agro business 160 160

Оцінювання насіннєвих посівів соняшнику

Оцінювання насіннєвих посівів соняшнику

/ Агрономія Сьогодні / Середа, 19 серпня 2020 11:44

Польове оцінювання насіннєвих посівів проводять відповідно до Методики польового оцінювання насінницьких посівів соняшнику та ріпаку, затвердженої наказом Мінагрополітики та продовольства України від 22.11.2018 №558.

Цю Методику розроблено для забезпечення належної організації робіт із польового оцінювання насіннєвих посівів соняшнику й ріпаку з метою імплементації положень Директиви Ради ЄС 2002/57/ЄС від 13 червня 2002 року про реалізацію насіння олійних і прядивних культур та Насіннєвих схем сортової сертифікації насіння Організації економічного співробітництва та розвитку, призначеного для міжнародної торгівлі, переглянуті та схвалені рішенням Ради ОЕСР C(2000)146 від 28 вересня 2000 року.

Методика установлює правила польового оцінювання насіннєвих посівів соняшнику за показниками сортових якостей, ступеня стерильності батьківських компонентів гібридів, гібридів F1 і сортів, засміченості бур’янами, ураженості хворобами й ушкодженості (заселеності) шкідниками та ­застосовується аудиторами із сертифікації (агрономами-інспекторами) на сортах і гібридах соняшнику, а також їхніх батьківських компонентів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Польове оцінювання насіннєвих посівів проводять аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори), які отримали відповідне свідоцтво. Аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори) забезпечують результати та якість своєї роботи у сфері насінництва згідно із Законом України «Про насіння і садивний матеріал».

Польові обстеження й остаточне оцінювання посівів базового насіння (БН), не призначеного для реалізації, здійснюють спеціалісти науково-дослідних установ, власники сортів, автори самозапильних ліній і гібридів, які ведуть відповідну документацію.

12 427 18

Польові обстеження й остаточне оцінювання посівів БН, призначеного для реалізації, проводять тільки аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори), які є посадовими особами Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства чи державного підприємства, що входить до сфери керування Мінекономрозвитку. До цих робіт можуть залучати фахівців із захисту та карантину рослин, а також представника організації — замовника насіннєвої продукції (за їх згодою).

Насіннєвий посів має бути придатним для чіткого визначення сортової чистоти й інших показників, що впливають на якість насіння. На призначеній для вирощування насіння ділянці не має бути інших рослин, які можуть бути джерелом погіршення сортових якостей насіння та поширення інфекційних хвороб і шкідників.

Польове оцінювання посівів проводиться в період вегетації рослин під час формування сортових якостей насіння у три етапи:

  • попереднє обстеження (організаційні заходи);
  • польові обстеження (контроль запилення);
  • остаточне оцінювання (сортові ознаки).

 

Попереднє обстеження насіннєвих посівів проводиться за два тижні до початку цвітіння рослин із метою відповідності насінницької документації та дотримання господарством комплексу заходів і робіт, спрямованих на отримання високих сортових якостей насіння. Аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) перевіряє документи на висіяне насіння; документи, що підтверджують право на використання сорту рослин (патент та/або свідоцтво про державну реєстрацію сорту рослин, та/або ліцензійний договір про використання сорту рослин); відповідність сортових посівів заявленій площі; наявність офіційного опису заявленого сорту (гібрида, гібридної популяції, батьківського компонента); додержання вимог технології виробництва насіння щодо: попередника (згідно з вимогами); просторової або погодинної ізоляції; схеми посіву (чергування рядків батьківських компонентів); засміченості посіву сортовою і видовою домішкою, бур’янами та важковідокремлюваними рослинами.

За результатами проведення попереднього обстеження аудитором із сертифікації (агрономом-інспектором) складається акт попереднього обстеження насіннєвого посіву, у якому записують виявлені недоліки. В разі неможливості усунення недоліків, таких як наявність решток інших культур у результаті порушення вимог щодо попередника, недотримання норм просторової або погодинної ізоляції тощо посів вилучають зі списку насіннєвих.

Обстеження насіннєвих посівів щодо контролю запилення в період цвітіння рослин є обов’язковими на посівах, призначених для отримання:

  • БН стерильних аналогів самозапильних (материнських) ліній, ліній-закріплювачів стерильності пилку, ліній-відновників фертильності пилку, першої генерації самозапильних ліній, гібридів (F1), що є батьківськими формами для створення гібридів іншого типу (простих, трилінійних), сортів-популяцій;
  • сертифікованого насіння (СН) гібридів F1, отриманого на ділянках гібридизації, сортів-популяцій. На посівах БН самозапилених ліній і гібридів, що є батьківськими формами інших типів гібридів, а також на посівах СН (гібриди F1) проводять мінімум три обстеження відповідно до вимог, згідно з вимогами до проведення польових обстежень насіннєвих посівів соняшнику.

 

Під час першого польового обстеження посів оглядають по периметру та всередині, проходячи його за одним із рекомендованих маршрутів для обстеження посівів. Обстеження рослин проводиться на пробних ділянках (відрізках рядків) шляхом їх ретельного оцінювання. Результати обстеження записують у журнал польового оцінювання насіннєвих посівів (далі — польовий журнал). Кількість облікових рослин у насіннєвих посівах соняшнику, що оцінюються, коливається залежно від схеми насінництва, черговості обстеження та площі. Результати оцінювання рослин на кожній пробній ділянці записують у польовий журнал. За даними всіх обстежень складається акт польового обстеження ділянки гібридизації й розмноження батьківських компонентів (далі — акт польового обстеження).

12 427 19 1

 

Остаточне оцінювання насіннєвих посівів

Здійснюється за сортовими ознаками генеративних органів рослин. Такому оцінюванню підлягають посіви, що за результатами польових обстежень визнано придатними для використання врожаю з них на насіннєві цілі.

Оцінювання проводять на початку фази повної стиглості насіння за наявності чітко окреслених сортових вирізняльних ознак (згідно з описом сорту) шляхом ретельного огляду їх генеративних органів на проб­них ділянках. Пробні ділянки (пункти) розміщують рівномірно на рядках оцінюваного гібрида або компонента за найбільшою діагоналлю поля. Мінімальна кількість незалежно від площі посіву становить не менше ніж 50 таких пунктів, якщо посів не перевищує 50 га. На посівах БН у кожному з пунктів обстежують не менше як 10 рослин і не менше як 5 — на посівах СН. На кожному гектарі, що перевищує базову площу, додатково обстежують по 10 рослин для БН і по 5 — для категорії СН. Кількість рослин для оцінювання сортових посівів соняшнику залежить від категорій посіву.

 

Нормативні вимоги

Відтермінування початку цвітіння насіннєвих посівів від цвітіння інших посівів, що можуть спричинити небажане перезапилення, становить не менше ніж 20 діб. Кількість фертильних рослин у стерильних формах на ділянках розмноження БН не має перевищувати 0,2%, під час кожного обстеження, але не більше ніж 0,5% в сумі за три обстеження, а на ділянках гібридизації — відповідно 0,5 та 1%.

Факт невідповідності насіннєвого посіву таким вимогам засвідчують шляхом складання акту бракування насіннєвого посіву. Подальший облік на посівах припиняють.

Сортова чистота БН (супереліта, еліта, перша генерація) батьківських компонентів гібридів соняшнику має бути не меншою: материнської лінії (А) — 99,8%, батьківської лінії (Б і В) — 99,8%. Сортова чистота БН (F1) простих стерильних гібридів — батьківських компонентів гібридів соняшнику має бути не меншою: материнської лінії (А) — 99,5%, батьківської (Б) — 99,8%.

Для СН гібридів соняшнику сортова чистота материнських компонентів ліній або гібридів (А) має бути не меншою ніж 99%, а їх стерильність — не менше ніж 99,5%. Сортова чистота батьківського компонента (Б або В) — не нижчою ніж 99,5%. За даними ділянкового (ґрунтового) контролю, сортова чистота сертифікованого насіння гібридів має бути не нижчою за 95,5%.

Мінімальна сортова чистота для БН батьківських компонентів ріпаку становить 99,9%, рівень чоловічої стерильності — не менше ніж 98% для ярого та 99% — для озимого ріпаку.

 

Документальне оформлення результатів

1. У проведенні польового оцінювання посівів обов’язковим є ведення обліку виконаної роботи. До того ж зазначаються результати аналізу на пробних майданчиках і дата видачі документів на всі оцінювані площі. Категорія, генерація або покоління, до яких має бути залічено посів, зазначають повністю, без скорочень.

2. За результатами польового оцінювання та встановлення відповідності посіву заявленій категорії аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) складає у трьох примірниках акт польового оцінювання посіву. Один примірник акта передають заявнику (виробнику насіння), другий зостається в аудитора із сертифікації (агронома-інспектора), який проводив польове оцінювання, третій надсилається до органу із сертифікації, до якого заявник надав заявку на визначення сортових якостей насіння й садивного матеріалу.

3. Остаточні результати визначення сортових якостей насіння, призначеного для реалізації, зазначають у сертифікаті, що засвідчує сортові якості насіння.

4. На всі посіви, визнані непридатними на насіннєві цілі, складається акт бракування насіннєвого посіву.

 

Збирання врожаю насіння з ділянок розмноження та гібридизації має деякі особливості.

Збирати материнські лінії соняшнику починають за настання технічної стиглості кошиків і вологості насіння не вище за 10–12%. Кожну материнську лінію гібрида першого покоління збирає окремий очищений і обладнаний комбайн із пристроєм для збирання соняшнику за зниженої частоти обертання молотильного барабана 300–350 об./хв.

На ділянках розмноження та гібридизації за потреби проводять десикацію. До того ж спостерігають за динамікою зниження вологості насіння з тим, щоб воно в момент десикації не перевищувало 30–32%, але не пізніше ніж за 7–10 днів до збирання.

12 427 20 2

Насіння з-під комбайна може надходити на тік для попереднього очищення та подальшого доведення його до посівних кондицій. За потреби насіння досушують у сушарках «м’якого» режиму чи бункерах активного вентилювання з температурою теплоносія не вище за +35…+38 °С. Під час збирання насіння батьківських компонентів, як і під час очищення, стежать, щоб не було механічного змішування.

Очищене, відкаліброване та інкрустоване насіння пакують у паперову мішкотару й зашивають із внутрішньою та зовнішньою етикетками. Насіння після очищення підлягає ґрунтовому контролю й оцінюванню посівних якостей.

За багато років у Селекційно-генетичному інституті — НЦНС напрацьовано значний досвід у питаннях добазового та базового насінництва гібридного соняшнику, що дозволяє успішно підтримувати на високому рівні генетичну цінність, чистоту й типовість батьківських форм, а також забезпечувати високий рівень гібридності насіння F1.

У СГІ з 2001 року практикується проведення ґрунтового контролю в зимовий період шляхом висівання в пластмасових чи дюральалюмінієвих ящиках заввишки 18–20 см із площею живлення рослин 6,5 × 6,5 см у двох повтореннях по 130 сім’янок. Цей метод дає ідентичні результати з польовим оцінюванням.

Оцінювання ступеня закріплення стерильності проводимо мірою розкривання трубчастих квіток на квітколожі кожної конкретної рослини. Повністю або частково фертильні рослини позначають мітками. Після закінчення цвітіння визначають загальну кількість стерильних рослин і їх відсоток до загальної кількості підрахованих рослин цієї форми.

Паралельно з обліком повноти стерильності визначають і помічають рослини, що помітно відрізняються за зовнішніми ознаками від основної форми. Відсоток таких рослин до загальної кількості облікових рослин покаже рівень типовості.

Результати ґрунтового контролю оформляємо Актом реєстрації ґрунтового контролю за показниками закріплення стерильності материнської форми гібрида соняшника.

На сьогодні контроль селекційно-насінницьких процесів із використанням методів молекулярно-генетичного маркування став невіддільною частиною загальної технології робіт практично у всіх розвинених країнах світу. Одним із найпростіших і відносно дешевих й ефективних є лабораторний метод визначення генетичної чистоти насіння за допомогою електрофорезу генетично поліморфних білків різних культур: гліадинів і глютенінів — у пшениці, горденів — ячмені, зеїнів — кукурудзи, геліантинів — соняшнику й ін. Суть цього методу полягає в розділенні на окремі субодиниці гетерогенної суміші різних молекул білків. Оскільки кожна молекула білка контролюється окремим геном, то після електрофоретичного розділення вона може бути візуалізована на електрофоретичному спектрі окремими фрагментами, які характерні тільки для конкретної формули білка.

Ідентифікація насіння є невіддільним атрибутом у всіх цивілізованих країнах у різних сферах: генетиці, селекційно-насінницькій справі, комерційній, захисту авторських прав й інтелектуальної власності, судово-криміналістичній. Завдяки своїй простоті та високій ефективності цей метод досить широко застосовують у різних лабораторіях світу і є об’єктом стандартизації міжнародних інституцій — ISTA, UPOV.

У СГІ для визначення якості партій насіння батьківських ліній і гібридів F1 використовується метод електрофоретичного аналізу запасних білків насіння соняшнику геліантинів. Першим етапом роботи з установлення рівня гібридності насіння соняшнику є складання так званого еталона для кожної самозапиленої лінії, який показує генетичну конфігурацію самозапиленої лінії за генами, що контролюють синтез геліантинів. Серед більшості самозапилених ліній гібридів F1 селекції СГІ існує розбіжність за алелями між материнською та батьківською формою гібрида. До того ж вихідні лінії гібрида мають відповідати генетичному поняттю «лінія», яка має бути представлена одним генотипом за всіма локусами. Насіння з будь-яким іншим поєднанням алелів буде нетиповим (отримане від самозапилення материнської рослини власним пилком або насінням, батьківський пилок якого був занесений з будь-якої іншої рослини недалеко розташованого посіву). Ми виконали електрофоретичний аналіз геліантинів низки комерційних гібридів соняшнику та їх батьківських компонентів селекції СГІ. Це дозволило визначити якість гібридного насіння, а також зробити висновки про загальну генетичну картину на ділянках гібридизації.

Польові випробування штучно змодельованих сумішей дозволило встановити порогові значення допустимих домішок у насінні першого покоління простих гібридів без суттєвого зниження показників основних господарсько цінних ознак. Так, домішки в 15–16% материнської лінії або лінії відновника фертильності пілку вірогідно знижує врожайність насіння та збирання олії з 1 га. Насіння другого покоління не суттєво знижує ці показники.

Сьогодні насінництво соняшнику державних компаній вкрай потерпає від такої застарілої проблеми, як відсутність надійної сучасної матеріально-технічної бази в системі дослідних господарств, що вирощують насіння батьківських компонентів гібридів. Необхідні інвестиції для придбання спеціалізованої насінницької техніки (сівалки точного висіву, насінницькі спеціалізовані комбайни, прокосчики, малогабаритні очисні лінії), радикальної реконструкції потребує їх сушильне господарство. Покращення технічної бази базового насінництва — це прямий шлях до підвищення його ефективності та якості насіння в Україні загалом.

 

Борис ВАРЕНИК, канд. с.-г- наук, завідувач відділу селекції та
насінництва гібридного соняшнику, доцент Селекційно-генетичного
інституту Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення

 

 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.