Особливості органічного саду: вибір ділянки, закладення та догляд

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 10 січня 2017 16:07
Валентина ЛАНОВЕНКОспеціально для "АС"
Органічним виробництвом в Україні зайнято всього 1% земель — менше 400 тис. га, а експорт такої продукції становить близько 100 млн €. Україна має всі передумови для успішного ведення сільського господарства. Крім сприятливих кліматичних умов, в Україні сконцентровано близько 25% світового запасу чорноземів (44% території нашої країни).

Здорові ґрунти — здорова нація

За останні роки кількість інвестицій у садівництво постійно зростає. Висока продуктивність плодових насаджень забезпечується використанням якісного посадкового матеріалу, оптимальним загущенням дерев на карликових підщепах (3–5 тис./га), системами опори та краплинного зрошення.
 
Сучасне суспільство все більше відхиляє наявність хімічних речовин у фруктах та овочах. Споживачі України та країн ЄС не тільки вимагають гарантій того, що куплена плодово-ягідна продукція є якісною, але й потребують додаткових підтверджень якості та того факту, що спожитий продукт є екологічно чистим та генетично незміненим.
 
Грунтово-кліматичні умови нашої країни дають можливість вирощувати екологічно чисті плоди, тенденція споживання яких у світі щорічно збільшується. Попит на органічну плодово-ягідну продукцію перевищує пропозицію як в Україні, так і закордоном — плоди та ягоди, яблучні концентрати, сік, продукти дитячого харчування та ін. При цьому вартість органічної продукції, як правило, в 1,5–2 разів вище за традиційну.

Законодавчо-нормативною базою, що регулює виробництво та обіг органічної продукції в Україні, є Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» від 03.09.2013 р. № 425-VII та стандарти органічного виробництва, запроваджені сертифікаційними органами. Лідером у галузі органічної сертифікації в Україні є компанія «Органік Стандарт» — єдина українська компанія з сертифікації органічного виробництва, включена в офіційний перелік інспекційних та сертифікаційних органів, визнаних у Європейському Союзі та Швейцарії.
 
Відповідно до вищевказаного Закону України: Виробництво органічної продукції (сировини) — виробнича діяльність фізичних або юридичних осіб (у тому числі з вирощування та переробки), де під час такого виробництва виключається застосування хімічних добрив, пестицидів, генетично модифікованих організмів (ГМО), консервантів тощо, та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовуються методи, принципи та правила, визначені цим Законом для отримання натуральної (екологічно чистої) продукції, а також збереження та відновлення природних 
ресурсів.
 
Основні вимоги до органічного садівництва (згідно з українськими та європейськими стандартами з органічного виробництва):
 
  • Сертифікація/перевірка земельних ресурсів, де планується закладка саду.
  • Садивний матеріал/насіння — сертифіковані органічно чисті.
  • Технологічні карти із закладання, догляду, збору та переробки продукції згідно з органічними принципами з використанням сертифікованих органічних препаратів.
 
Вибір ділянки
Найкращий варіант для закладання органічного саду — земля, яка тривалий час взагалі не оброблялася, це може бути 10–15 і навіть 20 років. Якщо ж таку землю знайти не вдалося, і вона була у використанні — перехідний період триватиме 3 роки, і при дотриманні всіх вимог органічного вирощування сад набуде статусу органічного. Підготовка землі до посадки має здійснюватися за органічними стандартами, без використання гербіцидів. Перед закладкою саду на ділянці бажано висіяти сидерати для отримання природнього удобрення.
 
Окрім критерію органічності, необхідно враховувати ґрунтово-кліматичні особливості регіону та підбирати відповідні cорто-підщепні комбінації для вирощування.
 
Закладення органічного саду
Інтенсивний сад — це вид бізнесу, який складається із ряду елементів. Відсутність чи недостатньо надійне функціонування одного з них може призвести до значного зниження економічної ефективності. Якщо сад закладений саджанцями на карликових підщепах, він має бути оснащений краплинним зрошенням та опорною системою.
 
Основа продуктивного саду — якісний садивний матеріал. Саджанці забезпечують 80% комерційного успіху проекту. Як же обрати розсадник із правильними принципами вирощування?
 
Давайте розглянемо критерії, які найбільшою мірою впливають на продуктивність посадкового матеріалу:
 
  • використання тільки «свіжої» землі та посів сидератів для підготовки землі під вирощування саджанців;
  • наближені природні умови вирощування: відсутність надлишкового зрошення та живлення — це забезпечення «імунної системи» саджанців;
  • використання виключно ручної праці (прополювання) для боротьби із бур’янами (ніяких гербіцидів);
  • застосування біологічної системи захисту (наприклад, біопрепарати Бітоксибацилін, Триходермін, Натургард);
  • закритий цикл вирощування — від підщепи до саджанця — гарантія відповідності сортів та якості.
 
Звертаю Вашу увагу на те, що саджанці, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою у порівнянні з імпортними саджанцями. Висока продуктивність інтенсивного садівництва забезпечується використанням карликових підщеп.
 
Основні показники яблуні та груші на карликових підщепах в інтенсивному промисловому садівництві:
 
  • 40–45 т яблук/груш — урожайність з 1 га
  • 3,5–5,5 тис. шт. — щільність дерев на 1 га
  • 25–30 років інтенсивного плодоношення
  • плодоношення з 2–3-річного віку
  • висота дерев до 3 м, зручний догляд за кроною
  • планова урожайність щороку.
 
Догляд за органічним садом
Основні правила з догляду за органічним садом:
 
  • органічна система захисту проти шкідників та хвороб (біопрепарати), у т. ч. використання настоянок на травах, пасток для шкідників;
  • органічна система живлення та стимуляції розвитку;
  • наявність у саду великої кількості ентомофагів, заселення трихограми (природні вороги шкідників);
  • висадка «кормових» дерев і чагарників для птахів (жимолость, горобина);
  • наявність у саду бджіл, осмій та/або джмелів для запилення саду;
  • мульчування прикореневої зони дерев листям, тирсою, хвойними, травою та ін. (утримання вологи, перешкоджання росту бур’янів);
  • прорідження (нормування) урожаю — для видалення зайвих, пошкоджених чи неправильної форми плодів;
  • використання ручної праці для боротьби з бур’янами (ніяких гербіцидів!);
  • побілка стовбурів дерев навесні для запобігання їх перегріву влітку.
 
Розрахунки економічної 
ефективності саду
Площа саду — 10 га (яблуня/груша)
 
Показники саду площею 10 га (яблуня або груша)
 
 
Дані для розрахунків:
 
  • загальні інвестиції для закладання саду площею 10 га — 5 млн грн;
  • щорічні витрати на утримання саду площею 10 га — 1 млн грн;
  • оптова вартість реалізації яблук — 11 грн (взимку);
  • оптова вартість реалізації груш — 18 грн (взимку).
 
Сукупний валовий дохід за 6 років:
 
  • Яблуневий сад — 14,32 млн грн
  • Грушевий сад — 23,71 млн грн.
 
Сукупні витрати (поточні + зберігання) за 6 років: 7,164 млн грн
 
Окупність саду. Чистий прибуток* за 6 років:
 
  • Яблуневий сад — 14,32-(5+7,164)=2,15 млн грн (окупність із 6 року)
  • Грушевий сад — 23,71-(5+7,164)=11,54 млн грн (окупність з 5 року).
 
У підрахунках чистого прибутку не враховані податки.
 
Отже, Україна має всі передумови для вирощування органічних плодів, тенденція споживання яких у світі щорічно збільшується. За офіційними даними компанії «Органік Стандарт», станом на 2015 рік у нашій країні було зареєстровано близько 150 га сертифікованих органічних яблуневих садів, з яких левова частка урожаю використовується на переробку. Пропозиції ж свіжих органічних яблук/груш в Україні практично немає. При цьому собівартість органічного вирощування нижча, чим при використанні хімічних препаратів.
 
Основні причини повільного розвитку органічного виробництва в Україні — страх перед ризиками «перехідного періоду», комерційна незацікавленість компаній, які виробляють хімію у безхімічному виробництві, низька інформованість виробників та інвесторів щодо вирощування та перспектив органічної продукції у нашій країні та світі в цілому.

 

 16 квітня 2024
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
Станом на 15 квітня весняно-польові роботи на Волині перетнули умовний екватор, в області почали посів кукурудзи на зерно.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок по трьох пунктах пропуску – «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». Через ці три пункти польські протестувальники за минулу добу взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
У 2023/24 маркетинговому році в Україні, вперше за всі роки незалежності, було перероблено 1 млн тонн насіння ріпаку, що становить 23,3% від загального врожаю української олійної у 2023 році.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.