agro business 160 160

Що може дати сапропель?

Що може дати сапропель?

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 21 серпня 2020 11:52

Як свідчать багаторічні дані, нестача гумусу у ґрунтах, особливо бідних дерново-підзолистих, робить їх малопридатними для сільськогосподарського використання. Водночас підвищення його вмісту гумусу на один відсоток збільшує продуктивність сівозміни до 25%.

Збільшення цього рівня на 0,3–0,4% шляхом регулярного внесення органічних добрив (до 20 т/га) протягом 10 років підвищує урожайність картоплі на 20–25%, віко-вівса — на 12–15%, ячменю — на 20–25%. Щорічне збільшення гумусу на 0,1% добавляє по 1,5–2,0 ц/га зернових одиниць. При цьому роль органічних добрив становить до 60%.

Для підтримання бездефіцитного балансу гумусу на цих землях необхідно вносити до 20 т/га органічних добрив. Одним із джерел надходження органіки є не дуже розвинуті у нас сапропелі. Тим більше, що їх поклади залягають переважно якраз у зоні, де переважають малопродуктивні землі.

Сапропелі використовують або в природному вигляді, або в збагаченому у вигляді компостів. Використання їх у природному вигляді як добрив набуло досить великого розповсюдження у багатьох країнах бувшого СНД. За даними використання сапропелю у Латвії для окультурення перехідних боліт шляхом гідронамиву пульпи 120 м3/га врожайність сіна багаторічних трав зростала на 8 ц. У Білорусі внесення 80 т/га сапропелю збільшило врожайність зерна вівса в 1,5 раза. При цьому відмічалося, що за своєю ефективністю він удвічі поступається підстилковому гною.

Використовується сапропель і як підживлення рослин. Внесений поверхнево дощувальною установкою у нормі 40 т/га по посівах жита, посіяного на дерново-підзолистому ґрунті, забезпечив прибавку врожаю 25%. Порівняльні результати дії сапропелю з іншими добривами, отриманими в Білорусі, наведені в таблиці.

 

Таблиця. Порівняння дії сапропелю з іншими добривами

05 420 85 2

 

Крім того, агрономічні досліди виявили, крім покращення живлення рослин, ще й такі позитивні моменти від дії сапропелю:

  • стабілізується гумусний стан дерново-підзолистих ґрунтів;
  • змінюється склад гумусу ґрунту — зростає вміст гумінових та фульвокислот;
  • завдяки значному вмісту кальцію у сапропелі на 0,8–1,7 одиниць зменшується кислотність ґрунту;
  • покращуються умови для розвитку ґрунтових мікроорганізмів і зростає об’єм корисної мікрофлори;
  • під час весняного внесення сапропелей спостерігається вищий вміст мікроорганізмів у ґрунті у порівнянні з осіннім;
  • інтенсифікуються процеси мікробного розчинення фосфатів;
  • додавання до сапропелей аміачної води пригнічує діяльність корисних мікроорганізмів.

 

Ще одним із можливих способів використання сапропелів є окультурення заболочених пойм шляхом підйому поверхонь останніх за допомогою намиву сапропелів. Такий захід дозволяє, окрім підвищення рівня поверхні, значно покращити водний і повітряний режими ґрунту та збагатити останній корисними поживними речовинами. Як наслідок, заболочені поймені ділянки, а також бросові і малопродуктивні землі можна залучити у сівозміну або перетворити в пасовиська.

Слід зазначити, що дію природного сапропелю можна значно підсилити шляхом біологічної активізації, яка відбувається під час висушування, рихлення і проморожування, коли активізуються мікроорганізми і грибкові сполуки. Але такі добрива містять у собі і негативні моменти: великий вміст насіння бур’янів (до 1 млн шт./т твердої фракції), зараженість яйцями та личинками гельмінтів і патогенною мікрофлорою.

Усіх цих недоліків можна позбутися шляхом термічного компостування, додаючи інші компоненти, що збагачують його речовинами, яких бракує у сапропелях для отримання повноцінних органічних добрив.

 

Виготовлення компосту

Виробництво компостів не вимагає особливої технології і технічних засобів, проте обов’язковою умовою для отримання повноцінних добрив є дотримання умов їх виробництва. Для компостування придатні всі типи сапропелю вологістю до 60%. Перевагою сапропелевих компостів є те, що вони не сильно ущільнюються у процесі дозрівання, це забезпечує кращий повітряний режим і більш інтенсивні мікробіологічні процеси.

Виготовляти компости доцільніше безпосередньо на краю поля, яке передбачається для внесення. При цьому можна застосовувати декілька способів. За пошарового (рис. 1) сапропель розрівнюють бульдозером завтовшки 40–50 см, і цей шар навантажувачами типу ПЕ-0,8 укривають підстилковим гноєм (30–40 см). Ці операції проводять до висоти бурту 2,5–3,0 м, накривши останній зверху шаром сапропелю 20 см. Використовувати такий спосіб можна в будь-яку пору року.

 

05 420 86 1

Рис. 1. Схема пошарового способу виготовлення компосту

 

Гніздовий спосіб більш простіший і не вимагає застосування навантажувачів. За ним на сапропелеву подушку шаром 40–50 см гній укладають не суцільним шаром, а купами по 10–12 т на відстані одного метра одна від одної. Проміжки між ними заповнюють сапропелем, формуючи таким чином бурт шириною 20 м і довжиною 40–50 м. Цей спосіб застосовується здебільшого взимку.

Найбільш простий і ефективний спосіб компостування сапропелів — майданчиковий (рис. 2), який полягає у тому, що на майданчик шириною 20–25м і довжиною 40–45 м самоскидами укладають за шаховим порядком купи сапропелю (по 10–12 т) з інтервалом 5 м і в проміжках між ними — купи підстилкового гною (по 3–5 т). Після цього сумарну масу згортають із боків в один бурт і залишають до визрівання компосту.

 

05 420 86 2

Рис. 2. Схема майданчикового способу виготовлення компосту

 

Дещо інша схема має бути для виготовлення сапропеле-гноївкового компосту (рис. 3). На ділянку з розмірами, як вказано на рисунку, завозять сапропель купами по 10–12 т і бульдозером із боків згортають до середини таким чином, що утворюються два суміжних вала з коритоподібним поглибленням. Туди гноївковозами заливають рідкий гній (гноївку) із розрахунку однієї тонни на тонну сапропелю. Після повного вбирання гноївки сапропелем масу згрібають у бурт і залишають для компостування. Ці компости доцільніше виготовляти у теплий період, коли поглинальна здатність сапропелю вища, й інтенсивніше протікають мікробіологічні процеси. Зазвичай тривалість компостування сягає 1,5–2,0 місяці. Перевищення цих строків може призвести до невиправданих втрат органічної речовини, рухомих форм азоту і фосфору.

 

05 420 87 1

Рис. 3. Схема приготування сапропеле-гноївкового компосту

 

Свого часу існувала також практика використання так званого амонізованого сапропелю, який отримували шляхом збагачення аміачною водою або безводним аміаком. Готували його шляхом вивезення сапропелю до місць внесення, формування бурту та рівномірного введення у середину нього за допомогою спеціальних зондів аміачної води або безводного аміаку. Проте цей спосіб на сучасному етапі не рекомендується через те, що аміак у цьому разі виступає як токсин, котрий пригнічує життєдіяльність мікроорганізмів.

Враховуючи досить розвинуте у нас промислове птахівництво, перспективно сполучати сапропелі з ними. Технологія виготовлення таких компостів ідентична до сапропеле-гнойових. Різниця полягає у тому, що у разі перевищення частки пташиного посліду над сапропелем значно прискорюється зростання температури в буртах, що призводить до невиправданих втрат органічних та поживних речовин.

Компостування сапропелю із гноєм і пташиним послідом є перспективним засобом зменшення втрат азоту та збільшення ефективності добрив, воно стимулює перетворення органічних речовин у більш засвоювані рослинами форми, адсорбує азотні складові у вигляді аміаку, усуває неприємні запахи. Крім того, сапропелі частково знешкоджують шкідливі для життєдіяльності рослин сполуки, жирні, пропіонові, валеріянову та мурашину кислоти. За компостування здійснюється, крім того, знищення насіння бур’янів та дегельмінтація добрив. Найбільш ефективно це відбувається за температури денатурації білка (вище 50 °С), проте накопичення рухомих форм поживних речовин краще здійснюється за температур 25–30 °С. Через значні втрати азоту під час розігріву компосту до температури вище 50 °С витримувати такий режим треба не більше ніж потрібно для знищення життєздатності насіння бур’янів і шкідливих паразитів. Зазвичай цей період триває 4–5 діб, після чого температуру компосту шляхом додаткового перемішування треба зменшити до 20–30 °С.

Для оптимального протікання процесу компостування його складові повинні мати вологість не більше 60%, співвідношення С: N — 20:1–30:1, пористість — не менше 50–70%, рН — 6–8. Надлишок у компості безазотистих органічних речовин затримає розклад клітковини (при С: Н більше 30:1), а надлишок азоту прискорює її розклад (при С: N менше 20:1), але призводить до втрат азоту у вигляді аміаку.

Строки виготовлення компостів у літній період становить 3–4 місяці, взимку — 5–6. Готовий компост можна зберігати не більше 8–10 місяців. Перевищення цих строків призводить до злежування матеріалу і втрат поживних речовин.

 

Ю. Г. ВОЖИКдоктор техн. наук, Національний науковий центр
«Інститут механізації та електрифікації сільського господарства»
ННЦ «ІМЕСГ»

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.