agro business 160 160

Солонці потребують уваги

Солонці потребують уваги

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 08 вересня 2020 11:44

На Півдні України особливу увагу слід приділяти солонцевим ґрунтам, площа яких в Україні становить близько 2,8 млн гектарів, з них зрошуваних — майже 0,5 млн гектарів. Особливо чутливими в цих умовах є цінні чорноземні ґрунти, які переважають у складі зрошувальних земель України.

Нівелювати вплив засолення ґрунтів можна механічним або хімічним шляхами. Перший є одноразовим заходом, розрахованим на 40–50 років післядії. Він полягає у плантажній оранці на глибину, більшу скипання від 10%-ї HCL на 10–15 см. Він не ефективний на приморських і солончакових солонцях: солонцях оглеєних і лучно-оглеєних; лучних солонцевих комплексах із заляганням мінералізованих (понад 10 г/дм³ солей) підґрунтових вод на глибині 3 м і менше; ґрунтах із карбонатними ґрунтотворними породами (мергулізованими та червоно-бурими глинами, морськими третинними глинами тощо); мочаристних солонцевих ґрунтах.

Виконувати його слід літом або восени, коли можна забезпечити високу якість оранки, на полях, призначених на наступний рік для чорного або зайнятого пару чи просапних культур. Рано навесні це треба продублювати чизелем на глибину 20–25 см у 2–3 сліди для вирівнювання поверхні.

Ефективніша ярусна оранка, коли верхній гумусовий горизонт обертається і залишається на поверхні виораного ґрунту, при цьому частка солонцевого шару у верхньому шарі ґрунту не повинна перевищувати 20%. Орати слід спеціальними плугами ПТН-40 до тракторів класу 3 або ПТН-2–40 до тракторів класів 5–6. Для збереження в орному шарі ґрунтової вологи оранку у весняно-літній період (травень — червень) необхідно проводити в агрегаті з кільчасто-шпоровим котком або важкими зубовими боронами. При цьому наявність грудок понад 5–7 см є неприпустимою. Глибина оранки не повинна перевищувати 40–45 см.

Більшість засолених земель розташовано в зонах із недостатнім зволоженням, тому навіть за дотримання всіх технологічних вимог меліоративного оброблення, особливо в останній посушливий період, у оброб­люваному шарі може бути велика кількість грудок, які треба обов’язково подрібнити одразу після оранки важкими дисковими боронами типу БДТ. Навесні це треба продублювати чизелем на глибину 20–25 см у 2–3 сліди для вирівнювання поверхні й зробити звичайне передпосівне оброблення в агрегаті з кільчасто-шпоровими котками.

На відміну від механічної хімічна меліорація значно ефективніша і дає змогу більш гнучко реагувати на солонцюватість ґрунту.

Основними засобами хімічної меліорації для солонцевих ґрунтів є: сиромолотний гіпс з умістом СаСО3·2Н2О від 70% до 85%; фосфогіпс, що є побічним продуктом під час виробництва ортофосфорної кислоти, він містить 80–90% гіпсу і 1–3% фосфорних з’єднань: сульфат заліза — побічний продукт промисловості.

Основою цього методу є донасичення солонцевого шару ґрунту кальцієм шляхом витиснення обмінних натрію і магнію. Максимальний ефект від хімічної меліорації досягається за внесення меліоранту безпосередньо в солонцевий горизонт і рівномірного перемішування меліоранту з ґрунтом, чого можна досягти за подальшого оброблення останнього фрезами, чизелем або культиваторами після оранки.

07 422 70

Під час внесення меліорантів під оранку рекомендується попередньо посіяти на ці площі фітомеліоранти: для незрошувальних умов — житняк, донник, гірчицю; для зрошувальних площ — люцерну. Для покращення кормових угідь рекомендується сіяти на солонцях люцерну в суміші зі злаками через їх стабільніші за роками врожаї.

Хіммеліоранти для солонцевих ґрунтів вносять поверхневим способом. Ефективність меліоранту залежить, у першу чергу, від максимально можливої товщини помелу і рівномірності розподілу по поверхні ґрунту. Кращим варіантом використання меліоранту є внесення його під чистий пар, де він найкраще перемішується з ґрунтом за його оброблення. Як і вапно, гіпс вносять переважно під зяблеву оранку. Глибина внесення гіпсу залежить від потужності підсоленого горизонту. На глибоких солонцях ¾ норми гіпсу рекомендується вносити під зяблеву оранку, а решту — під весняну культивацію. На мілких солонцях одну половину норми вносять під оранку, решту — під культивацію.

Розподілений по ґрунту гіпс треба якнайшвидше заробити в ґрунт через те, що у суху вітряну погоду його може здути вітер, а в дощову погоду швидко створюється кірка. Приорюють гіпс, як правило, плугами без передплужників, чим досягається краще перемішування з ґрунтом. Норму внесення гіпсу розраховують згідно з вмістом обмінного натрію з урахуванням біологічних особливостей сільськогосподарської культури, яка буде посіяна на цьому полі. Залежно від стану ґрунту норма внесення гіпсу коливається від 4 до 12 т/га.

Хімічна меліорація богарних і поливних площ має певні відмінності. Якщо на богарі ці заходи можуть бути обмежені механічним впливом (глибоким меліоративним обробленням, посівом фітомеліоративних трав), то на поливних площах цього вже недостатньо.

Під час зрошення солонців лужність ґрунтового розчину зростає, але одночасно зменшується і сланцюватість за рахунок кальцію зрошувальних вод. Однак ці процеси тривають повільно, тому тут необхідно додавати хімічну меліорацію.

Солонці чорноземної зони мають підвищену лужність ґрунтового розчину. Глибока оранка (до 50 см) тут малоефективна через те, що карбонатні горизонти залягають нижче цього шару.

За поливу (особливо в перші роки зрошення) відбувається значний винос кальцієвих солей із верхніх горизонтів, де він міг бути ефективно використаний для самомеліорації у нижні недоступні для глибокої оранки горизонти. Тому ярусна і плантажна оранка дають найбільший ефект до початку зрошення. У випадку появи шкідливих солей в орному шарі після оранки слід провести вологозарядний полив нормою 1,5–2,0 тис. м³/га, що сприятиме опрісненню і створенню кращих умов для розсолення ґрунту. Потрібну норму меліорантів тут необхідно вносити в декілька прийомів (за один рік або протягом декількох років) під час оброблення на різну глибину для рівномірного перемішування меліоранту по всьому орному шарі. На цих площах бажано застосовувати рисово-люцернові сівозміни.

За хімічної меліорації дуже важливо встановити оптимальну норму меліоранту (у перерахунку на СаSО4·2Н2О: — для багатонатрієвих (типових) солонців нейтрального засолення:

Г = 0,86 (Na – 0,1Е)Hd,

де Г — норма гіпсу, т/га;

Na — уміст обмінного натрію, мг·екв. на 100 г ґрунту;

Е — сума обмінних катіонів, мг·екв. на 100 г ґрунту;

Н — товщина шару, що меліорується, см;

d — об’ємна щільність ґрунту, г/см³;

 

для багатонатрієвих (типових) солонців садового засолення:

Г = 0,86 (Na – 0,1Е) + (S – M)Nd,

де S — уміст СО3 + HСО3 у водній витяжці, мг·екв. на 100 г ґрунту;

М — уміст суми Са + Mg у водній витяжці, мг·екв. на 100 г ґрунту;

 

для багатонатрієвих (типових) солонців нейтрального і содового засолення:

Г = 0,86 (Са2–Са3)Hd,

де Са2 — кількість кальцію, яка поглинута солонцем із розчину гіпсу, мг·екв. на 100 г ґрунту;

Са3 — кількість кальцію, яка поглинута зональним ґрунтом на витиснення іонів магнію, мг·екв. на 100 ґрунту;

 

для багато- і малонатрієвих солонців нейтрального засолення з важким умістом обмінного магнію (понад 25%):

Г = 0,86 (Na – 0,1Е) + (Mg – 0,3Е)Hd,

де Mg — уміст обмінного магнію, мг·екв. на 100 г ґрунту;

 

Ефективність меліорантів залежить від умісту в них діючої речовини і розчинності у воді. Кількість різних меліорантів (у тоннах), еквівалентних тонні чистого гіпсу, така: гіпс (СаSО4·2Н2О) — 1; хлористий кальцій (СаСl2·2Н2О) — 0,85; вапняк і крейда (СаСО3) — 0,58; сірчана кислота — 0,57; сульфат заліза (FeSО4·7Н2О) — 1,62.

Меліоранти слід вносити поверхневим способом серійними машинами для культур весняної сівби по зяблевій оранці із загортанням боронами. Весною — після весняної оранки або в незораний ґрунт перед культивацією. На посівах озимих зернових і багаторічних трав — по мерзлоталому ґрунті. За внесення у запас на 2–3 роки частина (½–⅓ норми) вноситься під оранку, решта — після її проведення. За внесення у запас раціональний безполицевий обробіток ґрунту для зосередження меліоранту у верхньому робочому шарі ґрунту.

Для розподілу порошкоподібних меліорантів в ННЦ «ІМЕСГ» створено шнековий навісний модуль до розкидачів мінеральних добрив типу РУМ (рис. 1).

 

Рис. 1. Машина для внесення порошкоподібних хіммеліорантів МВХ-8

07 422 71 1

 

Для розподілу дефекату в ННЦ «ІМЕСГ» розроблено навісний модуль до гноєрозкидачів типу ПРТ, який забезпечує розподіл по поверхні поля дефекату вологістю 30–40% безпосередньо з відстійників. Завдяки встановленню дводискового розкидального апарата ширина розподілу дефекату збільшується до 12 м, а норму внесення можна зменшувати до 2 т/га. Крім цих функцій, модуль може бути використаний для розподілу пташиного посліду і перегною.

 

Ю. Г. ВОЖИКд-р техн. наук, Національний науковий центр
«Інститут механізації та електрифікації сільського господарства»

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.