agro business 160 160

Борщівник Сосновського: небезпека поширення та застереження

Борщівник Сосновського: небезпека поширення та застереження

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 09 лютого 2021 11:27

Основна мета заходів боротьби з борщівником — перешкоджання обсіменіння рослин. Як правило, насіння гігантських борщівників опадає безпосередньо поблизу материнської рослини. В окремих випадках, коли висота рослин понад 2 м, то близько 60–90% насіння обсипається на землю у радіусі 4–5 м.

Масове поширення цього виду на берегах водойм, з урахуванням небезпеки фотохімічних опіків, яких завдають ці рослини, може незабаром призвести до непридатності водойм для рекреаційного використання.

Серед основних біологічних особливостей і характеристик, що забезпечили широке і швидке розповсюдження цього виду такі: раннє проростання насіння, висока життєздатність молодих рослин, швидке зростання, здатність рости скупчено і витісняти інші рослини, неодночасність цвітіння рослин однієї популяції, властивість рослин підлаштовувати цвітіння до настання відповідних умов, раннє цвітіння, самозапилення, високі плодючість і польова схожість насіння, велика кількість насіння, уміст біологічно активних речовин (фурокумаринів), що пригнічують ріст інших рослин і захищають борщівник Сосновського від рослиноїдних комах, швидке розселення насіння за допомогою вітру, води, тварин, транспорту, людей, птахів.

На землях різного призначення кожен із методів боротьби має свої особливості. Для знищення поодиноких рослин або невеликих популяцій доцільно викопувати корінь. Метод трудомісткий, але ефективний. Доцільність його застосування зумовлена всупереч думкам про нездатність гігантських борщівників до вегетативного розмноження. Пізніші дослідження показали, що нові рослини можуть розвиватися також від коренів материнської рослини, унаслідок утворення кореневих паростків завдовжки до 35–45 см. До того ж рослина стає багаторічною!

Ще одна особливість борщівника Сосновського — він є монокарпик: першого року формує велику розетку листя і сильно розвинену кореневу систему, а наступного — утворює суцвіття з величезною кількістю насіння й після плодоношення відмирає. Тому раціональніше дати зацвісти рослини, бо вони все одно відімруть, щоб не викопувати, а в кінці травня і до кінця червня підрізувати в них квітконоси. Складність цього методу полягає у тому, що часто борщівник Сосновського росте у місцях, недоступних для ручних кіс і тракторних косарок (пришляхові канави, береги річок і струмків, захаращені території, занедбані будівельні об’єкти й ін.). Як показав досвід Інституту експериментальної ботаніки імені Купрієвича НАН Білорусі, найефективніший спосіб усунення квітконосів за таких умов — підрізування їх звичайною садовою лопатою з довгим тримачем, щоб уникнути контакту з рослиною.

Ефект від скошування має тимчасовий характер, бо запобігає цвітінню, не вбиваючи рослину. Відомо, що якщо в результаті конкуренції або впливу інших несприятливих чинників (недостатня кількість поживних речовин, затінення, часте скошування, посуха тощо) не створюють умов для цвітіння, то воно затримується, і тоді рослини борщівника Сосновського можуть жити до 12 років.

Скошування буде ефективним за умови, якщо його виконати перед цвітінням борщівника і повторно не пізніше як через 3–4 тижні після першого скошування. Тільки тоді гарантовано знищення всіх генеративних пагонів, що мають суцвіття. Важливо не давати рослинам цвісти, щоб не утворилося нове насіння. Скошування в середині періоду цвітіння тільки сприятиме подальшому розмноженню рослин. Небажано залишати скошений борщівник на місці покосу і косити його в період осипання насіння, бо це призведе до розсіювання рослини на більшій площі.

Систематичне скошування забезпечує позитивний ефект, тому що в період ослабленого скошуванням борщівника відбувається відновлення біологічного різноманіття рослинного угруповання.

Механічні методи боротьби з борщівник Сосновського досить ефективні, але вимагають дотримання заходів безпеки.

Для боротьби з борщівник також на невеликих площах (дачних ділянках, прибудинкових територіях) рекомендують ще один метод, зумовлений загальними властивостями вищих рослин — нормально рости й розвиватися на освітленні. Доцільно після скошування рослин накрити ділянку щільним геополотном, засипати землею, не засмічену насінням борщівника, або засівати його сезонною травою. Можна також навесні першого року ділянку під борщівником накривати чорною плівкою завтовшки не менше як 100 мкм, яку щільно притиснути до землі. За відсутності світла і за умов сильного нагрівання ґрунту під чорною плівкою борщівник поступово відмирає. Плівку потрібно знімати не раніше кінця червня наступного року, щоб не дати йому прорости.

Дуже важливо знищити точку росту, тому доцільно підрізувати корені, використовуючи плоскорізи, й обробляти на глибині 5–10 см. У разі відростання рослин від коренів після першого обробітку наступний обробіток ґрунту важливо виконати до періоду розгортання листків і винесення на поверхню суцвіть. Для повного знищення всіх рослин борщівника оранку слід виконувати продовж декількох років (від 2–3 навіть до 5–7). У жодному разі не варто орати восени на полях, зарослих борщівником, бо це тільки сприятиме нагромадженню насіння в ґрунті, і процес знищення борщівника триватиме.

20 435 53

 

Корисні властивості борщівника

Якщо розцінювати культуру «борщівник Сосновського» різнопланово, то, безперечно, він має цінні й шкодочинні властивості. Залежно від того, на яку властивість робити акцент і яка на шальках терезів переважує? Біорізноманіття України надзвичайно багате рослинами-медоносами.

Борщівник Сосновського спочатку культивували як кормову культуру для силосування зеленої маси. Однак згодом з’ясувалося, що молоко корів гірке і не придатне для вживання людиною.

Тому, якщо цивілізовано використовувати культуру в господарстві, то проблем не має виникати. Однак стихійне розповсюдження («мандрування») її й домінування у фітоценозах країни потребує наукового і господарського підходу не лише на регіональному, а й на державному рівнях.

Культуру високо цінують пасічники та споживачі високоякісного меду із сильним, але приємним ароматом і смаком. Цвіте з липня по серпень. Квіти багаті на пилок і нектар. Бджолярі отримують до 500 кг/га густого цінного меду бурштинового кольору.

Значні території заростей борщівника Сосновського спонукали фахівців до пошуку можливостей використання його біомаси. На борщівник Сосновського звернули увагу в рамках проблеми вибору культури для отримання біопалива в нашій країні. Запропоновано використовувати зелену масу рослин роду Heracleum як сировинну продукцію для переробної промисловості. Зокрема, високий уміст у зеленій масі цукрів і висока врожайність уможливлюють отримувати дешеве біопаливо. Розрахунки фахівців свідчать про те, що цією кількістю можна забезпечити не лише внутрішній ринок біопалива, а й стати гідним експортером біоетанолу на світовому рівні. До того ж збирання дикорослих рослин роду Heracleum для перероблення на біоетанол сприятиме й обмеженню його повсюдного неконтрольованого поширення та шкодочинності.

 

Досвід країн ЄС та світу

За кордоном, у країнах, що зазнають експансії борщівника Сосновського (Польща, Німеччина, Естонія, Латвія), згідно з Міжнародною конвенцією з карантину та захисту рослин, борщівник є карантинним об’єктом, отже, бур’яном, що потребує знищення.

У нашій країні, незважаючи на те, що вже тривалий період часу борщівник Сосновського спеціально не вирощують, до 2012 року він був у Державному реєстрі селекційних досягнень, допущених до використання, і був кормовою культурою. Більше з тим, борщівник не входить і до переліку бур’янів.

У європейських країнах давно усвідомили необхідність серйозних інвестицій у дослідження проблеми борщівника, як одного з найбільш шкодочинних інвазійних видів. Цій проблемі був присвячений спеціальний проєкт Європейського Союзу (The Giant Alien…, 2002–2005), за результатами якого було видано буклет із практичними рекомендаціями основними європейськими мовами — Практичний…, 2005).

У Європі та багатьох країнах колишнього Радянського Союзу нині триває виконання національних програм боротьби із цим видом, розроблено і використовують комплекс заходів для його знищення і запобігання розселенню, зокрема, профілактичні, механічні, хімічні методи боротьби.

Основне завдання роз­в’я­зан­ня проблеми — охорона та відновлення земельних ресурсів, запобігання вибуванню з обігу високопродуктивних земель, сільськогосподарських угідь, збереження збалансованої екосистеми антропогенних і природних ландшафтів.

Світовий досвід боротьби з борщівником показує, що потрібно програми з додаванням до стратегії негайного розпізнавання зон, засмічених борщівником. Для здійснення цих програм потрібні організації, що спроможні забезпечити ефективне їх виконання, а також достатнє фінансування. Практика реалізації регіональних програм показала, що для організації ефективної боротьби з борщівником потрібна система заходів боротьби: організаційно-господарські, агротехнічні й хімічні.

Ефективне знищення борщівника Сосновського на території країни можливе тільки на основі розроблення довготривалої Державної цільової науково-виробничої програми та неухильного дотримання всіх передбачених нею умов:

• щорічно комплекс регулярних заходів, які передбачають їх локалізацію вогнищ і ліквідацію й оцінку ефективності;
• фінансове забезпечення одночасно на всіх заражених територіях регулярним контролем результатів;
• заходи щодо знищення борщівника Сосновського мають випереджати моніторинг з картуванням поширення і чисельності популяції;
• реалізацію програми треба здійснювати з використанням комплексу всіх заходів боротьби й чітким розподілом їх на землях різного призначення;
• обов’язкове вжиття заходів щодо обмеження поширення цього виду в незаражені регіони (моніторинг і заходи ліквідації вогнищ поширення).

 

Обов’язкове виконання остан­­нього пункту зумовлено тим, що занесення чужорідних видів на нові для них території — процес перманентний. Можливості передбачення біологічних інвазій чужорідних рослин вкрай обмежені. Єдиний надійні спосіб — контроль складу інвазійних видів прилеглих територій і моніторинг адвентивної флори регіону.

Важко переоцінити важливість моніторингу у виявленні вогнищ інвазії, недооцінка проблеми прогнозування інвазій і ліквідації перших виявлених вогнищ призвело до експансії борщівника Сосновського.

20 435 55

 

Особливості боротьби з борщівником

Відома в країні ситуація з амброзією полинолистою (Ambrosia artemisiifolia L.) — карантинний вид, що заполонив не лише перенасичені посіви на Півдні, а й інші регіони нашої країни. Борщівник Сосновського й амброзія полинолиста, без сумніву, є найнебезпечнішими інвазійними видами практично в усіх країнах колишнього Радянського Союзу.

Комплекс заходів для знищення борщівника:

• здійснення підготовчих робіт для боротьби з борщівником;
• виконання робіт із локалізації та ліквідації вогнищ розповсюдження борщівника:
• хімічні методи (обприскування вогнищ гербіцидами й арборицидами відповідно до чинного Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні 2020 року (станом на 05.05.2020));
• механічні методи (скошування вегетативної маси борщівника, збирання сухих рослин, доцільно викопування кореневої системи молодих особин, які ще цвіли);
• агротехнічні методи (обробіток ґрунту, висівання багаторічних трав тощо);
• оцінювання ефективності виконаних заходів;
• здійснення роз’яснювальної роботи серед населення про запобіжні заходи й методи знищення борщівника (хімічний, механічний, агротехнічний).

 

Важливо також визначені місця зростання борщівника вкривати поліетиленовою (бажано темного кольору) плівкою, мульчувати, випалювати. Добрі результати отримують від випасання овець, великої рогатої худоби.

 

Застереження під час перебування у місцях зростання борщівника

Ця умова надзвичайно важлива, бо громадяни країни різного віку щораз частіше перебувають на природних угіддях («на природі») і потрапляють у середовище високого ризику для особистого здоров’я. Тому варто звертати увагу на низку особливостей — чого не можна робити:

• не можна залишати покинутими на місці скошені рослини — генеративні пагони борщівника містять у стеблі великі запаси поживних речовин, достатні для дозрівання насіння на опалих рослинах;
• не можна скошувати борщівник у період осипання насіння з рослин, бо це сприятиме більшому розсіюванню борщівника;
• працюючи з борщівником, треба бути одягненим і захистити всі частини тіла. Не змитий із тіла протягом доби сік борщівника внаслідок потрапляння на ці місця сонячного світла (ультрафіолету) призведе до утворення дерматитів (опіків).

 

Нині боротьба з борщівником стала проблемою світового масштабу. Проникнення в навколишнє природне середовище інвазійних видів тварин і рослин визнано однією із загроз національній безпеці у сфері екології.

 

Перша допомога та лікування від ураження борщівником Сосновського

• Необхідно тривало і ретельно промивати місце контакту (навіть імовірного зіткнення) водою із застосуванням господарського мила, густої шуми. Утворені пухирі мочити не можна.

• Уражені ділянки шкіри для її знежирення і пом’якшення ступеня ураження слід обробити розчином спирту, марганцівки або фурациліну.

• Уражені ділянки шкіри змастити засобами проти опіків — «Рятувальник», «Олазоль» або засобами з пантенолом.

• Закривши пошкоджені ділянки тіла від впливу прямих і непрямих сонячних променів намагатись уникати сонця протягом принаймні 2–3 доби.

• Оскільки ця рослина є сильним алергеном і може спровокувати появу загальних і локалізованих реакцій, тому потрібно обов’язково вживати антигістамінні препарати, а також протизапальні засоби (парацетамол).

 

У разі отримання опіків від борщівника Сосновського медики забороняють: самостійно розкривати пухирі. Це сприятиме занесенню інфекції та погіршенню умов перебігу відновних процесів тіла; прикладати до пошкоджених ділянок глину чи землю, робити сечові або молочні примочки, змащувати рани жиром — розвиток інфекції зростає у кілька разів.

 

Особливості лікування опіків від ураження борщівником

Опіки лікують тільки в медичних установах, де надають кваліфіковано потрібну допомогу. У медустанові пухирі розкривають, видаляють рідину. Після цього не варто видаляти верхній шар міхура, потрібно накласти на рану загоювальний антибактеріальний засіб і закрити пов’язкою.

Особи, що мають ураження понад 10% поверхні тіла, а також обпалені ділянки на обличчі, слизових оболонках, стопах обов’язково мусять пройти курс стаціонарного лікування. Його тривалість залежить від тяжкості ураження.

Слід уникати не лише безпосереднього контакту з рослиною борщівником Сосновського, а й місць його зростання, особливо перебуваючи на відкритих майданчиках із дітьми, розумно і грамотно пізнавати навколишній світ. Ваше здоров’я — у ваших руках!

 

І. А. ШУВАР, д-р с.-г. наук, професор,
заслужений діяч науки і техніки України
(Львівський НАУ)

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.