agro business 160 160

Органічність неможлива без насіння

Органічність неможлива без насіння

/ Агрономія Сьогодні / Середа, 29 квітня 2020 12:04

Якщо немає сертифікованого, то можна використовувати наявне. У цьому контексті мова йде про насіння та посадковий матеріал в органічному виробництві. Проте з наступного року все може кардинально змінитися, адже в країнах ЄС набуває чинності регламент, що заборонятиме використання неорганічного в органічному виробництві. Для українських виробників може відкритися перспективна ніша для бізнесу.

Органічне вирощування можна вважати наразі цілю філософією, націленою на збереження екології та здоров’я людства. Ніщо не може переконати фермера провадити органіку, бо тут ідеться про свідомий вибір. Хімічна промисловість форсованими темпами розвивається, з’являються нові синтетичні добрива, засоби захисту рослин. Їх отримати доволі нескладно, і просто використовувати на великих площах, а ефективність у боротьбі зі шкідниками та хворобами рослин уже доведена. Без мінімальних втрат можна отримати добрий урожай. Оскільки вирощування сільськогосподарських культур — це діяльність на свій страх і ризик, то використання всього наявного хімічного арсеналу засобів для збереження врожайності абсолютно виправдана. Тому ніхто не зможе переконати традиційного фермера переходити в екологічну нішу, тому що це для нього може бути економічно не вигідно і не цікаво. Український агровиробник, який і так весь час перебуває у складних економічних умовах, просто не буде працювати собі в мінус. Ніхто не примусить фермера вирощувати культури, дотримуючись принципу органічності, це має бути його рішення. Адже потрібно не лише дотримуватися всіх правил органічного вирощування, а це доволі непросто, а потім ще довести шляхом сертифікації, що ця продукція справді органічна. Крім того, і споживача треба зацікавити купувати саме органічне, яке дещо дорожче проти традиційних харчових продуктів. Потрібні й спеціалізовані магазини (еколавки), і спеціально відведені полиці для органічного у супермаркетах. Одно слово, органічно жити — це ціла наука. Тут важлива не лише земля, де кілька років не було нічого хімічного та синтетичного, а й насіння має бути відповідним — органічним. І що найцікавіше — його наразі бракує в Україні.

 

Перспективна ніша

Оскільки органічного насіння бракує, тому його вирощування — це перспективна ніша для потенційних виробників, які можуть швиденько зорієнтуватися і вже з наступного року розпочати вирощувати органічне на продаж. Чому може спостерігатися така тенденція? Відповідь пов’язана з новим регламентом ЄС, який набуває чинності з 1 січня 2021 року і взагалі забороняє використання неорганічного насіння в органічному виробництві.

08 423 24

Як розповіла менеджер проєктів Інформаційного центру «Зелене досьє» Катерина Шор, поки що можна ще використовувати неорганічне насіння в органічному вирощуванні, але за певних умови. У Законі України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (далі — Закон про органічне виробництво) прописано виняток щодо використання неорганічного насіння та садивного матеріалу в тих випадках, якщо відповідного органічного сертифікованого немає на ринку. З наступного року ситуація має змінитися відповідно до регламенту ЄС. Вітчизняним виробникам теж потрібно пристосовуватися до нових умов. «Органічне насінництво теж має перехідний період для здобуття статусу саме органічного виробника. Для початку мають бути виконані всі базові вимоги українського законодавства, і тільки після того може бути виконаний другий етап щодо органічного насінництва. Стаття 25 Закону про органічне виробництво передбачає, що перехідний період для органічного рослинництва не може бути меншим за 24 місяці до початку сівби, то перехідний період для насінництва становить один вегетаційний період для однорічних культур і два — для розмноження багаторічних», — зазначила Катерина Шор.

За даними сертифікаційного органу ТОВ «Органік Стандарт», у нашій країні зареєстровано всього 17 зразків органічного насіння та посадкового матеріалу, з них 14 — це соя, просо й пшениця озима, а також три сорти чорниць. Інших зареєстрованих сортів немає, тому органічний сектор використовує або імпортоване насіння або ж необроблене конвенційне, що наразі дозволено законодавством. Щоправда, для можливості використати неорганічне потрібно перед тим ще отримати дозвіл сертифікаційного органу. Як розповіли у ТОВ «Органік Стандарт», для отримання дозволу виробник має заповнити відповідну заявку на використання неорганічного насіння / садивного матеріалу до сівби культури й надіслати її на електронну адресу в офіс. (Підставою для видачі дозволу є п. 6.4.2.2. Стандарту Міжнародних акредитованих органів сертифікації з органічного виробництва та переробки, що еквівалентний Стандарту Європейського союзу (витяг): Неорганічне насіння і насіннєву картоплю можна використовувати, якщо вони не оброблялися засобами захисту рослин, окрім дозволених для обробки згідно із § 6.4.3, якщо хімічна обробка дозволена із фітосанітарною метою національними вимогами для всіх видів у місцевості, де використовуватиметься насіння й насіннєва картопля.) Сертифікаційний орган видасть дозвіл на використання неорганічного насіння тільки на один сезоні й у тому разі, якщо були виконані такі дії, а саме: фермер в адекватний термін звернувся до як мінімум трьох фірм-постачальників, але вони не можуть доставити органічне насіння та насіннєву картоплю до сівби або посадки. Одно слово, виробник отримає дозвіл, якщо переконає фахівців, що йому потрібен конкретний сорт, а альтернативи на ринку немає, й отримання дозволу дуже важливо для його виробництва.

Яке ж насіння вважається органічним, і що потрібно зробити виробнику, аби продавати його? А вимоги до насіння такі самі, як і до органічного виробництва: повна відмова від генетично модифікованих організмів, від синтетично хімізованих добрив, мають бути максимально використані біологічні добрива та засоби захисту. Крім того, потрібно дотримуватися сівозміни у вирощуванні, має бути обов’язкове застосування буферних зон, щоб не потрапило на органічні культури нічого стороннього. По суті, правила для насінництва такі самі, як для ведення органічного виробництва.

Якщо насіння й вирощувалося за таких умов, то нескладно пройти такий етап — отримання сертифіката. Продавати можна тільки те насіння, яке пройшло сертифікацію та внесено до реєстру, що веде орган сертифікації ТОВ «Органік Стандарт». Процедура потрапляння до реєстру виробників органічного насіння відбувається після того, як виробника вже внесено до реєстру традиційного насіння. Щоб бути виробником органічного насіння, потрібно пройти сертифікацію за напрямом рослинництво/насінництво, мати офіційний статус виробника насіння чи садивного матеріалу та перебувати в Державному Реєстрі суб’єктів насінництва й розсадництва.

 

NB! ДОВІДКОВО

Єдиний орган, що із 2007 року здійснює сертифікацію органічного виробництва на території України — це ТОВ «Органік Стандарт», який є затвердженою й акредитованою установою згідно зі стандартами ЄС ISO Guide 65 / EN 45011, а також із 2010 року є членом Міжнародної федерації органічних сільськогосподарських рухів (IFOAM). Наразі вони контролюють понад 600 операторів органічного ринку України з усіх галузей виробництва. Щоб пройти сертифікацію, виробник насіння має бути зареєстрований у реєстрі виробників насіння та садивного матеріалу в Україні, а також дотримуватися вимог органічного виробництва, які прописані в регламенті вимог ЄС.

 

На думку провідного фахівця із сертифікації, координатора групи «Рослинництво» Органік Стандарт Віри Пасацької, органічне виробництво — це добровільно, свідомий вибір, не технологія, а філософія виробництва, світогляд і стиль життя. Вона розповіла, що сертифікація має важливе значення як для споживача, так і для виробника органічної продукції. Побачивши сертифікат, що підтверджує органічність, споживач може бути впевнений, що всі стадії виробництва, підготовки, зберігання, транспортування та реалізації відбувалися відповідно до встановлених правил. Сертифікат захищає споживача від обману та фальсифікації товару на ринку. Крім того, сертифікація сприяє побудові законодавчої бази, що надає можливість споживачам упевнено купувати товари. Експертка також додала, що сертифікат визначає виробників органічної продукції як власне органічних від інших виробників, що представлені на ринку, відкриває для них доступ на особливий сектор ринку зі спеціальною преміальною ціною, сприяє введенню спеціальних схем підтримки для сільськогосподарського виробництва та мотивує до постійного покращення умов виробництва.

08 423 26 2

На сьогодні серед напрямів органічного виробництва й обігу можна виокремити такі: рослинництво (зернові, овочі, фрукти, лікарські трави…), насінництво, заготівля дикорослих продуктів (гриби, ягоди, горіхи, трави…), бджільництво, аквакультура, виноробство, виробництво харчових продуктів (переробка), торгівля. З готових органічних харчових продуктів це — крупи, різні види олії, м’ясні та молочні продукти, соки, мед й інші.

Варто ще раз нагадати, а що ж таке органічне вирощування, та коли продукція може вважатися справді такою? В «Органік Стандарті» пояснюють: органічне — це таке вирощування, яке здійснюється без ГМО, синтетичних добрив, хімічних протруйників і хімічних ЗЗР. Натомість мають використовувати тільки натуральні добрива та засоби захисту. Виробник повинен постійно підтримувати родючість ґрунту й дбати про здоров’я рослин. Для цього треба вибирати культури та сорти, що стійкі до хвороб і шкідників, дотримуватися сівозміни, використовувати механічні й фізичні засоби захисту від природних шкідників.

Як розповіли в «Органік Стандарті», процедура сертифікації передбачає такі етапи: звернення до сертифікаційного органу; заповнення бланку заявки; узгодження вимог, вартості та укладання контракту; сертифікація. Сертифікація передбачає два етапи: інспекцію та оцінювання. За словами Віри Пасацької, сертифікацію слід проходити щорічно для всіх незалежно від напряму вирощування. Її вартість залежить від напряму сертифікації, стажу сертифікації, обсягу виробництва чи земельної площі. Розраховується вартість індивідуально за кошторисом, згідно з інформацією, поданою у заявці. Мінімальна вартість наразі близько 20 тис. гривень.

Зі сказаного можна дійти таких висновків. Отож, щоб продавати насіння як органічне, потрібно отримати відповідний сертифікат. Проте нині є багато органічних виробників, які вирощують насіння для власних потреб. Таке насіння не вимагає обов’язкової реєстрації, тому що використовується як власний посадковий матеріал. Органічного однозначно бракує, але говорити, що маємо тільки ці сорти, що зареєстровані, й більше українського органічного насіння немає — не зовсім правильно. Виробники вирощують органічну продукцію і відповідно й насіння мають для власних потреб, але не сертифікують його, бо не мають на меті продавати. З наступного року набуде чинності регламент Євросоюзу, і це дасть поштовх виробникам пройти сертифікацію й розвивати такий перспективний напрям для бізнесу, як виробництво органічного насіння на продаж.

 

Коментарі

08 423 25 1Катерина ШОРменеджер проєктів, Інформаційний центр «Зелене досьє»

— Виробники підуть на такий крок, як вирощування органічного насіння, і для цього в Україні є можливості. Один із проєктів міжнародної технічної допомоги проводив аналіз органічного ринку, і вони визначили, що під органікою в нас може бути використано до 10% земель. Для порівняння нині всього 0,5%. Перспектива росту є як для органічної продукції, так і для органічного насіння. Чому ще ця ніша може бути цікава? Та тому, що змінюється регламент Європейського Союзу з 1 січня 2021 року. Якщо нині ще діє цей виняток на використання неорганічного насіння, то з наступного буде повністю заборонено використання неорганічного насіння. Нині вже і європейські фермери шукають можливості й переорієнтовуються, щоб використовувати тільки органічне насіння. Чому для України це важливо? Тому що більшість виробників у нас сертифіковані за стандартами ЄС і до цього часу орієнтувалися на європейський ринок, тобто на експорт своєї продукції до країн ЄС. Відповідно, вони мають дотримуватися тих самих стандартів, які чинні всередині Євросоюзу. Попит на органічне насіння зростатиме, інакше виробники не пройдуть сертифікацію відповідно до європейських вимог і не потраплять на ринок ЄС.

08 423 26 1Віра ПАСАЦЬКАпровідний фахівець із сертифікації, координатор групи «Рослинництво» Органік Стандарт

— Сертифікація органічного виробництва не обов’язкова — це добровільний вибір, тому виробник сам зацікавлений у виконанні вимог. Крім того, рішення не ухвалюється одноосібно, крім інспектора працюють фахівці, які не контактують із виробником, тому не піддаються впливу на ухвалення рішення. У виробника можуть бути не критичні невідповідності, які не призводять до втрати сертифіката, інспектор на них вказує, виробник їх має виправити до наступної інспекції, або в інший зазначений період.

До слова, регламент Євросоюзу завжди обмежував використання не органічного насіння, і в новому регламенті аналогічна ситуація. Тобто кожного разу, коли виробник використовує не органічне насіння, — це відступ від загальних вимог, і на кожен такий випадок виробник має отримати відповідний дозвіл органу сертифікації. Орган сертифікації щодо всіх виданих дозволів потім звітується.

 

Тетяна КОВАЛЬЧУК, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.