Нульовий обробіток грунту і система ноу-тілл

Нульовий обробіток грунту і система ноу-тілл

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 11 серпня 2020 12:08

Освоєння та інтенсивне використання чорноземів степової зони протягом тривалого часу призвело до втрати ними значної частини органічної речовини, агрофізичної деградації, істотного зниження родючості ґрунту. Зростання доз добрив, зрошення, застосування інтенсивного обробітку ґрунту лише на деякий час підвищують урожайність вирощуваних культур, але не зупиняють процес його подальшої деградації. У відновленні родючості, захисту від ерозії та накопичення продуктивної вологи в ґрунті важливу роль відіграють органічні продукти рослинного походження — побічна продукція польових культур (солома, листостеблові рештки просапних культур). Правильне використання післяжнивних решток тісно пов’язане з механічним обробітком ґрунту, який регулює їх розподіл поверхнею поля, що пов’язано із захистом від дефляції, вологонакопиченням та характером їх мінералізації, гуміфікації.

Землеробство України увійшло в період кардинальних змін, доказом цього є запровадження новітніх технологій, зокрема нульового обробітку ґрунту, або «прямої» сівби в попередньо необроблений грунт, та поява генетично модифікованих польових культур. Безпосередня сівба, ноу-тілл — це спосіб сівби без попереднього обробітку в стерню або післяжнивні рештки рослин. Нульовий обробіток передбачає повну відмову від суцільного спушування скиби за винятком операції із підготовки насіннєвого ложа одночасно з сівбою спеціальними сівалками прямої дії.

Система нульового обробітку ґрунту в сівозміні у світовій практиці отримала назву no-till, що в перекладі з англійської означає «не орати». Це комплекс організаційних, агротехнічних, меліоративних, екологічних, соціальних та економічних заходів, спрямованих на стійкий розвиток галузі землеробства, підвищення урожайності сільськогосподарських культур і родючості ґрунту, захист його від ерозії, тобто заходів, покликаних відповідати природовідновленню і відповідності законам природи. Відсутність системи механічного обробітку ґрунту зумовлює зміну підходів до всіх інших складових ланок системи землеробства — системи удобрення, насінництва, сівозмін, організації території, структури посівних площ тощо.

Перехід до технології no-till передбачає зовсім іншу філософію землеробства, сутність якої полягає в узгодженні технології вирощування польових культур із закономірностями ґрунто­творного процесу певного типу ґрунту. З кожним роком родючість землі повинна підвищуватися, при цьому врожай наступних культур зростає за рахунок новоутвореної ґрунтової родючості, а не від внесення добрив чи інших технологічних заходів, тобто працює агроекосистема, яка постійно змінюється і самовідновлюється.

Головна суть нульової технології — постійний рослинний покрив; мінімальний механічний вплив на ґрунт; адаптовані сівозміни. Означені принципи деталізуються у такий спосіб: відмова від полицевої оранки, культивації, боронування тощо; від внесення органічних добрив, замість них використовуються рослинні рештки основних, пожнивних і покривних культур, заборона спалювання рослинних решток; внесення мінеральних добрив і засобів захисту одночасно із сівбою польових культур або знаряддями, що не руйнують ґрунт; використання спеціальних сівалок тощо.

Одним із базових наукових положень за нульового обробітку є обов’язкове залишення усіх рослинних решток на поверхні і рівномірне їх розміщення на полі. Щоб рослинні рештки виконували свою роль, їх необхідно ретельно подрібнювати. Управління рослинними рештками в системі землеробства no-till виконується механічними та біологічними заходами. Знаряддями механічного впливу на рослинні рештки є різні комбайни, обладнані подрібнювачами, та спеціальні причіпні подрібнювачі, наприклад вітчизняного виробництва ПН-4,0, ПР-2,6 і закордонного — Schulte S150, Schulte 5026, Wil-Rich-4,57, KUHN BNG, LAND PRIDE RC5515 тощо. Суть біологічного методу управління рослинними рештками полягає у регулюванні швидкості їх біо­логічного розкладу. Прискорення процесу розкладання соломи досягається за допомогою різноманітних біо­логічних препаратів, до складу яких входять целюлозо- і лігнінорозкладаючі, азотофіксуючі, фосформобілізуючі та інші мікроорганізми.

В Україні вперше прямий висів випробовували в Миронівському інституті пшениці імені В. М. Ремесла у 1978 році на основі стерньової сівалки 20-SXBI чехословацького виробництва. Її було сконструйовано на основі поширеного нині дискового сошника, коли потужний дисковий ніж прорізує у ґрунті щілину для нього, а за ним встановлюється прикочувальний пристрій.

03 418 82

Згодом сівалка прямого висіву пройшла випробування в Українському науково-дослідному інституті прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Л. Погорілого. В обох випадках випробування були успішними, але ця технологія подальшого розвитку і поширення не мала.

Останнім часом нульовий обробіток ґрунту у світі поширюється, загальна площа наближається до 100 млн га, але переважно в шести країнах: США, Бразилії, Аргентині, Канаді, Австралії і Парагваї. Зростає інтерес до нульового обробітку в Азії і Африці. Тільки в Європі темпи впровадження цього способу залишаються мінімальними, за винятком Іспанії та Італії, де його застосовують на площі близько 300 і 100 тис. га відповідно.

У Франції і Великій Британії, де польові досліди з випробування нульового способу ведуться із 70-х років минулого століття переважно позитивними результатами, у виробничій практиці його фактично ігнорують. Причин називається чимало — невеликий розмір ферм, несприятливі (холодні і вологі) ґрунтово-кліматичні умови (переважно в північних країнах), значні субсидії фермерам, що не заохочують їх до інновацій, відсутність ефекту на перших етапах впровадження, чималі витрати на техніку і засоби захисту рослин, і, нарешті, просто стереотипи мислення і консерватизм. Позначається і перевиробництво сільгосподарської продукції у західних європейських країнах, що також не стимулює впровадження нових технологій.

У Латинській Америці нульовий обробіток сприймається із позитивної точки зору, а негативні моменти майже не згадуються. Постійний рослинний покрив (мульча) на поверхні ґрунту розглядається як нова стратегія боротьби з бур’янами. Широкого застосування набули знаряддя для підрізування однорічних бур’янів без порушення мульчі. Агрономічні, економічні, соціальні й екологічні переваги нової технології вважаються беззаперечними. За «нульової» технології необхідна менша кількість паливомастильних матеріалів, часу і машинно-тракторних агрегатів для виконання робіт (навіть небагаті фермери спроможні впроваджувати цю технологію). Краще складається водно-повітряний режим ґрунту, зростає вміст органічної речовини, суттєво знижується ерозія. За даними інформаційного центру з консервативного обробітку, що діє при Іллінойському університеті США, за 15 років безперервного нульового обробітку (з 1982 по 1997 роки) площа еродованих земель на американському континенті зменшилася на 42%.

У США особливо наголошуються переваги нульового обробітку в секвестрації вуглецю. За 150 років інтенсивного землеробства в країні було втрачено до 50% запасу органічного вуглецю ґрунту, а викиди СО2 в атмосферу зросли на 30%. Згідно з розрахунками відомого американського вченого R. Lal., з початком механізованого обробітку ґрунту декілька сотень років тому і прискоренням окиснення органічного вуглецю тільки у США втрачено 4 млрд т, а у світі — 78 млрд т вуглецю. Це суттєвий чинник потепління клімату на планеті.

Нині в європейських країнах, навпаки, іде майже повне ігнорування системи no-till, основною причиною якого є бурʼяни, хвороби, підвищення витрат на їх зниження; та особливо негативне ставлення до хімізації агровиробництва, зниження врожаю, що не виправдовувує витрати. У країнах Європи під нульовим обробітком налічується лише 1,1 млн га.

Використовують три системи основного обробітку ґрунту — традиційну плужну, мінімальну і нульову з різними регіональними модифікаціями. Плужна система явно переважає, дві інші поширені на невеликих площах. З кінця 90-х років прихильність європейських фермерів дещо змінюється на користь мінімального і нульового обробітків через загострення проблеми деградації ґрунтів — втрата гумусу, погіршення агрофізичних властивостей, розвиток ерозії тощо.

З аналізу поширення системи no-till у світі можна зробити парадоксальні висновки. З одного боку, ми маємо вражаючі результати, яких досягли країни Південної Америки, за короткий час перетворивши застаріле відстале землеробство на сучасну високотехнологічну і продуктивну галузь, а з іншого — майже повне ігнорування цієї технології у Європі, у тому числі, такими розвиненими країнами, як Франція, Німеччина, Велика Британія.

 

Олександр ЦИЛЮРИКдоктор. с.-г. наук
Дніпровський державний аграрно-економічний університет

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.