Агрономія Сьогодні

За кілька тижнів до початку збирання урожаю кукурудзи в Україні різні аналітичні компанії та професійні відомства мають досить значну розбіжність з приводу оцінок урожайності та валового збору кукурудзи в країні.
Станіслав ТРИБЕЛЬ, доктор с.-г. наук, професор Олександр СТРИГУН, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Особливості нормування протруйників насіння Згідно із Законом України «Про захист рослин» основними принципами державної політики в сфері застосування засобів захисту рослин є:
Чи варто вирощувати кукурудзу? Такого запитання не виникає, мабуть, у жодного сільгоспвиробника. Адже йдеться про одну з найважливіших та найрентабельніших сільськогосподарських культур, яка за врожайністю перевищує всі зернові та має надзвичайно різнобічне використання. Крім того, кукурудза майже не має відходів, тому що використовується зерно, листя, стебла, стрижні початків і навіть…
Ганна ТКАЛЕНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ Сучасне овочівництво закритого ґрунту - одна з провідних галузей агропромислового комплексу України, яка забезпечує населення овочевою продукцією практично цілий рік та дозволяє отримувати найбільший урожай з одиниці площі. Закритий ґрунт сьогодні – це різні типи теплиць, різні види технологій.
Агрономія Сьогодні - Четвер, 27 вересня 2012 22:13

Зачистка врожаю

Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, завідувач лабораторією гербології ІЗР НААНУ Десикацією (від лат. Desiccare - висушувати) називають переджнивне підсушування рослин з метою прискорення їх достигання (на 5-7 діб), полегшення збирання урожаю, яке є ефективним на забур’янених посівах та за умов вологої погоди. На сьогодні використовують десиканти на основі диквату, глюфосинату…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, завідувач лабораторією гербології ІЗР НААНУ Поява сходів бур’янів упродовж літа значно залежить від кількості опадів. Навіть незначні дощі сприяють проростанню насіння бур’янів і появі їх у гніздах, рядках та стрічках більшості просапних культур, де збирається вода, що значно ускладнює боротьбу з ними. Відростання ж багаторічних…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, завідувач лабораторією гербології ІЗР НААНУ Різноманітність ґрунтово-кліматичних умов, особливості технології вирощування озимої пшениці, озимого ріпаку, істотна різниця у рівнях насичення сівозмін зерновими культурами визначають видовий склад шкідливих організмів та ступінь їх шкодочинності в зональному аспекті. Це слід враховувати при підготовці робочих варіантів систем захисту. Вчасне…
КАБАНЕЦЬ В.М., директор Інституту сільського господарства Північного Сходу, канд. с.-г. наук СОБКО М.Г., заступник директора з наукової роботи, канд. с.-г. наук НАГОРНИЙ В.І., канд. с.-г. наук ОГІЄНКО Н.І., канд. с.-г. наук КОВАЛЕНКО О.А., ПОЛЕЖАЙ О.Г., БОРДУН Р.М., наукові співробітники За редакцією М.Г. СОБКА. Визначення стану озимих рослин на час припинення…
Сергій АВРАМЕНКО, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник, Віктор ЦИГАНКО, науковий співробітник, Ірина ГРЕБЕНЮК, науковий співробітник, Анна БЄЛЄНІХІНА, аспірант, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр'єва НААН Формування урожайності та якості зерна тритикале озимого залежно від строків сівби і фонів живлення після непарових попередників. Озиме тритикале є першою штучно створеною зерновою…
Ольга ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук, провідний науковий співробітник Інституту захисту рослин НААН України Серед тварин, що пошкоджують сільськогосподарські рослини, кліщі є одними з найбільш цікавих і найменш вивчених. Їх малий розмір, велика кількість генерацій у рік зумовлює певні труднощі не тільки в наукових дослідженнях, але й у практичній роботі. До…
Ганна ТКАЛЕНКО,канд.с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААНУ Білоголова капуста в Україні, серед овочевих культур, займає одне з провідних місць як за площами вирощування, так і споживанням її населенням. Цінність капусти визначається тим, що вона добре зберігається і придатна для споживання у свіжому вигляді протягом року. Різнобічне використання капусти – в…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук, Інститут захисту рослин НААН Ріпак є цінною олійною культурою. За обсягами виробництва олії ріпакова олія знаходиться на третьому місці після маслинної і соєвої. У період вегетації рослини ріпаку уражуються багатьма видами грибних, бактеріальних та вірусних хвороб.

Please publish modules in offcanvas position.