agro business 160 160

Земельні відносини у Європі

Земельні відносини у Європі

/ Економічний гектар / Понеділок, 21 травня 2018 12:55

Аналізуючи шляхи розвитку аграрних відносин інших країн, то ми побачимо, що на сьогодні фактично існує два: латиноамериканський, у якому переважають латифундисти, та європейський, що базується на родинних фермах. Інші моделі розвитку — то варіації першого або другого.

Якщо говорити про землекористування в аграрному секторі Європи, то, мабуть, ключовим положенням для переважної більшості країн ЄС буде наступне: «Хто землю обробляє, той нею і володіє». Хоча воно не повною мірою справедливе. Так, наприклад, Бельгія виділяється на тлі інших країн старої континентальної Європи тим, що в ній фермерам належить лише третина сільськогосподарських угідь, а решта землі вони орендують у приватних осіб (не фермерів) та сторонніх організацій. На острові подібна ситуація — тільки 40% британських фермерів працюють на землі, яка належить їм особисто, а решта — ділянки, що вони орендують у лендлордів (старих традиційних землевласників).

Другим засадничим моментом є державне регулювання. У Європі нема обмежень на продаж землі, натомість існують жорсткі дозвільні обмеження на її купівлю.

 

Регуляторна роль держави

Для переважної більшості роль держави в агрополітиці об’єднаної Європи обмежується проведенням єдиної сільськогосподарської політики у рамках ЄС та виплат дотацій фермерам на гектар ріллі, проте вона ширша і так само, як і названі заходи, спрямована на забезпечення нормального функціонування агросектору. Не в останню чергу це стосується і землекористування. Щоб не викидати дотаційні гроші на вітер, фермер має вміти працювати на землі.

У Данії та Німеччині держава регулює купівлю й оренду землі, довіряючи її тільки кваліфікованим фермерам з урахуванням рівня підготовки і досвіду сільськогосподарської діяльності як основного джерела доходів, місця проживання. У Данії (де, мабуть, найбільш розвинене аграрне законодавство), орендар, так само як і покупець, повинен прожити в сільській місцевості не менше 8 років. Якщо ж розмір ферми перевищуватиме 30 га, то він повинен довести свою професійну кваліфікацію, мати досвід роботи в сільському господарстві і відповідну освіту.

У Швейцарії, Іспанії, Франції, Данії, Німеччині, Італії та Португалії земельним законодавством регулюється недопущення надмірної концентрації землі в одних руках або її дроблення тощо. У Данії закон встановлює верхню межу землекористування — своєї власної і орендованої — у 150 га сільгоспугідь. Винятки робляться лише в тому випадку, якщо фермер зможе довести, що внаслідок специфіки його виробництва йому потрібно більше землі, і ніхто з навколишніх селян не протестуватиме проти цього. У Німеччині підтримується постійний контроль за будь-якими змінами власності або оренди сільгоспугідь. Перехід прав на будь-які сільськогосподарські угіддя вимагає спеціального дозволу, заборонена зайва концентрація землі (максимально від 400 до 500 га). Що стосується оренди землі, то на неї поширюються ті ж обмеження, що і на купівлю. В Угорщині також діють подібні обмеження: 300 га у власності і 2 тис. га оренди.

 

07 374 12 1

 

У більшості країн юридичні особи не мають права на купівлю сільськогосподарських угідь, так само як вони не мають права і на оренду. Воно надає­ться тільки фізичним особам, які вже вели сільськогосподарське виробництво, мають відповідну кваліфікацію і беруть на себе зобов’язання безпосередньо займатися сільським господарством протягом тривалого часу. Купівля землі забороняється, якщо ця операція є засобом розміщення капіталу, або ціна угоди з купівлі землі не відповідає її реальної вартості. В цілому законодавство забороняє вилучення сільськогосподарських земель на несільськогосподарські цілі.

Згідно з вимогами ЄС будь-який громадянин об’єднаної Європи має право придбати землю у будь-якій країні Союзу (щоправда, це правило тимчасово не працює для деяких країн-нових членів). Враховуючи чинні обмеження, у більшості країн не вбачають за необхідність на обмеження за громадянством на право купівлі сільськогосподарської землі.

 

Розмір та ціна

Середні розміри господарств у європейських країнах дуже відмінні, проте (незалежно від країни) можна виділити два протилежних типи ферм: переважна більшість господарств використовують порівняно невелику площу та малу кількість ферм, які оброблюють досить значні (за європейськими, не українськими мірками) площі. Проте кожен ефективно працює у своїй «екологічній ніші».

Понад 80% усіх ферм у ЄС-28 мали менше 10 га сільськогосподарських угідь, а загальна площа їх земель становила лише 12,2% від сукупної площі сільськогосподарських угідь. Лише 5,9% господарств у країнах ЄС обробляли ділянки понад 50 га, та на їхню частку припадало дві третини (66,6%) сільськогосподарської землі.

За європейськими мірками ферма, що має понад 50 га угідь, вважається великою.

Аналізуючи зміни у період 2005–2010 років для ЄС-27 (іншими словами, для ЄС-28 без Хорватії), слід зазначити, що загальна кількість ферм зменшилась на 17,0%, а площа їх сільськогосподарських угідь, навпаки, збільшилася на 1,5%. Як наслідок, середній розмір ферми підвищився із 11,9 га у 2005 році до 14,5 га у ­2010-му. Для класу найбільших ферм із площею сільськогосподарських угідь понад 100 га середній розмір ферми зріс із 265 га в 2005 році до 273 га в 2010-му. Тобто частка сільськогосподарських площ, що обробляються дрібними господарствами, зменшилась, а у класі великих господарств підвищилася.

 

07 374 12 2

 

Враховуючи значні відмінності між країнами у плані розміру земельних ділянок, було вирішено до «великих» відносити господарства, що входять до сукупності, на яку припадає 20% оброблюваних площ. Загалом у ЄС-28 таких господарств менше 1%. На Мальті 20% сільськогосподарської землі припадає на ферми розміром понад 5 га. Натомість у Словаччині групу великих господарств, які обробляють 20% від загальних площ, формують ферми, що мають більш ніж 2,7 тис. га угідь. Середній розмір «великих» ферм на Мальті — 7 га, а у Словаччині — 3 934 га.

У Болгарії, Чехії, Угорщині, Естонії та Словаччині групу великих господарств, на яку припадає 20% площ, становлять сільгосппідприємства з площею понад 1000 га. Це пояснюється тим, що в окремих нових державах-членах структура сільськогосподарських угідь пов’язана з великими колективними господарствами, успадкованими від колишніх державних кооперативів.

Останні роки разом зі збільшенням розмірів ферм, принаймні на європейському ринку, є тенденція до зростання цін на сільськогосподарські угіддя, проте тут треба враховувати ряд факторів. У країнах із найбільш високими цінами — Нідерландах, Мальті, Ірландії — потенціалу для подальшого, економічно обумовленого зростання вже не залишилося. Там високі ціни зумовлені різними факторами: в Голландії — високою родючістю ґрунтів, на Мальті — обмеженістю ресурсу в силу географічного положення, в Ірландії — переоцінкою національної валюти за паритетом купівельної спроможності.

За країнами ціни досить відмінні, треба враховувати, що на них значною мірою впливають (окрім економічної ефективності/продуктивності) регуляторні обмеження держави. Яскравим прикладом може бути Франція, де орендні ставки співставні з окремими регіонами України.

 

Костянтин РЄПІН, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

 

 28 березня 2024
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
До свого 25-річчя провідний виробник мікробних і ферментних препаратів провели ребрендинг та відкрили нову сторінку в історії компанії!
28 березня 2024
 28 березня 2024
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
У 2023 році зберігалася загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту сільгосптехніки до України.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних результатів. Ця стаття присвячена різним технологіям та інноваціям від BEDNAR.
Сучасне сільське господарство наголошує на ефективному та екологічно чистому використанні ресурсів з метою досягнення максимальної врожайності та якості врожаю. Передпосівне внесення добрив під час смугового обробітку ґрунту та внесення добрив під час вегетації є ключовими методами, що сприяють оптимальному розвитку рослин і досягненню бажаних ...
28 березня 2024
 28 березня 2024
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
Закупівельні ціни на кукурудзу в портах Чорного моря протягом тижня виросли на 8-10 $/т до 154-156 $/т або 6600-6650 грн/т на тлі активного експортного попиту, зростання курсу долара на міжбанку та стримування продажів виробниками.
28 березня 2024
 28 березня 2024
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
Весняна посівна кампанія розгортається в Україні, але в низці регіонів не вистачає кадрів для виходу в поля.
28 березня 2024
 28 березня 2024
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
У лютому 2024 року середня споживча ціна на м’які жирні сири в Україні зросла на 2,6% – до 185,9 грн/кг проти 181,13 грн/кг у січні.
28 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.