agro business 160 160

Соняшник: оптимізація вирощування

Соняшник: оптимізація вирощування

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 04 лютого 2021 15:05

Застосування певних груп препаратів дає можливість зменшити хімічне та пестицидне навантаження на продукцію соняшнику та ґрунти шляхом зменшення застосування мінеральних добрив і пестицидів за збільшення врожайності культури. До того ж доза використання інсектицидів, гербіцидів, фунгіцидів й акарицидів зменшується на 20–30%.

Сільське господарство — одна з основних галузей економіки будь-якої країни, особ­ливо якщо це аграрна країна — така, як наша. Питання розквіту аграрного сектору стосується не лише керівництва країни, а й керівництва сільськогосподарського підприємства будь-якої форми власності — чи то одноосібника, чи то малого підприємця, чи того, що має в підпорядкуванні десятки й сотні тисяч гектарів. До цього можна також долучити голів сільських, селищних рад і голів територіальних громад, а також усіх виробників сільськогосподарської продукції. Тут має бути питання різного впливу та різної відповідальності.

Та хотілось би поговорити не про все виробництво, а про одну культуру цього сегмента, яка не була, але стала аборигеном на нашій території та відчутно впливає як на економічну складову господарства, так і на виробничу всієї галузі. Мова піде про соняшник — культуру, що зробила нас лідерами світового виробництва й експорту соняшникового насіння та олії.

Однак чи так усе добре на сьогодні? Однозначно можна відповісти, що ні. Технологія вирощування соняшнику, яка б вона не була, чи то no-till, mini-till, органічна або звичайна традиційна відвальна, не відповідає ні одному із законів землеробства та рослинництва. Більшість господарств, які мають навіть десятки тисяч гектарів орної землі в оренді, не дотримуються закону плодозміни й мають зависоку кількість площ під соняшником. Але саме дотримання цього закону є найменш затратним, оптимізує витратну частину на захист від бур’янів, хвороб і шкідників, а також систему живлення та водоспоживання культур, і найголовніше — дає можливість зберегти родючість ґрунту, який є найбільшим статком людства. Саме задля збереження родючості ґрунту потрібно дотримуватися і всіх інших законів. На жаль, цей елемент практично не враховується в сільськогосподарському виробництві через відсутність контролю за використанням паїв, угідь, державних земель і якістю ґрунтів. Тому і вирощують на одному полі по 3–5 років поспіль соняшник, подекуди навіть не проводячи сівбу, а використовуючи падалицю минулого року.

Достатні обсяги виробниц­тва соняшникової продукції можуть бути забезпечені насамперед через підвищення врожайності культури. Задля цього слід упроваджувати у виробництво нові гібриди з високим потенціалом урожайності, яка може бути реалізована тільки завдяки сучасним технологіям вирощування. На цьому терені наші та закордонні селекціонери й генетики працюють не покладаючи рук. Нині соняшник є лідером серед досліджуваних сортів у Державному Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Під ним понад 50% загальної кількості представлених сортів олійних культур. Кількість соняшнику в Реєстрі за ці роки зросла більше ніж утричі, а саме з 281 у 2010 році до 655 зразків у 2016-му, до 722 — у 2017-му, 796 — у 2018-му та 867 — у 2019 році.

Однак для отримання максимальної продуктивності будь-якої сільськогосподарської культури не можна виконувати тільки частину елементів агротехніки, а саме покладатися на продуктивний потенціал сорту чи гібрида, потрібне комплексне її застосування.

Головними чинниками, що впливають на особливості росту, розвитку і формування врожаю насіння соняшнику є погодні умови впродовж вегетаційного періоду, специфіка вибраної технології (енергоощадна, консервувальна, традиційна й ін.), рівень забезпеченості рослин продуктивною вологою та елементами живлення. Тому взаємодія біологічних, агротехнічних і фітосанітарних елементів агроценозу може забезпечити позитивний ефект тільки за досягнення оптимального співвідношення між цими параметрами. Основою отримання максимального врожаю є забезпечення оптимальних умов проходження кожного етапу органогенезу та фаз розвитку рослин. А починати все це потрібно для соняшнику, як і для іншої культури, з попередника, з догляду за посівами його, збиранні та післязбирального обробітку ґрунту, якщо він як такий існує у вибраній технології вирощування.

08 423 55

Проте не можна стверджувати, що все аж надто погано. Є господарства, котрі використовують живлення соняшнику й макро-, мезо- та мікроелементами розрахунково-балансовим методом із використання додаткових коефіцієнтів засвоєння поживних елементів, виходячи з ґрунтового забезпечення та потребі під планову врожайність культури. Господарства, які контролюють якість насіннєвого матеріалу та його підготовку до сівби, застосовуючи стимулятори росту й мікродобрива. Сьогодні на ринку продукції для рослинництва є цікава група біо­препаратів, що мають у своєму складі групи бактерій і продукти їх життєдіяльності, які здатні підвищити забезпеченість рослин елементами живлення, діяти як антидепресанти, стимулятори росту та фунгіциди. Цю групу, яка є також одним із елементів агротехніки, багато хто також уже використовує. Вони є і серед малих підприємств, таких, наприклад, як фермерське господарство «Деметра+», що на Дніпровщині, або серед великих товаровиробників як ТОВ СП «НІБУЛОН» на Миколаївщині. Зрозуміло що їх є набагато більше. Ці підприємства випробували й випробовують, мабуть, усю продукцію, що є на ринку мікродобрив, стимуляторів росту та біопрепаратів, закладаючи досліди як із соняшником, так і з іншими культурами. І це правильно, тому що різні зони, різні ґрунтові умови господарств і по-різному можуть працювати препаративні форми, особливо за умов змін клімату.

Стимулятори росту, мікродобрива та бактеріальні препарати — це важливі елементи агротехніки. Бажано проводити підживлення по вегетації в оптимальні фази для росту й розвитку соняшнику, а ще краще за результатами проведення листкової діагностики. На щастя, сьогодні є портативне обладнання експрес-лабораторії. Деякі господарства можуть собі дозволити придбати й флуорометр, завдяки якому питання підживленням польових культур буде вирішене. Застосовувати їх також бажано під час внесення пестицидів, що забезпечить мінімальний негативний вплив хімічних препаратів на культуру.

Оптимізація елементів живлення соняшнику сьогодні за обов’язкового підвищення його врожайності та збереження родючості ґрунтів неможлива без органічних добрив. Але після розвалу Радянського Союзу галузь тваринництва зазнала значних змін і стала відчутно менш розвиненою галуззю проти рослинництва, тому на гній ВРХ, свиней і курячий послід більшість господарств не може розраховувати. Велика кількість сільськогосподарських підприємств додатково «промишляє» виробництвом пелет для опалення із соломи зернових культур. І, як наслідок, попередник соняшнику не залишає після себе органічної маси (соломи), чим зменшує повернення її в ґрунт (порушення закону землеробства та рослинництва). Звичайно, довго це безчинство існувати не може й не буде, але на сьогодні ми «маємо, те що маємо».

Тому виходом із цієї ситуації деякі господарства бачать у застосуванні технології no-till, strip-till та використанні сидератів і бінарних посівів. Тут можна зазначити підприємство «Агро-Союз» на Дніпропетровщині, братів Дробітько та Руслана Нероду — на Миколаївщині, Михайла Драганчука — з Криму й багато інших, у яких ставлення до культури та ґрунту як до живої системи, від якої ми з вами залежимо. З таких господарів треба брати приклад.

Отже, я думаю, що використання всього запропонованого комплексу елементів агротехніки, а саме застосування бінарних посівів, використання сидеральних культур, залишення рослинних решток і внесення деструкторів стерні, застосування мінеральних добрив на 20–30% меншою мірою, ніж розраховано балансовим методом сумісно з мезо-, мікро- та бактеріальними добривами, використання комплексу препаратів для обробки насіннєвого матеріалу, застосування засобів захисту рослин по вегетації з обов’язковим використанням прилипачів й антидепресантів — усе це дасть можливість сільськогосподарським підприємствам отримувати високий економічний статок і рентабельність вирощування соняшнику, а нашим нащадкам мати високородючі ґрунти. А також нам і гостям нашої країни робити гарні селфі в посівах цієї культури, талановитим художникам на своїх полотнах малювати таку чудову та сонячну квітку.

 

Олег КОВАЛЕНКОканд. с.-г. наук, завідувач кафедри
Миколаївського державного аграрного університету

 

 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
За запитом благодійного фонду «Мурашки» в рамках соціального проєкту «Добро в дії» від ТМ «Добродія» відправили продукцію для подальшої передачі військовим на передову.
28 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
Протягом минулого тижня на українському експортному ринку соняшникового шроту спостерігалось підвищення цін, що зумовлено активним попитом на нього та різким збільшенням обсягів експорту.
27 березня 2024
 27 березня 2024
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
KSG Agro розробив проєкт будівництва нового заводу для сортування, переробки та утилізації наслідків руйнацій внаслідок ракетних атак на Херсонщині. Запланований строк реалізації проєкту – 2,5 роки, а загальний бюджет будівництва складе 8 млн дол.
27 березня 2024
 27 березня 2024
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
Протягом останнього місяця в Україні значно зросли ціни на горох. Головним фактором цього стало зняття Індією мита на імпорт зернобобової.
27 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.