agro business 160 160

Вирощування сої: труднощі? Подолаємо!

Вирощування сої: труднощі? Подолаємо!

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 15 жовтня 2020 11:42

Які чинники впливають на рентабельність вирощування цієї культури і як оптимізувати технологію.

Сою вирощувати ніби ми вміємо, і, незважаючи на посуху, у багатьох господарствах вдається отримувати хорошу врожайність. Однак при цьому в силу різних причин рентабельність культури залишає бажати кращого. Звісно, що не скрізь, однак ця культура потребує високих затрат на вирощування, не показуючи стабільної врожайності. Комусь вдається отримувати щороку понад 3 т/га, а хтось збирає один рік 28 ц/га, а наступний — удвічі менше... Ще хтось вирішує взагалі не зв’язуватися з цією культурою.

Певна категорія фермерів розглядає сою переважно як цінний елемент сівозміни, обходячись мінімальними витратами і сподіваючись на те, що може пощастить з опадами. Вчасно випаде пара хороших дощів, особливо в період цвітіння, — можемо зібрати непоганий врожай. Якщо не пощастить з опадами, підемо в нуль чи навіть у мінус, зате отримаємо відмінного попередника під наступну культуру.

Основним лімітувальним чинником врожайності сої була і залишається волога, до якої додається потреба отримати рослинам певну кількість теплових одиниць, необхідних для нормальної вегетації. Останній чинник у зв’язку з очевидним потеплінням вже не актуальний, і елементарно вирішується шляхом підбору ранніх сортів для вирощування в північних регіонах. На відміну від цього компенсувати чимось нестачу вологи досить складно. Відсутність продуктивних запасів вологи у ґрунті вганяє у червні сходи сої у стресовий стан. Далі вже йде лотерея: якщо рослини в більш-менш нормальному стані, а в кінці червня — у липні підуть дощі, то діло буде.

Однак ми б не ставили питання виключно таким чином, що якщо не пощастить з дощами, то сою не можна вирощувати взагалі. Треба говорити, швидше, про те, що майже під кожні ґрунтові та кліматичні умови, під кожен агрофон, під кожне господарство і кожне поле можна підібрати конкретну технологію вирощування сої, яка дасть змогу досягти чітко заданої мети. Десь — зібрати достатньо для того, щоб добре заробити, десь — досягти нормальної рентабельності, а в найгіршому випадку — урізноманітнити сівозміну і отримати безцінний досвід, не йдучи «в мінус».

Зважаючи на особисте спілкування з десятками українських аграріїв, які мають досвід вирощування сої, ми можемо зробити висновок, що, оскільки вони вирощують сою, зокрема в найнесприятливіших умовах, наприклад, у степовій частині Східної України, у цьому є певний сенс. Саме на сої виявляється справжнє мистецтво агронома, і це щира правда. Якщо агровиробник прагне заробити хоча б 100 дол. на кожному гектарі сої, це означає, що потрібно врахувати буквально кожну дрібницю.

На які аспекти вирощування сої слід звернути першочергову увагу?

13 428 54 1

 

Правильний вибір сортів сої

Це, мабуть, головний аспект вирощування сої. Ми як звикли: візьміть і посійте цей сорт! Він чудовий і відмінно себе показав у сусідньому районі. Усе начебто логічно, але заходити в поле з комбайном вже сенсу немає. Чому? Тому, наприклад, що сорт, який показав себе відносно недалеко з позитивного боку як ультраранній, може виявитися у нас вже середньостиглим, і найважливіші його фази вегетації, скажімо, цвітіння, потрапляють на саму спеку і суховії... Або ж навпаки — сорт просто не встигає як слід налитися і визріти. Це ж стосується і вибору сортів сої згідно з критеріями стійкості та інтенсивності.

Правильний вибір сорту сої — це відсотків 50–60% успіху, тому в жодному разі не слід нехтувати цим аспектом, а навпаки — звернути на нього головну увагу. Адже це безкоштовний спосіб підвищити врожайність сої та економічну стабільність вирощування. Ми рекомендуємо підійти до вибору сортів сої з двох боків.

По-перше, звернути увагу на вузькоспеціалізовані, де в режимі реального часу вивішуються результати випробувань сотень сортів сої в різних ґрунтово-кліматичних умовах. Там є всі необхідні дані щодо вологи, теплових одиниць і інших особливостей кожного конкретного сорту.

По-друге, слід здійснити прості арифметичні розрахунки, взявши на метеостанції дані щодо кількості опадів за останні 10–15 років і розподіл їх по місяцях. Що це дасть? Для початку дасть змогу зрозуміти, чи є сенс взагалі сіяти. Та головне: ми зможемо простежити чіткі кліматичні закономірності. Наприклад, багато дощів йде в травні — початку червня, тож вибираємо сорти, ключові фази вегетації яких потрапляють під вологу. Дощі починають випадати в липні — підбираємо більш пізні сорти. Дощів взагалі раніше вересня не буває — замислюємося над зрошенням або експериментуємо із сорго або чимось подібним...

 

Передпосівна обробка насіння

Якщо ми хочемо навчитися отримувати стабільні врожаї сої, то повинні чітко усвідомити, що будь-яка, навіть найдешевша, технологія вирощування цієї культури вимагає якісної передпосівної обробки насіння. Інакше нічого не буде, особливо якщо ми відмовимося від інокуляції або вирішимо заощадити на її якості. Завдяки наявності у складі інокулянта штамів бактерій — ризобій, рослини сої отримують можливість отримати додатковий легкий для засвоєння атмосферний азот кількістю не менше 40 кг/га. Своєю чергою, це активізує фізіологічні процеси і підвищить доступність елементів живлення у ґрунті.

Окрім інокуляції, обов’яз­ково слід використовувати якісний фунгіцидно-інсектицидний протруйник на сої. Навіть якщо ви вирішили взагалі нічим не обробляти посіви цієї культури, то протруйник повинен бути обов’язково — від цього чинника залежить не менше 30–40% майбутньої врожайності врожаю. Слід також враховувати те, що неправильний вибір протруйника чи неякісна обробка насіння здатні знищити велику частину бактерій інокулянта.

13 428 54 2

 

Мінеральне живлення сої

Ті фермери, які вирощують сою з мінімальними вкладеннями в технологію, взагалі не провадять осінньо-весняного основного внесення добрив під обробку ґрунту. Часом навіть і з ґрунтом нічого не роблять, висіваючи насіння просто в стерню. В принципі такий підхід має право на життя, якщо ми не розраховуємо зняти більш ніж 15–16 ц/га, а проте слід звернути увагу на додаткові способи харчування цієї культури.

По-перше, всупереч поширеній думці сої теж потрібні азотні добрива, нехай в меншій нормі. Точніше, ліпше вносити азотно-фосфорні або азотно-сірчані добрива помірними кількостями під передпосівний обробіток ґрунту або безпосередньо в рядок під час сівби. Умовно кажучи, нехай це буде, скажімо, 40–60 кг діамофоски чи сульфату амонію, які обов’язково дадуть позитивний ефект, зокрема, посприявши нормальному запуску процесів азотфіксації.

По-друге, у сої є власна ахіллесова п’ята — це нестача бору і меншою мірою кобальту і молібдену. В ідеалі бажано проводити інкрустацію насіння препаратами, що містять ці мікроелементи, хоча б бор. У всякому разі обов’язковою є дворазова обробка посівів сої бором: у період перед цвітінням і під час наливання бобів. Без цієї процедури взагалі ніяк, якщо тільки ґрунт не містить запасів доступного бору. Зазвичай це велика рідкість, навіть на тих ґрунтах, де регулярно вносять гній ВРХ.

 

Гербіцидний захист сої

Якщо ми говоримо про вирощування сої, то автоматично маємо на увазі, що кожен грам вологи в ґрунті — безцінний. Тому бур’янів у міжряддях не повинно бути в принципі. Хороший ґрунтовий гербіцид, принаймні забійний додатковий страховий препарат, все ж ліпше, аніж втрата значної частини урожаю. Потрібна нормальна дієва технологія, яка може мати, зокрема, міжрядний обробіток.

Часто ризики вирощування є настільки значними, що це дає змогу сміливо експериментувати на частині посівів сої: густота сівби, технологія обробітку ґрунту, сидерати, гумати тощо, при цьому напрацьовуючи власну ефективну технологію. Незрідка це приносить свої плоди у вигляді хорошої врожайності та достойної рентабельності вирощування.

Тому радимо не боятися працювати із соєю за нетрадиційною технологією, сміливо впроваджувати нові рішення та не забувати основні моменти, які ми коротко описали раніше.

 

Ігор КОВАЛЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.