Запасаємося насінням кукурудзи

Запасаємося насінням кукурудзи

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 26 листопада 2020 11:55

Кінець року — гарячий час для того, щоб встигнути придбати необхідний запас насіння ярих культур, особливо кукурудзи. Відомо, що за останні роки вона набула статусу найбільш рентабельної культури у сівозміні, якщо підійти до справи вчасно та розсудливо. Тож за якими критеріями потрібно обирати посівний матеріал «королеви полів»?

Річ у тім, що якісне сертифіковане насіння найпродуктивніших сортів — ресурс вичерпний. Дистриб’ютори закуповують його чітко розрахованими партіями, а виробники також планують певні обсяги на кожен рік. Якщо із цією справою загаятися, то можна лишитися без облюбованого гібриду, під який у господарства вже напрацьована технологія. Це, звісно, не насіння високоолеїнового соняшнику, придбати яке — те ще завдання, однак марнувати час не варто.

Також зауважимо, що сьогодні на ринку існує сила-силенна підозріливих ділків, котрі пропонують з-під поли нібито оригінал, добутий хтозна-яким шляхом. У такому разі діє принцип лотереї — пощастить чи не пощастить. У більшості випадків фермерам підсовують дешевше насіння зовсім інших гібридів. І зовсім рідко — товарне зерно…

 

Обираємо якісне

Взагалі-то «хімічити» із посівним матеріалом не варто. Нині не середина 90-х, коли колгоспникам привозили «кота у мішку» під назвою якогось гучного іноземного бренду. Чітко функціонує вертикаль: виробник-офіційний дистриб’ютор-фермер. Будь-який гібрид можна замовити в достатній кількості, але бажано заздалегідь, щоб отримати ще й протруєне необхідними препаратами насіння. Внаслідок насичення сівозміни монокультурою та зміною погодних умов у бік потепління, останній фактор набуває особливого значення. У ґрунті зростає кількість шкідників та збудників захворювання кукурудзи, тим більше, що ця культура має низку спільних хвороб із іншими культурами, скажімо, соєю. Тому сіяти необроблене насіння, м’яко кажучи, не по-господарськи. За нинішніх умов, це — ризик втрати до 10–15% майбутнього врожаю. В окремих випадках — до 50%.

Відповідно, зростають вимоги до якості протруєння насіння кукурудзи. Ми традиційно прагнемо заощадити, а тому самостійно купуємо препарати і, користуючись протруювальним обладнанням, власноруч обробляємо зерно. Це чудово лише тоді, коли якість протруювача, а особливо кваліфікація та відповідальність працівників, гарантують ефективний результат. Проте частіше спостерігається нерівномірно оброблений посівний матеріал, в результаті чого розвиток частини насіння гальмується через надмірне нанесення агрохімікатів, а інша частина гальмується через їхню недостачу.

Оптимально в такому разі користуватися вже обробленим у заводських умовах сертифікованим насінням. Нехай воно буде дорожче, однак ця якість себе окупить.

Нічого не потрібно вигадувати і тим більш намагатися заощадити. Тих 10% ціни дешевшого, однак несертифікованого насіння, перекриваються гарантованою врожайністю чи іншими перевагами посівного матеріалу від офіційного продавця. Та ще й із готовою технологією вирощування на додачу та агрономічним супроводом.

23 414 44 1

 

Потенціал врожайності чи вологовіддача?

Інша річ, що часто агропідприємства використовують гібриди, не ознайомившись завчасно з їхніми особливостями, адже їх на ринку сотні й тисячі, а погодні умови змінюються щороку. Нерідко трапляється так, що інтенсивні гібриди висівають на богарі у зоні Степу, а суперстійкі гібриди із обмеженою стабільною врожайністю намагаються розігнати до 150 ц/га у західних областях. Коли так не виходить, то господарі сваряться і на погоду, і на виробника, і на продавця…

Окрім цього, на перший план виходить економіка розведення кукурудзи, пов’язана вже не із вирощуванням цієї культури, а ефективністю збирання та результатом післязбиральної доробки. Дедалі більше фермерів звертають увагу не стільки на потенціал врожайності гібриду, хоча це також важливо, скільки на характеристики вологовіддачі.

Річ у тім, що різниця між зерном кукурудзи, зібраним із вологістю 18–19%, і зерном із вологістю 25–26% може сягати декількох тисяч гривень додаткових витрат, а також — купу змарнованого часу під час сушіння. Вартість зняття одного тонно/процента на елеваторі може перевищувати 100 грн. Себто, за урожайності 10 т/га зняття лише одного відсотка вологості із урожаю, зібраного з 1 гектара, обійдеться в 1000 грн. Господарі вирішують так: нехай ми будемо сушити самостійно, зате дешевше удвічі-утричі, усе одно на декількох тисячах тонн зерна зекономиться дуже і дуже солідна сума.

Тому не дивно, що нині на полях відбувається справжня боротьба за ті самі відсотки вологості. Ми обираємо гібриди із максимальною вологовіддачею. Це — непросте завдання. Річ у тім, що, як натякають люди обізнані, в принципі не буває гібридів кукурудзи із одночасно високими показниками посухостійкості та вологовіддачі. Тут або одне, або інше в пріоритеті. Нинішні ж агрокліматичні умови не дають можливості спланувати все, як у книжці. Рік із роком не співпадають, і на нібито дощовій Рівненщині впродовж літа може не випасти ані краплини. Натомість на посушливій Кропивниччині червень та липень заливатиме дощами, як це було два роки тому.

 

Які ж гібриди в такому разі сіяти?

Ми пропонуємо декілька універсальних рекомендацій.

По-перше, взяти метеорологічні дані у вашому регіоні за останні 10 років, розбиті на кожен місяць окремо. Обравши найбільш ударні в плані опадів періоди, намагатися підібрати під них основні гібриди, дотримуючись термінів сівби. Це спочатку непросто, однак може дати результат.

23 414 44 2

По-друге, «підглянути» у сусідів. У кожному господарстві, розташованому у вашому регіоні, є відмінні гібриди, котрі щороку дають нормальний результат. От їх і сійте хоча б на третині площ, супроводжуючи відповідною технологією вирощування.

По-третє, існує давня «технарська» істина, цілком доречна в агрономії: читайте інструкцію! Адже кожен гібрид відомого виробника насіння — це ціла історія виведення, випробування, експериментів… Люди, які його створили і які його продають, чудово обізнані із особливостями вегетації. Адже існують гібриди для зрошування, гібриди помірно-інтенсивні, гібриди для монокультури, гібриди для посушливих умов… Для кожного із них є прописані цілі томи інструкцій. Тому, якщо регіональний менеджер не може сказати нічого путнього щодо технології вирощування та перспектив врожайності на ваших полях, варто смикнути когось більш компетентного.

Жоден представник поважної компанії з виробництва та продажу насіння, якого б високого рангу він не був, ніколи не відмовить у кваліфікованій консультації клієнтові. Навпаки, ще й приїде до вас на поле сам та прослідкує, аби все було як слід. Це одна із переваг спів­праці з офіційним сертифікованим насінням, яку потрібно використовувати сповна.

Сьогодні ґрунтовно переглядаються підходи до азотного живлення «королеви полів», до засвоєння і навіть самої доцільності внесення гранульованих фосфор- та калієвмісних міндобрив, до забезпечення рослин мікроелементами та ін. Нехай буде волога, нехай ми посіємо надінтенсивний гібрид на добре підживлений агрофон, однак підвищена/ знижена кислотність ґрунту чи брак якихось мікроелементів може призвести до слабкої реалізації потенціалу врожайності. Умовно кажучи, зберемо по 11 т/га замість 14…

Тому ефективний вибір насіння кукурудзи сьогодні як ніколи залежить від супутньої технології. Вона ж багато в чому залежить від конкретних ґрунтово-кліматичних умов. Відповідно, потрібно підходити до справи всебічно, залучивши до співпраці кваліфікованих представників виробника та продавця насіння.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 20 квітня 2024
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти, який розроблено на підтримку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської.
20 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
Станом на 19 квітня ціни на какао встановили новий рекорд, сягнувши історичного максимуму в понад 11 тисяч доларів США за тонну.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
На поточному тижні на ринок України надійшли перші партії тепличного томату з місцевих комбінатів.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
Асоціація портів України «Укрпорт» звернулася до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо ситуації з перевезенням вантажів Дунаєм.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 19 квітня на контрольованій Україною території вже засіяно 2 млн 053,4 тис. га зернових та зернобобових культур.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
Оскільки повномасштабна війна в Україні триває, сільськогосподарська компанія Corteva Agriscience за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України впроваджує ініціативу з перевірки ґрунтів у постраждалих регіонах країни на наявність токсичних металів в наслідок бомбових, ракетних або артилерійських вибухів.
19 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.