Органічні овочі в теплицях

Органічні овочі в теплицях

/ Агрономія Сьогодні / П'ятниця, 23 березня 2018 15:40

Не так давно українці розпочали віддавати перевагу органічній продукції. Наукові дослідження стверджують, що методи органічного землеробства регенерують грунт завдяки відмові від токсичних хімікатів. Одними з найбільш перспективних є органічні овочі, що сьогодні користуються попитом на ринку.

Під впливом багатьох факторів смаки і потреби споживачів овочевої продукції змінюються. Сьогодні люди намагаються більше уваги приділяти своєму здоров’ю, а значить, обирають якісні овочі для «борщового набору» і не тільки. Протягом останніх років в Україні спостерігається щось на зразок органічного буму, і ринок органічних продуктів швидко зростає. Мережі супермаркетів мають «біо-бренди». Численні дослідження говорять про те, що органічні продукти особливо високої якості. Адже під час культивування хіміко-­синтетичні добрива та засоби захисту рослин не застосовують. Контроль над шкідниками, хворобами та бур’янами досягається вибором відповідних видів та сортів. Органічні продукти виробляються у гармонії з природою, захищаючи навколишнє середовище. Зауважимо, що органічна їжа має ціну вищу від традиційної, а тому не на кожну кишеню. Але зважаючи на шкідливий вплив нітратів і пестицидів не лише на організм людини, а й на навколишнє середовище, органічні продукти набувають все більшого значення, і ця галузь має потенціал до зростання. Про вирощування органічних овочів ми поспілкувались із головою кооперативу «Родинний добробут» Антоном Дуднієм.

21 364 46 1

 

  • Пане Антоне, розкажіть, будь ласка, як з’явилась ідея вирощувати органічні овочі?

— Ідея займатись сільським господарством як бізнесом у мене виникла давно. Попри те, що я був цілковито занурений у будівельну справу, у 2009 році придбав земельну ділянку під Києвом. І от приблизно півтори роки тому я остаточно вирішив піти за покликом душі і створити власну справу з турботою про людей. Переймати досвід поїхав як до українських фермерів, котрі спеціалізуються на вирощенні екологічно чистих овочів, а також закордон, зокрема до Чехії, Словаччини, Голландії. Спираючись на отримані знання, вирішив вирощувати овочі в теплицях. Наразі на території сільськогосподарського кооперативу «Родинний добробут» маю три теплиці, які займають площу 1000 м². Згодом планую збільшити територію під ними до 2 га.

 

  • Який сьогодні шлях органічної продукції від лану до столу?

— Споживач вже може придбати свіжі фрукти, овочі та зелень цілорічно. Нерідко навіть найекзотичніші примхи можна вдовольнити на закупах у супермаркеті. Для задоволення потреб покупців магазини готові завозити товари далеко з-за кордону. Але наразі існує зворотна тенденція, і на полицях супермаркетів все частіше можна побачити товар, виготовлений на теренах нашої держави з маркуванням органічний. Це, безумовно, крок на шляху до більш здорової нації і чистої екології. Ми орієнтовані на так званий «місцевий кошик», і вбачаємо в цьому ряд переваг. Купуючи овочі від місцевих фермерів, зберігається екологія навколишнього середовища, тому що шлях доставки коротший, а тому використовується менше сировини на пакування, і при перевезенні менше викидів токсичних і шкідливих компонентів в атмосферу. Овочі потрібно збирати і поставляти в місця продажу спілими і споживати в досить короткі строки, коли вони наповнені вітамінами та мають яскраво окреслений смак. Бо при ввезені з інших країн вони дозрівають у дорозі в неприродних умовах, при цьому не набуваючи всіх поживних властивостей.

Прозоре виробництво викликає довіру, адже споживачі можуть відвідати наш сільськогосподарський кооператив і переконатись у якості і безпеці продукції. Попит на товар заохочує виробників і підтримує економіку в цілому. Окрім усього вищезазначеного, регіональні продукти допомагають створювати ідентичність. Сільське господарство є частиною місцевого культурного ландшафту. Певні сорти можуть стати візитівкою регіону, приваблювати відвідувачів і впливати на розвиток зеленого туризму.

 

  • Розкажіть про переваги органічного господарства та порядок сертифікації продукції.

— Органічне сільське господарство представляє собою систему виробництва, яка дозволяє зберігати здоров’я ґрунтів, екосистем і людей. Вона покладається на екологічні процеси, біологічне розмаїття і цикли, адаптовані до місцевих умов, і спрямована на роботу з екосистемами, біогеохімічними циклами речовин та елементів. Простіше кажучи, органічне сільське господарство — це система фермерства, яка забезпечує споживачів свіжою, смачною та справжньою їжею, поважаючи природні життєві цикли. Для досягнення цього органічне сільське господарство базується на окремих цілях та принципах, а також практиках, спрямованих на мінімізацію впливу людини на навколишнє середовище. Це гарантує, що сільськогосподарська система настільки природна, наскільки це можливо. Принципи екологічного землеробства передбачають відмову від використання хімічних добрив, засобів захисту рослин і генетично модифікованих організмів; від ґрунтового, водного, атмосферного забруднення. Органічне виробництво реалізується шляхом паритетного ставлення як до потреб людини, так і навколишнього середовища, ощадливих методів і підходів до екосистеми в цілому та її компонентів, турботу про добробут майбутніх поколінь та середовища їх існування. Тому важливо, щоб частка органічного сільського господарства зростала. Аби отримати статус «органічного» господарства, потрібно пройти чимало перевірок. Органічні продукти виготовляються згідно з жорсткими стандартами і мають сертифікат, який це підтверджує. Інспектор органу сертифікації має взяти проби ґрунту задля перевірки на придатність до вирощування екологічно чистої продукції на цьому місці. Важливо, щоби поруч із земельною ділянкою були відсутні промислові зони і поля з генетично модифікованими культурами. В цілому перехідний період поновлення землі становить від трьох до п’яти років, за цей час вона позбувається залишків пестицидів та інших шкідливих речовин і може бути придатною до вирощування на ній органічної продукції.

В отриманні відмінного врожаю ключову роль відіграє підбір «правильних сусідів» та суміщення самих рослин у межах однієї теплиці. Вирощування екологічно чистих овочів передбачає використання правильно підготованого грунту. Органіка дозволяє «підгодовувати» грунт лише натуральними компонентами: перегноєм, сумішшю органічних залишків тваринного і рослинного походження (компост), рослинними настоями, біопрепаратами, сидератами. За одних умов провітрювання, зрошення і обігріву можна виростити декілька різновидів овочів або зелені. Готовий до споживання продукт має сертифікат, що підтверджує його якість, та спеціальне маркування.

Зокрема, земельна ділянка, на якій ми працюємо, має приналежність до територій, які можна використовувати для вирощення екологічно чистої продукції. Це підтверджено сертифікатом «Органік Стандарт». Серед нашої продукції найбільш затребувані овочі в Україні, а саме: перець, огірки, томати, листя салату. В пошуках ідеального смаку ми багато експериментуємо з сортами, використовуючи і українське селекційне насіння, і закордонне. Перш ніж перенести той чи інший сорт у теплиці, вирощуємо на відкритому ґрунті, адже провадити подібні роботи в тепличних умовах досить дорого. Важливо вберегти рослинність від стресу.

Головне потрясіння для перцю, огірків і помідорів — неправильна посадка і полив. При крапельному поливі, який встановлено в наших теплицях, використовуємо воду ефективно й економно, не завдаючи шкоди грунту. Вона підводиться безпосередньо до коренів рослин, і не розбризкується довкола, що призводить до зростання урожайності. Ми в своїй діяльності докладаємо максимум зусиль для задоволення потреб наших клієнтів.

Наразі облаштовуємо теплиці для цілорічного вирощування. Беремо участь у різноманітних ярмарках, на яких люди знайомляться із нашою продукцією. Маємо сторінку у соціальних мережах, де також можна дізнатись про результат нашої праці. Орієнтуючись на смакові вподобання наших клієнтів, ми збільшуємо або зменшуємо висадку того чи іншого сорту. До прикладу, нині серед помідорів приблизно 60% продажів припадає на червоні томати, 30% — жовті, 10% — зелені. Відповідно до цих показників і робимо насадження. Для нас важлива висока якість і користь як невід’ємна складова добробуту про родини.

 

  • Які особливості вирощування у тепличних умовах?

— Відкритий грунт — це сезонна продукція. Тепличні умови досить комфортні для рослинності, тому забезпечують можливість споживати свіжі овочі, фрукти і різноманітну зелень протягом року. Овочі — найбільш популярний напрям органічних продуктів із певним переліком нюансів під час вирощування. При врахуванні всіх потреб того чи іншого виду продукції, що вирощується, ефективні мікроорганізми сприяють правильному формуванню з цілим рядом вітамінів. Вирощування екологічних овочів — кропітка праця, яка потребує правильної посадки і особливого догляду, тому для ведення органічного господарства потрібно залучити на виробництво агронома, який знається на вирощуванні саме органічним способом. Хвороби і шкідники — це велика зона ризику як в органіці, так і в теплицях. Біопрепарати не врятують урожай, якщо не виявити проблему на етапі її формування, тому профілактика допомагає знешкодити можливу епідемію.

Для підтвердження відповідності якісних характеристик продукції стандартам якості потрібно пройти процедуру сертифікації. Кульмінацією процесу є отримання сертифіката, що засвідчує відповідність продукції вимогам. Але, якщо закордоном напис на пакуванні є логотипом довіри, зміцнює впевненість споживача в його виборі і спонукає до купівлі того чи іншого товару, то в Україні ситуація зовсім інша. На хвилі популярності органічної продукції недобросовісні виробники можуть спекулювати темою органіки на пакуванні своїх товарів. У більшості країн отримання сертифіката — не лише конкурентна перевага, а й гарантія високої якості і відповідності продукції стандартам. На жаль, серед наших громадян ставлення до сертифіката досить скептичне. Бо були приклади його підробок, тому здобути авторитет і постійно його підтримувати складно. Сподіваємось, що з часом відповідний пакет документів буде показником високоякісної продукції. Органічні овочі — це більш ніж позначка та сертифікація. Передусім це переконання та відповідальне ставлення як до потреб людини, так і до природи. Органік — це натуральне. Тож вживаймо справжнє із користю для себе і турботою про навколишнє середовище.

Анна ГОРОБЧУКаналітик аграрного ринку, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 19 квітня 2024
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну як сировину для імпортозаміщення, а також для переробки і забезпечення внутрішніх потреб. Пропонується створити і розвивати бавовняний кластер в Одеській області.
19 квітня 2024
 19 квітня 2024
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
Біля Вінниці на базі науково-просвітницького центру «АгроКемпа», на території Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, висаджують 1000 саджанців волоських горіхів. Це буде одна з модульних ферм, де навчатимуться малі фермери та вироблятиметься продукція для внутрішнього ринку та експорту.
19 квітня 2024
 18 квітня 2024
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
Українські виробники картоплі знову мусять знижувати ціни на свою продукцію.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
Ціни на свиней забійних кондицій в Україні зміцнюються третій тиждень поспіль. Так, у ході минулих торгів котирування на ринку живця зміцнилися на 1-2 грн/кг чи у середньому на 2,2%.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
У 2024 році виробництво ріпаку в Україні може лише незначно поступитися врожаю 2023 року, склавши близько 4,3 млн тонн, що на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 року.
18 квітня 2024
 18 квітня 2024
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
Польські аграрії з організації «Польське ошукане село» у Підкарпатському воєводстві з 9-ї ранку четверга на 48 годин заблокували рух вантажівок біля ПП «Медика-Шегині» та «Корчова-Краківець» із вимогами до уряду Польщі виконати зобов'язання, зокрема, щодо надання доплат до окремих видів агропродукції.
18 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.