agro business 160 160

Ринок овочів відкритого ґрунту та тепличних

Ринок овочів відкритого ґрунту та тепличних

/ Економічний гектар / Вівторок, 17 липня 2018 15:53

Овочівництво є одним із найбільш прибуткових видів агробізнесу, а сам ринок овочів займає стратегічно важливе значення у забезпеченні населення якісними та особливо корисними видами продовольства, які є джерелом вітамінів.

Виробництво і споживання

Виробництво овочів належить до стратегічно важливих напрямів розвитку сільськогосподарського виробництва, що не лише гарантує продовольчу безпеку держави, але також забезпечує сировиною харчову переробну промисловість, яка випускає експортно орієнтовану продукцію із високою доданою вартістю.

На ринку овочів останніми роками складалася ситуація, коли внутрішнє виробництво з розрахунку на одну особу загалом зросло до 215–221 кг, тоді як споживання трохи перевищило раціональну норму (161 кг) і досягло орієнтовно близько 165 кг (діагр. 1). Однак навіть за наявних умов це не зменшувало обсяги їх імпорту, особливо в зимово-весняний сезон, коли вітчизняні аграрії ще не в змозі повністю покрити зростальний на них попит власним виробництвом.

 

Діагр. 1. Динаміка виробництва в Україні овочів відносно раціональної норми споживання (рівень споживання у 2017 р. — експертна оцінка автора)

11 378 12 2

Джерело: складено за даними Держслужби статистики України

 

Аналіз стану виробництва овочів свідчить, що вказаний напрям агробізнесу залишається одним із найбільш стійких та перспективних для розвитку в усіх категоріях господарств.

В аграрному секторі розрізняють виробництво овочів відкритого і закритого ґрунту. При цьому 98,7% усієї зібраної площі припадає на овочі відкритого ґрунту, тоді як закритого — лише 1,3%. Проте питома вага площ овочів закритого ґрунту в загальній структурі усіх вказаних культур за останні роки зросла майже вдвічі. Тобто інтерес до розвитку тепличного овочівництва підвищується щороку.

Найбільшу частку в структурі площ овочевих культур традиційно займають помідори, капуста, огірки та цибуля ріпчаста, що, відповідно, становить 17%, 16%, 13% і 12% до підсумку (діагр. 2).

 

Діагр. 2. Питома вага різних видів овочів у структурі зібраної площі в Україні за 2017 р.

11 378 14 2

Джерело: складено за даними Держслужби статистики України

 

Значні площі у вирощуванні овочевих культур належать моркві і буряку столовому, питома вага яких у структурі, відповідно, сягає 10% і 9%.

Якщо детальніше аналізувати за три останні роки динаміку зміни площ під овочевими культурами, то найбільші темпи їх зростання спостерігалися у вирощуванні кабачків столових (114,5%), гарбузів столових (107,3%), перцю стручкового солодкого і гіркого (105,4%) та часнику (103,4%). Водночас помітне зменшення площ відбулося під баклажанами і капустою (табл. 1).

 

Таблиця 1. Динаміка зібраної площі овочевих культур в Україні в розрізі основних їх видів

11 378 14 1

Джерело: складено за даними Держслужби статистики України

 

Близько 85% усіх овочів виробляють господарства населення. Найменшою їх частка є у виробництві помідорів (67,5%), цибулі ріпчастої (84%) і моркви столової (88,2%), а найвищою — часнику (99,1%), гарбузів столових (98,9%), кабачків столових (97,8%) і огірків (95,1%). Серед регіонів найбільше овочевих культур вирощують у Херсонській (1268,9 тис. т, або 13,7% до загального підсумку), Дніпропетровській (702,6 тис. т і 7,6%), Харківській (687,7 тис. т і 7,4%), Київській (581,1 тис. т і 6,3%) і Миколаївській областях (554,5 тис. т і 6%).

Загалом торік порівняно із 2000-м виробництво овочів зросло в 1,6 разу навіть за умов зниження площі їх збирання, що не в останню чергу було досягнуто передусім за рахунок суттєвого підвищення середньої урожайності вирощування в 1,8 разу (діагр. 3).

 

Діагр. 3. Динаміка виробництва усіх овочевих культур в Україні

11 378 15 2

Джерело: складено за даними Держслужби статистики України

 

Овочівництво закритого ґрунту, або тепличне здебільшого зосереджене на вирощуванні двох основних культур — помідорів та огірків (діагр. 4).

 

Діагр. 4. Питома вага виробництва овочів закритого ґрунту в Україні (у відсотках до підсумку)

11 378 15 3

Джерело: складено за даними Держслужби статистики України

 

У загальному виробництві частка овочів закритого ґрунту щороку зростає і минулого року вже досягла 6,1%. При цьому 30,1% усього обсягу, або майже кожен 3 кг огірків із 10 було вироблено в теплицях, тоді як частка помідорів становила близько 11,7%. Однак нинішні обсяги виробництва овочів у тепличних господарствах є недостатніми для задоволення зростального сезонного попиту на цю продукцію, про що свідчить аналіз імпорту окремих їх видів.

 

Імпорт-експорт овочів

Овочі і продукти їх переробки нині фактично представляють значний зовнішньоекономічний резерв підвищення доходів і диверсифікації вітчизняного аграрного експорту.

За даними аналізу митної статистики минулого року загальний експорт овочів у групі II «Продукти рослинного походження» сягав $235,4 млн, тоді як їх імпорт $76 млн. Другим важливим напрямом є експорт продуктів переробки овочів, що включений у групу IV «Готові харчові продукти». Вартість експорту продуктів переробки овочів у 2017 р. становила близько $176,5 млн, а їх імпорту — $142,4 млн.

В цілому експорт овочів і продуктів їх переробки впродовж останніх років переважав імпорт. При цьому вітчизняний агробізнес має значний потенціал збільшення експорту за вказаним напрямом, оскільки на світовому ринку попит на цю продукцію залишається досить високим, а культура здорового харчування спонукає населення багатьох країн світу збільшувати споживання різних видів овочів у свіжому чи переробленому вигляді.

Найбільші обсяги експорту у вартісному вимірі здійснювалися за товарною позицією 713000000 «Овочі бобові, сушені, лущені, очищені або неочищені від насіннєвої оболонки, подрібнені або неподрібнені» на суму $148,5 млн, 708000000 «Бобові овочі, лущені або нелущені, свіжі або охолоджені» на $44,6 млн і 2002000000 «Томати, приготовлені або консервовані без додання оцту чи оцтової кислоти» майже на $43 млн.

Суттєву складову вартості імпорту овочів займала товарна позиція 2005000000 «Інші овочі, приготовлені або консервовані без додання оцту чи оцтової кислоти, незаморожені, крім продуктів товарної позиції 2006» на суму майже $44 млн, а також 702000000 «Помідори, свіжі або охолоджені» на $23,1 млн.

Загалом імпорт овочів має суто виражений сезонний характер, а, відтак, не справляє суттєвого впливу на цінову ситуацію внутрішнього продовольчого ринку, оскільки найбільші його обсяги припадають, як правило, на період із грудня по квітень.

 

Цінові тренди

Ціни на овочі традиційно мають сезонний характер волативності зміни. Однак внаслідок певних особливостей їх формування на ринку, зумовлених високим рівнем конкуренції з боку мільйонів їх основних виробників — господарств населення, а також тисяч аграрних підприємств та імпорту, цінові тренди є більш передбачуваними.

Впродовж січня-квітня 2018 р., порівняно з аналогічним періодом минулого року, середні ціни на овочі в Україні зросли на 8,3%. Водночас, порівняно із січнем 2018 р. на ринку ціни реалізації в середньому по всіх овочах за 4 останні місяці підвищилися на 168,9%. Поряд із цим вартість овочів закритого ґрунту традиційно збільшилася у зимовий період та знижується із початком весни.

Для абсолютної більшості овочевих культур наявні реалізаційні ціни, за винятком окремих років, фактично дозволяють не лише повністю покрити усі виробничі витрати на їх вирощування, але й забезпечують досить високий рівень рентабельності, який зазвичай перевищує 100%. Тому цей напрям агробізнесу є доволі економічно вигідним та гарантує стабільний попит на продукцію як внутрішнього, так і зовнішнього продовольчих ринків.

 

Юрій КЕРНАСЮК, канд. економ. наук, старший науковий
співробітник лабораторії маркетингу, економічного аналізу
та захисту інтелектуальної власності Кіровоградської
державної сільськогосподарської дослідної станції НААН
 

 

 29 березня 2024
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
Негативна цінова динаміка на ринку живця свиней наприкінці березня в Україні стала відчутнішою. Так, середньозважена ціна склала 55,4 грн/кг, що на 11% нижче, ніж тижнем раніше.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
Україна продовжує розширювати географію експорту цибулі. Так, у січні 2024 року перші гуртові партії української цибулі були експортовані на ринок Великобританії.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit ...
Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак – і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур. Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їх адаптивність, фахівці Ukravit радять включати ...
29 березня 2024
 29 березня 2024
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У січні-лютому 2024 року Україна відправила на експорт 9,9 тис. тонн яєць, що на 41,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
Продукція під торговельним брендом «ПаТронАт», яку виготовляє ФОП Тронь В.А. в Охтирці на Сумщині, вперше з’явилася ще 2017-го року. Сьогодні ж підприємці пропонують до реалізації близько десятка видів вин і напоїв на меду з додаванням різних ягід і трав, які не мають жодних аналогів ні в Україні, ні за її кордонами.
29 березня 2024
 29 березня 2024
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
Названо тарифи на електроенергію та газ, які діятимуть у квітні. Стало відомо, що подорожчання комунальних послуг можливе після завершення опалювального сезону.
29 березня 2024

Please publish modules in offcanvas position.