×

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 88

Програма зі страхування посівів від погодних ризиків успішно працює — запевняє «Сингента»

Програма зі страхування посівів від погодних ризиків успішно працює — запевняє «Сингента»

/ Агрострахування / Середа, 15 листопада 2017 12:08

Сучасне агровиробництво, часом не менш технологічне, ніж на оснащеному за останнім словом техніки підприємстві. Але це завод під відкритим небом. І посіви сільськогосподарських культур піддаються усіляким погодним ризикам. Окрім технологій, які дозволяють їх мінімізувати, аграрії багатьох країн світу використовують такий інструмент, як страхування посівів від погодних ризиків. І відтепер страхування з використанням погодних індексів працює в Україні. Як підтверджує практика останніх двох років, за ним велике майбутнє.

 

Погода — це той фактор, який може мати визначальний вплив на урожайність будь-якої культури, та навіть звести нанівець всі зусилля з отримання прибутку від вирощування. Зрозуміло, що агровиробники вивчають, відстежують і прогнозують погодні особливості свого краю, щоб за рахунок відповідних агротехнологій мінімізувати їх негативний вплив, але не завжди і не всьому можна зарадити. Тому одним із найкращих інструментів для забезпечення сталого господарювання, мінімізації негативного економічного ефекту для агровиробників вважається страхування посівів від погодних ризиків. Завдяки зусиллям компанії «Сингента» та її партнерів цей новий фінансовий інструмент відтепер доступний українським агровиробникам.

 

Страхуйте просто

Загалом агростраховий ринок в Україні не дуже розвинутий. Фермери в основному нарікають, що продукти агрострахування — це або дуже дорого, або дуже складно. І розробники програми сфокусувалися на тому, щоб зробити її доступною та простою. «Кілька років тому в рамках «Фінансових рішень» було розроблено програму індексного страхування «МетеоЗахист». За певний час українські аграрії встигли переконатися у простоті та ефективності нашого страхового продукту. Після двох сезонів активної роботи з агрострахуванням посівів компанія «Сингента» готова поділитися своїм досвідом у реалізації програми та її результатами», — констатує менеджер з розвитку бізнесу відділу Фінансові Рішення компанії «Сингента» Роман Хрипко.

 

Індексне страхування використовує погодні моделі, розроблені для конкретної місцевості, щоб оцінити метеовплив на стан посівів та, відповідно, урожайність у кінці сезону. За результатами аналізу історичних погодних даних та показників урожайності, створюються математичні індекси, які відображають взаємозв’язок між погодою, з одного боку, та відчутними втратами врожаю з боку фермера. «Ці індекси застосовуються для аналізу поточної погодної ситуації, і, фактично, стежачи лише за якісно змодельованим індексом, можна сказати, якого збитку було задано посівам, не оглядаючи їх фізично. Саме такий механізм застосовується у створенні страхових продуктів для сільського господарства», — зазначив експерт.

 

Спираючись на кращий світовий досвід та наробки в інших країнах, компанія «Сингента» відтворила усі переваги індексного страхування у програмі «МетеоЗахист». За її умовами сільгоспвиробники, котрі застосовують відповідні технології вирощування компанії «Сингента», можуть безкоштовно застрахувати свої посіви пшениці, ячменю та кукурудзи від засухи у період цвітіння та наливу зерна. Якщо протягом цвітіння або наливу зерна буде зафіксовано занадто мало опадів або надто високі температури, учасник отримує відшкодування вартості насіння та засобів захисту рослин компанії.

Програма доступна навіть для невеликих господарств, адже мінімальна площа посівів для участі у програмі становить лише 100 га. Щодо територіальних умов, то «МетеоЗахист» діє на сході та півдні країни, де ризик настання засухи є дуже високим та злободенним. Зокрема, йдеться про Харківську, Луганську, Донецьку, Запорізьку, Одеську, Миколаївську, Херсонську, Дніпропетровську, Кіровоградську області. Для участі у програмі необхідно подати лише анкету та копії товарних накладних.

 

Спеціалісти «Фінансових Рішень» компанії та господарства-учасники програми вже переконались в об’єктивності роботи погодних індексів, а відтак, у вигідності та надійності цього страхового інструменту.

 

При заповнені анкети учасник сам обирає відповідний період страхування з-поміж тих, які експерти компанії зазначили для кожної культури, а також отримує граничні рівні опадів і температури для місцевості, де розташовано його господарство. Відповідно до граничних показників буде розраховано відшкодування у разі страхового випадку. Якщо за обраний період буде зафіксовано меншу загальну кількість опадів, ніж граничний рівень, або температури сягнуть граничного рівня — учасник отримає гроші на розрахунковий рахунок.

Зі слів Альони Гальцової, керівника відділу міжнародного страхування компанії «PZU Україна», партнера програми «МетеоЗахист», на противагу класичному, компенсаційному страхуванню, продукти, засновані на індексах, не вимагають людської участі в оцінці розмірів завданого збитку, а тому є об’єктивнішими та простішими в плані адміністрування. «Індекс показує страховий випадок та розмір збитків для кожного застрахованого, не потрібно оглядів посівів чи виїздів представників страхової компанії, тож виплата відшкодування відбувається у найкоротші строки… Термін виплат за результатами минулого та поточного років займав від 5 до 30 днів. У нас є виробники, які отримали практично 100% відшкодування витрат, які вони понесли на технології», — пояснює пані Гальцова.

 

Агровиробники справедливо нарікають, що звичайне аграрне страхування — це дуже складна та витратна процедура. Зовсім інша справа «МетеоЗахист», у чому на власному досвіді переконалася Христина Мосєєва, керівник ТОВ «Сільськогосподарське підприємство «Ягідне» з Харківської області: «Ми обробляємо 8 400 га і вже два роки беремо участь у програмі. Цього року був критичний рівень опадів, і ми отримали виплату з пшениці більше 300 тис. грн та кукурудзи 937 тис. Це дуже цікава програма, її аналогів на ринку не існує, і вона стимулює агровиробників».

 

Інвестуйте впевненено

Дійсно, працювати за програмою «МетеоЗахист» дуже просто та вигідно. «Краща реклама страхувальника — це страхові виплати», — говорить Олександр Прищепа, агросюрвейер, експерт із питань клімату та погодних ризиків у сільському господарстві компанії «УКРАГРО САК». — Я давно знайомий з агрострахуванням, і спочатку дещо зі скепсисом сприймав цю програму. Але я всю Україну об’їздив, безліч полів оглянув. Сам займався агровиробництвом, і завжди себе ставлю на місце фермера. Так що я на власні очі переконався в ефективності програми: з точки зору агровиробника, все дуже дієво, просто та прозоро і головне, ми нічого на це на витрачаємо. При цьому дуже швидко отримуємо страхове відшкодування». Зі слів експерта, всі фермери, з якими він спілкувався, налаштовані на подальшу участь.

 

У сезоні 2017 у програмі значно зросла кількість учасників, а також і площа застрахованих посівів. З дев’яти областей, у яких діє програма, приєдналися 112 сільськогосподарських компаній, котрі застрахували понад 100 тис. га посівів озимої пшениці та кукурудзи. Чимало з них розташовані у найбільш засушливих регіонах України — на південному сході, де ризик посухи є найбільш відчутним. У зв’язку з погодними умовами, що склалися цього року, кожен другий учасник отримав відшкодування, середній розмір якого становить 37% від суми інвестицій у насіння та засоби захисту рослин.

 

А сам продукт буде розвиватися, тому що «Сингента» приділяє велику увагу зворотному зв’язку та робить подальші кроки назустріч агровиробникам. «Минулого року ми просили підтвердити придбання ЗЗР та насіння накладними в березні, щоб могли спокійно все узгодити та перестрахувати. Але стикнулися з тим, що в березні аграрій ще не все придбав. Для цього сезону ми відсунули цей термін і приймали анкети до кінця квітня, — наголошує Роман Хрипко. — Стосовно метеостанцій теж зробили суттєвий крок. Єдине джерело якісних метеооданих, яким довіряють страхові компанії, це державні метеостанції. Але проблема в тім, що їх досить мало в Україні, інколи одна на 100-150 км. Ми домовилися з визнаною європейською компанією Метеогруп, яка розраховує погоду по всьому світі, і вони зробили синтетичне джерело погодних даних, мережу з кроком у 25 км на основі державних метеостанцій. Таким чином, на область випадає близько 60 метеоточок, і клієнт може обрати ті, які до нього ближчі».

 

Реалізація програми «МетеоЗахист» є наочним та переконливим прикладом якісних інновацій на українському ринку агрострахування. У сільському господарстві великий потенціал, але інколи бракує фінансування, технологій, знання або рішучості. Тож фахівці компанії «Сингента» докладають зусиль, щоб аграрії могли інвестувати з впевненістю. Навіть погодні ризики можна та варто мінімізувати, про що свідчить програма індексного страхування «МетеоЗахист».

 

Олекса СТЕРНІЙспеціально для

газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 16 квітня 2024
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. компаній, із них понад 1 тис. переїхали з міста до області.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору елеваторних потужностей.
Максимум роботи – мінімум витрат. Нові телескопічні навантажувачі Case IH Farmlift 737 приступили до роботи на філіях «Бессарабська» та «Колосівський елеватор» компанії «НІБУЛОН». Оновлені навантажувачі з унікальним поєднанням ефективності та низької вартості утримання тепер допомагають лідеру зернового експорту України та найбільшому оператору ...
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
Так званий кондитерський фундук буде мати вищу вартість під час закупівлі, ніж горіх десертних сортів.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
На окупованих територіях Херсонщини браконьєри рф масштабно грабують рибні багатства Азовського моря: збитки становлять понад 43 млн грн.
16 квітня 2024
 16 квітня 2024
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
Власник та пивовар мукачівської крафтової пивоварні «Графська» Михайло Ганічка створив у сезон цвітіння вересу унікальний історичний напій – вересовий ель (Froach).
16 квітня 2024
 15 квітня 2024
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
6-метрова зернова сівалка OMEGA працює у ФГ «Мельник» на Чернігівщині вже два роки. Машина показує себе дуже добре, відмінно копіює рельєф поля, витримує задану глибину і норму висіву насіння.
15 квітня 2024

Please publish modules in offcanvas position.