agro business 160 160

Кукурудза потребує уваги

Кукурудза потребує уваги

/ Агрономія Сьогодні / Вівторок, 27 березня 2018 15:47

У сучасному степовому землеробстві на фоні подальшої деградації чорноземів варто звернути особливу увагу на вдосконалення системи основного обробітку ґрунту під кукурудзу, дотримуватись правильної сівозміни, кількості та якості післяжнивних решток, удобрення тощо.

В умовах сьогодення за вирощування кукурудзи набуває поширення мілкий (мульчувальний) обробіток ґрунту, який виключає можливість перевертання орного шару й передбачає використання побічної продукції попередніх культур (Є. М. Лебідь 2014 р., О. І. Цилюрик 2015 р.). Дефіцит інформації щодо ефективності мілкого мульчувального обробітку ґрунту за вирощування кукурудзи в північному Степу, а також суперечливе ставлення вчених до того чи іншого обробітку ґрунту викликає необхідність продовження досліджень грунтообробітку під кукурудзу з метою виявлення оптимального варіанту розпушування ріллі в технології вирощування зернової культури, який забезпечує оптимальні умови росту і розвитку рослин та сприяє максимальній урожайності зерна за мінімальної кількості виробничих витрат і високої рентабельності виробництва. Головною метою досліджень було встановлення впливу різних способів мілкого (мульчувального) основного обробітку ґрунту та удобрення за високих фонів післяжнивних решток у сівозміні на біометричні показники, елементи структури врожаю, продуктивність та економічну ефективність вирощування кукурудзи в умовах Північного Степу України.

Польові експерименти проводили в дослідному господарстві «Дніпро» державної установи Інститут зернових культур НААН України в довгостроковому стаціонарному досліді лабораторії сівозмін та природоохоронних систем обробітку ґрунту у п’ятипільній сівозміні чистий пар — пшениця озима — соняшник — ячмінь ярий — кукурудза відповідно до загальноприйнятих методик дослідної справи, протягом 2011–2015 рр. Агротехніка вирощування кукурудзи (гібрид Білозірський 295 СВ) — загальноприйнята для зони Степу.

Схема досліду включала три способи основного обробітку ґрунту під кукурудзу: полицевий (контроль) — оранка плугом ПО-3–35 на глибину 23–25 см; чизельний (мульчувальний) — чизелювання Chisel Plow на глибину 14–16 см; плоскорізний (мульчувальний) — обробіток важким культиватором КШН-5,6 «Резидент» на глибину 14–16 см. Загальним фоном під передпосівну культивацію вносили ґрунтовий гербіцид Харнес — 2,5 л/ га. Мінеральні добрива давали навесні розкидним способом під передпосівну культивацію у дозах: 1) без добрив + післяжнивні рештки попередника (контроль); 2) N30P30K30 + післяжнивні рештки попередника; 3) N60P30K30 + післяжнивні рештки попередника.

Грунт дослідної ділянки — чорнозем звичайний важкосуглинковий з умістом в орному шарі: гумусу — 4,2%, нітратного азоту — 13,2 мг/ кг, рухомих сполук фосфору і калію (за Чириковим), відповідно, 145 та 115 мг/ кг.

Завдяки оптимальним умовам гідротермічного режиму, початок сходів на всіх варіантах досліду в середньому за роки досліджень зафіксовано на 8-му добу, окрім полицевої оранки, де сходи з’являлися раніше на 1 добу, що пояснюється дещо кращими умовами температурного режиму на відміну від чизелювання та плоскорізного розпушування, де за рахунок наявності післяжнивних решток попередника на поверхні поля ґрунт гірше прогрівався.

Впродовж періоду вегетації кукурудзи, особливо до фази цвітіння волотей, спостерігалось випереджання росту і розвитку рослин за полицевого та чизельного обробітку порівняно з плоскорізним розпушуванням ґрунту. На цих варіантах на початкових етапах розвитку відмічали більш інтенсивні процеси листкоутворення, прискорене накопичення біомаси, а також ріст рослин у висоту (табл. 1).

1. Динаміка зміни висоти рослин кукурудзи залежно від обробітку ґрунту та удобрення в середньому за 2011–2015 рр.

21 364 30

Аналогічна тенденція, як і при визначенні висоти рослин, характерна для біометричних показників рослин кукурудзи (табл. 2). Зокрема, площа листової поверхні за оранки та чизелювання, залежно від фону добрив, була практично однаковою 41,20–45,34 дм². Відмічена тенденція до незначного зниження цього показника за плоскорізного розпушування на 3,4–3,9%, що знаходилося у межах помилки досліду.

2. Біометричні показники рослин кукурудзи в фазі цвітіння залежно від основного обробітку ґрунту в середньому за 2011–2015 рр.

21 364 31

Кількість листків на одній рослині та діаметр стебла також не залежали від обробітку ґрунту, лише внесені мінеральні добрива закономірно сприяли зростанню кількості листків на одній рослині до 0,7–1,1 шт./ росл.

Одним із важливих елементів, який бере участь у формуванні врожаю, є, як відомо, показник кількості качанів на вегетуючих рослинах. Так, на всіх варіантах досліджень (оранка, чизелювання, плоскорізне розпушування) рослини сформували практично однакову кількість 93,4–95,6 шт. качанів на 100 рослинах (табл. 3). Що стосується морфологічних ознак качана (діаметр, довжина, кількість зерен), то, за даними обліків, на неудобрених ділянках (контроль) тенденцію до зниження показників основних елементів продуктивності рослин кукурудзи зафіксовано на ділянках плоскорізного розпушування (14–16 см), що пояснюється негативним впливом окремих факторів, а саме зростання об’ємної маси і твердості ґрунту, зниження нітрифікаційної здатності чорнозему, погіршення фітосанітарного стану посівів тощо. Застосування мінеральних добрив разом із післяжнивними рештками попередника в помірних дозах (N30–60P30K30) за плоскорізного розпушування нівелює цю незначну різницю та сприяє отриманню практично рівнозначних показників у зв’язку з унормуванням процесів мобілізації нітратів при залученні у ґрунтове середовище великої кількості рослинних решток попередника та передпопередника (5–7 т/ га рослинних решток).

3. Основні елементи продуктивності рослин кукурудзи в середньому за 2011–2015 рр.

21 364 32 1

Отриманню високого рівня урожаю зерна кукурудзи у 2011, 2013–2015 рр. (4,53–7,73 т/ га) сприяло суворе дотримання технологічного регламенту вирощування зернової культури, високі вихідні запаси продуктивної вологи в коренеактивному шарі ґрунту 0–150 см, а також опади, які збігалися у часі з критичним періодом водоспоживання рослин (за 10–15 днів до цвітіння волотей і початків та до кінця фази наливу зерна) (табл. 4).

4. Урожайність зерна кукурудзи залежно від обробітку ґрунту та удобрення, т/ га

21 364 32 2

Винятком слід вважати 2012 рік, коли ріст і розвиток кукурудзи відбувався на тлі аномально спекотної погоди. Гідротермічний коефіцієнт у липні і першій половині серпня знижувався до позначки 0,01–0,38, що є ознакою дуже сильної посухи. Реєструвалися втрата тургору і в’янення рослин, пожовтіння і передчасне засихання листків нижнього ярусу, порушення процесів формування репродуктивних органів. Ці явища негативно впливали на врожайність основної продукції, яка варіювала в межах 1,77–2,55 т/ га.

Стосовно впливу досліджуваних агроприйомів на продуктивність кукурудзи відстежували певну закономірність. За усередненими даними, на неудобреному фоні та із внесенням N30P30K30 мінімальну перевагу в урожайності зерна мали полицева оранка та чизелювання, зі збільшенням частки азоту (N60P30K30) — мілке плоскорізне розпушування скиби, що пов’язано, ймовірно, з унормуванням процесів мобілізації нітратів у разі використання в кругообігу великої кількості рослинних решток. Зважаючи на незначні розбіжності в показниках між варіантами досліду, в цілому можна стверджувати рівноцінність зазначених способів основного обробітку ґрунту.

Підкреслимо також зниження урожайності зерна кукурудзи в аномально посушливому 2012 році до рівня 1,77–2,55 т/ га, зберігаючи закономірність, тобто зниження урожайності при застосуванні плоскорізного обробітку на 0,06–0,29 т/ га (3,3–11,4%).

Від застосування мінеральних добрив N30P30K30, разом із післяжнивними рештками попередника, за оранки (23–25 см) та чизелювання (14–16 см) отримано приріст урожаю зерна 0,45–0,46 т/ га, а за плоскорізного розпушування (14–16 см) — 0,47 т/ га, від N60P30K30 — відповідно, 0,72–0,73 та 0,81 т/ га.

Як показала економічна ефективність досліджуваних агроприйомів, мінімізація основного обробітку ґрунту під кукурудзу сприяє зниженню виробничих витрат (на 568–610 грн/ га) і заощадженню палива при виконанні технологічного циклу робіт 8,3 л/ га за чизелювання та 14,8 л/ га за плоскорізного розпушування. За мілкого розпушування скиби на тлі N60P30K30 зростають, порівняно з оранкою, умовно чистий прибуток на 520–625 грн/ га і рівень рентабельності виробництва зерна на 9,0–12,6%.

Отже, біометричні показники рослин та елементи структури врожаю качанів кукурудзи не суттєво залежали від обробітку ґрунту та були практично рівнозначними між собою.

Мінімальну перевагу відносно урожайності зерна на не­удобреному фоні і внесення N30P30K30 мали полицева оранка та чизелювання (4,83–5,33 т/ га), а зі збільшенням частки азоту (N30–60P30K30) — мілке плоскорізне розпушування скиби (5,62 т/ га), що пов’язано з унормуванням процесів мобілізації нітратів при залученні у ґрунтове середовище великої кількості рослинних решток попередника та передпопередника. Незначні розбіжності в урожайності зерна свідчать про рівноцінність зазначених способів основного обробітку ґрунту.

Доведено, що мінімалізація обробітку ґрунту під час вирощування кукурудзи дає можливість суттєво скоротити витрати паливно-енергетичних ресурсів, зокрема, за чизелювання на 8,3 л/ га, плоскорізного обробітку — 14,8 л/ га, зі зростанням прибутку та рівня рентабельності виробництва — на 9,0–12,6%.

Олександр ЦИЛЮРИКдоктор с.-г. наук,
Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет

 

 28 березня 2024
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
Цього тижня в Україні спостерігається чергове зниження цін на моркву.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
Період залежності українського ринку від імпорту вершкового масла завершився. На тлі збільшення пропозиції вітчизняна продукція помітно подешевшала, і європейське масло стало неконкурентним в Україні.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
Перші аукціони з оренди державних земель в Україні можуть бути оголошені вже влітку цього року.
28 березня 2024
 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.