Від чого залежить ефективна робота засобів захисту рослин

Від чого залежить ефективна робота засобів захисту рослин

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 17 липня 2020 12:05

Якісний препарат — це ще не запорука його ефективного застосування. Належна робота конкретного пестициду залежить від дотримання відповідних вимог технології і регламентів, а також від урахування великої кількості чинників, які не завжди навіть можна втиснути у стислі рекомендації щодо застосування продукту. Провідні виробники ЗЗР, звичайно, намагаються мінімізувати те, що може критично впливати на ефективність роботи того чи іншого продукту — за допомогою сучасних діючих речовин, більш досконалої формуляції тощо.

Як підсумовують відомі агрохімічні компанії, до чинників, які суттєво впливають на якість роботи того чи іншого продукту, належать:

  • умови перевезення і зберігання препаратів;
  • якість води, використовуваної для приготування робочого розчину (рН, каламутність, вміст розчинених солей, температура);
  • погодні умови як в момент застосування, так і до, і після застосування (температура і вологість повітря, швидкість вітру, температурна інверсія, опади до і після обприскування);
  • використовувані обприскувачі, типи розпилювальних форсунок і режими роботи обприскувача (норма витрати робочого розчину, розмір крапель, кількість крапель на одиницю площі оброблюваної рослини і вплив цього параметра на системні/контактні пестициди);
  • характеристики ґрунту (наявність або відсутність на ньому рослинних залишків і грудок, структура і вологість ґрунту, властивості ґрунтового поглинального комплексу);
  • агротехнічні прийоми обробки ґрунту і посівів, що використовуються під час вирощування;
  • фаза розвитку культури, її стан і сортові особливості;
  • фаза розвитку бур’янів і їх стан;
  • стадія розвитку хвороби;
  • стадія розвитку шкідника;
  • наявність стійких біотипів бур’янів, шкідників і хвороб, наявність або відсутність чергування пестицидів із різними механізмами дії для зниження небезпеки виникнення стійких видів;
  • використовувані бакові суміші (фізико-хімічна та біологічна сумісність складових);
  • післядія пестицидів, обмеження щодо сівозміни;
  • урахування особливостей реєстрації діючих речовин у різних країнах і норм гранично допустимих рівнів залишкового вмісту д. р. у продукції;
  • адекватний аналіз ситуації та обставин, які склалися на полі.

 

Загалом компанії-виробники справедливо наголошують, що різні чинники, обумовлені місцевими та регіональними особливостями, можуть тією чи іншою мірою негативно впливати на ефективність препарату. Передусім це погодні та ґрунтово-кліматичні умови, специфіка сортів та гібридів, сівозміна, строки обробок, норми препарату та норми виливу води, бакові суміші з іншими препаратами і добривами, наявність резистентних організмів (патогенів, бур’янів, комах та інших цільових організмів), невідповідна та/або невідрегульована техніка для внесення тощо.

dobriva 14

Кожен із наведених вище пунктів потребує детального аналізу. Насамперед є сенс зупинитися на одному із ключових, а саме на якості води, яку використовують для приготування робочого розчину. Вода повинна мати оптимальні фізико-хімічні властивості. І як їх оцінити?

 

Жорсткість має значення

Вода, якою ми користуємося в побуті й на роботі, це далеко не еталонні два атоми водню та один кисню. Як зауважують фахівці, це в кращому разі готовий баковий розчин різних солей і газів, а в гіршому — розчин із композицією різних суспензій і емульсій.

Коли йдеться про розчинені солі, то насамперед беруться до уваги так звані солі жорсткості — зазвичай кальцію і магнію. Однак також свою негативну роль можуть відіграти солі алюмінію, заліза, натрію. Оцінка жорсткості води здійснюється згідно з такими показниками (World Health Organization):

Граничні показники визначення жорсткості в різних країнах можуть різнитися. Якщо зважати, скажімо, на американські критерії, то вода в Україні загалом жорстка. Крім того, існує декілька одиниць вимірювання жорсткості води. Зокрема, найпростішим вважається визначення вмісту міліграму солей на 1 літр води.

І навіть коли ви сьогодні визначили вміст солей кальцію та магнію, це ще не значить, що він таким же залишиться і завтра-післязавтра. Фахівці стверджують, що хімічний склад більш-менш постійний лише для артезіанської води. І зробивши аналіз у спеціалізованій лабораторії, можна чимало років брати його за основу. Проте в разі користування водою з різних водоймищ чи неглибоких свердловин аналіз потрібно робити фактично щоразу перед використанням. Адже за декілька днів вміст солей може суттєво змінитися.

Загалом допустимий рівень жорсткості води становить не більше 7 мг-екв/л. Висока жорсткість води зменшує активність багатьох препаративних форм: суспензій, концентратів емульсій та водорозчинних гранул. Для того, щоби вжити потрібні заходи, необхідно встановити рівень жорсткості води у спеціалізованій лабораторії або за допомогою спеціальних приладів.

Зокрема, для оперативного визначення жорсткості води можна використовувати такий непрямий показник, як її електропровідність, яку, своєю чергою, легко виміряти за допомогою кондуктометра. Коштує цей прилад в портативному виконанні 50–100 дол. Якщо електропровідність вашої води не перевищує 500 мікросіменсів/см, можна вважати її умовно придатною для обприскування за показником жорсткості.

Якщо це значення вище, то для приготування розчинів пестицидів з популярними д. р. воду треба пом’якшувати. До діючих речовин, які чутливі до показника жорсткості, зокрема, належать:

  • 2,4-Д
  • Амінопіралід
  • Ацифлуорфен
  • Бентазон
  • Гліфосат
  • Глюфосинат
  • Дикамба
  • Імазамокс, імазапір, імазетапір
  • Квінклорак
  • Квінмерак
  • Клетодим
  • Клопіралід
  • МЦПА (2-methyl-4-chloropheno­xyacetic acid)
  • Піклорам
  • Сетоксидим
  • Тепралоксидим
  • Тралкоксидим

 

Необов’язково пом’якшувати воду лише під час роботи з цими діючими речовинами. Адже усунення жорсткості води посилює ефективність багатьох інших гербіцидів проти таких бур’янів, як нетреба звичайна, гірчаки, падалиця соняшнику та інших. Для регулювання жорсткої води використовують різні кондиціонери на основі ортофосфорної, щавлевої чи лимонної кислот, сульфат амонію тощо.

dobriva

Слід врахувати, що крім солей жорсткості у воді можуть бути присутніми в значній кількості солі натрію. І солона, хоча і не жорстка, вода часто буває протипоказана для препаративних форм у вигляді концентратів емульсій і суспензій, водорозчинних пакетів.

 

Рівень рН під жорстким контролем

Зазвичай пестициди є слабокислими, нейтральними або слаболужними препаратами. І рівень рН — розчинення лужних чи кислотних компонентів у воді — є дуже важливим для ефективної роботи пестицидів. Рівень, вищий або нижчий за оптимальне значення рН, може спричинити розкладання діючих речовин або гідроліз, що суттєво зменшуватиме реальну ефективність пестицидів.

Кислотність, або pH, можна оперативно визначити або за допомогою індикаторного паперу (з вкрай невисокою точністю), або за допомогою портативного pH-метра, що дещо складніше.

Спеціалісти University of California, Davis, UC Davis стверджують, що рівень рН від 3,5 до 6 в більшості випадків є задовільним для приготування робочого розчину та його короткострокового зберігання (12–24 год). Тобто для більшості пестицидів з точки зору як їх стійкості в робочому розчині, так і ефективності на полі, непогано мати слабокислий робочий розчин. Втім, такий рівень pH не підходить для гербіцидів на основі сульфонілсечовин та фунгіцидів на базі солей міді — вони краще працюють у слаболужній воді.

 

Таблиця. Оцінка жорсткості води

11 426 37

 

Для підкислення робочих розчинів застосовують кондиціонери, спеціальні підкислювачі на основі лимонної, оцтової чи ортофосфорної кислоти або добрива з кислою реакцією. Також слід врахувати, що певний вплив на рівень кислотності може мати і досить популярне позакореневе підживлення під час вегетації з додаванням карбаміду, КАС чи сульфат амонію, які сприяють підвищенню рН робочого розчину.

Вважається, що для більшості препаратів підкислення води не є гострою потребою, хоча і не завадить. Проте є діючі речовини, для яких підкислення робочого розчину до рівня pH 5–6 визнається вкрай бажаним. Зокрема, підкислення вважається обов’язковим для продуктів на основі таких діючих речовин, як: десмедифам, фенмедифам, феноксапроп-П-етил, клодінафоп-пропаргіл, галоксіфоп-Р-метил, хізалофоп-П-етил, і малатіон. Досить бажаним є підкислення для продуктів на основі діючих речовин.: диметоат, п-альфа-циперметрин, лямбда-цигалотрин, циперметрин, есфенвалерат, хлорпіріфос) і цимоксаніл.

Для конкретних препаратів з різними комбінаціями діючих речовин можуть бути окремі рекомендації. Також це стосується бакових сумішей. Наприклад, за комбінації препаратів бетанальної групи і тріфлусульфурон-метилу фахівці радять робити підкислення, оскільки сульфонілсечовини перенесуть кислу реакцію значно легше, ніж десмедифам і фенмедифам — лужний гідроліз.

Фахівці провідних компаній-виробників пестицидів радять врахувати такі особливості показника pH:

  • готовий розчин бажано використати якомога швидше, незалежно від показника кислотності води?
  • слід перевіряти pH води як перед розчиненням пестицидів, так і після приготування робочого розчину, особливо якщо він містить декілька компонентів;
  • для розчинів більшості пестицидів оптимальним значенням pH є 4,5–6,5 одиниць (такий робочий розчин за постійного перемішування може зберігатися до 12 год);
  • за рівня pH 6–7 не варто залишати робочий розчин більше, ніж на 1–2 год у резервуарі;
  • за рівня pH понад 7 робочий розчин має бути використаний відразу після його приготування;
  • у разі використання кондиціонерів води, підкислювачів, буферизаторів, їх потрібно додавати у воду першими.

 

Каламутність може стати проблемою

Не завжди в агровиробника є доступ до артезіанської свердловини з чистою водою. І каламутність може стати проблемою для тих господарств, які користуються водою з відкритих водоймищ. Окрім засмічення і забивання форсунок, може відбутись і зв’язування діючих речовин. Найбільш чутливі до цього показника такі діючі речовини, як гліфосат і дикват, що мають дуже високий коефіцієнт зв’язування органікою, оксіфлуорфен і пендиметалін теж погано сприймають високий рівень каламутності води.

 

Температурний діапазон

Найбільш часто проблеми виникають з дуже холодною водою, оскільки не для всіх препаративних форм вона підходить. Зокрема, у разі низької температури води може погіршуватися здатність до розчинення багатьох речовин. Це призводить до складнощів під час приготування робочих розчинів (особливо там, де у воду додають сечовину або селітру, які знижують температуру розчину). Так, проблема стосується не тільки самих діючих речовин, але й інших компонентів формуляції. Також холодна вода може призвести до термічного шоку рослин, перешкоджаючи проникненню препаратів та їх належній роботі. А за високої температури води підвищується ризик небажаної взаємодії препаратів, добрив та солей у розчину. Оптимальним температурним діапазоном вважається +10...+25 °C.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 19 квітня 2024
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
Енергетична безпека: Електричні мобільні сховища від Emost AG (Швейцарія) – це унікальні акумуляторні генератори промислового класу потужністю 50 та 100 кВт, які дозволяють забезпечити промислові та господарські об’єкти, будівельні майданчики чи оперативні аварійні служби мобільним безшумним джерелом живлення.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
За перші три місяці 2024 року виручка від експорту українських плодів, ягід і горіхів збільшилась на 47% – до $87 млн.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
У березні українські виробники свіжих молочних продуктів були досить активними. Незважаючи на те, що ціни на ці продукти зросли, обсяг реалізації збільшився.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.