Найкращі умови для озимого ріпаку

Найкращі умови для озимого ріпаку

/ Агрономія Сьогодні / Середа, 02 жовтня 2019 12:35

Озимий ріпак культура досить холодостійка і для свого росту й розвитку потребує невисокої температури повітря. Насіння витримує 2–3 °C і здатне проростати за таких умов; дружні сходи з’являються на 5–10-й день за температури 12–18 °C. Для вегетативного розвитку (формування листкової розетки) достатня температура повітря 10–18 °C, для генеративного розвитку (цвітіння, дозрівання) — 18–22 °C.

Рослини ріпаку озимого вегетують восени при 5–6 °C, у фазі листкової розетки переносять заморозки до –8 °C. Відновлення вегетації ріпаку озимого навесні починається після переходу середньодобової температури вище 5 °C і температури грунту 2,9 °C.

За нормального розвитку рослин, доброго загартування і стійкого снігового покриву ріпак озимий витримує температуру на рівні кореневої шийки –12–14 °C, у разі морозів — –20–35 °C. Критичною є –15 °C і нижче за відсутності снігового покриву, а також зимові відлиги, які змінюються морозами. Навесні у фазах стеблування і бутонізації рослини витримують заморозки до –5 °C, але за умов зниження температури повітря до –7–8 °C можуть пошкоджуватися листя і стебла.

Сума активних температур повітря у період літньо-осінньої вегетації повинна бути не менше 700 °C, для повного розвитку і формування врожаю ріпаку озимого — 2400 °C.

 

Живильна волога для розвитку

Ріпак озимий є вологолюбною культурою і потребує більше води для свого розвитку та формування врожаю, ніж зернові культури. Транспіраційний коефіцієнт його коливається від 400 до 700. Для проростання насіння потрібне поглинання 50–55% води від їх маси і добре зволожений поверхневий (0–5 см) шар ґрунту.

Нестача вологи у літньо-осінній період призводить до появи недружніх сходів і слабкого розвитку рослин. Надмірне зволоження до кінця осінньої вегетації може провокувати обривання і випирання кореня на поверхню під час замерзання і подальшого відтавання грунту.

Найбільша кількість вологи витрачається у період активного росту (фази стеблування і бутонізації) і під час цвітіння-формування стручків та насіння. Брак вологи у цей час призводить до слабкого розгалуження і цвітіння, утворення меншої кількості стручків і насіння. Ріпак озимий краще використовує опади осінньо-зимового періоду, ніж ярий, і до настання літньої посухи встигає сформувати врожай. Формування високих стабільних урожаїв можливо за умов річної суми опадів 500–700 мм.

 

Які ґрунти підходять для вирощування

Ріпак озимий краще вегетує на родючих структурних і вологоємних грунтах із глибоким орним шаром. Кращі для його культивування дерново-карбонатні, дерново-підзолисті, легко- і середньо-суглинкові, супіщані грунти.

На легких піщаних можна отримати добру врожайність в умовах достатньої вологи і забезпечення елементами живлення.

Ріпак озимий не вирощують на торф’яних із нестійким водним і тепловим режимом та небезпекою вимерзання.

Непридатні для ріпаку грунти кислі, заболочені, з близьким заляганням грунтових вод.

13 404 49 2

 

Кращі попередники для ріпаку

А це бобово-злакові суміші, жито озиме на зелений корм, багаторічні трави після І укосу, рання картопля, чистий пар.

Попередні культури повинні звільняти поля не пізніше другої декади липня. Такий термін дозволяє своєчасно здійснити обробіток ґрунту, внести добрива і провести контроль сегетальної рослинності. Ріпак озимий висівають і після збирання озимих зернових культур. Однак вони частіше є незадовільними попередниками через пізні строки збирання і засмічення сходами падалиці. Ріпак й інші хрестоцвіті культури на попереднє місце повертають не раніше ніж через 4 роки. Частка у сівозміні хрестоцвітих культур і буряка не повинна перевищувати у сумі 25%. Не можна розміщувати його після ріпаку через небезпеку зараження нематодою. Просторова ізоляція між минулорічними посівами і ділянками ріпаку та посівів хрестоцвітих культур повинна бути не менше 1 км.

 

Підживити посіви

Ріпак виносить з урожаєм 1 ц насіння і відповідною кількістю соломи (3 ц) основні макроелементи у дозах N5,5P2,5 K6,5 Mg1–2S0,7. Дози NPK розраховуються відповідно до планованої урожайності та родючості грунту. За вмісту гумусу 2,1%, Р2О5 150 і К2О 200 мг/кг дози мінеральних добрив становлять у розрахунку на 20 ц/га насіння N105Р40К94, на 30 ц/га — N170Р120К160. Фосфорні і калійні добрива сприяють розвитку кореневої системи і підвищенню зимостійкості ріпаку. Повну норму їх рекомендується вносити під основний обробіток грунту.

Азотні добрива восени вносять у невеликій дозі — N20–40, краще у вигляді 1–2 ц/га сульфату амонію або 2 ц/га амофосу. Основну кількість азоту вносять навесні як підживлення.

Навесні, під час відновлення вегетації, здійснюють перше підживлення азотом у дозі N60–100, а потім під час відростання нових листків і початку стеблування друге в дозі N40–60. Для отримання урожайності насіння на рівні 40–50 ц/га норми азотних добрив N170–240 розподіляють на три підживлення: ранньовесняне — N100, у фазі стеблування — N60–80 і в фазі бутонізації — N20–60.

Як добрива для ранньовесняного підживлення за температури повітря не вище 10 °C можна застосовувати 2–3 ц/га нерозведеного КАСу або 2,0–2,5 ц/га сечовини. Для другого і третього використовують сечовину, аміачну селітру.

Сірка — найважливіший макроелемент під час вирощування ріпаку. Вона входить до складу білків, жирів, за її нестачі стручки можуть не утворитися. Джерелом сірки (наряду з азотом) є сульфат амонію, який вносять у дозі 1–2 ц/га до посіву з закладанням у грунт.

Деякі комплексні мікродобрива також містять сірку. Позакореневі підживлення ними здійснюють навесні у два прийоми одночасно з обробкою інсектицидами: під час відростання нових листків та бутонізації.

Посіви ріпаку підживлюють мікроелементами — бором, міддю, цинком та іншими, які сприяють підвищенню насіннєвої продуктивності, стійкості до хвороб. Особливо необхідний рослинам ріпаку бор. Він позитивно впливає на розвиток бутонів, насіння й утворення у них жиру. Якщо вміст цього мікроелементу менше 0,6 мг/кг на легких і 0,8 мг/кг на зв’язаних грунтах, рекомендовано вносити мікродобрива (краще хелатні або органомінеральні). Інші мікродобрива, що містять Cu, Mn, Zn, Fe, застосовуються у разі їх дефіциту в грунті.

ripak 8

 

Захист насіння до початку сівби

Для сівби використовують кондиційне насіння еліти або першої репродукції. З метою попередження поширення шкідливих організмів, насіння рекомендовано обробляти фунгіцидно-інсектицидними препаратами, які захищатимуть його і сходи від ураження хворобами та шкідниками. Сівба ріпаку озимого в оптимальні строки забезпечує гарний розвиток рослин восени й успішну перезимівлю. Висівають ріпак озимий приблизно на місяць раніше озимих зернових культур, за 75–90 днів до припинення осінньої вегетації.

 

Норми висіву

Норма висіву сортів — 1,0–1,2 млн схожих насінин/га, що становить 4–6 кг/га, а гібридів — 0,7–1,0 млн схожих насінин/га (2–4 кг/га). Глибина загортання насіння в умовах оптимальної вологості грунту — 1,5–2,0 см, за умов сухого поверхневого шару — до 3,0 см.

 

Біометричні показники рослин перед входом у зиму

Оптимальні параметри рослин ріпаку озимого, які забезпечуватимуть сприятливу перезимівлю культури й формування високого врожаю, повинні становити:

  • число розвинених листків — 6–8 штук;
  • висота точки росту (стебла) — не більше 3 см;
  • товщина кореневої шийки — 6–12 мм;
  • маса однієї рослини — 20–35 г;
  • маса кореня — не менше 3 г;
  • густота стояння рослин для сорту — 60 шт./м², гібрида — 50 шт./м².

 

Навесні, після танення снігу, необхідно визначити стан перезимівлі посівів ріпаку озимого. Відмінним вважається, якщо збережено не менше 40 штук здорових рослин на 1 м², слабким — як мають густоту 15–20 рослин на 1 м². Якщо зрідженість посіву більш значна або нерівномірна, то поле варто прокультивувати і пересіяти його ріпаком ярим.

Живі рослини мають міцний, здоровий корінь, у розрізі він білий, без побуріння. Така рослина міцно тримається ним у грунті, під час висмикування він не руйнується, точка росту і листочки, які її прикривають, живі, зелені.

 

Ігор СТОРЧОУСканд. с.-г. наук

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.