agro business 160 160

Часник озимий: обираємо сорти

Часник озимий: обираємо сорти

/ Агрономія Сьогодні / Понеділок, 31 травня 2021 14:15

Часник — це культура, що містить вітаміни, кислоти, фітонциди й інші речовини. Останнім часом в Україні спостерігається тенденція переходу виробництва часнику на промислову основу, що змінює умови й способи його культивування. Постає питання про необхідність освоєння технологій із застосуванням механізації, а також створення сортів, пристосованих до культивування за інтенсивними технологіями, розробці нових способів насінництва.

Походить часник із гірських і передгірських районів Середньої Азії, Афганістану, Індії. Місцеві мешканці тут і досі споживають у їжу дикорослі види. Звідти ще тисячі років тому він поширився в інші райони землеробської культури. Цінують часник за його антибактеріальні, лікувальні та харчові властивості. В Азії, Африці та Європі його почали вирощувати вже за 5–6 тис. років до н. е. На початку XX ст. часник вирощували на території України в Київській губернії, Черкаському та Чигиринському повітах.

Зубки часнику містять білок, вуглеводи, вітаміни, а також багато необхідних для життєдіяльності організму хімічних елементів — кальцію, фосфору, сірки, йоду, селену. За хімічним складом головки часнику багатші за ріпчасту цибулю. У них більший рівень цукрів, азотистих речовин, мінеральних солей.

Хімічний склад головок часнику залежить від сорту й умов вирощування. Уміст сухої речовини — 34–45%, зокрема сирого білка — 6–6,5, вуглеводів — 25–30, жирів — 0,1–0,2%.

Рослина часнику виділяє характерні речовини фітонциди й сативін, дефензоат, алліцин. Бактерицидні властивості застосовують у солінні й квашенні овочів, а також для придушення розвитку гнилісних мікроорганізмів, у результаті чого збільшується строк зберігання продукції й покращується її якість.

21 436 45

До складу головок часнику входять ефірні олії, що мають сильний специфічний запах. До їх складу входить 60% діалилдисульфіду, близько 20% діалилтрисульфіду, 6% алилпропілдісульфіду та вищі сульфіди. М’якуш у сортів часнику з жовтуватим або кремовим забарвленням має гостріший запах і смак.

Часник має властивість знижувати рівень нітратів в іншій овочевій продукції. Китайські вчені встановили, що квашена капуста з часником взагалі не містить нітратів або містить їх дуже мало.

 

Біологічні особливості культури

Культурний вид Allium sativum L. розподіляють на два види: стрілючий (ssp. sagittatum Kuzn.) і звичайний, нестрілючий (ssp. vulgare Kuzn.).

Зовнішній вигляд рослини складається з листків, певної довжини й ширини та несправжнього стебла. Цибулина часнику як стрілючого, так і нестрілючого виду має багато зубків (бруньок). Забарвлення покривних лусок головок може бути фіолетовим (різної інтенсивності), червоно-фіолетовим і білим. Стебло, або денце, розміщується в нижній частині цибулин. На інтенсивність забарвлення покривної луски зубків впливає температура, вологість, сонячне освітлення. В гірських умовах за відносно невисоких середніх температур і сильного освітлення луски зубків мають яскраве забарвлення.

Зубки в сортів часнику розміщуються на денці концентрично (біля основи нових листків одночасно формується замкнуте кільце з 6–8 зубків), або спірально (в пазухах листків послідовно утворюється по 1–3 зубки). У стрілючих сортів часнику зазвичай виростає одне кільце зубків.

Поряд із повітряними цибулинами (бульбочками) є квітки між бульбочками на довгих (1,5–3 см), прямих або зігнутих, тонких квітконіжках світло-зеленого забарвлення. Залежно від ступеня розвитку повітряних цибулин частина квіток буває недорозвинена, а насінина (тригранна коробочка) несхожа. Іноді можна отримати (в невеликій кількості) життєздатне насіння, якщо створити відповідні умови.

Часник після закінчення ростових процесів утворює органи розмноження — зубок, однозубку і повітряні цибулини. Проростання вегетативних органів часнику відрізняється від проростання насіння інших овочевих рослин. Процесу укорінення часнику передує утворення навколо денця кореневих горбиків, з яких утворюються корінці й крізь основу зубкової луски виходять назовні. Залежно від якості садивного матеріалу, строку сівби, сорту рослини можуть мати 40–70 корінців завдовжки до 22 см та 6–7 листків.

21 436 44 3

Утворення зубків у часнику триває 10–25 діб і більше, після чого у стрілючого підвиду на верхньому боці денця в центрі цибулини відростає стрілка. Квітки, як правило, не формуються — статеві клітини у часнику не розвиваються повністю, внаслідок цього пилок у пиляках бутонів за більшості випадків росте до тетрад, а зародковий мішок — тільки до фази чотириядерного мішка. Повітряні цибулинки, що формуються, розростаючись, стискають квітконіжки й перешкоджають доступу поживних речовин до квіток часнику, внаслідок чого останні гинуть. За видалення повітряних цибулин частина сформованих квіток нормально росте, розвивається й утворює насіння. В результаті різкої зміни умов культивування часнику у вирощуванні виникла непридатність часнику до розмноження насінням. Але на висоті 3000 м над рівнем моря часник чудово цвіте й утворює насінини, а в інших умовах — тільки цвіте. Схоже явище має й дикий вид часнику, який в одних умовах формує насіння, а в інших — тільки повітряні цибулини.

Часник є холодостійкою культурою. Сходи часнику витримують без шкоди весняні заморозки до –3…–4 °С. Оптимальна температура для нього після сходів становить +5 до +10 °С, а з часу формування і росту зубків +15…+20 °С. В період достигання головок вона становить +20…+25 °С. У нестрілючих сортів температура в період зберігання головок і на початку росту впливає на розгалуження й тривалість вегетації. Зберігання насіннєвого часнику за температури +20 °С і більше різко подовжує тривалість періоду утворення зубків і дозрівання цибулин, а зберігання за 0 або +10 °С може викликати стрілкування у нестрілючих сортів.

Часник належить до рослин довгого світлового дня. За інтенсивного освітлення часник більш скоростиглий, але врожай знижується. Під впливом короткого дня у нього безперервно наростає листя і не формуються цибулини. Установлено, що часник не витримує затінення.

Часник потребує структурованих і родючих ґрунтів. Найпридатнішими є незапливні чорноземи суглинкові та супіщані, багаті на органічні речовини. Важкі, запливні, а також піщані, сухі, бідні на органічні речовини ґрунти мало придатні для культивування часнику.

 

Успіх у правильно підібраному сорті

Сорт є одним із найважливіших елементів в інтенсивній технології вирощування часнику.

Софіївський. Створений селекціонерами Уманського НУС. Належить до групи середньостиглих (105–110 діб). Повітряні цибулини формуються дрібні — 100–110 шт. в суцвітті. Головки округловидовжені. Кількість зубків — 8–10 шт. М’якуш зубків білого кольору, щільний. Маса головки — 36–40 г, а окремих — аж до 70 г. Покривні луски мають світло-фіолетове забарвлення. На головці їх формується до 3–4 шт. Урожайність — 8–10 т/га.

 

21 436 44 2

Сорт Софіївський

 

Прометей. Сорт створений в Уманському НУС. Належить до групи середньостиглих. Вегетаційний період — 105-115 діб. Головка має округло-плескату форму, середня маса якої 43,7 г. Забарвлення сухих покривних лусок світло-фіолетове. Головка містить 5–7, рідше 3–4 зубки. Сухі луски зубків забарвлені у світло-коричневий колір. Повітряні цибулини формуються середнього розміру. У суцвітті їх у середньому утворюється до 85 штук. Урожайність сорту — 9,7–11,9 т/га.

 

21 436 44 1

Сорт Прометей

 

Дюшес. Сорт створений в Інституті овочівництва і баштанництва НААН. Тривалість періоду від появи сходів до повної стиглості — 85–100 діб.

У суцвітті формується від 25 до 60 великих повітряних цибулинок, світло-зеленого кольору. Головки сорту мають округло-плескату форму та вкриті 4–5 сухими лусками білого кольору з бузковими смугами вздовж судин. Маса головок близько 40–50 г і складається з 5–7 штук великих зубків, вкритих товстими світло-коричневими лусками. М’якуш зубків світло-кремового кольору. Загальний урожай сорту — 9,8 т/га.

Мереф’янський білий — середньостиглий стрілючий український озимий сорт часнику. Вегетаційний період — 105 діб. Висота рослини зі стрілкою досягає 1,6 м. Кількість зубків у головці — від 5 до 8 шт. Середня вага головки — від 50 до 80 г, а зубка — близько 10–15 г. Напрям використання — універсальний. Товарний урожай — 12–15 т/га.

Любаша — стрілючий сорт часнику озимого. На сьогодні є одним із найкращих в Україні. Морозостійкий, посухостійкий, добра лежкість (без втрати якості 10 місяців). Вегетаційний період — 100–110 днів. Середня вага цибулини — від 80 до 150 г, а зубка — близько 15–20 г. Кількість зубків у головці — від 4 до 7 шт. Товарний урожай — 15–18 т/га.

 

21 436 43 3

Сорт Любаша

 

Спас. Сорт створений селекціонерами Львівського аграрного університету. Вегетаційний період — до 110 днів. Сорт належить до озимого стрілючого. Головка масою 30–40 г має до 8 зубків. Урожайність — 8–9 т/га.

Харківський фіолетовий. Сорт створений в Інституті овочівництва і баштанництва НААН. Вегетаційний період — 90–115 діб. Озимий стрілючий. Головка має фіолетове забарвлення, округло-плескатої форми, масою — 34–45 г. Урожайність — 10–11 т/га.

 

21 436 43 2

Сорт Харківський фіолетовий

 

Юрій ГУМЕНЮКасистент кафедри механізації та 
електрифікації сільськогосподарського виробництва
Білоцерківський національний аграрний університет

 

 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.