Головні завдання та проблеми насінництва гібридного соняшнику

Головні завдання та проблеми насінництва гібридного соняшнику

/ Агрономія Сьогодні / Понеділок, 30 листопада 2020 11:34

Важливою умовою для одержання високого врожаю насіння є оптимальна густота рослин батьківських ліній перед збиранням (для стерильних ліній) або перед цвітінням (для ліній-відновників фертильності пилку). Вона для кожного батьківського компонента має бути встановленою установою-оригінатором та фіксованою незалежно від ширини міжрядь.

Для аграрного виробництва України високоякісний насіннєвий матеріал має першочергове значення як важливий засіб виробництва. Лише через насіння реалізується селекційний прогрес, втілений у нових сортах та гібридах.

Вітчизняне насіння є гарантом розвитку галузі та економічної стабільності країни. Проте відсутність державної підтримки галузі насінництва сприяє збільшенню імпорту іноземного насіння в Україну, і з часом це може повністю витіснити вітчизняні сортові ресурси з ринку насіння.

Для отримання насіння з високими сортовими та посівними якостями необхідно на всіх етапах його виробництва суворо дотримуватись вимог технології вирощування насіння.

Насінництво соняшнику як культури з ентомофільним характером запилення рослин є дуже складним, особливо в сучасних умовах господарювання.

Серед розповсюджених типів гібридів соняшнику найменш рентабельне виробництво насіння у простих гібридів, через те що насіння на усіх етапах насінництва отримують із низьковрожайних самозапилених ліній. Більш вигідно насінництво у трилінійних гібридів, оскільки їх насіннєву продукцію на ділянках гібридизації отримують із високопродуктивних рослин простого гібрида. В цьому випадку збір насіння з 1 га ділянки гібридизації зростає у 2–3 рази та різко знижує потребу в насінні вихідних самозапилених ліній.

Під час розробки й вдосконалення прийомів вирощування насіння соняшнику важливим є встановлення оптимальної норми висіву та густоти стояння рослин, підбір оптимальних строків сівби, раціональних схем посіву батьківських форм гібридів на ділянках гібридизації.

Насіннєві посіви необхідно розміщувати після кращих попередників, де соняшник не вирощували протягом останніх 8–10 років. Кращими попередниками для соняшнику є озимі та ярі зернові культури, задовільними — кукурудза на силос і зерно. Незадовільними попередниками є соя, горох, квасоля, ріпак, гречка, цукрові та кормові буряки, люцерна.

 

Добрива для посівів соняшнику

Велику увагу слід приділяти удобренню насіннєвих посівів. Для забезпечення повноцінним мінеральним живленням рослин вже на перших етапах онтогенезу має велике значення для підвищення врожайності насіння та формування його урожайних властивостей. Перевагу слід віддавати фосфорним і калійним із розрахунку Р30–40, К50–60. Азотні добрива в надмірних дозах вносити на насіннєві ділянки не слід, бо вони затягують цвітіння і дозрівання врожаю. Під час застосування регуляторів росту рослин, біопрепаратів та мікродобрив враховують, що кожен з них створений для стимулювання росту, розвитку та підвищення продуктивності рослин за відповідних доз і способів застосування. Посіви соняшнику обприскують регуляторами росту рослин, біопрепаратами та мікродобривами у фазі 4–5 пар справжніх листків. Поєднання обробки насіння регуляторами росту рослин, біопрепаратами та мікродобривами з наступним обприскуванням ними посівів дає змогу контролювати процес формування урожаю впродовж всього вегетаційного періоду і стабільно отримувати надбавки врожаю насіння батьківських компонентів з високими посівними якостями.

 

Далі від інших

Основною умовою вирощування насіння соняшнику є обов’язкове дотримання просторової ізоляції від інших посівів соняшнику, яка повинна становити не менше 500 м для ділянок гібридизації та 1500 м для розсадників розмноження батьківських компонентів.

09 424 46

 

Увага на насіння

Якісне насіння — важлива складова підвищення продуктивності батьківських форм гібридів соняшнику. Для підвищення енергії проростання та схожості насіння необхідно застосовувати ряд заходів щодо його підготовки. Для висіву допускається насіння, що відповідає вимогам стандарту зі схожості не менше 85%. Для забезпечення захисту насіння від хвороб та шкідників здійснюють його протруєння. Фунгіцидні протруйники захищають висіяне насіння, проростки та сходи від комплексу збудників хвороб, а інсектицидні — від шкідників.

 

Перед сівбою

Передпосівний обробіток ґрунту спрямований на максимальне збереження вологи і забезпечення посівного шару киснем. Рано навесні за фізичної стиглості ґрунту поле боронують та вирівнюють шлейфами, потім культивують на глибину до 8 см в агрегаті з боронами. Перед сівбою проводять культивацію на глибину 5–6 см. Якщо верхній шар ґрунту дуже швидко пересихає, культивацію проводять на глибину 4–5 см.

Перед посівом насіннєвих посівів соняшнику використовують досходові ґрунтові гербіциди. Під час планування внесення гербіцидів, строків та способів їх внесення слід враховувати види бур’янів, ступінь забур’янення, вологість ґрунту та інші чинники, які сприяють підвищенню ефективності їх застосування. Асортимент післясходових гербіцидів, які можна використовувати на ділянках гібридизації та розмноження батьківських компонентів, обмежений препаратами лише протизлакової дії. Ними слід обробляти тільки сильно забур’янені посіви з домінуванням злакових видів (полосуха звичайна, види мишіїв та інші). За вирощування толерантних до сульфонілсичовинних або імідозолінонових груп гербіцидів слід застосовувати післясходові гербіциди Експрес 75 в. г. дозою 25–50 г/га або Євро-Лайтнінг — 1,2 л/га.

 

Сівба

Сіють соняшник за прогрівання десятисантиметрового шару ґрунту на 10–12 °С. Глибина загортання насіння — 5–6 см. За дефіциту вологи глибину збільшують до 7–8 см. Під час висівання насіння слід ретельно добирати диски висівних апаратів із відповідними отворами, зважаючи на те, що насіння батьківських форм дрібне, особливо лінії-відновники фертильності пилку, маса 1000 сім’янок яких нерідко не перевищує 20–30 г.

Для насіння материнських ліній слід підбирати диски з отворами у 2,0–3,0 мм, а для насіння ліній-відновників фертильності пилку — 1,2–1,5 мм. У випадках, коли початок цвітіння батьківських форм не збігається, висівають їх на ділянках гібридизації у два строки — відповідно до рекомендацій оригінатора гібрида.

Співвідношення материнських і батьківських рядків на ділянках гібридизації може бути 6 : 2, 10 : 2, 12 : 4. Сівбу за схемою 6 : 2, 12 : 4 проводять сівалкою СУПН-8 або її аналогом, а за схемою 8 : 4, 10 : 2 шестирядковою сівалкою СПЧ-6 або її сучасним аналогом, засипаючи у насіннєві банки насіння батьківських форм у послідовності:

 

БММММММБ (6 : 2);

ММММММББ (12 : 4);

ММММББ (8 : 4);

МММММБ (10 : 2),

 

де М — материнська форма (стерильна),

Б — батьківська форма (відновник фертильності пилку).

 

Важливою умовою для одержання високого врожаю насіння є оптимальна густота рослин батьківських ліній перед збиранням (для стерильних ліній) або перед цвітінням (для ліній-відновників фертильності пилку). Вона для кожного батьківського компонента має бути встановленою установою-оригінатором та повинна бути фіксованою незалежно від ширини міжрядь. Норма висіву повинна забезпечити оптимальну густоту стояння рослин перед збирання урожаю. Під час її розрахунку обов’язково враховують посівні якості насіння та технологічні операції, які проводять на насіннєвих посівах. Необхідну кількість насіння на гектар висівають шляхом підбору дисків із різною кількістю отворів. Як правило, на 1 га витрати насіння материнських ліній становлять 3,5–4,5 кг.

Після отримання сходів на полях, забур’янених берізкою польовою та остом рожевим або жовтим, проводять міжрядні обробки. Глибина першої обробки 10–12 см, а другої — 8–10 см.

Для забезпечення високого ступеня запилення рослин материнських форм використовують бджіл. При цьому за тиждень до початку цвітіння соняшнику необхідно виставляти пасіку з розрахунку 1,5–2 бджолині сім’ї на гектар на відстані 100–300 м. Перевозити до ділянок гібридизації пасіки з інших посівів соняшнику категорично забороняється.

Батьківські рядки ліній-відновників фертильності пилку після повного цвітіння материнської лінії необхідно скосити на зелений корм або силос. Це полегшує збирання рослин материнської лінії. Прокоси, які утворилися в посівах, забезпечують краще продування посіву, що зменшує ступінь ураження хворобами, сприяє більш дружньому визріванню.

Для збереження урожаю від втрат внаслідок сильного ураження рослин хворобами та шкідниками і одержання високоякісного насіння насіннєві посіви соняшнику обприскують фунгіцидами та інсектицидами згідно з регламентами їх застосування.

 

Сортові, біологічні та фітосанітарні прополювання

Щоб зберегти повну біологічну чистоту і морфологічну вирівняність ліній, виростити високоякісне насіння гібридів першого покоління на ділянках гібридизації, необхідно своєчасно проводити сортові прополювання і фітосанітарні прочищення як материнських, так і батьківських рядків.

09 424 45

Невчасне видалення нетипової рослини може призвести до небажаного запилення кількох сотень рослин, бо в кожному суцвітті-кошику налічується до 1500–3000 трубчастих квіток, які продукують до 28–30 млн пилкових зерен.

Дуже важливо проводити попереднє прополювання ще до початку цвітіння, адже нетипові рослини можливо видалити вже з появою 2–3 пар перших справжніх листків, і видалення за висотою, формою і гофруванням листків. Якщо ця робота проведена вчасно і ретельно, то на період цвітіння залишиться тільки видалити незначну кількість фертильних рослин у рядках стерильної лінії та нетипових рослин, що тільки з’явились.

У фазі 3–4 пар справжніх листків треба видалити всі недорозвинені рослини, уражені несправжньою борошнистою росою та іншими хворобами.

Під час формування 5–6 пар справжніх листків у рядках стерильної лінії видаляють нетипові рослини (гіллясті, високорослі та інші). В рядках батьківських ліній також видаляють нетипові рослини, уражені хворобами.

Основну увагу в період цвітіння приділяють видаленню кошиків із фертильними квітками в рядках стерильної лінії. Стерильні кошики відрізняються світло-жовтим забарвленням, а фертильні мають темне забарвлення через пиляки квіток. Видалені фертильні кошики кладуть на землю квітками вниз і притискують ногою, а стебло виламують повністю. Не перевернений таким чином кошик вважається не видаленим і враховується під час проведення польового оцінювання як фертильний. Починати ці прополювання слід до початку цвітіння стерильної лінії, коли таких рослин не більше 2–3%. Цю роботу продовжують до повного завершення цвітіння материнської лінії і проводять щодня незалежно від погоди з 6 до 9 год ранку, тобто до початку інтенсивного льоту бджіл. На кожне прополювання складають відповідний акт на виконані роботи та фіксують у журналі.

Безпосередній внутрішньогосподарський контроль за повнотою стерильності материнської лінії здійснюється під безпосереднім керівництвом й за участі агронома-насіняра господарства.

 

Борис ВАРЕНИК, завідувач відділу селекції та насінництва
гібридного соняшнику Селекційно-генетичного інституту —
Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення,
канд. с.-г. наук, доцент

 

 23 квітня 2024
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
Надлишок цибулі на ринку регіону докотився і до України. Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform почали з’являтися пропозиції цибулі за нульовою ціною. «Віддам цибулю безкоштовно на умовах самовивезення», пише підприємець.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
Від початку весни 2024 року ціни на сало в Україні зросли в середньому на 12 грн порівняно з кінцем лютого. Серед факторів, які впливають на зростання цін, – збільшення витрат на виробництво, що в кінцевому підсумку веде до зростання роздрібних цін на продукти.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
В березні 2024 року український експорт м’яса птиці становив 38,3 тис. т, що на 12% більше аналогічного місяця минулого року.
23 квітня 2024
 23 квітня 2024
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
«Лохвицький комбікормовий завод» (ЛКЗ), що на Полтавщині, розширює свою діяльність та розпочинає будівництво круп’яного заводу.
23 квітня 2024
 22 квітня 2024
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
Внаслідок останніх заморозків в Україні, пік яких припав на 19-20 квітня поточного року, частково постраждали насадження насіннячкових та кісточкових фруктів.
22 квітня 2024
 22 квітня 2024
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
13 квітня 2024 року на ПрАТ «Рівнеазот» відбулась планова зупинка та початок робіт з модернізації двох цехів – цеху аміаку та цеху аміачної селітри.
22 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.