agro business 160 160

Коли селеру уражує гниль

Коли селеру уражує гниль

/ Агрономія Сьогодні / Понеділок, 22 червня 2020 11:35

Урожайність і якість селери суттєво залежать від технології вирощування культури, від сорту, від ступеня ураження рослин хворобами різної етіології, які розвиваються на листках, черешках, стеблах, коренеплодах і особливо шкідливі для насінників.

Фомоз (суха бура гниль сердечка)

Хвороба проявляється на селері в двох формах — сухої гнилі сердечка коренеплодів під час їх зберігання в сховищах і випадання насінників, в результаті відмирання уражених рослин в полі.

Діагностичні ознаки прояву хвороби на насінниках: на стеблах, частіше близько основи і в місцях розгалужень гілок і черешків, спочатку з’являються темні смуги і подовжені плями з бузковим відтінком. Утворення таких плям часто супроводжується виділенням клейкої маси. Пізніше уражені ділянки висихають, стають сірими і вкриваються численними чорними крапками — пікнідами гриба. Подібні ознаки проявляються і на суцвіттях, близько їх основи, на квітконіжках, в основі зонтиків. Уражені рослини уповільнюють ріст, листки жовтіють, набуваючи біля основи синюватого або бурого забарвлення, черешки ламаються, уражені органи відмирають. При зараженні насіння, на його поверхні можуть також з’являтися пікніди гриба.

Збудниками хвороби є гриби з роду Phoma: Ph. aplicola Kleb.; Ph. anethi (Pers.) Sacc. Протягом вегетації гриби поширюються пікноспорами і формують кілька генерацій пікнідіального спороношення, викликаючи нові ділянки зараження. Найчастіше і швидше за все уражаються сусідні з хворими рослини, проте інфекція може поширюватися і на значні відстані. За умов відсутності просторової ізоляції між насінниками і товарними посівами інфекція легко переноситься на рослини першого року вирощування і може викликати інтенсивне ураження їх надземної частини. Найчастіше це відбувається в другій половині літа і восени, в кінці вегетації, коли масово проявляється фомоз на насіннєвих рослинах.

На черешках і жилках рослин першого року вирощування з’являються білуваті смуги або видовжені, жовті, згодом сірувато коричневі плями, на яких пізніше утворюються чорні пікніди гриба, уражена тканина стає крихкою. У ряді випадків інфекція, потрапляючи на головку коренеплоду, викликає загнивання верхівки коренеплоду. В полі така форма захворювання проявляється на низинних, часто затоплених дощовою водою ділянках та поганій аерації ґрунту.

Гниль коренеплодів починає активно розвиватися при зберіганні. На поверхні коренеплоду утворюються сірі, злегка вдавлені плями. Тканина під ними суха, часто трухлява, коричневого кольору. При швидкому розвитку гнилі, в трухлявих тканинах можуть утворюватися порожнечі, поверхня яких вистилається слабким білим нальотом грибниці патогена. Починаючи з середини зими і впродовж весни на поверхні ураженої тканини коренеплодів виявляються плодові тіла — пікніди гриба, які розташовуються локально у вигляді окремих груп.

Хворі маточні коренеплоди з ураженою верхівкою часто не проростають або з них формуються недорозвинені, інтенсивно уражені рослини. Більшість хворих рослин в’яне ще до утворення на них суцвіття, на окремих рослинах — на стеблах, черешках, суцвітті з’являються сірувато-бурі плями, з численними чорними дрібними пікнідами. Такі рослини є первинними осередками інфекції фомозу, від яких може відбуватися масове зараження насінників.

06 421 70

Основним джерелом інфекції фомозу для насінників є висаджені хворі коренеплоди. Крім цього, інфекція може зберігатися також і на уражених післяжнивних рештках протягом 2–3-х років. Для рослин першого року джерелом інфекції можуть бути як насінники, за умови недотримання просторової ізоляції між полями товарних і насіннєвих посівів, так і рослинні рештки, за умов порушення сівозміни. Інфекція може передаватися і зараженим насінням. При висіві зараженого насіння розвивається «чорна ніжка», частина уражених проростків гине ще в ґрунті, інша — в період вегетації.

Масовому розвитку хвороби на насінниках сприяє висока вологість, так як пікноспори вивільняються з пікнід тільки за наявності на поверхні рослини краплинної вологи. У сховищах гниль коренеплодів прогресує тим швидше, чим вища в ньому температура.

Коренеплоди недорозвинені або перезрілі також уражаються фомозом сильніше, ніж ті, які зібрані вчасно. Захворювання більш інтенсивно проявляється на коренеплодах, які були вирощені на супіщаних ґрунтах.

Шкідливість хвороби у випаданні рослин, зниженні врожаю насіння і погіршення його посівних якостей, знижені товарного вигляду коренеплодів, їх непридатності для тривалого зберігання, значні втрати врожаю в результаті загнивання коренеплодів у сховищах.

 

Чорна гниль (альтернаріоз)

На сходах селери захворювання проявляється у вигляді «чорної ніжки». Спочатку спостерігається почорніння кореневої шийки, а пізніше — пожовтіння, в’янення і всихання листків всієї розетки. На черешках і стеблах насінників з’являються витягнуті темно-коричневі плями різних розмірів. У вологу погоду, особливо восени, уражені листки загнивають і вкриваються слабким зеленувато-коричневим пліснявим нальотом.

Під час зберігання на коренеплодах збоку або на верхівці утворюються чорні вдавлені плями. При розрізі через плями видно вугільно-чорне забарвлення ураженої тканини, яка різко відмежовується від здорової.

На насінниках, коріння яких уражене збудником чорної гнилі, стебла і суцвіття в’януть, що призводить до суттєвого недобору насіння.

Збудником хвороби є гриб Alternaria radicina Meier et al. Гриб поширюється конідіями. Оптимальна температура для проростання конідії 26–28 °С. Зараження рослин частіше відбувається у дощову теплу осінь. Джерелами інфекції є заражене насіння, зібране з уражених ділянок, рослинні рештки і уражені маточні коренеплоди. Патоген зимує грибницею і конідіями. Гриб викликає мацерацію тканин ураженої рослини. Коренеплоди під час зберігання заражаються в місцях механічних пошкоджень в умовах недостатньої вентиляції.

 

Біла гниль (склеротініоз)

Захворювання в основному проявляється на коренеплодах селери під час їх зберігання у вигляді водянистих мокрих плям, пізніше вкритих білим щільним нальотом — це і є грибниця збудника захворювання. Пізніше на поверхні грибниці формуються чорні склероції. Уражена тканина розм’якшується, буріє, коренеплоди повністю згнивають.

Збудником хвороби є гриб Sclerotinia sclerotiorum de Bary. Патоген характеризується широкою спеціалізацією, уражує понад 360 видів однодольних і дводольних культурних і дикорослих рослин. З овочевих культур гриб уражує капусту, буряк, томати, ріпу, редиску, редьку і багато інших культур.

Склероції гриба є основним джерелом інфекції, які накопичуються в полі і в сховищах. Вони можуть зберігатися на уражених рештках рослин, на підлозі і стелажах овочесховищ, після зберігання коренеплодів селери та іншої ураженої патогеном рослинної продукції, зберігаються у ґрунті декілька років.

Впродовж вегетації рослин збудник поширюється сумкоспорами і вегетативно — шматочками грибниці за допомогою вітру, крапель дощу, комах. У сховищах первинне зараження коренеплодів відбувається при контакті з грибницею пророслого склероція гриба. Розвитку хвороби сприяє висока вологість повітря і температура вище 14 °С.

06 421 71

Коренеплоди селери можуть уражуватися ще в полі до збирання врожаю, але найбільш інтенсивний розвиток хвороби, як правило, під час зберігання на зів’ялих або підморожених, ослаблених і пошкоджених коренеплодах. Гриб проникає як через механічні пошкодження, так і через неушкоджені оболонки клітин. У сховищах збудник хвороби поширюється грибницею при контакті хворого коренеплоду з сусіднім здоровим коренеплодом, тому захворювання виявляється у вигляді окремих осередків. Джерелом інфекції можуть бути склероції, які потрапляють в сховище з частками ґрунту або з ураженими рослинними рештками.

Найбільш шкідлива хвороба на коренеплодах в період їх зберігання — викликає масове загнивання. В результаті ураження тканина коренеплоду стає м’якою, мокрою. Уражені коренеплоди є непридатними для вживання в їжу, для переробки і використання як маточники. При посадці уражених коренеплодів в ґрунт, насінники відстають у рості, часто в’януть і гинуть.

 

Сіра гниль (ботрідіоз)

Симптоми хвороби проявляються на коренеплодах селери під час їх зберігання. Уражений коренеплід стає м’яким, мокрим, як і при білій гнилі, але у вологому повітрі уражена тканина покривається сірим пухнастим нальотом. Цей наліт є грибницею і конідіальним спороношенням гриба. Пізніше на ньому з’являються дрібні чорні склероції.

Збудником хвороби є гриб Botrytis cinerea Fr., який уражує тільки ослаблену тканину рослин. Гриб проникає в рослину через механічні пошкодження, продихи. Завдяки наявності в своєму арсеналі нападу токсинів, гриб може проникати і через неушкоджену кутикулу. Гриб уражує понад 400 видів рослин різних родин. У циклі свого розвитку патоген формує грибницю, склероції, конідіальне і сумчасте спороношения. На сірому поверхневому нальоті утворюється значна кількість дрібних, округлих або неправильної форми склероціїв.

Конідіальне спороношення формується у вигляді сірого нальоту, який сильно порошить. Інтенсивний ріст грибниці і утворення конідій відбувається при температурі 17–25 °С і відносній вологості повітря 95–98%. Зрілі конідії легко поширюються повітряними течіями на значну відстань. Протягом вегетації гриб формує кілька генерацій конідій. Джерелом інфекції є грибниця патогена на уражених рештках і склероції в ґрунті, які зберігають свою життєздатність 8 і більше років.

Первинне зараження коренеплодів селери грибом може відбуватися як в полі, так і в сховищах. Подальше поширення інфекції в сховищах може відбуватися за допомогою конідій повітряним перебігом. Завдяки конідіям поширення інфекції від первинних осередків може в подальшому викликати зараження коренеплодів в різних місцях сховища. Тому перебирання коренеплодів в цьому випадку не тільки недоцільне, але і загрожує інтенсивним поширенням інфекції по всьому сховищу. Патоген в сховищах поширюється також контактним способом — при дотику хворого коренеплоду до здорового. Шкідливість сірої гнилі аналогічна білої гнилі.

 

Мокра бактеріальна гниль

Мокра бактеріальна гниль може проявлятися ще в полі. При ній на хвостовій частині коренеплодів утворюються водянисті плями, які потім зморщуються, тканина загниває. Уражені рослини в’януть. Під час зберігання на поверхні головки коренеплоду спочатку з’являються світло-коричневі плями. На розрізі видно осередки гнилі, які чітко відокремлені від здорової тканини. Уражена тканина втрачає міцну консистенцію і перетворюється в гнилу кашоподібну масу з неприємним запахом.

Збудниками хвороби є бактерії Erwinia carotovora spp. carotovora Bergey et al. Зараження відбувається через механічні пошкодження під час збирання та закладання коренеплодів на зберігання. Джерелом інфекції є неперегнилі уражені рештки рослин в ґрунті, хворі коренеплоди в сховищах і висаджені заражені маточні коренеплоди насінників.

 

Іван МАРКОВпрофесор НУБіП України

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.