agro business 160 160

Малинові правила

Малинові правила

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 02 жовтня 2018 15:53

Для нормального росту й плодоношення малина потребує якісного підживлення добривами, поливу, правильної обрізки тощо. Якщо наміри вирощувати її серйозні, то нехтувати правилами догляду за цією культурою не варто.

Живлення для малини

Для нормального росту й плодоношення малина потребує велику кількість поживних речовин, які на плодоносній плантації слід вносити щороку. Вона позитивно реагує на внесення органічних, органо-мінеральних і повних мінеральних добрив у різних ґрунтово-кліматичних умовах. За однакового врожаю із ґрунту вона виносить уп’ятеро більше азоту, ніж інші ягоди, використовує багато калію, трохи менше фосфору. Малина характерна тим, що період інтенсивного споживання азоту, фосфору й калію з весни продовжується до кінця серпня, у вересні він раптово згасає, але при цьому процес засвоєння поживних речовин не припиняється. Значна потреба малини в елементах живлення пов’язана з тим, що вони використовую­ться не тільки на створення врожаю, а й на розвиток плодоносних стебел, які після збирання врожаю видаляють. Крім того, численні паростки надто виснажують ґрунт.

За належної підготовки ґрунту до промислової посадки насаджень малини його починають підживлювати на 3–4-й рік після садіння. Маточні ділянки підживлюють на другий рік вегетації лише мінеральними добривами, бо з внесенням органічних засмічується поле бур’янами. Залежно від ґрунтово-кліматичних умов і розвитку рослин дози добрив, які вносять на плодоносні плантації, змінюють.

 

10 377 63 1

 

Весняне підживлення є ключовою процедурою для отримання якісного, рясного врожаю малини. Початок квітня — час для першого підживлення (за умови достатньої кількості вологи в ґрунті). У цей період бажано внести азотні добрива (приблизно 70–90 г/м²). Провести мульчування за допомогою торфу, компосту або напіврозкладеного гною. Відносно подальшого підживлення, то потрібно спостерігати за зовнішнім видом листя і пагонів малини.

Варто звернути увагу, якщо:

 

  • листя малини дрібне, блякле, помітно сповільнилось зростання — рослинам не вистачає азоту;
  • величезне листя темно-зеленого кольору — надлишкова наявність азоту, що може призвести до різкого зниження рівня урожайності. Недозрілі плоди в таких випадках обсипаються;
  • дрібне пожовкле листя із темними жилками — дефіцит заліза в ґрунті;
  • сповільнилось зростання листя, жовтіє від середини до країв — дефіцит магнію;
  • слабкі, тонкі і бліді пагони — дефіцит фосфору в ґрунті;
  • листя виглядають так, ніби у них обпалені краї — дефіцит калію. Також це ризик не перенести зиму;
  • бліді верхівки кущів малини свідчать про недостатню наявність кальцію у ґрунті.

 

Правильна обрізка

Головною помилкою багатьох фермерів є той факт, що обрізання вони починають із верхівок стебел. Це помітно знижує урожай і час його отримання, адже саме з них стартує запліднення рослини.

Видаляються тільки ті ділянки гілок і стебел, які засохли і замерзли за зиму. Обрізка такого типу робиться у ранньому квітні — період, коли ранні бруньки тільки починають з’являтися, розбухати, і досить легко знайти зіпсовані.

Є також декілька альтернативних варіантів утримання літньої малини.

 


Під час обрізування малини необхідно враховувати наступні правила:

 

  • обрізка проводиться щороку не менше 2 разів;
  • найкращим часом для цього вважаються листопад-грудень, квітень;
  • не варто обрізати верхівки стебел, саме з них починає­ться запліднення;
  • обрізання гілок виконується лише у разі, коли необхідно відтягнути період урожаю.

 


 

Періодичне скошування. Коли рослини перебувають у стані спокою, кожен другий ряд скошується (для цього може використовуватись силосо­збиральний комбайн КСК-100) та видаляються із поля. Навесні відростають молоді пагони, які не мають конкуренції з боку плодоносних пагонів та плодоноситимуть наступного року. Проте наступного сезону малинник складатиметься із молодих однорічних та плодоносних дворічних саджанців, які взаємно конкуруватимуть за світло, воду та елементи живлення. Перевагами цього методу є скорочення витрат на ручну обрізку та формування. Крім цього, зменшуються витрати препаратів під час обприскування. Серед недоліків можна виділити те, що погіршується розмір ягід та якість продукції, урожай скорочується на 30–40%, тому що кожен рік плодоносить лише половина насадження.

Періодичне скошування із видаленням молодих пагонів. Кожен другий ряд малини скошується, коли рослини перебувають у періоді спокою, як і в першому випадку. Наступного року перші молоді пагони видаляють вручну чи з використанням гербіцидів. Пізніше вони знову відростають, але вже практично не заважають плодоносним стеблам. У разі використання цього методу можна отримати високоякісну продукцію та скоротити витрати на формування. Проте урожай щороку збиратиметься теж лише з половини насадження, та з’являться додаткові витрати на видалення молодих пагонів.

Видалення молодих пагонів без скошування. Цей метод дозволяє отримати досить великий урожай високої якості. Наприкінці зими проводять обрізку та нормування плодоносних пагонів, а навесні, коли молоді пагони досягнуть 14–16 см, видаляються. Нижня частина плодоносних пагонів отримує достатнє освітлення. Стебла не мають конкуренції з боку цьогорічних пагонів, що дозволяє отримати гарний урожай. Серед недоліків цього підходу варто відмітити високі витрати на видалення однорічних пагонів. У рослини знижується синтез вуглеводів, і лише сильнорослі сорти та плантації, що знаходяться у гарному стані, здатні сформувати пізніше пагони для плодоношення наступного року. Кожен третій-четвертий рік потрібно залишати однорічні пагони, щоб не послабити малинник.

Часткове видалення молодих пагонів. У весняний період вибирають 12–15 молодих пагонів, що плодоноситимуть наступного року, а інші видаляють, коли вони досягнули висоти 16–18 см. При цьому малинник сильно не загущується, і плодоносні стебла в змозі сформувати високий урожай. Молоді пагони, що виросли у літній період, можна не видаляти — вони практично не заважатимуть плодоношенню, та можуть бути вирізані за ранньовесняного формування. Цей метод вимагає значних витрат на весняне формування, проте дозволяє покращити розвиток продуктивних молодих пагонів та плодоносних стебел.

 

10 377 63 2

 

Увага на сорт

Гордість — сорт великоплідної малини. Ягоди мають яскраву бархатисту поверхню. Вага однієї ягоди варіюється від 4 до 12 г. З одного куща можна зібрати до 5 кг плодів, які практично не обсипаються із гілок. Ягоди мають соковитий, солодкий смак із приємним ароматом. Сорт досить стійкий до основних грибкових захворювань і не схильний до ураження попелицями. У зимовий час рослину не потрібно вкривати, малина переносить і сильні морози (–30 ºС).

Золотий гігант — один із новітніх гібридів крупноплідної малини, має жовте забарвлення плодів. Кущі цього сорту виростають потужні, високі і прямі. Плоди великі, вага одного — 8–14 г, врожайність з одної рослини сягає до 8 кг. Плоди солодкі, соковиті і майже без кісточок. Цей вид малини стійкий до морозів, хвороб і шкідників.

Кумберленд — сорт середньопізньої малини, кущі якого мають ягоди червоного і темно-синього, майже чорного кольору, за зовнішнім виглядом нагадують ожину. Ягоди цього сорту невеликого розміру, вага однієї — у середньому 2 г, але з одного куща можна зібрати до 8 кг, причому плодоносить малина протягом усього літа. Плоди мають здатність довго не обсипатися з кущів, добре зберігаються у свіжому і замороженому вигляді. Кущі мають гнучкі пагони, і з них можна формувати арки, що прикрашають сад. Сорт стійкий до сильних морозів, але боїться посухи.

Глен Файн — середньоранній сорт літньої малини шотландської селекції. Рослина середньої сили росту, формує високі, сильні пагони практично без колючок та з досить короткими міжвузлями. Ягода яскраво-червоного кольору середнього розміру конічної форми. Транспортабельність та лежкість добра. Сорт може використовуватись для ринку свіжої продукції та для потреб промислової переробки. Придатний до механізованого збирання. Має стійкість до європейської попелиці, що є переносником вірусних захворювань малини.

Фруатфрі — середньостиглий літній сорт малини (Швейцарія) у результаті схрещування сортів Отм Блісс та Туламін. Ягоди великого розміру, щільні і транспортабельні з подовженим періодом зберігання. Колір ягід яскраво-червоний, темнішає після збирання. Ягоди легко знімаються із плодоложа, що підвищує ефективність ручного збору врожаю та дозволяє використовувати комбайновий збір. Сорт має сильну кореневу систему і вирізняється покращеною стійкістю до кореневих гнилей, практично не піддає­ться впливу хворобам стебла.

 

Ольга ВЛАСОВАканд. с.-г. наук
Інститут захисту рослин НААН

 

 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.