agro business 160 160

Формування сегетальної рослинності: прогноз 2013

/ Агрономія Сьогодні / Понеділок, 08 квітня 2013 16:57
Ігор СТОРЧОУС, канд. с.-г. наук, завідувач лабораторією гербології ІЗР НААНУ
У 2013 році основними засмічувачами посівів зернових колосових культур в основному будуть дводольні бур'яни, представлені родинами айстрових (Asteraceae), амарантових (Amaranthaceae), березкових (Convolvulaceae), гречкових (Роlуgоnасеае), губоцвітих (Labiaceae), капустяних (Brassicaceae), лободових (Chenopodiaceae), маренових (Rubiaceae), фіалкових (Violaceae), шорстколистих (Воrаgіnасеае) тощо.

Зональні відмінності бур'янової флори
Різноманітні грунтово-кліматичні умови території України обумовлюють зональні відмінності в бур'яновій флорі посівів озимої пшениці. Поряд із загальнопоширеними бур'янами зустрічаються види, які притаманні певній зоні. Домінуючими видами у посівах озимої пшениці в умовах Степу будуть такі бур'яни: ромашка непахуча (Tripleurospermum inodorum (L.) Sch. Bip.), волошка синя (Centaurea cyanus L.), талабан польовий (Thlaspi arvense L.), грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris (L.) Medic.), осот жовтий польовий (Sonchus arvensis L.), осот рожевий (Cirsium arvense L.), сухоребрик Льозеліїв (Sisymbrium loeselii L.), кудрявець Софії (Descurainia sophia L.), амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.), хрінниця крупковидна (Lepidium (Cardaria) draba (L.) Desv.), гірчак степовий звичайний (Acroptilon repens (L.) D.C.), гірчак березковидний (Polygonum convolvulus L.), лобода біла (Chenopodium album L.), курай руський (Salsola ruthenica Ilgin), кривоцвіт польовий (Lycopsis arvensis L.), жовтушник розчепірений (Erysimum repandum L.), мак дикий (Papaver rhoeas L.). В умовах Лісостепу основними проблемними бур'янами в посівах озимої пшениці будуть ромашка непахуча, волошка синя, талабан польовий, грицики звичайні, осот жовтий польовий, осот рожевий, гірчак березковидний, гірчак шорсткий (Polygonum scabrum Moench), берізка польова (Convolvulus arvensis L.), підмаренник чіпкий (Galium aparine L.), зірочник середній (Stellaria media L.), мак дикий, редька дика (Raphanus raphanistrum L.), суріпиця звичайна (Barbarea vulgaris R. Br.), гірчиця польова (Sinapis arvensis L.), сокирки польові (Consolida arvensis L.), метлюг звичайний (Apera spica-venti L.), пирій повзучий (Elymus repens (L.) Gould.).

У Західній частині Лісостепу і Поліссі поширення матимуть такі бур'яни, як ромашка непахуча, волошка синя, талабан польовий, грицики звичайні, осот жовтий польовий, осот рожевий, гірчиця польова, капуста польова (Brassica campestris L.), суріпиця звичайна (Barbarea vulgaris R. Br.), редька дика, зірочник середній, фіалка польова (Viola arvensis Murr.), гірчак березковидний, гірчак шорсткий, глуха кропива пурпурова (Lamium purpureum L.), метлюг звичайний, пирій повзучий.

Знищувати найкраще системно
Найдоцільніше знищувати бур'яни системно і по можливості у більш ранні фази розвитку їхніх рослин. На посівах озимої пшениці таким сприятливим періодом є рання весна, коли рослини культури перебувають у фазі кущення і, відповідно, є найбільш стійкими до дії більшості гербіцидів. Рослини різних видів бур'янів, як зимуючих, так і ранніх ярих перебувають у цей період у стадіях розеток або сходів: підмаренник чіпкий, кучерявець Софії, пушняк канадський, рутка лікарська, ромашка непахуча, сухоребрик Льозеліїв, талабан польовий та інші. Присутні на посівах бур'яни ще не здатні затінювати культурні рослини і тим самим створювати для них режим енергетичного (світлового) голодування, яке позбавляє рослини здатності засвоювати елементи мінерального живлення і воду. До того ж, комплекс рослин бур'янів ще не встигає поглинути значних обсягів елементів мінерального живлення з грунту. Важливою є також та особливість, що практично всі види бур'янів на таких стадіях розвитку чутливі до дії гербіцидів.

Проведення обприскування посівів озимої пшениці у більш пізній період вегетації забезпечуватиме істотно нижчий рівень ефективності захисної дії гербіцидів через появу і наростання фактора фазової резистентності до них у рослин бур'янів.

Злакові бур'яни
В останні роки систематичне застосування гербіцидів для знищення дводольних бур'янів створило кращі умови для розвитку і розмноження злакових (однодольних) бур'янів. Сприяє кращому росту злакових бур'янів також зменшення висоти рослин нових інтенсивних сортів, обробіток посівів ретардантами, високі дози азотних добрив.
 

alt

Унаслідок цього посіви масово забур'янюються злаковими видами бур'янів, особливо за недотримання вимог технології обробітку грунту. Злакові бур'яни великої шкоди завдають при вирощуванні озимої пшениці за інтенсивною технологією, зменшуючи ефективність добрив, пестицидів, не даючи змоги повністю реалізувати потенціал технології. Як правило, ця проблема гостро постає у господарствах після 3–4-річного вирощування озимої пшениці за інтенсивною технологією, коли повністю знищуються у посівах дводольні бур'яни, а боротьба з однодольними не ведеться. Особливо сприятливі умови для масового поширення злакових бур'янів складаються за сівби зернових по зернових.

Якщо на деяких посівах зустрічається метлюг звичайний, на цих площах необхідно передбачити внесення гербіцидів чи бакових сумішей гербіцидів, що містять протизлаковий компонент. Ефективні проти злакових бур'янів, а також проти дводольних бур'янів гербіциди, на основі наступних діючих речовин: дикамби + хлорсульфурон, ізопротурон + дифлюфенікан, пендиметалін + ізопротурон, йодсульфурон-метил натрій, йодсульфурон-метил натрій + мезосульфурон-метил + дифлюфенікан; суміші гербіцидів на основі метрибузину, піноксадену і феноксапроп-п-етилу, просульфокарбу з гербіцидами на основі сульфонілсечовини та інші.

«Найчастіші» поселенці полів
Узагальнення літературних джерел та власних досліджень показало, що дуже широко поширені бур'яни в межах України: лобода біла, осот рожевий, берізка польова, гірчиця польова, гірчак березковидний, плоскуха звичайна, мишій сизий, щириця звичайна, гірчак розлогий - частота поширення 76–100% у посівах сільськогосподарських культур, близьких до біології видів бур'янів та 51–100% у посівах сільськогосподарських культур, відмінних за біологією розвитку від бур'янів. Широко поширені: чистець однорічний, кульбаба лікарська, талабан польовий, молочай прутовидний, грицики звичайні, мишій зелений, буркун лікарський, жабрій звичайний, підмаренник чіпкий, волошка синя, хвощ польовий, метлюг звичайний. У зв'язку з цим слід очікувати у наступному вегетаційному сезоні появу цих бур'янів у посівах основних сільгоспкультур і формувати асортимент гербіцидів з відповідним спектром дії.

Вплив погоди та вологи
Як і в попередні роки періодичний дефіцит вологи в поверхневому шарі грунту буде основним фактором обмеження чисельності сходів бур'янів.

altОкремо слід відмітити про вплив погодних умов на розвиток рослинних компонентів агрофітоценозу та формування відносин між ними. Встановлені сезонні коливання шкідливої дії бур'янів, що пов'язуються не лише зі станом пшениці весною, але й з величиною біомаси бур'янів в умовах різного вологозабезпечення. Цей показник значно буде коливатися у посушливих та вологих умовах вегетації. Прохолодна погода в травні і на початку літа сприятиме масовому розвитку і зростанню негативного впливу на рослини культури видів бур'янів родини капустові.

Кожному виду рослин властиві конкретні гідротермічні константи, за яких насіння починає проростати, або схожість падає до мінімуму. У роки, сприятливі для вегетації озимої пшениці, злакових бур'янів значно менше, ніж дводольних. За умов сухої, жаркої погоди різко зросте кількість злакових видів, а за умов вологої, прохолодної весни - можуть переважати дводольні. У посушливі роки роль малорічних бур'янів у створенні агрофітоценозу різко знижується. Озимі й зимуючі бур'яни найбільше з'являться в похмуру погоду з періодичним випаданням опадів. На погодні умови по-різному реагують не тільки біологічні групи, а й окремі види бур'янів.

Оптимальними умовами для проростання схожого насіння більшості видів бур'янів буде наявність у грунті 60–80% вологи від повної вологоємності, встановлення необхідної температури, доступу повітря, а для деяких видів також освітлення. Оптимальними температурами для проростання насіння ранніх ярих бур'янів є +5–10 °C, пізніх ярих- +23–27 °C, озимих і зимуючих - +10–12 °C, багаторічних - +25–30 °C.

Агротехнічні заходи: що і як впливає?
Вагомий вплив на появу сходів бур'янів буде мати відношення насіння до наявності певної концентрації елементів мінерального живлення, щільності та кислотності грунту, його механічного складу й аерації.

Азот, особливо у нітратній формі, буде підвищувати польову схожість насіння грициків звичайних, пирію повзучого, ромашки непахучої, осоту польового.

Неоднакова реакція рослин на вміст елементів мінерального живлення у грунті буде причиною змін у видовому складі бур'янів під дією добрив, що відбуватиметься за рахунок більшого розвитку тих видів, які краще використовують поживні речовини. Розповсюдженню осотів, підмаренника чіпкого сприятиме збільшення об'ємів застосування азотних добрив і відсутність відповідних агротехнічних заходів. Аміачна селітра сприяє росту шпергеля польового, лободи білої, щириці звичайної; фосфорні - грициків звичайних, щириці звичайної. На полях, забезпечених калійними добривами, активно будуть вегетувати талабан польовий, осот жовтий, осот рожевий.

Кількісний і видовий склад бур'янів в агрофітоценозах буде залежати від чергування культур, багаторічного застосування системи обробітку грунту у сівозміні, системи удобрення, гербіцидів і метеорологічних умов вегетаційного періоду.

У повторних посівах зернових відбудеться збільшення кількості і маси бур'янів на одиницю площі, розширення їх видового складу.

Насичення сівозмін озимою пшеницею більш ніж на 50% сприятиме розвитку багаторічних видів бур'янів, зокрема пирію повзучого, осотів рожевого та жовтого, хвощу польового, які подекуди будуть становити 70–80% обсягу усього бур'янового компоненту.

Тривале застосування поверхневого обробітку грунту може призвести до підвищення, порівняно з оранкою, вдвоє-четверо чисельності як однорічних, так і багаторічних видів бур'янів. Розвитку бур'янової синузії сприятимуть також наявність у посівах вільних проміжків (екологічних ніш) або великих прогалин, внаслідок незадовільної перезимівлі озимих культур, а також нераціональне застосування ряду агротехнічних заходів.

Прогноз по кожній культурі
Ярі зернові культури будуть забур'янені переважно однорічними двосім'ядольними бур'янами - редькою дикою, триреберником непахучим, лободою білою, щирицями, гірчаком, підмаренником чіпким, гречкою березковидною; злаковими: просом курячим, мишіями; багаторічними - осотом рожевим та берізкою польовою; коренепаростковими - пирієм повзучим.

alt

Строки застосування гербіцидів потрібно буде диференціювати залежно від видового складу агрофітоценозу. Якщо домінуватимуть однорічні двосім'ядольні бур'яни, посіви обробляють на початку кущення, багаторічні коренепаросткові - у фазі повного кущення. Засмічені багаторічними злаковими та коренепаростковими бур'янами площі обробляють до сівби одним із гербіцидів на основі гліфосату.

Посіви кукурудзи, завдяки низькій конкурентоспроможності, будуть практично засмічені в усіх господарствах у середньому і сильному ступені. Рівень засміченості переважно визначатиметься способами обробітку грунту, чергуванням культур у сівозміні, строками сівби, добривами (в основному органічними, які вносились під попередню культуру).

В усіх регіонах вирощування культури домінуючими на полях будуть однорічні злакові (просо куряче, мишії). Серед багаторічних домінуватиме пирій повзучий. У Поліській зоні з однорічних найбільш злісних бур'янів переважатимуть просо куряче, редька дика, гірчиця польова, капуста польова, лобода біла, а з багаторічних - пирій повзучий, хвощ польовий. У Лісостепу домінуватимуть осоти, берізка польова, молочай верболистий, дескуренія Софії, мишій сизий та зелений, просо куряче, лобода біла, гірчиця польова, редька дика, щириця біла, звичайна та жминдоподібна, амброзія полинолиста. У Степовому регіоні та на зрошуваних землях найбільш шкідливими будуть осоти - осот рожевий та жовтий, гірчак березковидний, хрінниця круповидна, гречка татарська, просо куряче, лобода біла, щириця звичайна і біла, пасльон чорний, дурман звичайний, амброзія полинолиста та ін.

Ріпак може сильно забур'я-нюватись, незважаючи на високу конкурентну здатність щодо бур'янів внаслідок випереджаючого росту навесні. Найбільш шкідливі бур'яни у посівах культури будуть однорічні ярі - редька дика, гірчиця польова, лобода біла, жабрій звичайний, гірчак березкоподібний, гірчак шорсткий, щириця біла і звичайна, мак дикий, плоскуха звичайна, мишій сизий і зелений, амброзія полинолиста, глуха кропива стеблообгортаюча і пурпурова, галінсога дрібноквіткова; однорічні зимуючі - підмаренник чіпкий, суріпиця звичайна, талабан польовий, фіалка польова, грицики звичайні, триреберник непахучий, празелень звичайна, волошка синя; багаторічні - пирій повзучий, хвощ польовий, осот рожевий, берізка польова, кульбаба лікарська, полин гіркий, полин звичайний; ефемери - зірочник середній.

На посівах потрібно буде застосовувати як досходові, так і післясходові гербіциди. Препарати і їхні норми витрат потрібно буде підбирати з урахуванням видового складу і чисельності бур'янів.

altПосіви соняшнику будуть засмічуватися переважно злаковими та двосім'ядольними бур'янами. Найбільшої шкоди вони завдаватимуть культурі в перший період розвитку, коли культурні рослини ростуть порівняно повільно.

Найпоширенішими засмічувачами посівів соняшнику будуть: з двосім'ядольних малорічних бур'янів - лобода біла, види щириці, гірчак березковидний; з багаторічних - осоти рожевий та жовтий, види молочаю, берізка польова. Односім'ядольні однорічні представлені плоскухою звичайною, мишієм сизим і зеленим, а багаторічні - пирієм повзучим.

Зернобобові культури сильно засмічуватимуться всіма видами однорічних і багаторічних бур'янів через низьку конкурентоспроможність на ранніх фазах розвитку.

Ефективним заходом конт-ролю бур'янів у посівах однорічних бобових культур буде до- і післясходове боронування. Перше рекомендовано проводити через 3–6 днів після сівби, коли довжина проростка не перевищує 1,5 см, друге - за висоти бур'яну 8–10 см у фазі 3–4 листків гороху; 3–4 трійчастих листків люпину; першого трійчастого листка сої. Боронування після появи сходів проводять легкими або середніми боронами на невеликій швидкості руху агрегату, поперек рядків. Як правило, боронують у суху погоду і в другій половині дня, коли у рослин спадає тургор.

Горох. Найбільш поширеними бур'янами із малорічних на горосі будуть лобода біла, щириця звичайна, редька дика, вівсюг звичайний, мишій зелений, мишій сизий, плоскуха звичайна; із багаторічних - осот жовтий (шорсткий), осот жовтий польовий, осот рожевий, пирій повзучий, берізка польова, свинорий пальчастий.

Соя. Домінуючими засмічувачами посівів сої будуть однорічні види бур'янів. Злакові представлені мишіями та курячим просом. Переважаючими представниками двосім'ядольних бур'янів є лобода біла, ромашка непахуча, талабан польовий, щириця звичайна. Із багаторічних видів бур'янів поширені осоти рожевий та жовтий.

Льон-довгунець дуже повільно росте на початку вегетації, що сприяє масовій появі всіх видів однорічних бур'янів, спочатку - двосім'ядольних, пізніше - більш теплолюбивих мишиїв та проса курячого. З багаторічних у посівах шкодитимуть пирій повзучий, осоти.

У посівах картоплі найбільш поширеними бур'янами будуть пирій повзучий, хвощ польовий (для умов Полісся), осоти (рожевий, жовтий), берізка польова, щавель горобиний, свиріпа, гірчиця польова, редька дика, (для умов Полісся, Лісостепу), види лободи, сизий та зелений мишії, види щириці, плоскуха звичайна.

Цукрові буряки. Основними видами, які становитимуть 70–75% в структурі забур'янення посівів цукрових буряків, будуть двосім'ядольні: лобода біла, щириця колосиста, гірчак розлогий, гірчак березковидний, талабан польовий та інші капустяні, паслін чорний, ромашка непахуча, осоти. Частка односім'ядольних - куряче просо, мишій сизий і зелений, пирій повзучий та інших складатиме 25–30% в структурі бур'янів.

Особливу увагу потрібно буде приділити знищенню у посівах буряків однорічних злакових, багаторічних бур'янів, і таких, що створюють велику засміченість грунту - щириці колосистої, пасльону чорного, дурману, осоту польового, пирію повзучого та інших.

Заходи боротьби
Як і в попередні роки, найбільш відповідальним та ефективним заходом очищення посівів від бур'янів у 2013 році буде пожнивний період. Після збирання зернових культур (озима та яра пшениця, ячмінь, овес, тритикале тощо) до кінця вегетаційного періоду минає 2–2,5 місяці. За цей період проростає значна кількість насіння й органів вегетативного розмноження багаторічних бур'янів. Для цього одночасно зі збиранням урожаю зернових колосових культур (або не пізніше наступного дня після обмолочування) треба здійснити дискове лущення на глибину 5–6 см у двох взаємно перпендикулярних напрямках.

altЗа масової появи сходів малорічних і багаторічних бур'янів, а також проростання зерна падалиці культурних рослин слід обробити поля гербіцидами. Встановлено, що найефективнішими є препарати суцільної дії на основі діючої речовини гліфосат. До проблемних багаторічних бур'янів належать берізка польова та хвощ польовий. Гербіциди на основі діючої речовини гліфосат проти них малоефективні. На полях, забур'янених берізкою польовою, слід вносити гербіцид на основі клопіраліду, 300 г/л у нормі 0,3–0,5 л/га, а найефективніше - бакову суміш гліфосату (2,0–3,0 л/га) з клопіралідом (0,3–0,5 л/га). На полях, забур'янених хвощем польовим, доцільно внести бакову суміш гліфосату (2,0–4,0 л/га) з 2-етилгексиловим ефіром, 850 г/л (0,8–1,0 л/га). Така суміш найефективніша для знищення усіх видів бур'янів, у тому числі й хвоща польового. Хімічні засоби знищення бур'янів у пожнивний період слід вносити у вечірній або вранішній часи за температури повітря не вище 20…25 °C. Це значно зменшить надлишкову випаровуваність робочої рідини під час внесення, а також менше забруднює довкілля, листковий апарат рослин краще поглинає діючу речовину препаратів.

Обов'язковими умовами високої ефективності дії усіх грамініцидів у посівах основних сільгоспкультур в 2013 році проти видів злакових бур'янів і особливо пирію повзучого буде наявність достатньо розвиненої площі листкового апарату (4–5 листків) і висоти близько 20 см та активних ростових і обмінних процесів у рослин бур'янів на момент обприскування. Нанесення робочої рідини на рослини багаторічних видів злаків у більш ранні фази їх розвитку навіть за оптимальних норм витрати препаратів не дадуть можливості використання повного потенціалу грамініцидів.

Ефективним для захисту посівів від повторного забур'янення у 2013 році буде коригування густоти стояння культури. Регулювання густоти посівів, особливо таких культур, як озимі зернові, кукурудза на силос, цукрові буряки, соя припиняє ріст ярих видів бур'янів, зменшується ріст і розвиток підмаренника чіпкого, осоту рожевого та осоту жовтого.

При визначенні норми витрати гербіцидів у конкретних випадках слід керуватися, з одного боку, рекомендаціями регламенту дозволених до застосування пестицидів, а також особливостями поля - видовим складом забур'яненості, екологічними умовами, фазою розвитку культурних рослин і бур'янів, ступенем забур'яненості, механічним складом ґрунту, вмістом у ньому органічних речовин. У рекомендаціях норми витрати препаратів, як правило, вказані у вигляді інтервалу чисел, в якому культурні рослини стійкі проти гербіциду, а бур'яни - найчутливіші. Визначаючи потрібну норму, меншу величину з рекомендованого інтервалу вибирають в умовах малорічного підтипу забур'яненості, при високій відносній вологості повітря, оптимальній для рослин температурі, на ранніх фазах розвитку бур'янів (фаза сім'ядольних листків або їхньої розетки), незначному ступені забур'яненості посівів, на легких за механічним складом ґрунтах, бідних на органіку. І навпаки, максимальна величина норми витрати гербіциду буде ефективною за переважаючої участі стійкіших багаторічних бур'янів, у посушливих умовах, при високій температурі повітря, в пізніх фазах розвитку бур'янів, високому ступені забур'яненості посівів, на важких за механічним складом ґрунтах, багатих на органіку.

Таким чином, регулююча роль господарника при формуванні агрофітоценозу полягатиме у створенні найсприятливіших умов для розвитку рослин культури, що дасть їй змогу найповніше використовувати наявні ресурси середовища. Ценотичні взаємовідносини культурних рослин та бур'янів, безпосередньо пов'язані з екологічним режимом, у свою чергу видозмінюють останній, створюють умови, що впливають на біологічні умови рослин складових агрофітоценозу.

 

 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
Чи можна ще додавати азот до ріпаку? А як щодо фунгіцидів? Деякі посіви ріпаку, особливо на півдні України та в західних регіонах, уже знаходяться на дуже просунутій стадії розвитку.
29 березня 2024
 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.