agro business 160 160

Соняшник: продавати або переробляти

/ Агрономія Сьогодні / Четвер, 19 січня 2017 16:06
Леонід ФАДЄЄВканд. техн. наук, доцент,
розробник щадної пофракційної технології
Соняшник має виняткове значення для України, зокрема, для агробізнесу. Ось коротко історія цієї культури. Батьківщиною його є Північна Америка, одомашнення соняшнику північноамериканськими індіанцями археологи відносять до 3000 року до н. е. У багатьох індіанських культурах соняшник був символом божества Сонця. Та й після того, як 500 років тому іспанські завойовники завезли соняшник у Європу і в 1510 році висадили в Мадридському ботанічному саду, назва цієї «квітки, що повертається за сонцем», на всіх європейських мовах відображає цю особливість. 

Назва рослини на багатьох мовах співзвучна і має один корінь: в Україні його ніжно називають соняшник; у Болгарії — с’лнеоглед; у сербів — солнцекрет; поляки називають його слунечніком; на німецькій мові соняшник — зоненблюме (сонячна квітка), англійською — сонфлоуер (квітка сонця).

 
У Росію насіння соняшнику завіз із Голландії Петро I. Рослина спочатку висівалась теж як квітка. Любили наші предки красу. Створюється враження, що чарівна краса цієї рослини стримувала спроби людини використовувати його в господарських цілях. Соняшник кілька тисяч років величезною кількістю поколінь людей зберігався як квітка. Може, в подяку за таку оцінку його краси він і нагородив людство тим даром, який у собі зберігав — олією.
 
Поширене твердження, яке особливо часто стало вживатися останнім часом: «Бог створив Землю, а все інше придумали китайці», до соняшнику і олії з нього відношення не має. Промисловий процес виробництва соняшникової олії був створений кріпаком з Олексіївки Воронезької губернії Данилом Бокаревим у 1828 році. Бокарев був знайомий із виробництвом лляної та конопляної олій, і вирішив застосувати той же процес для виробництва соняшникової. Уже в 1833 році купець Папушин, з дозволу власника Олексіївки графа Шереметьєва і за сприяння Бокарева, збудував перший завод із видобутку соняшникової олії, а в 1835-му була продана перша партія олії у Європу. Рідкісний випадок в історії, коли не заперечується пріоритет авторства і місце народження продукту, що поширився і став за короткий час популярним у всьому світі.
 
Соняшникова олія — обов’язковий 
харчовий продукт
Соняшникова олія міцно зайняла своє місце в раціоні харчування людини. І це не дивно, бо в ній міститься багато висококалорійних поживних речовин, вона приємна на смак і може вживатися у їжу без будь-яких очисток і добавок. Сьогодні склад соняшникової олії досить добре вивчений. Дослідники відзначають, що завдяки поліненасиченим жирним кислотам «Омега-6» і «Омега-9» соняшникова олія захищає нас від атеросклерозу, покращує діяльність основних органів (печінки, нирок, жовчного міхура), а наявність в олії вітаміну F не тільки перешкоджає «заростання» судин, але і сприяє розчиненню вже наявних атеросклеротичних бляшок.
 
Для кількісного порівняння часток ненасичених кислот наведемо гістограму жирно-кислотного складу різних рослинних олій (рис. 1).
 
Рис. 1. Кількість ненасичених кислот у складі різних рослинних олій (%)
 
Частка незамінної амінокислоти (лізин) є надзвичайно важливою для збалансованого харчування, у білку соняшнику менше, ніж у білку сої, але більше, ніж у білку пшениці (рис. 2).
 
Рис. 2. Частка незамінної амінокислоти (лізин) в білку різних культур
 
За поживністю і засвоюваністю соняшникова олія трохи поступається вершковому маслу, але помітно перевершує інші жири. Вона відрізняється високою калорійністю. У 100 г соняшникової олії міститься 3870 кДж (929,1 ккал), а у вершковому маслі — 3153 кДж (780,2 ккал). У деяких країнах споживання рослинних олій зростає, а вершкового масла — знижується. Це пояснюється тим, що рослинні жири мають ряд переваг для здоров’я людини перед тваринними жирами, зокрема і перед вершковим маслом. Крім того, за розрахунками фахівців США, для виробництва 1 т рослинної олії потрібно лише 1 га землі. Для отримання ж 1 т вершкового масла потрібно виділити 3,5 га, щоб утримувати 5,2 корови з надоєм молока 5200 літрів і жирністю 3,7%, при цьому вкласти 23 тис. доларів капітальних витрат і більше 300 люд.-год. (Караджова, 1983).
 
У наших умовах розрахунок буде ще більш витратним. Якщо взяти в середньому надій 3000 кг молока з жирністю 3,5%, то, за нашими розрахунками, отримання 1 т вершкового масла забезпечать 9,5 корів, для яких потрібно 10 га землі. У той час як для вироблення 1 т соняшникової олії треба засіяти цією культурою не більше 1–1,5 га ріллі. Саме ці властивості визначають зростання світового попиту на соняшникову олію.
 
Саме з жирами надходять в організм біологічно активні речовини, без яких неможливе нормальне його функціонування. Якщо взяти за 100% калорійність їжі, необхідної для здорового харчування, то частка жирів у ній за калорійністю повинна становити 30–33%, одна чверть з яких має припадати на рослинні жири і перш за все на рослинні олії. Тобто 8–10% від загальної добової калорійності в здоровому харчуванні повинні становити рослинні олії.
 
Не дивно, що частка їх споживання в усьому світі постійно зростає. Мені можуть заперечити, що збільшується кількість населення на планеті і зростає споживання рослинних олій на біодизель та біоетанол. Так воно і є, але нижче наведені дані показують, що тільки за період з 2000 по 2015 роки споживання рослинних олій у їжу збільшилося в 1,75 разу (рис. 3).
 
Рис. 3. Зростання світового споживання рослинних олій в харчуванні і промисловості
 
Не можна не відзначити, що за цей же час кількість олій, що переробляється у промислових цілях, зросла майже вчетверо.
 
Саме цим пояснюється прогноз на подальше зростання попиту на насіння соняшнику. На малюнку 4 показаний прогноз до 2050 року. Дані наведені за умови збереження площ під соняшником і збереження частки споживання на душу населення на рівні 2015 р.
 
Рис. 4. Світове виробництво соняшнику, млн т
 
Очікуване збільшення виробництва соняшнику в світі в найближчі десятиліття становитиме близько 13 млн т — це трохи більше, ніж сьогодні виробляється в Україні (11,3 млн т). Точно так же, як у разі підвищення виробництва пшениці і кукурудзи, зростання виробництва соняшнику можливе тільки завдяки підвищенню урожайності.
 
Соняшник удвічі легший за сою та ріпак, перевозити його на далекі відстані витратно. Це якоюсь мірою визначає доцільність переробляти соняшник у районі його вирощування.
 
В Україні так і сталося. Плюс до цього введення мита на експорт насіння соняшнику, величина якої становить 22%, призвело до того, що, практично, весь соняшник, вирощений в Україні, переробляється на олію і шрот на підприємствах України (рис. 5).
 
Рис. 5. Україна. Виробництво соняшнику, млн т
 
Харчовий білок із чистого
ядра соняшнику — глобальна
перспектива України
Твердження академіка В. Пустовойта: «Соняшник служить джерелом двох життєво важливих продуктів — олії і білка» належить до семидесятих років минулого століття. З тих пір у напрямі виробництва білка з соняшнику практично нічого не зроблено.
 
Ядро соняшнику — це створений природою осередок для зберігання олії і легкозасвоюваного рослинного білка. Традиційна переробка соняшнику на олію та кормовий шрот реалізує спрощену технологію пресування насіння разом із лушпинням. Простота способу дозволила створити величезну кількість виробництв соняшникової олії і макухи (шроту). Виробництва, починаючи від настільного преса і закінчуючи МЕЗом-гігантом, по суті процесу мало чим відрізняються, хіба що ОЕЗи «дожимають» вихід олії за рахунок екстракції, тобто забезпечують більший відсоток виходу її і відносно велику частку протеїну в шроті. Подальше вдосконалення традиційної технології якщо і можливе, то дуже несуттєво.
 
Шрот, що містить виключно цінні для харчування людини складові (перш за все рослинний легкозасвоюваний білок) придатний, через наявність лушпиння в ньому, тільки як корм для тварин. Харчова цінність ядра соняшнику добре досліджена, ось дані Американської асоціації виробників ядра соняшнику (рис. 6).
 
Рис. 6. Склад ядра соняшнику (в 100 г)
 
Відомо, що рослинний білок засвоюється організмом людини практично так само, як і тваринний, але в цьому питанні є ще один аспект. Для продукування одного кілограма білка тварині необхідно засвоїти рослинного корму в такому обсязі, в якому міститься більше 4 кг рослинного білка. У зв’язку з цим хотілося б привести порівняння за вмістом жирів і білків у ядрі соняшнику і відомих продуктах харчування (рис. 7).
 
Рис. 7. Вміст білків і жирів (%) в 100 г продукту
 
У технології здорового харчування, що все більше набирає популярності, щораз більш помітне значення надають горіхам. У країнах Сходу горіхи не просто популярні, а займають помітну частку в повсякденному раціоні харчування. Цікаве порівняння складу відомих горіхів і ядра соняшника (рис. 8, 9).
 
Рис. 8. Вміст жирів і білків в горіхах і соняшнику (%)
 
З наведених вище матеріалів видно, що харчова та біологічна цінність ядра соняшнику виключно висока. Тому безпосереднє використання у харчуванні натурального ядра дозволяє, поряд з олією і білком, споживати біологічно активні сполуки. Навіть у порівнянні з іншими цінними продуктами, такими як різні види горіхів і насіння, ядро соняшнику відрізняється підвищеним вмістом деяких ключових нутрієнтів — фолієвої кислоти, вітаміну Е, селену.
 
За вмістом фолієвої кислоти ядро соняшнику в рази перевищує вміст її у відомих горіхах (рис. 9).
 
Рис. 9. Вміст фолієвої кислоти у 100 г продукту
 
За вмістом вітаміну Е ядро соняшнику в кілька разів перевершує відомі продукти харчування (рис. 10).
 
Рис. 10. Вміст вітаміну Е в 100 г продукту (мг)
 
Поживність 100 г ядра становить приблизно 570 ккал; знежиреного ядра — 450 ккал. За цим показником соняшник близький до шоколаду, але містить менше насичених жирів і більше клітковини, заліза, цинку і білка. Таким чином, ядро соняшнику може бути віднесене до функціональних продуктів, які забезпечують надходження в організм людини основних поживних речовин і можуть запобігати окремі захворювання або сприяти поліпшенню стану здоров’я. Вживання двох столових ложок ядра соняшнику забезпечує організм приблизно денною нормою споживання вітаміну Е. Він як антиоксидантний фактор знижує ризик виникнення онкологічних і серцевих захворювань, катаракти.
 
Не дивно, що найбільші виробники кондитерського соняшнику — США і Китай, постачають на міжнародний ринок більше соняшникових ядер, ніж кондитерського насіння з лушпинням, і це зрозуміло, транспортні витрати на перевезення легкого соняшнику змушують переробляти його на місці вирощування. На сьогодні питання збереження ядра соняшнику труднощів не викликає. Американські фахівці встановили, що зниження рівня кисню в упаковці до 6% і менше підвищує тривалість зберігання ядра до 52 тижнів (один рік) без зміни хімічного складу й органолептичних властивостей. Вакуумна упаковка сьогодні — атрибут будь-якого супермаркету.
 
Частина перша. 
у наступному номері.

 

 29 березня 2024
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
ГО «Міжнародна фундація розвитку» спільно з ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» продовжують співпрацю щодо проведення навчання в рамках реалізації проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
29 березня 2024
 29 березня 2024
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
Станом на 29 березня до сівби ярих культур в Україні приступили всі області. Засіяно 476,7 тис. га зернових та зернобобових культур.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.