сергій СТАНКЕВИЧ, канд. с.-г. наук, старший викладач Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва Посівні площі під олійними культурами в світі сягають більше 140 млн га, із них під олійними капустяними культурами близько 35 млн га при середній урожайності 1,3–1,5 т/га. У Європі посівні площі під олійними капустяними культурами сягають…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Серед зернових бобових культур горох займає найбільші посівні площі — майже 5 млн га, що становить приблизно 30% світової площі. Таке велике поширення гороху пояснюється його високою середньою урожайністю та цінними продовольчими і кормовими якостями.
В. ЛИХОЧВОР, доктор с.-г. наук, професор, член-кореспондент НААН, зав. кафедрою технологій у рослинництві Р. ПАНАСЮК, канд. с.-г. наук, асистент кафедри технологій у рослинництві  В. ЩЕРБАЧУК, здобувач Львівський національний аграрний університет У сучасних інтенсивних технологіях вирощування сої система удобрення передбачає внесення не лише NРК, а також всіх необхідних для рослини макро- та мікроелементів.
Агрономія Сьогодні - Понеділок, 29 серпня 2016 11:00

Сад під контролем

Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН   Яблунева плодожерка Яблунева плодожерка поширена в усіх регіонах вирощування яблуні. Крім яблук, також пошкоджує плоди груші, сливи, абрикосу, айви, персика, волоського горіха.
В. М. ТИМЧУК Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН С. М. ТИМЧУК Інженерна Академія України Говорячи про глобальні зміни клімату, слід розуміти, що вони відбуваються за двома векторами: перший — незалежні від людини планетарні та галактичні процеси, ризики і наслідки яких слід моніторити, прогнозувати та враховувати в довгостроковій перспективі;…
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України Вивченню хвороб пшениці озимої і ярої, які спричиняються некротрофними грибними патогенами, зокрема і кореневих гнилей, присвячені численні дослідження. Серед останніх в Україні заслуговують на увагу фундаментальні дослідження Л. О. Крючкової (2007). Залежно від збудників хвороби, вирізняють звичайну, фузаріозну, офіобольозну, церкоспорельозну і ризоктоніозну кореневу гнилі.
Іван МАРКОВ, професор НУБіП України У структурі світового виробництва просо входить до першої десятки популярних у всьому світі культур. В Україні обсяги виробництва цієї круп’яної суттєво зменшуються, хоча науковці стверджують: в сучасних умовах посушливого літа просо може вигідно врятувати. Це зумовлено насамперед особливостями культури — найбільшим коефіцієнтом розмноження, високим біологічним потенціалом…

Please publish modules in offcanvas position.