agro business 160 160

Агрономія Сьогодні

О. І. ЦИЛЮРИК, доктор с.-г. наук Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет В. М. СУДАК, канд. с.-г. наук Державна установа Інститут зернових культур НААН України Вирощування соняшнику — один із найбільш прибуткових напрямів сільськогосподарського виробництва, який вимагає подальшого вдосконалення способів та систем обробітку ґрунту при його виробництві у зв’язку з тенденцією до енергозбереження, мінімалізації…
Валентина СЕРГІЄНКО, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Суттєве зростання посівних площ і валових зборів кукурудзи свідчить про надзвичайно важливу роль цієї культури в аграрному комплексі України. Її вирощують для продовольчого, кормового і технічного призначення.
В. М. ТИМЧУК,  Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН С. М. ТИМЧУК, Інженерна Академія України Умови ринкових трансформацій та світової глобалізації значно активізували перегляд підходів щодо селекційних моделей та їх технологічного забезпечення у рамках трансферного процесу. Тепер біологічні та фізіологічні особливості сільськогосподарських культур обґрунтовано розглядаються як специфічні конкурентні переваги,…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н.с., заст. директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, старший науковий співробітник Інститут рису НААН У сучасних умовах один з основних резервів збільшення урожайності рису є підвищення ефективності використання мінеральних та органічних добрив. Коренева система рису відзначається недостатньою біологічною активністю, тому він дуже добре реагує…
Володимир КУРЦЕВ, канд. с.-г. наук, заст. директора з науково-інноваційної діяльності та розвитку експериментальної бази  Назар УМРИХІН, канд. с.-г. наук, зав. лабораторією біоадаптивних технологій в АПВ Тетяна МОСТІПАН, ст. наук. співробітник лабораторії біоадаптивних технологій в АПВ Олег ГАЙДЕНКО, канд. техн. наук, учений секретар, завідувач науково-технологічного відділом селекції, насінництва і трансферу інновацій Кіровоградської ДСГДС НААН В…
Володимир РИБКА, канд. економ. наук Сергій АРТЕМЕНКО, канд. с.-г. наук Олена КОВТУН ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України Дослідженнями науковців ДУ Інститут сільського господарства степової зони НААН України за 2008–2015 рр. встановлено продуктивність і економічну ефективність виробництва зерна кукурудзи в короткоротаційних соєвих сівозмінах на фоні різних систем обробітку ґрунту та удобрення…
О. Г. ВЛАСОВА, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН Визначальною ланкою основних засобів виробництва в садівництві є плодові і ягідні насадження. На відміну від інших вони самі безпосередньо формують продукцію для споживання. Саме це і визначає її провідну роль у формуванні ефективності всіх складових частин виробництва у садівництві. Тому проблема…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Стрімке зростання посівних площ під кукурудзою значною мірою призводить до погіршення фітосанітарного стану поля у зв’язку з розвитком шкідливих організмів, особливо хвороб. Численні захворювання грибної, бактеріальної та вірусної етіології зумовлюють значні недобори і втрати врожаю та суттєво знижують якість вирощеної продукції. Так, недобори і…
Іван МАРКОВ, канд. біолог. наук, професор НУБіП України Для вчасного виявлення початкової стадії розвитку хвороб на рослинах озимого ріпаку навесні та вжиття ефективних захисних заходів щодо обмеження їх шкідливості необхідно систематично проводити моніторинг хвороб у посівах ріпаку. Оскільки більшість хвороб розвивається одночасно, то обстежувати ріпакові поля варто у відповідні періоди вегетації…
В. СКИДАН, канд. с.-г. наук, с. н.с., заст. директора з наукової роботи М. СКИДАН, канд. с.-г. наук, ст. науковий співробітник Інститут рису НААН Основним критерієм управління якістю продукції є оптимізація мінерального живлення рослин. Специфіка реакції сортів і гібридів на удобрення є складовою частиною сортової агротехніки вирощування соняшнику. Оптимізація мінерального живлення для забезпечення високого рівня…
І. М. СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин Кукурудза — одна із найбільш цінних за кормовими й урожайними властивостями сільськогосподарських культур, їй належить провідна роль у світовому виробництві зерна. За своїм біологічним потенціалом, рівнем продуктивності та якісними показниками продукції культура переважає інші зернові культури, а за сприятливих або оптимізованих умов,…
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук Інститут захисту рослин НААН України Від комплексу бур’янів, шкідливість яких проявляється у посівах ріпаку озимого на ранніх фазах вегетації, зниження врожаю насіння може становити 20–25%, а через надмірне забур’янення і більше. Відтак, на посівах ріпаку озимого навесні після просихання ґрунту проводять 1–2 культивації міжрядь.

Please publish modules in offcanvas position.