agro business 160 160

Позакореневе підживлення картоплі: спланована вегетація

Позакореневе підживлення картоплі: спланована вегетація

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 08 грудня 2020 12:01

Вчасно здійснені позакореневі підживлення картоплі дають змогу постачати необхідні для рослин елементи в найбільш критичні фази розвитку культури.

Один кущ картоплі впродовж весни й літа поглинає з ґрунту до 60 г азоту, до 25 г фосфору і близько 100 г калію. Водночас це не означає, що одноразово «напакувавши» поле мінеральними добривами під обробіток ґрунту, ми забезпечимо цю культуру усіма необхідними елементами живлення. Інтенсивна технологія вирощування картоплі обов’язково передбачає періодичне здійснення листових підживлень рослин.

Картопля найкраще розвивається, коли поживні речовини надходять у бульби невеликими порціями, але постійно. Річ у тім, що 30–40% корисних сполук культура отримує з бадилля, яке вбирає з атмосфери азот і сірку. Завдяки листовим підживленням ми маємо змогу урізноманітнити та збагатити цей процес. При цьому інтенсивність засвоєння поживних речовин кореневою системою картоплі багато в чому залежить від погодних умов і хімічного складу ґрунту. Тому навіть на добре удобрених ґрунтах рослини можуть відчувати брак якогось елементу.

Так, за низької температури повітря і похмурої погоди в ґрунті гірше засвоюються азот, фосфор, сірка, марганець і цинк. За посушливих умов вегетації ускладнюється споживання із ґрунту калію, кальцію, міді та бору. До того ж на кислих ґрунтах картопля погано засвоює фосфор і молібден, а на лужних ґрунтах — бор. На кислих піщаних і торф’яних ґрунтах картоплі часто не вистачає міді і молібдену.

Картопля — культура з відносно невеликою кореневою системою. Особливо це дається взнаки на піщаних ґрунтах, де спостерігається прискорене промивання азоту. Це зумовлює ефективність роздільного внесення азоту впродовж вегетаційного періоду, зокрема застосування азотних добрив перед посадкою бульб і в подальшому листові внесення карбаміду.

Листова підгодівля — це швидкий спосіб заповнити нестачу корисних речовин. За правильно розрахованої технології листових підживлень загальні витрати на мінеральне живлення культури будуть нижчими. При цьому найбільше потребують внесення поживних речовин по листу ранні сорти картоплі, оскільки за короткий період вегетації рослини не встигають засвоїти всі корисні речовини з ґрунту.

08 423 66

Для нормального росту і розвитку рослин картоплі й отримання високих врожаїв бульб, окрім азоту, фосфору і калію необхідно забезпечення достатньою мірою кальцієм, магнієм, сіркою, і низкою мікроелементів. При цьому важливою є їх одночасна присутність у раціоні у відповідних пропорціях.

У період цвітіння картопля споживає 50–60% азоту, 40–50% фосфору і понад 50% калію від загальної потреби. Відповідно, не менше 50% NPK має бути внесено в ґрунт до посадки картоплі та під час неї. Подальше мінеральне живлення ефективно коригується підгодівлею.

Вегетація картоплі ділиться на п’ять окремих фаз росту, і кожен етап повинен враховуватися під час управління урожаєм, тому що поживні речовини слід постачати саме в момент їх найбільшого поглинання рослиною. Наприклад, цвітіння рослин збігається зі стадією набухання бульб, коли рослині дуже важливий калій.

Розглянемо важливість ключових елементів живлення для нормальної вегетації картоплі для того, щоб сформувати оптимальну систему позакореневих підживлень цієї культури.

Управління споживанням азоту є одним з найважливіших чинників, необхідних для отримання високих врожаїв бульб відмінної якості. Особливо важливо це на початку сезону для підтримки вегетативного росту рослин. Тому потрібно запланувати принаймні два позакореневі внесення розчину карбаміду. Перший через 10–14 днів після появи сходів, а другий — через такий самий період часу. При цьому важливо не перегодувати рослини азотом, оскільки надлишок цього елементу загрожує затримкою дозрівання бульб, псуванням їх зовнішнього вигляду, а також надмірним ростом бадилля на шкоду бульбам.

Фосфор важливий для раннього розвитку коренів і пагонів, бо інтенсифікує поглинання і транспорт іонів. Дефіцит цього елементу живлення може виникнути навіть у ґрунтах із надлишком доступного фосфору, якщо посуха, низькі температури або хвороби перешкоджають його доступу в кореневу систему через ґрунтовий розчин.

Підживлення рідким листовим добривом із фосфором сприяють формуванню максимальної кількості бульб. Після цього фосфор стає важливим компонентом для синтезу, транспорту і зберігання крохмалю. Зверніть увагу, що надлишок фосфору зв’язує кальцій і цинк.

Рослини картоплі поглинають велику кількість калію протягом усього вегетаційного періоду. Калій, зокрема, впливає на переміщення цукру з листків до бульб і перетворення його в картопляний крохмаль, подовжуючи лежкість врожаю під час зберігання. Нестача калію знижує врожайність, розмір і якість бульб.

Рекомендовано періодично провадити внесення калієвмісних препаратів, розпочавши приблизно за тиждень до початку цвітіння.

Кальцій є ключовим компонентом клітинних стінок, допомагає збудувати міцну структуру і забезпечує стабільність клітин. Збагачені кальцієм клітинні стінки більш стійкі до бактеріальних або грибних атак. Цей елемент живлення допомагає рослині адаптуватися до стресу, впливаючи на сигнальну ланцюгову реакцію за виникнення критичних погодних умов. Дефіцит кальцію також негативно впливає на лежкість бульб.

Магній відіграє центральну роль у фотосинтезі. Цей елемент бере участь у різних ключових етапах виробництва цукру й білка, а також у транспортуванні цукрів у формі сахарози з листя в бульби. Рекомендовано здійснювати періодичні підживлення картоплі магнієм, наприклад, у складі таких поширених видів добрив, як сульфат магнію чи сульфат калію.

Сірка необхідна для ефективного засвоєння рослинами азоту, що, відповідно, оптимізує весь ланцюжок живлення. Водночас позакореневе внесення цього елементу на картоплі дає змогу контролювати поширення деяких захворювань цієї культури, впливаючи таким чином на майбутню врожайність.

kartoshka 6

Бор регулює транспорт цукрів через мембрани, а також відіграє ключову роль у діленні клітин, розвитку клітин і метаболізмі ауксину. Його внесення дає змогу також істотно підвищити здатність рослин картоплі опиратися стресовим явищам, таким як посушливі умови вегетації та ін.

Не менш важливим є хоча б одноразове позакореневе внесення на картоплі таких елементів живлення, як залізо, цинк, молібден, марганець та мідь. Останній мікроелемент також володіє певними фунгіцидними властивостями, що зумовлює його внесення після появи сходів рослин разом із сіркою.

При цьому поживні речовини слід вносити дозовано і потрапляти якомога точніше в зону максимального поглинання (листок), трохи раніше або в той час, коли вони потрібні рослині. Тобто, якщо ми хочемо, щоб рослини були забезпечені калієм та бором у період цвітіння, то їх внесення слід здійснити трохи заздалегідь.

Найбільшу кількість поживних речовин поглинають ранньостиглі сорти картоплі впродовж бутонізації та цвітіння, а середньо- й пізньостиглі сорти — в період інтенсивного росту бадилля і початку утворення бульб. Достатнє постачання рослин всіма основними елементами живлення в цей період має виняткове значення для формування врожаю.

Важливе значення також має форма внесення елементів живлення та якість комплексних препаратів, якщо такі застосовуються. У такому разі краще розрахувати кількість та види позакореневих обробок разом із фахівцем, який спеціалізується на мінеральному живленні картоплі. Адже на вітчизняному ринку не бракує препаратів, реальна ефективність яких може відрізнятися від заявленої на етикетці. В принципі будь-який відомий виробник препаратів для захисту картоплі без проблем запропонує як безкоштовний бонус супровідну технологію, що містить серію позакореневих внесень елементів живлення — у потрібну фазу розвитку і в потрібному обсязі.

 

Ігор КОВАЛЕНКО, спеціально для Агробізнесу Сьогодні

 

 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.