Щоб іржа пшениці не дошкуляла

Щоб іржа пшениці не дошкуляла

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 14 грудня 2018 11:43

Хвороби пшениці, що викликаються видами іржі, є найпоширенішими і найчастіше зустрічаються. Масовість поширення і швидкість їх наростання призводить в окремі роки до значних втрат урожаю зерна. 

Шкідливість цих захворювань полягає головним чином у порушенні ними нормального розвитку рослин: посилює­ться транспірація та дихання, зменшується інтенсивність фотосинтезу й активність ферментів, передчасно всихає листя. Найбільш поширеними є три види іржі: бура, жовта і лінійна, або стеблова.

Збудником бурої листкової іржі є дводомний гриб Puccinia reconditа f. sp. tritici (Rob. ex. Desm) (Puccіnia triticina Ericss). Втрати врожаю від хвороби залежать від строків максимального її розвитку, стійкості сорту, технології вирощування і можуть досягати від 3 до 10-15 ц/га і більше. За таких умов значно погіршуються якісні показники, а саме зменшується натура зерна, скловидність, вміст сирої клейковини, сила борошна. Хвороба поширена повсюди, особливо в Лісостепу, на Поліссі, а в степовій зоні — в умовах зрошення.

Навесні вона розвивається слабо. Тільки починаючи з фази колосіння, інтенсивно розвиває­ться і досягає максимуму в фазах цвітіння-молочної стиглості. Значне ураження верхнього листка призводить до зниження урожайності на 40% і більше.

12 379 50 2

З’являється захворювання переважно на листках, рідше — на листкових піхвах і стеблах. Спочатку, як правило, на верхньому боці листків виникають безладно розміщені іржасто-бурі урединії. З часом епідерміс розривається, урединіоспори звільняються, розносяться вітром, краплями дощу. Пізніше, через 10-15 днів, під епідермісом утворюються теліопустули чорного кольору з теліоспорами. Збудник бурої іржі гетерогенний за вірулентністю та агресивністю.

Джерелом інфекції є уражені бурою іржею посіви пшениці та дикі злаки. Від них відбувається ураження падалиці пшениці, з якої інфекція поширюється на осінні посіви. Зимує патоген урединіогрибницею.

Зараження рослин відбувається за температури від 2,5°С до 31°С (оптимум 15-25°С) за умов наявності крапель роси чи дощу на листках. Інкубаційний період, залежно від температури і стійкості сорту, триває від 5 до 18 днів. За вегетаційний період гриб утворює кілька генерацій. Максимальний розвиток хвороби, як правило, спостерігається у фазі цвітіння-молочна стиглість.

Збудником жовтої іржі є гриб Puccinia striiformis Wesst (синонім Puccinia glumarum Erikss. Et Henn.). Захворювання виявляють у роки з прохолодним літом, частіше у північних і західних районах України на багатьох злаках, але найбільшої шкоди завдає пшениці. За масового ураження посівів знижується маса зерен, недобір урожаю може становити 40-50 %.

12 379 51 1Жовта іржа проявляється на листках, піхвах, інколи на стеблах, остюках, колоскових лусочках і навіть на випуклих частинах зерна.

Характерний прояв ураження — лимонно-жовті довгасті смуги у вигляді пунктирних ліній, що складаються з урединій. Особливо шкідливе ураження частин колоса. Зерно не наливається, підсихає, стає щуплим і легким. Пізніше у місцях ураження під епідермісом формую­ться темно-бурі, майже чорні теліопустули.

Зимує збудник урединіоміцелієм на посівах, падалиці, дикорослих злаках. Оптимальною температурою для проростання урединіоспор жовтої іржі вважають 11-13°С, хоч вони можуть проростати і за температури, близькій до 0°С.

Розвитку хвороби сприяє м'яка зима, волога і прохолодна погода навесні та в першій половині літа. Джерелом інфекції є уражені хворобою дикі злаки, падалиця, посіви зернових колосових.

Збудником хвороби лінійної, або стеблової іржі є дводомний гриб Pucicinia graminis Pers.f.avenae Eriks. et Henn. Шкідливість її полягає у тому, що вона порушує водний баланс рослин. У разі сильного ураження стебла хвороба спричиняє вилягання, воно може надламуватися, а рослина гине. Ураження стебла під колосом призводить до виснаження зерна. Втрати врожаю можуть становити 60-70% і більше.

Найбільш поширена у західних областях. Уражує переважно стебла, листки, піхви, остюки і колосові лусочки, де спочатку утворюються іржасто-бурі порошисті подушечки, які зливаються у довгасті лінії з урединіопустул. У кінці вегетації рослин у місцях утворення урединій і поряд з ними з'являються чорні випуклі телії, які також зливаються у суцільні лінії.

Навесні теліоспори проростають у баздію із базидіоспорами. Останні уражують листки проміжних рослин-живителів (барбарис, магнолію), на яких утворюються спермогонії із спермаціями та еції з еціоспорами. Еціоспори уражують рослини злакових, даючи початок розвитку урединіоміцелію з урединіоспорами. А за вегетацію спостерігається кілька урединіогенерацій, що зимують на рослинних рештках, стерні.

Обов'язковою умовою проростання урединіоспор є наявність крапель дощу або роси. Оптимальна температура для зараження рослин і розвитку хвороби 21-25°С. Джерелами інфекції є проміжні рослини-живителі, уражені стебловою іржею, посіви та злакові бур'яни.

 

Агротехнічні заходи

З метою знищення запасу інфекції іржастих хвороб і обмеження їх поширення на сходи озимої пшениці, враховуючи вологість верхнього шару грунту і погодні умови, у допосівний період проводять культивацію та боронування полів у міру з'явлення сходів падалиці і бур'янів. Перевагу цим заходам необхідно надавати під час догляду за полями після колосових попередників.

12 379 51 2Ефективними засобоми захисту озимої пшениці від іржастих хвороб є вирощування стійких і витриваливих сортів, дотримання сівозміни, недопущення самосівів, знищення падалиці, проміжних господарів, злакових бур'янів. Норми висіву і густота рослин значною мірою формують мікроклімат агроценозу і суттєво впливають на розвиток хвороб. В умовах загущених посівів культури створюються сприятливі умови для розвитку збудників, зокрема бурої листкової іржі.

Важливе значення у підвищенні стійкості рослин до грибних, бактеріальних і вірусних хвороб має їх живлення. Внесення збалансованих доз органічних і мінеральних добрив під час проведення основного і передпосівного обробітків ґрунту, а також своєчасне підживлення рослин макро- і мікроелементами суттєво підвищує стійкість рослин до збудників іржастих хвороб озимої пшениці. Фосфорно-калійні добрива сприяють зниженню інтенсивності ураження рослин лінійною, або стебловою іржею, незбалансоване внесення азотних добрив підвищує шкідливість цієї хвороби.

Це захворювання сильніше виявляється на ранніх посівах озимої пшениці. З метою обмеження його необхідно проводити лущення стерні й ранню глибоку оранку, забезпечувати внесення підвищених норм фосфорно-калійних добрив та здійснювати обробку насіння мікроелементами (бором, магнієм, міддю, марганцем).

 

Хімічні заходи

Для контролю іржастих хвороб у разі, якщо прогнозується помірний або епіфітотійний їх розвиток, посіви необхідно обприскувати фунгіцидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

У фазі виходу в трубку культури, з метою захисту посівів від іржастих хвороб (за ураження рослин понад 1% в умовах високої вологості — 95-100%, тривалої і частої роси, дощової погоди і температури повітря для бурої іржі пшениці — 15-25°С, лінійної, або стеблової, — 18-22°С, жовтої — 11-13°С, а також у разі ураження рослин понад 5%, частих дощах із вітрами, високій вологості повітря і температурі 20-25°С), обприскують озиму пшеницю, зокрема, фунгіцидами на основі діючих речовин азоксістробіну у поєднанні з ципроконазолом, тіофанат-метилу разом з епоксиконазолом, пропіконазолу із ципроконазолом, тебуконазолу, тріадимефону, флутріафолу, тебуконазолу у поєднанні з прохлоразом, флутріафолу із карбендазимом тощо.

За сприятливих для розвитку погодних умовах, для обмеження іржастих хвороб у фазі колосіння-цвітіння культури також проводять обробку посівів озимої пшениці одним із рекомендованих препаратів.

 

Ігор СТОРЧОУСканд. с.-г. наук

 

 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.