Технологія вирощування батату

Технологія вирощування батату

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 30 квітня 2021 13:58

У світі налічується близько 7000 сортів батату. Для північних регіонів України більш придатні ранньостиглі сорти, для Лісостепу — ранньо- та середньостиглі сорти, в степових умовах можна отримати нормальний урожай і пізньостиглих сортів батату.

Батат (Ipomoea batatas L.) — солодка картопля, або sweetpotatoes, є досить поширеною у сучасному світі культурою. Ця овочева рослина належить до родини В’юнкових (Convolvulaceae). Родиною батату є тропічні райони Центральної й Південної Америки. За обсягами світового виробництва серед інших бульбоплідних рослин батат посідає третє місце (120–130 млн т/рік) після картоплі (330 млн тонн) та маніоки (210 млн тонн). Загалом людство вирощує батат від екватора до субтропічних регіонів. Близько 80% світового врожаю батату вирощують у Китаї. За ним — країни Африканського континенту, Індія, Індонезія та США. Останнім часом сильно популяризувався батат в Ізраїлі, Грузії, Середній Азії. Основний імпортер батату — Європа, де попит на цей продукт за останні 7 років зріс майже у 10 разів.

Це пов’язано з високою поживною цінністю та смаковими якостями кореневих бульб батату. Одна порція запеченого батату забезпечує половину щоденної потреби людини у вітаміні С, 400% рекомендованої щоденної норми споживання вітаміну А, третину потреби в марганці, від 15 до 30% вітамінів групи В і мінералів, включно з калієм. Незважаючи на те, що бульби батату містять багато крохмалю, його вживання не викликає істотного підвищення рівня цукру в крові людини (високий уміст клітковини призводить повільне (сповільнює) засвоєння організмом крохмалю. Отже, ця овочева рослина є важливим дієтичним продуктом (майже не підвищує цукор у крові) і активно використовується в спортивному харчуванні атлетів (має у 1,5 раза вищу калорійність, ніж картопля). Батат містить багато антиоксидантів, зміцнює кісткову тканину, покращує здоров’я зубів і суглобів.

Неймовірна різноманітність сортів розширює можливості втілювати в життя найсміливіші фантазії шеф-кулінарів. До речі, саме батат входить до складу багатьох національних страв іноземних країн.

Зелена листкова маса батату слугує відмінним кормом для свійських тварин.

Батат — культурна трав’яниста овочева рослина, відрізняється довгими (1–5 м) повзучими розгалуженими пагонами, сильно облиствленими, які легко вкорінюються у міжвузлях за контакту з вологим ґрунтом. Колір пагонів може бути яскраво-зеленим або фіолетовим. З ботанічного погляду кореневі бульби батату являють собою потовщені бічні корені, що мають білий, жовтий, жовтогарячий, рожевий, кремовий, червоний або фіолетовий їстівний м’якуш (маса однієї бульби варіює від 200 г до 10 кг).

batat 1

Одним із чинників обмеженого вирощування батату в середніх широтах є тепловибагливість рослин. Оптимальна температура росту для батату становить +18…+30 °С. За температури нижчої від +10 °С рослини припиняють вегетацію. Також рослини взагалі не витримують заморозків, навіть короткочасних (листки гинуть за 0 °С, пагони й бульби — за –2 °С). Культура вимагає безморозного періоду не менше як 95–120 діб для скоростиглих і ранніх сортів і 130–150 — для пізніх сортів.

Батат — жаростійка рослина; нормально зростає за температури до +35 °С. Оскільки ефективна сума температур для формування врожаю має становити 630–650 °С (за температурного мінімуму для батату+12,8 °С), скоростиглі сорти батату можна вирощувати навіть у відкритому ґрунті північних областей України. В цих регіонах отримання повноцінного врожаю пізньостиглих сортів можливе або в теплицях, або за умови використання тимчасового накриття (тунелів із плівки або агроволокна), які дозволять не лише подовжити безморозний період, а також сприятимуть нагромадженню суми ефективних температур.

Батат — культура, яка, з одного боку, потребує достатнього забезпечення ґрунту вологою (оптимальна вологість ґрунту має становити 70–85% НВ), з іншого — досить прийнятно витримує посушливі періоди. Вирощування батату без зрошення можливе тільки за достатньої кількості опадів у вегетаційний період, що є на рівні 500–550 мм. Критичними періодами забезпечення рослин вологою є: перша доба після посадки сліпів (живців) і наступні 40 діб (період формування кореневої системи), а також за формування бульб (1–1,5 місяці до збирання).

Культура негативно реагує на постійне перезволоження (ділянки із заляганням ґрунтових вод ближче як 1,5 м до поверхні непридатні).

Батат — світловибаглива рослина, затінені ділянки сильно знижують урожайність.

Батат вимогливий до ґрунтових параметрів за низкою критеріїв. За гранулометричним складом слід віддати перевагу супіщаним і легкосуглинковим ґрунтам. Можливо вирощувати батат і на піщаних ґрунтах, але з обов’язковою додатковою оптимізацією водного і поживного режимів. Непридатними вважають ґрунти з важким механічним складом (важко суглинисті та глинисті). Оптимальне значення рН ґрунтового розчину — 5,6–6,8: за рівня рН 4,5 та нижче відбувається повне пригнічення розвитку кореневої системи (слушно проводити вапнування).

У світі налічується близько 7000 сортів батату. Для північних регіонів України більше придатні ранньостиглі сорти, для Лісостепу — ранньо- та середньостиглі сорти, в степових умовах можна отримати нормальний урожай і пізньостиглих сортів батату (табл. 1).

 

Таблиця 1. Характеристика сортів батату, придатних для ґрунтово-кліматичних умов України

07 446 61

 

Найкращими попередниками для батату є більшість зернових, технічних й овочевих рослин (зокрема й коренеплідних). Обмежено придатні як попередники — багаторічні бобові трави (бо після них у ґрунті нагромаджуються популяції ґрунтових шкідників), а також капуста пізньостигла, кукурудза (через наявність рослинних решток досить великої фракції). У той самий час, якщо застосовувати ґрунтові інсектициди або біопрепарати, а також деструктори стерні, то ці попередники можуть також активно використовуватися для вирощування батату. Оскільки культуру садити в поле починають із першої половини травня й садять до червня, можна впровадити проміжні посіви сидератів (після збирання попередника доцільно сіяти гірчицю, редьку олійну, вику посівну із заорюванням пізно восени); озиме жито із заорюванням навесні). Заорювання в ґрунт сидератів, особливо жита, обов’язково проводиться із застосуванням деструкторів стерні. Хороший результат забезпечує застосування деструктора стерні Екостерн (БТУ-ЦЕНТР, Україна).

Підготовка ґрунту під вирощування батату не вимагає спеціального поглиблення орного шару. Можливе застосування класичних способів основної підготовки ґрунту: оранка, чизелювання, фрезерування (на присадибних ділянках — перекопування). Головна умова — створити орний шар, з якого легко формувати гребені.

Для формування врожаю рослини батату споживають досить багато елементів живлення з ґрунту, що компенсується додатковим унесенням добрив (5,3–8,5 кг/т азоту; 4,8–6,9 — фосфору та 14,2–23,6 — калію). Незважаючи на високі коефіцієнти поглинання елементів живлення з ґрунту (азоту — 57%, фосфору — 12, калію — 61%), отримання сталого врожаю культури на рівні 25–35 т/га можливо за застосування добрив. Норма мінеральних добрив становить N140-180P140-180K200-225 з обов’язковими позакореневими підживленнями комплексними добривами з макро- і мікроелементами.

batat

За органічного підходу вирощування батату рекомендується використовувати органічні добрива (29–40 т/га перегною, або 30–60 т/га напівперепрілий гною, або 50–55 т/га компосту) в поєднанні з внесенням золи (0,5–1,0 т/га) або природних калійних добрив (каїніт, сильвініт). Для посилення розкладання органічних добрив і швидкого надходження елементів живлення в ґрунтовий розчин ефективним буде застосування мікробіологічного добрива Граундфікс, що містить комплекс асоціативних азотфіксувальних, фосфор- і каліймобілізаційних бактерій. Застосування Граундфікс (5 л/га під весняну культивацію, або 0,5 л/га в рядки за посадки, або 3 л/га в першу фертигацію) дозволяє зменшити норми добрив на 15–30%.

Мінеральні й органічні добрива краще застосовувати з осені під основний глибокий обробіток ґрунту, половину норми азотних добрив можна внести з підживленням.

Важливим також є посилення мікробіологічної активності ґрунту та насичення орного шару корисними мікроорганізмами різної спрямованості. Оскільки основна частина мікроорганізмів розвивається в ризосфері (прикореневій зоні), застосовують їх уже після посадки живців. Так, у першу фертигацію (або в перше прикореневе підживлення) рекомендується використовувати мікробіологічний препарат Азотофіт (1 л/га). Препарат містить азотфиксувальні бактерії Azotobacter chroococcum і комплекс фітогормонів, вітамінів й амінокислот (продукти життєдіяльності мікрооррганізмів). Застосування Азотофіту пришвидшує ростові процеси, стимулює розвиток кореневої системи, підсилює азотний режим. У друге підживлення (фертигацію) рекомендується застосовувати мікробіологічний препарат Органік баланс (1,0–1,5 л/га) із комплексом мікроорганізмів для стимуляції росту, оптимізації живлення, стійкості до стресових чинників, захисту від хвороб.

 

Олександр КУЦ, д-р с.-г. наук, ст. наук. спіроб.,
заступник директора з наукової роботи
Інституту овочівництва і баштанництва НААН України
Ганна МОЗГОВСЬКА, канд. с.-г. наук,
ст. наук. спіроб. лабораторії генетики,
генетичних ресурсів та біотехнології ІОБ НААН
Світлана ШЕВЧЕНКО, аспірантка ІОБ НААН

 

 25 квітня 2024
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
23 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо поширення сортів бавовнику в Україні» (реєстр. №10427-1).
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
Сезон спаржі 2024 року на Черкащині розпочався раніше, ніж очікувалось, адже за теплої погоди рослина росте швидко.
25 квітня 2024
 25 квітня 2024
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
Відома Сумська сироварня «O’bereg» освоїла випуск двох видів нової продукції – згущеного молока та молочного соусу топінгу «Слобожанська ніч».
25 квітня 2024
 24 квітня 2024
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
Загальне споживання риби в Україні за рік складає понад 520 тис. тонн.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
Перші, поки невеликі партії молодої білоголової капусти з'явилися на українському ринку. Цьогоріч початок сезону ранньої капусти в Україні відбувся приблизно в ті самі терміни, що й рік тому, що стало можливим завдяки досить м'якій зимі та досить гарній весняній погоді.
24 квітня 2024
 24 квітня 2024
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
Ринок ріпаку в Україні останнім часом є дуже мінливим, тому різке зростання цін на олійну, яке відбулося минулого тижня, ймовірно, зміниться стабілізацією.
24 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.