Як захистити посіви пшениці і ячменю від гельмінтоспоріозів

Як захистити посіви пшениці і ячменю від гельмінтоспоріозів

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 03 травня 2019 12:42

В останні роки помітно зросла ураженість посівів пшениці озимої і ярої темно-бурою плямистістю, ячменю озимого і ярого — смугастим і сітчастим гельмінтоспоріозами.

Згідно з даними звітів обласних відділів прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Департаменту фітосанітарної безпеки та контролю у сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби України, в посівах пшениці озимої гельмінтоспоріози виявляються здебільшого в східних та центральних областях Лісостепу і Степу, де ураженість рослин сягає 5–9% за розвитку 0,2–6%. Найбільше ураження гельмінтоспоріозними плямистостями рослин відмічено в Миколаївській області на рівні 10%. На пшениці ярій вони виявлялись здебільшого в Вінницькій та Львівській областях із розвитком 0,2 та 2,3%.

У посівах ячменю ярого найбільш широке поширення гельмінтоспоріозів зареєстровано у Донецькій, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській та Чернігівській областях, де було уражено 20–45% рослин за розвитку 3–14%. Незначний розвиток хвороби мав місце в посівах ячменю ярого в Вінницькій, Львівській, Одеській, Харківській та Хмельницькій областях із розвитком хвороби лише 0,2–0,6%. На ячмені озимому гельмінтоспоріозні плямистості були поширеними в більшості областей (Вінницька, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Миколаївська, Черкаська, Чернівецька тощо), де було уражено 10–65% рослин за розвитком хвороби 0,5–3,9%, максимум 20% на Миколаївщині.

Враховуючи наявність значного запасу накопиченої зимуючої первинної інфекції збудників гельмінтоспоріозів на рослинах пшениці озимої, ячменю озимого, на уражених рослинних рештках, зараженому насінні, а також за умов помірної температури і вологої дощової весни у фазі колосіння-наливу зерна у 2019 році ймовірний розвиток гельмінтоспоріозних плямистостей на колосових злаках буде від сильного до епіфітотійного, передусім на посівах, сприятливих до хвороби сортів ячменю озимого і ярого.

Темно-бура плямистість поширена на пшениці, ячмені, житі, деяких злакових травах і бур’янах. Хвороба більш шкідлива в степовій та лісостеповій зонах. Інтенсивний розвиток захворювання спостерігається у посушливі роки, особливо на пшениці ярій. На листках проростків і дорослих рослин з’являються поздовжні або довгасті темні плями у вигляді штрихів і смуг. Уражені проростки часто скривлюються і гинуть, уражені листки жовтіють, у вологі погоду пліснявіють і відмирають.

 

04 395 80 1

Темно-бура плямистість (фаза весняного кущення пшениці озимої)

 

За інтенсивного розвитку хвороби основа стебла чорніє і загниває аж до нижнього вузла стебла. У хворих рослин темніють і піхви листків. Уражені рослини відстають у рості, часто полягають, не виколошуються або формують стерильний колос. Більшість із них закінчують вегетацію у період молочно-воскової стиглості, зерно в колосі світло-сіре, плюскле.

У фазі наливання зерна у хворих рослин спостерігається недорозвиненість колосків, вони часто стерильні, колосові лусочки білі з чорними плямами, їх остюки темно-бурі, часто біліють і стебла рослин. Іноді в колосі формується зерно, але воно щупле, часто із «чорним зародком».

 

04 395 80 2

Темно-бура плямистість (фаза колосіння пшениці озимої)

 

Збудником хвороби є сумчастий гриб Cochliobulus sativus (Ito et Kurib.) Drechsl. et Dastur (анаморфа: Drechslera sorociniana Subram (син. Bipolaris sorociniana Subram; Helminthosporium sativum P.K.et B.).

Розповсюдженню інфекції у навколишньому середовищі сприяє вітряна і дощова погода. Для зараження рослин необхідне зволоження поверхні рослини не менше 16 годин. За температури вище 20°С інкубаційний період розвитку хвороби становить 6–8 діб. Оптимальна температура для розвитку гриба знаходиться у межах 22–28°С. Захворюванню сприяє м’яка зима, спочатку суха, потім волога погода, порушення сівозміни, пошкодження посівів низькими температурами. На пізніх строках сівби інтенсивність ураження рослин хворобою зростає.

Шкідливість хвороби виявляється у порушенні фізіолого-біохімічних процесів у хворих рослин, затриманні росту, в зниженні загального і продуктивного кущення, недорозвиненості і загниванні кореневої системи, послабленні мінерального живлення, випаданні уражених рослин. Це призводить до зниження продуктивності рослин, погіршення якості зерна. Недобір урожаю зерна від звичайної кореневої гнилі і темно-бурої плямистості може сягати 30–40%. У посушливі роки шкідливість хвороби суттєво зростає.

Смугаста плямистість поширена повсюди, але найбільшої шкоди завдає ячменю у Лісостепу і на Поліссі. Рослини уражуються від появи сходів до повної стиглості зерна. Перші ознаки хвороби з’являються на другому або третьому листках проростків у вигляді блідо-жовтих смуг, витягнутих уздовж пластинки листа. Пізніше плями набувають темно-коричневого забарвлення, обмежуються пурпуровою облямівкою, часто зливаються у широкі смуги. У вологу погоду уражена тканина покривається оливково-бурим нальотом — конідіальним спороношенням збудника хвороби. Уражені листки відмирають, рослини гинуть.

 

04 395 81

Загальний вигляд уражених посівів ячменю ярого смугастим гельмінтоспоріозом

 

Збудником хвороби є сумчастий гриб Pyrenophora graminea Ito et Kirib (анаморфа: Drechslera graminea Shoem; син. Helminthosporium gramineum Rabenh.). Окрім ячменю, збудник хвороби уражує пшеницю, жито, овес, деякі дикорослі злаки. Гриб формує конідіальне і сумчасте спороношення. У період вегетації ячменю гриб поширює­ться конідіями і сумкоспорами.

Дозрівання новоутворених конідій патогена за температури 12°С відбувається протягом 16 годин. Для їх проростання і зараження рослин необхідна вологість повітря 85–98% і температурний режим у межах 6–37°C (оптимум 22–26°С). Інкубаційний період розвитку хвороби за температури 18–26°C триває 6–9 днів. Для інфікування колоса найбільш сприятливими умовами є температура 18–25°C (оптимум 22°C) і вологість повітря вище 75% протягом 10–30 годин і більше. Найбільший розвиток хвороби спостерігає­ться за підвищеної вологості повітря (95–98%). Конідії розносяться вітром і заражають сусідні колосся. Насіння уражується на всіх стадіях розвитку. Найбільш вразливою є рання стадія формування насіння.

 

04 395 82 1

Діагностичні ознаки смугастого гельмінтоспоріозу на листках у фазі наливу зерна

 

Більш інтенсивний розвиток хвороби спостерігається на полях ранніх строків сівби ячменю озимого і особливо у вологі роки. Ступінь розвитку хвороби на рослинах залежить від патогенності штаму, глибини проникнення грибниці в насіння, сортових особливостей, від ґрунтових і екологічних умов. За сприятливих умов весняно-літнього періоду (часті дощі, висока вологість повітря, за температури 15–20°С) розвиток смугастої плямистості в посівах ячменю відбувається від помірного до епіфітотійного.

Зараження проростків у разі насіннєвої інфекції значною мірою залежить від температури і вологості ґрунту в період проростання насіння. Максимальне число проростків у ґрунті інфікується за температури ґрунту не вище 12°C. Зараження проростків є незначним або зовсім не відбувається при 15°C і вище. За проростання зараженого насіння у ґрунті грибниця із підсім’ядольного коліна проникає у провідну систему проростка і до фази колосіння рослини досягає колоса. Уражені проростки часто відмирають, у більшості з них зародкові корені повністю зруйновані, ріст і розвиток хворих рослин пригнічується. Уражені рослини формують деформований колос зі щуплим бурим зерном, або зовсім не виколошуються і не формують його.

Шкідливість хвороби виявляється у випаданні хворих рослин, що призводить до істотного зниження густоти посівів, зниженні асиміляційної поверхні хворих рослин, їх продуктивності та якості отриманого врожаю, в тому числі суттєво погіршуються пивоварні якості зерна. Недобори врожаю на посівах сприйнятливих сортів ячменю ярого можуть сягати 12–36%, ячменю озимого — 15–22%.

Сітчаста плямистість проявляється повсюди, але найбільш відчутної шкоди завдає ячменю ярому в центральних областях. Максимальний розвиток хвороби спостерігається під час цвітіння рослин і наливання зерна. На листках вона проявляється у вигляді 2-х типів: вузьких, смугастих темно-коричневих дрібних бахромчастих некротичних плям, вкритих поздовжніми і поперечними, смолянистими взаємно перпендикулярними штрихами, які утворюють малюнок сітки, або округлої темно-коричневої плямистості з хлорозною облямівкою. У вологу погоду в місцях ураження з’являється темно-сірий наліт конідіального спороношення збудника хвороби. Іноді сітчасті плями спостерігаються на колосових лусочках насіння. Сильно уражені листки повністю некротизуються і всихають.

 

04 395 82 2

Загальний вигляд уражених посівів ячменю ярого сітчастим гельмінтоспоріозом

 

Збудником хвороби є сумчастий гриб Pyrenophora teres Drechsler (анаморфа: Drechslera teres Shoem; син. Helminthosporium teres Sacc.).

У період вегетації ячменю він поширюється конідіями. Конідіальне спороношення гриба на листках формується за 100% відносної вологості повітря у діапазоні температур 15–25°C (оптимум 22°C). Інкубаційний період розвитку хвороби, залежно від температури повітря, триває від 20 годин до 20 днів. Нова генерація конідій утворюється на 5–20 день. Конідії розповсюджуються вітром або дощем.

Джерело інфекції — уражені рослинні решки, на яких збудник зберігається грибницею і конідіями; конідії на поверхні насіння; грибниця і конідії на уражених рослинах ячменю озимого. Додатковим джерелом інфекції є уражені рештки, на яких патоген зберігається сумчастим спороношенням.

 

04 395 82 3

Діагностичні ознаки сітчастого гельмінтоспоріозу на листках у фазі наливу зерна

 

Шкідливість хвороби виявляється у зниженні асиміляційної поверхні рослин в результаті швидкого пожовтіння, повної некротизації і відмирання уражених листкових пластинок, що призводить до зменшення числа колосків і числа зерен у колосі, зниження маси зерна. У хворих рослин кількість зерен у колосі знижується до 40% і більше, формується щупле насіння. Найбільші втрати врожаю спостерігаються за раннього і сильного ураження прапорцевого листка. Втрати врожаю за епіфітотії можуть сягати 30–45%.

 

Іван МАРКОВканд. біолог. наук, професор НУБіП України 

 

 23 квітня 2024
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
23 квітня 2024
 22 квітня 2024
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
22 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.